Συνεντεύξεις

«Μοχλός ανάπτυξης οι γυναίκες»

Για την υφυπουργό Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα οι μάχες για την ισότητα και την ισότιμη αντιμετώπιση των δύο φύλων, σε όλους τους τομείς, είναι το «σπίτι» της.

Με μακρά πολιτική πορεία που υπερκεράζει τα 25 χρόνια, έχει εργαστεί σκληρά προς αυτήν την κατεύθυνση όπως και σήμερα ως βουλευτής, αλλά και ως Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής Ισότητας Νεολαίας & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Εκτιμά ότι οι γυναίκες είναι κατεξοχήν πολύτιμοι ανθρώπινοι παραγωγικοί πόροι, και συνεπώς οφείλουμε να υποστηρίξουμε τη συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, στην αγορά εργασίας και στην πορεία για την ανασυγκρότηση της χώρας. Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ μίλησε με την υφυπουργό γι’ αυτά τα ζητήματα διεξοδικά, αλλά και για τις προσπάθειες που καταβάλλονται σήμερα στον τομέα της υγείας, για ένα ορθολογικότερο και δικαιότερο σύστημα. 

Συνέντευξη στη Θώμη Μελίδου

Δραστηριοποιείστε στην πολιτική περισσότερα από 25 χρόνια, ήδη από μία εποχή που η παρουσία των γυναικών ήταν υποτονικότερη. Ως πολιτικός αλλά κυρίως ως γυναίκα, με σειρά προσπαθειών για την επόμενη καλύτερη μέρα, ποιες οι σκέψεις σας για την ενεργή συμμετοχή των γυναικών στη διαμόρφωση της πραγματικότητας που τις αφορά; Ποιο μήνυμα στέλνετε στις Ελληνίδες;

Πιστεύω ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας. Γνωρίζετε ότι ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας Νεολαίας & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, αλλά και ως Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως του Σύνθετου Δείκτη για την Ισότητα των Φύλων της Ε.Ε. διαπίστωσα ότι οι μεγαλύτερες ανισότητες, ανάμεσα στα φύλα, υφίστανται σε θέματα εξουσίας και λήψης των αποφάσεων. Και βέβαια, τα τελευταία χρόνια, με την κρίση, οι ανισότητες αυτές μεταξύ γυναικών και ανδρών έγιναν εντονότερες. Εκείνο που πάγια πίστευα και πιστεύω είναι ότι οφείλουμε να δούμε την εξάλειψη των ανισοτήτων ως κοινωνικό ζήτημα, και όχι ως αμιγώς «γυναικείο», γιατί αφορά ολόκληρη την κοινωνία, με κόστος και συνέπειες στην οικονομία, καθώς οδηγεί σε πλημμελή αξιοποίηση των μελών μιας κοινωνίας. Συνεπώς, οι Ελληνίδες οφείλουν να μην το βάζουν κάτω, να συνεχίσουν να παλεύουν, καθώς από αυτές εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η αλλαγή νοοτροπίας απέναντι στα ζητήματα αυτά. 

 

Ποιες δράσεις και με ποια αποτελέσματα θα χαρακτηρίζατε ως επιτυχίες στη μακρά σας πολιτική πορεία;

Το αν κάτι είναι επιτυχία ή όχι, το κρίνουν οι συμπολίτες μου, οι οποίοι παρακολουθούν τη δράση μου και με εμπιστεύονται όλα αυτά τα χρόνια, ως εκπρόσωπό τους στο Κοινοβούλιο. 

 

Τον Ιούνιο του 2013 οριστήκατε Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως του Δείκτη Ισότητας του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου με σκοπό την προβολή και προώθηση δράσεων Ισότητας στη χώρα μας. Ποιο είναι τελικά το σχετικό ζητούμενο που οδηγεί στην ισότιμη δράση και αντιμετώπιση των δύο φύλων χωρίς, κατά τη γνώμη μας, να παραγνωρίζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φύσης αρσενικού και θηλυκού;

Τόσο ως Βουλευτής, όσο και ως Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής Ισότητας Νεολαίας & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, είχα την ευκαιρία, με παρεμβάσεις μου, εντός Κοινοβουλίου, (όπως ο νόμος κατά της ενδοοικογενειακής βίας, ή ο νόμος κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία) αλλά και εκτός αυτού, να αναδείξω τα σημεία που η χώρα μας χωλαίνει, αναφορικά με τα θέματα ισότητας. Σας θυμίζω ότι ήμουν από τις πρώτες που μίλησα και αντέδρασα για περιστατικά στοχοποίησης γυναικών Βουλευτών. Επίσης έχω ζητήσει θεσμικά, με επιστολή μου στον Πρόεδρο της Βουλής, αλλά και δημοσίως, την ανάγκη τροποποίησης διατάξεων του Οικογενειακού Δικαίου, με στόχο την ενίσχυση της εφαρμογής της συνταγματικής αρχής της ισότητας των φύλων. Επίσης, έχω τονίσει ότι χρειάζεται η ίδρυση ενός εξειδικευμένου οργάνου εκδίκασης, δηλαδή ενός Οικογενειακού Δικαστηρίου, που θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για υποθέσεις οικογενειακής βίας, στοχευμένα και συντομότερα, πρόταση η οποία εμπεριέχεται τώρα σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης. 

Σας θυμίζω επίσης ότι σε ανύποπτο χρόνο, έχω προτείνει προς τον Πρωθυπουργό την παροχή επιδόματος στην ανεπάγγελτη νοικοκυρά, αναγνωρίζοντας ότι το έργο που παράγει η γυναίκα στο σπίτι είναι έργο με κοινωνική, ανθρωπιστική και οικονομική αξία, το οποίο η Πολιτεία πρέπει να αναγνωρίσει, ως τεκμαρτό εισόδημα. 

Το ζητούμενο για την ισότητα είναι να κατανοήσουμε ότι οι ανισότητες μεταξύ γυναικών και ανδρών αποτελούν παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων, επιφέροντας κόστος και απώλειες στην κοινωνία και την οικονομία και να συνειδητοποιήσουμε ότι οι γυναίκες και οι άντρες έχουν, όχι καλύτερες, αλλά πρωτίστως συμπληρωματικές ικανότητες, οπότε η χρήση του ολικού ταλέντου των μελών μιας κοινωνίας, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη συμμετοχή και τελικώς, σε μεγαλύτερη ευημερία. 

 

Ποιος κατά τη γνώμη σας ο ρόλος των γυναικών στη νέα «μεταμνημόνιο εποχή» και στην «ανάπτυξη» που σταδιακά αχνοφαίνεται στο βάθος του ορίζοντα;

Οι γυναίκες, αποτελώντας κάτι παραπάνω από το 50% του πληθυσμού μας, αποδεικνύονται πολύτιμοι ανθρώπινοι παραγωγικοί πόροι, τους οποίους, όχι μόνο δεν έχουμε την πολυτέλεια να βάζουμε στο περιθώριο, αλλά οφείλουμε να υποστηρίξουμε τη συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, στην αγορά εργασίας, στην πορεία για την ανασυγκρότηση της χώρας. Επιπλέον, αποτελούν υγιή πρότυπα, τα οποία, εμπνέουν την κοινωνία και όπως έχει αποδειχθεί, όταν τοποθετούνται σε σημαντικές θέσεις, τόσο σε εταιρίες, όσο και στα κέντρα λήψης αποφάσεων, έχουν ως αποτέλεσμα, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, την ομαλότερη και πάντως σταθερότερη ανάπτυξη των τομέων που τους ανατίθενται. Όπως καταγράφεται από διεθνείς έρευνες, η παρουσία των γυναικών στη ανώτερη διοίκηση των επιχειρήσεων μπορεί να είναι πραγματικά ευεργετική, καθώς μπορεί να προσκομίσει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν με την πιο ζυγισμένη και ισορροπημένη λήψη αποφάσεων, με την ανάληψη ρίσκου, με τη μεγαλύτερη προσοχή που δίνουν στο ανθρώπινο κεφάλαιο και με το ότι συνδέονται με τους εργαζόμενους, στο πλαίσιο μιας πιο οικογενειακής διαχείρισης, προωθώντας μάλιστα και άλλες αξίες, επιχειρηματικές, αλλά και κοινωνικές, πέρα από το στυγνό επιχειρηματικό κέρδος.

Συνεπώς, οι γυναίκες, σήμερα, διαθέτοντας επιστημονική κατάρτιση και κοινωνική ευαισθησία, μπορούν να συντελέσουν σημαντικά στην αύξηση του ΑΕΠ, αποτελώντας σημαντικό μοχλό ανάπτυξης της χώρας μας. 

 

Είναι κοινός τόπος ότι στο παρελθόν έγιναν σπατάλες στον χώρο της υγείας, ενώ όπως έχουν τεκμηριώσει έρευνες, οι Έλληνες κατανάλωναν φάρμακα όπως τα είδη του σουπερμάρκετ. Τα τελευταία χρόνια επιχειρείται ο σχετικός εξορθολογισμός, Έχουμε πετύχει τη χρυσή τομή ή φτάσαμε στο αντίθετο άκρο; Έτσι, σε ποια δομή, παραμέτρους, παράγοντες και παροχές εδράζεται σήμερα το σύστημα υγείας, ώστε να δύναται να χαρακτηριστεί ως κοινωνικό σύστημα υγείας;

Δυστυχώς, η χώρα μας είναι πολύ ψηλά στην κατανάλωση, αλλά και στη σπατάλη φαρμάκων Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι Έλληνες καταναλώνουν 15 εκατ. κουτιά φάρμακα το μήνα! Αυτό είναι μια συνήθεια του Έλληνα, η οποία χρειάζεται να αλλάξει πρωτίστως για την υγεία του, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη όχι μέσω των φαρμάκων, αλλά μέσω της υιοθέτησης ενός υγιεινότερου τρόπου ζωής και διατροφής. Όσο για τον εξορθολογισμό του συστήματος, πάντοτε ήταν στόχος, όμως η οικονομική κρίση τον επέβαλε ως πραγματικότητα. Προ κρίσης είχαμε μάθει να αντιμετωπίζουμε το κράτος, ως «κέρας της Αμάλθειας». Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα, ως προς την ποιότητα των υπηρεσιών, την αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια του συστήματος υπήρξαν, εν τοις πράγμασι, αντιστρόφως ανάλογα. Σήμερα ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα, ανατρέψαμε το δόγμα στο Υπουργείο Υγείας, θέτοντας ως προτεραιότητα τον άνθρωπο. Κοινωνικό Σύστημα Υγείας υπάρχει, είναι πια στοχευμένο, όπως για παράδειγμα, οι πολιτικές μας για την κάλυψη των ανασφαλίστων, την κατ’ οίκον παράδοση φαρμάκων, την εκστρατεία δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τον γυναικείο πληθυσμό. 

Πιστεύετε ότι υφίστανται ακόμη υπερβολές στη λειτουργεία του εθνικού συστήματος υγείας και με ποιον τρόπο θα καταπολεμηθούν; 

Πρέπει να σας πω ότι περιοδεύω σχεδόν σε καθημερινή βάση, σε όλη τη χώρα, στις δομές μας και διαπιστώνω από κοντά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες στο δημόσιο σύστημα υγείας. Ως πλεονεκτήματα θεωρώ το εξαιρετικό προσωπικό των ιατρών, των νοσηλευτών μας και των επαγγελματιών υγείας, αλλά και τα γενικά νοσοκομεία ως κέντρα αναφοράς. Εκεί που «πονάμε» είναι σε θέματα στελέχωσης. Για τον λόγο αυτό, ήδη προκηρύξαμε μόνιμες θέσεις επαγγελματιών υγείας, ώστε να καλυφθούν τα κενά που δημιουργήθηκαν κυρίως από συνταξιοδοτήσεις και είμαστε στη φάση έγκρισης από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Επίσης, καταθέσαμε στον Εισαγγελέα κ. Τέντε, ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στην Υγεία. Η απάντηση είναι να χτίσουμε άλλη νοοτροπία και να υιοθετήσουμε μια πιο υπεύθυνη στάση απέναντι στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις μας.

Ο Γερμανός, έμπειρος πολιτικός Βόλφαγκανγκ Τσέλερ, όταν του ζητήθηκε πρόσφατα να βαθμολογήσει το ελληνικό σύστημα υγείας, τόνισε: «Δεν υπάρχει βαθμός, η κατάσταση είναι καταστροφική».Τι σχολιάζετε σχετικά;

Δεν θα χαρακτήριζα την κατάσταση καταστροφική. Ο κ. Τσέλερ να ασκεί κριτική στη χώρα του, στην οποία αμφιβάλλω αν παρέχεται κάλυψη σε όλους του ανασφάλιστους πολίτες από το Υπουργείο Υγείας, όπως συμβαίνει στη χώρα μας. Θεωρώ ότι είναι μια εμπαθής άποψη και αντιπαραθέτω την φράση του Προέδρου της Κίνας, ο οποίος όταν ήρθε στο νησί της Ρόδου, δήλωσε ότι δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο δημόσιο σύστημα Υγείας της Ελλάδας.

 

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...