Συνεντεύξεις

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 16 Φεβρουαρίου 2003 Νομίζω είναι αρκετά πρωτότυπο, πολιτικό κόμμα όντας στην εξουσία, να διοχετεύει σενάρια αλλαγής ηγεσίας για να 'μετρήσει' αντιδράσεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τις τελευταίες ημέρες εντείνεται η φημολογία για ενδεχόμενη παραίτηση του Πρωθυπουργού από την ηγεσία του Πασοκ μετά τη λήξη της ελληνικής προεδρίας με πιθανή τη διαδοχή του από τον κ. Παπανδρέου. Πόσο σας απασχολεί αυτό το σενάριο;


Νομίζω είναι αρκετά πρωτότυπο, πολιτικό κόμμα όντας στην εξουσία, να διοχετεύει σενάρια αλλαγής ηγεσίας για να 'μετρήσει' αντιδράσεις. Είναι όμως και θλιβερό. Αναρωτιέμαι αν έχουν στερέψει από επικοινωνιακά τερτίπια για να καταφεύγουν σε τέτοια σενάρια. Δεν ξέρω αν ο κ. Παπανδρέου ενδιαφέρεται να διαχειριστεί μία ήττα.

Θεωρείτε ότι με τον κ. Παπανδρέου η ΝΔ θα έχει έναν ισχυρό αντίπαλο;


Το μέλλον είναι κάτι οικείο για μας. Δουλεύουμε σκληρά γι αυτό.
Αντίπαλος μας είναι τα προβλήματα που θα μας κληροδοτήσει το Πασοκ και μόνο αυτά. Τα βολεμένα και κουρασμένα στελέχη της κυβέρνησης πολιτεύονται με τις πρακτικές του χτες. Δε βρίσκω γιατί ο κ. Παπανδρέου διαφέρει από το σύνολο των στελεχών του κ Σημίτη. Βεβαίως είναι προβεβλημένο στέλεχος της κυβέρνησης. Και μάλιστα έχει αναγάγει σε επιστήμη την πολιτική των συνθημάτων, ειδικά στα ελληνοτουρκικά. Η Νέα Δημοκρατία όμως αντιπαρατίθεται με πολιτικές. Και οι πολιτικές της κυβέρνησης είναι αποτυχημένες, κοινωνικά ανάλγητες ακόμα και εχθρικές προς τον πολίτη.

Θεωρείτε ισχυρό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών;

Σε αυτήν την περίπτωση πιστεύετε ότι η ΝΔ θα διεκδικήσει τη θετική ψήφο των πολιτών;


Μας ενδιαφέρει μόνο η θετική ψήφος του κόσμου. Στην κατάσταση που βρίσκονται τα μεγάλα ζητήματα της χώρας και τα καθημερινά προβλήματα των Ελλήνων δεν είμαστε εδώ για να επιδιώκουμε απλώς την ανοχή των πολιτών αλλά τη συνειδητή υπερψήφιση των θέσεών μας γιατί εμείς μπορούμε να δώσουμε λύσεις. Ολοένα και περισσότεροι Έλληνες εκτιμούν ότι το Πασοκ δεν πάσχει από πολιτική ανορεξία αλλά από πολιτικό παρασιτισμό σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας. Η Νέα Δημοκρατία έχει αλλάξει. Διυλίζουμε κάθε τι που μπορεί να έχει θετική επίδραση σε αποτελεσματικές πολιτικές για την καθημερινότητα. Εμείς δεν πρόκειται να αφήσουμε καμία σημαντική ιδέα να πεθάνει από γραφειοκρατικό θάνατο.

Οι πολιτικοί σας αντίπαλοι σας επικρίνουν ότι η ΝΔ δεν έχει πάρει σαφή θέση τόσο για τον πόλεμο του Ιρακ όσο και για τα αντιπολεμικά συλλαλητήρια. Ποια η θέση σας;


Αναρωτιέμαι αν υπάρχει άνθρωπος, ειδικά στην πατρίδα μας που να αναγάγει τον πόλεμο σε λύση του προβλήματος. Ο πόλεμος κατά τη γνώμη μου δημιουργεί προβλήματα δε λύνει. Ωστόσο ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι ο Σαντάμ παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα;
Εκεί είναι το πρόβλημα και εκεί πρέπει να επικεντρωθεί η λύση του.
Αυτή την ώρα όμως το δυστύχημα έγκειται στην ανυπαρξία κοινής ευρωπαϊκής φωνής σε ζητήματα που αφορούν την παγκόσμια τάξη. Έτσι δίνεται κάθε δυνατότητα στους αμερικανούς, με δεδομένη την πρόσθετη ευαισθησία τους μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη, να επιβάλουν πολιτικές πολέμου στην περιοχή που είτε τις ίδιες, είτε τα αποτελέσματά τους θα τα πληρώσουμε πανάκριβα.

Πιστεύετε ότι πρέπει να επιστρέψουν στη ΝΔ στελέχη που βρίσκονται εκτός κόμματος όπως Αβραμόπουλος, Μάνος, Σαμαράς, Ανδριανόπουλος;


Πιστεύω ότι το κόμμα πρέπει να είναι ανοιχτό για τον καθένα. Ιδιαίτερες προσκλήσεις κατά τη γνώμη μου δεν χρειάζονται και για τον κόσμο της παράταξης προϋποθέσεις και όροι δεν νοούνται. Από εκεί και ύστερα ακόμα και όσοι μας έχουν πικράνει με πράξεις και παραλείψεις τους και έχουν κάνει λάθη να τα αναγνωρίσουν και να τα θέσουν κάποια στιγμή στην κρίση των συμπολιτών μας. Οι πολίτες είναι που θα αποφασίσουν που θα βάλουν σταυρό προτίμησης.

Ποια είναι η άποψή σας για το κόμμα του κ Καρατζαφέρη; Εκτιμάτε ότι θα το ακολουθήσουν ψηφοφόροι της ΝΔ;


Την εσωστρέφεια και την μιζέρια τις πληρώσαμε πολύ ακριβά. Και το κυριότερο είναι ότι αγκυλωμένοι σε αυτές, πέφταμε σε σειρά από εκλογικές παγίδες του Πασοκ. Στη Νέα Δημοκρατία δώσαμε αγώνα σκληρό για να ξεπεράσουμε τακτικές και βιώματα που μας κρατούσαν σε λάθος επιλογές. Κάναμε την κριτική μας και πήραμε τις αποφάσεις μας. Στόχος μας είναι να είμαστε αξιόπιστοι με μέτρο και σύνεση. Η ζωή δείχνει ότι πείθουμε τους Έλληνες πως έχουμε τη δύναμη να προσθέσουμε νέες εφαρμογές στην πολιτική μας για καλύτερη υγεία και πιο ποιοτική εκπαίδευση. Ότι μπορούμε να δώσουμε δημιουργική πνοή στην ανάπτυξη της οικονομίας και να πείσουμε ότι τα δικά μας έργα με σχεδιασμό θα αντέχουν στο χρόνο. Αγωνιζόμαστε για το μέλλον της χώρας. Εμάς δεν θα μας τρομάξουν ούτε οι επαγγελματίες εξουσιαστές του Πασοκ, ούτε οι πολιτικοί με υποψηφιότητες ευκαιρίας.

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...