Συνεντεύξεις

ΧΩΡΑ 11Νοεμβρίου 2002 Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έδωσαν λίγα και πήραν πολλά.

Κατερίνα Παπακώστα:

ΟΙ κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έδωσαν λίγα και πήραν πολλά.

Συνέντευξη στον Χρήστο Ρουμελιώτη.

Ο πήχης έχει χαμηλώσει υποστηρίζει με τη συνέντευξή της στη Χώρα η βουλευτής Β! Αθηνών της Ν.Δ. Κατερίνα Παπακώστα, αναφερόμενη στις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει η κυβέρνηση όσον αφορά τα αποτελέσματα των ερευνών για την τρομοκρατία στην Ελλάδα. Για να συμπληρώσει πως ‘βαθιά μέσα τους πιστεύουν πως έχουν ολοκληρώσει το πολιτικό τους έργο εκφράζοντας παράλληλα τις ανησυχίες της εν όψει της δίκης που έρχεται σε λίγους μήνες.

Η κ. Παπακώστα εξαπολύει επίσης δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση «η οποία αποτελείται από μια ‘σχολή’ στελεχών που έδωσε ότι είχε να δώσει και πήρε από τον τόπο περισσότερα από όσα άξιζε». Δηλώνει τέλος σίγουρη ότι η Ν.Δ. μετά από τόσα χρόνια στην αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη με το στελεχιακό δυναμικό από νέους και άξιους ανθρώπους , με εμπειρία και γνώση αλλά και εξετάζοντας το μήνυμα που έστειλε το εκλογικό σώμα να αναλάβει επιτέλους την εξουσία.

Να ξεκινήσουμε από το θέμα των ημερών καθώς για τέταρτη φορά ο Κηφισός υπερχείλισε σκορπώντας και πάλι την απελπισία στους κατοίκους των γύρω περιοχών ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση προσπαθούσε να βρει και πάλι τους υπευθύνους.

Εξ αντανακλάσεως η απάντηση. Εκ του αποτελέσματος κρινόμαστε στην πολιτική Και το αποτέλεσμα στον Κηφισό βοά για την κυβέρνηση και τον κ. Σημίτη. Ανικανότατα, έλλειμμα αντιπλημμυρικής προστασίας στο λεκανοπέδιο, προχειρότητα , αντιεπιστημονικός σχεδιασμός και διασπάθιση του Δημόσιου χρήματος.

Λίγες μέρες μετά τις πρόσφατες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση ποια είναι τα τελικά συμπεράσματα για την επίδοση της ΝΔ; Η ισχυροποίηση του κόμματος σε τοπικό επίπεδο σε όλη την Ελλάδα μεταφράζεται και σε επίπεδο εθνικών εκλογών;

Οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση αποδείχτηκε οδυνηρή εμπειρία για το ΠΑΣΟΚ. Όχι μόνο σε δημοτικό αλλά και σε νομαρχιακό επίπεδο που η ψήφος έχει περισσότερο πολιτική χροιά. Αυτό που οπωσδήποτε θα ήθελα να επισημάνω είναι πως ακόμα και αν δεχτούμε τη λογική πρωτοκλασάτων στελεχών του ΠΑΣΟΚ ότι δηλαδή στις δημοτικές εκλογές η ψήφος είναι πιο χαλαρή, δεν αρνούνται ούτε οι ίδιοι ότι οι πολίτες έδωσαν αρνητική ψήφο στους υποψηφίους της κυβέρνησης ακόμα και υπό συνθήκες χαλαρής ψήφου. Φανταστείτε τι θα γινόταν αν οι εκλογές αυτές ήταν εθνικές.

Πιστεύετε ότι πρέπει να ζητήσει η ΝΔ πρόωρες εκλογές ή προτιμάτε

την πτώση του ΠΑΣΟΚ με τη μέθοδο του ώριμου φρούτου;

Προσωπικά δεν πιστεύω σε θεωρίες. Πιστεύω στη λογική της πράξης και της σκληρής δουλειάς δίπλα στις αγωνίες του πολίτη. Δίπλα στον καθένα που κακοτρέχεται από το ανάλγητο κράτος το οποίο έχει στηθεί από το ΠΑΣΟΚ μέσα από μια καθεστωτική αντίληψη πολιτικής. Όμως σας μιλώ ειλικρινά, δείχνει ανούσιο να ζητάμε κάτι που συνταγματικά δεν υπάρχει δυνατότητα να το επιβάλλουμε. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι πρωθυπουργο-κεντρικό. Το ξέρουμε όλοι. Δεν πρόκειται να εγκληματήσουν εις βάρος του κόμματος τους. Γι αυτό και δε θα κάνουν εκλογές τώρα.

Ξέρουν πως θα συντριβούν.

Πιστεύετε ότι έγιναν λάθη κατά την προεκλογική περίοδο και αν ναι ποια είναι αυτά και πως μπορούν να διορθωθούν στο μέλλον;

Όταν δίνεις μία μάχη τη δίνεις για να την κερδίσεις. Πολύ περισσότερο όταν έχεις τη σύμφωνη γνώμη των επιτελών. Το σημαντικό στη Νέα Δημοκρατία είναι ότι είμαστε μία βαθιά δημοκρατική και φιλελεύθερη παράταξη. Όλοι έχουμε γνώμη, αλλά αποδεχόμαστε και στηρίζουμε τις αποφάσεις.

Πιστεύετε ειλικρινά ότι η ΝΔ στερείται ικανών στελεχών όπως υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ;

Όταν έχεις είκοσι χρόνια στην εξουσία, είναι φυσικό να έχεις δημιουργήσει ‘σχολή’ στελεχών. Μόνο που στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ η σχολή αυτή δεν αποδείχτηκε και η καλύτερη δυνατή. Το βλέπουμε από την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να λειτουργήσει και να επέμβει. Το διακρίνουμε από τη βραδυπορία στις αποφάσεις και την γιγάντωση της γραφειοκρατίας. Το νιώθουμε από τα αποσπασματικά και πανάκριβα έργα που δεν αντέχουν στο χρόνο. Πρόκειται για μία ‘σχολή’ στελεχών που έδωσε ότι είχε να δώσει, και πήρε από τον τόπο περισσότερα από όσα άξιζε. Κυριότερα όμως πρόκειται για ανθρώπους κουρασμένους και τραγικά βολεμένους.

Δεν έχω δυσκολία να πω, ότι η παράταξη μας τόσα χρόνια στην αντιπολίτευση έμαθε πολλά. Το κυριότερο από όλα όμως έμαθε από τα λάθη της. Για το λόγο αυτό φροντίζουμε να συμπεριλάβουμε στο στελεχιακό μας δυναμικό ανθρώπους νέους, άξιους, με εμπειρία και γνώση. Ώστε να δουλέψουν αποτελεσματικά και να παράγουν για την Ελλάδα που όλοι θέλουμε, και στο κάτω-κάτω που μας αξίζει.

Τι απαντάτε σε όλους εκείνους που ανακαλύπτουν φαινόμενα ακροδεξιάς στην Ελλάδα και πως πρόκειται να αντιμετωπίσει το θέμα η ΝΔ; Υπάρχει για σας φόβος εδραίωσης του φαινομένου Καρατζαφέρη;

Ως φαινόμενα να μου επιτρέψετε να αναγνωρίζω μόνο τα φυσικά. Στην πολιτική μας κρίνει ο λαός. Όταν κάνουμε λάθη, όταν οδηγούμαστε σε παραλήψεις ο λαός έχει το κριτήριο να μας δείχνει κόκκινο. Εμείς στη Νέα Δημοκρατία ακούσαμε αυτό που μας είπε το εκλογικό σώμα και προχωρούμε αποφασιστικά. Όμως να προσθέσω ότι είναι πραγματικά άδικο για την ποιότητα της πολιτικής μας ζωής τα γνωστά παρα-κυβερνητικά κέντρα, με επικοινωνιακά τεχνάσματα να εφεύρουν φαινόμενα ακροδεξιάς στην Ελλάδα προκειμένου να πλαγιοκοπήσουν εκλογικά την κεντροδεξιά παράταξη.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της τρομοκρατίας πιστεύετε ότι ο πήχης των προσδοκιών για την κυβέρνηση έχει χαμηλώσει;

Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να εξαλείψει πλήρως την τρομοκρατία. Το λεω γιατί το θίξατε. Αλίμονο αν πιστεύουμε ότι το θέμα τελείωσε εδώ. Θετικές οι επιτυχίες αλλά η προσπάθεια έχει μέλλον. Αν κρίνω από τον τρόπο που λειτουργεί η κυβέρνηση έχω την αίσθηση ότι βαθιά μέσα τους πιστεύουν ότι έχουν ολοκληρώσει το πολιτικό τους έργο. Το βλέπετε ακόμα και από τον τρόπο που νωχελικά και αδύναμα προσπαθούν να διαχειριστούν την καθημερινότητα μας. Βλέπετε εσείς κάποιο από τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ να σφύζουν από διάθεση και κέφι για έργο, προσφορά και αποτέλεσμα? Έχω την εντύπωση ότι πραγματικά ο πήχης έχει χαμηλώσει.

Θεωρείται ότι αποτελεί λύση για το κυκλοφοριακό η αυστηρή επιβολή προστίμων σε μηχανάκια και παρκαρίσματος οχημάτων πάνω στα πεζοδρόμια ή δεν εξυπηρετεί καθόλου αυτό το σκοπό;

Αυτό που πολλές φορές έχω πει είναι ότι θεωρώ απαράδεκτο να μετατρέπονται όργανα της τροχαίας σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς του κράτους, προκειμένου να καλυφθούν ελλείμματα που ανεύθυνα δημιουργούνται. Στο σημείο αυτό όμως πρέπει να σημειώσω την άοκνη και εξαιρετικά σημαντική προσπάθεια των στελεχών της Τροχαίας στην αγωνία τους να κάνουν ότι μπορούν για την κυκλοφοριακή τάξη. Όλοι τους αξίζουν την προσοχή μας και την υποστήριξή μας. Το κυνήγι των προστίμων θα είχε πολιτική βάση αν υπήρχαν και οι αντίστοιχες προϋποθέσεις. Ωστόσο η κυβέρνηση αρνείται και τους πόρους αλλά και τις αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για προχωρήσει σε ουσιαστικές λύσεις. Ξέρετε πολλούς χώρους στάθμευσης ειδικά στο κέντρο της πόλης? Τόσα χρόνια ΠΑΣΟΚ, δεν υπήρχε η ικανότητα για ένα πλέγμα μέτρων για την αποσυμφόρηση της πρωτεύουσας? Τα πρόστιμα θα δώσουν τη λύση? Είναι ντροπή να παίζουν με τη νοημοσύνη μας.

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...