Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στο Health Daily: «Οποιαδήποτε πολιτική απόφαση στην υγεία πρέπει να εξασφαλίζει την επάρκεια φαρμάκων και την πρόσβαση στα φάρμακα για όλους τους ασθενείς»

Τον Ιούνιο του 2014 ο πρώην πρωθυπουργός σάς εμπιστεύθηκε τη θέση της υφυπουργού Υγείας. Στους μήνες που παραμείνατε σ’ αυτή τη θέση ποιο ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντοπίσατε στο ΕΣΥ; Αν παραμένατε τι θα προσπαθούσατε να αλλάξατε πρωτίστως;

Σίγουρα, τα προβλήματα που υπάρχουν στο ΕΣΥ είναι πολλά και σοβαρά. Με άγγιξαν όμως, ιδιαιτέρα τα προβλήματα που υπάρχουν στην Ψυχική Υγεία, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στις εξαρτήσεις, στην πολιτική για το αίμα και τα θέματα της Ειδικής Αγωγής, όπου δεν υπάρχει καμία δημόσια δομή στην Χώρα μας.

Εάν παραμέναμε, θα είχαμε ολοκληρώσει την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, με έμφαση στην αναβάθμιση των υπηρεσιών της Ψυχικής Υγείας, στην βελτίωση των σχετικών τμημάτων των δημοσίων Νοσοκομείων, στην ενίσχυση των δικαιωμάτων των ληπτών υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, στην αποασυλοποίηση αλλά και στην αποστιγματοποίησή τους. Είχαμε σημαντική πρόοδο σε αυτά τα ζητήματα, η οποία δυστυχώς δεν συνεχίζεται…

Παράλληλα, όλα τα παραπάνω θα είχαν μπει σε έναν καλό δρόμο, προκειμένου οι πολίτες να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες που λείπουν και ιδιαιτέρως στον τομέα της Ειδικής Αγωγής.

 

Σήμερα από τον Τομέα Υγείας της ΝΔ, παρακολουθείτε στενά τις δράσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. Πώς κρίνετε την κατάσταση στο σημερινό σύστημα υγείας;

Το σύστημα Υγείας κρίνεται καθημερινά από τους πολίτες, οι οποίοι πληρώνουν φόρους, οι οποίοι πηγαίνουν στα Νοσοκομεία που έχουν έλλειψη αναλώσιμων και σοβαρότατη έλλειψη προσωπικού. Το κρίνουν και οι καρκινοπαθείς, οι οποίοι μπαίνουν σε πολύμηνες λίστες αναμονής των ογκολογικών τμημάτων των δημοσίων νοσοκομείων, και οι ασθενείς των νομών που δεν έχουν συμβεβλημένους ιατρούς πολλών ειδικοτήτων.

 

Τις τελευταίες ημέρες ακούστηκαν πολλά για τα νέα μέτρα στο χώρο του φαρμάκου και από την πλευρά του ΣΦΕΕ και από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Ποια είναι η θέση σας σχετικά με την πολιτική για το φάρμακο;

Οποιαδήποτε πολιτική απόφαση πρέπει να εξασφαλίζει τα εξής: την επάρκεια φαρμάκων και την πρόσβαση στα φάρμακα για όλους τους ασθενείς, την πρόσβαση νέων θεραπειών στην αγορά, την αποφυγή αρνητικής επιρροής στην αγορά και την αποφυγή οποιασδήποτε επιπρόσθετης επιβάρυνσης του συστήματος Δημόσιας Υγείας. Παράλληλα, οι αλλαγές δεν πρέπει να προκαλούν οικονομική ζημιά στις Ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Εξάλλου, πίσω από αυτές υπάρχουν πάρα πολλές θέσεις εργασίες.

Συνεπώς πρέπει να τηρούνται οι ισορροπίες. Στην προκειμένη περίπτωση προηγήθηκε μεν διάλογος, αλλά από την πλευρά του Υπουργείου δεν τέθηκε τίποτε υπ’ όψιν, με αποτέλεσμα ο ΣΦΕΕ να προειδοποιεί πως τα μέτρα που θα ληφθούν θα έχουν αρνητικές συνέπειες για όλες τις πλευρές.

 

Ελλείψεις φαρμάκων, πώς θα τις αντιμετωπίζατε; Συμφωνείτε με τις δράσεις του ΕΟΦ για το ζήτημα;

Οι ελλείψεις φαρμάκων είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίζεται γρήγορα. Οι δράσεις του ΕΟΦ οφείλουν να είναι αποτελεσματικές.  

Άρα, πρέπει να συνεργαστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς: ο ΕΟΦ, οι ιδιοκτήτες των φαρμακαποθηκών, οι φαρμακοποιοί και εν γένει η φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

 

Η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου θεωρεί ότι η καθολική υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων είναι ίσως ένα από τα σημαντικότερα βήματα για την Ισότητα στην Υγεία. Ποια η γνώμη σας;

Πρόκειται για ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα για την Ισότητα – Προσβασιμότητα στην Υγεία και αποτελεί έργο της Νέας Δημοκρατίας. Αυτά οφείλει να τα αναγνωρίσει επιτέλους και η Κυβέρνηση.

Η μόνη διαφορά είναι ότι εμείς είχαμε θεσπίσει αυτή την δυνατότητα μέσω Υπουργικών Αποφάσεων, ενώ η Κυβέρνηση την νομοθέτησε.

 

 

Ποια η θέση σας αναφορικά με τα πρόσφατα δημοσιεύματα για αθέμιτες πρακτικές φαρμακευτικών εταιρειών στην Ελλάδα; Πώς θεωρείτε ότι θα μπορούν να ελαχιστοποιηθούν τέτοιες πρακτικές;

Όπως είναι φυσικό, δεν υιοθετώ την πρακτική οποιασδήποτε μορφής χρηματοδότησης από όποιον επιχειρηματικό κλάδο και αν προέρχεται.

Τέτοιου είδους πρακτικές ελαχιστοποιούνται με τακτικούς ελέγχους και την αυστηροποίηση της σχετικής νομοθεσίας.

 

 Πώς κρίνετε τα σχεδιαζόμενα μέτρα του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας;

Έως τώρα, μετά από δύο ανασχηματισμούς, δεν υπάρχει Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Διακηρύσσουν τις προθέσεις τους, αλλά δεν έχουν υλοποιήσει το νομοθετικό πλαίσιο που θα λύσει τα μεγάλα προβλήματα του ΕΣΥ.

 

Έχετε επιχειρηματολογήσει προσφάτως κατά των αποφάσεων του υπουργείου αναφορικά με την Ειδική Αγωγή; Ποια η άποψή σας και ποια θα ήταν η ενδεδειγμένη στρατηγική για την Ειδική Αγωγή;

Τονίζω συχνά, πως ο πολιτισμός ενός κράτους διακρίνεται μεταξύ άλλων από τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η πολιτική ηγεσία αποφάσισε να προβεί σε αλλαγές, χωρίς να προηγηθεί η απαραίτητη μελέτη και διαβούλευση με τους επαγγελματίες της Ειδικής Αγωγής και με τους γονείς των παιδιών που την έχουν ανάγκη.

Παραμονές Χριστουγέννων θεσπίστηκε κλειστός προϋπολογισμός για την Ειδική Αγωγή και η εφαρμογή κόφτη, ενώ παράλληλα οι πάροχοι κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε προσχηματική διαπραγμάτευση για την σύναψη νέων συμβάσεων, οι οποίες είναι προβληματικές.

Η ενδεδειγμένη στρατηγική απαιτεί την πραγματοποίηση πραγματικής διαπραγμάτευσης για τις αλλαγές που πρέπει και μπορούν να γίνουν. Στο επίκεντρο της προσοχής και τον αποφάσεων πρέπει να είναι τα παιδιά της Ειδικής Αγωγής και κανένα από αυτά δεν επιτρέπεται να διακόψει την θεραπεία του.

 

Έχετε να επιδείξετε πλούσια δραστηριότητα σε ό,τι αφορά τη γυναικεία χειραφέτηση και με το προσωπικό σας παράδειγμα αλλά και ως εξέχoν μέλος γυναικείων οργανώσεων. Υπάρχει κάτι κατά τη γνώμη σας που διαφοροποιεί έναν άνδρα από μια γυναίκα πολιτικό;

Παρότι η γυναίκα έχει επωμισθεί σήμερα ένα μεγάλο βάρος, δηλαδή να έχει τον ρόλο του στυλοβάτη της οικογένειας, να εργάζεται και να συνεισφέρει εξίσου με τον άντρα, με αφορμή την κρίση, υποχωρούν οι συνταγματικές επιταγές και ιδίως αυτές που αφορούν στην προστασία της μητρότητας και της ίσης αμοιβής για ίσης αξίας παρεχόμενη εργασία. Είμαστε ίσοι, αλλά είμαστε διαφορετικοί.

Υπό την έννοια αυτή, δίνω ιδιαίτερο βάρος στην συμμετοχή των γυναικών  στα δημόσια πράγματα και στην θέσπιση πολιτικών που τις προστατεύουν από αδικίες και διευκολύνουν την καθημερινότητά τους. Είναι θετικό, πως όλο και περισσότερες γυναίκες βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης, είτε στον επιχειρηματικό είτε στον πολιτικό ή και στον δημόσιο τομέα.

Βέβαια, ικανοποιημένη θα είμαι, όταν η εκπροσώπηση των δύο φύλων στις θέσεις αυτές, θα είναι ίση με την πληθυσμιακή τους εκπροσώπηση. Επίσης, η εργασία που παρέχεται στο σπίτι, είναι τεκμαρτό εισόδημα και φορολογείται, άρα πρέπει της δώσουμε την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική αξία που της πρέπει. Εργάζομαι και αγωνίζομαι, ώστε αυτό να θεσπιστεί κάποτε...

 

 

 

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...