Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Η Πένα της Αττικής»

Κ. Παπακώστα η κυβέρνηση χαρακτηρίζει τη συμφωνία εξιτήριο από τα μνημόνια. Αντιθέτως η ΝΔ μιλάει για δισ. στην πλάτη των φορολογουμένων. Πως γίνεται να υπάρχει τέτοια διάσταση εκτιμήσεων για την διαπραγμάτευση που με επιμονή ζητούσατε να κλείσει;

Επισημαίνω στο θέμα της συμφωνίας ένα μείζον πολιτικό ζήτημα. Την «προδέσμευση» μέτρων δηλαδή, που αφορούν στην επόμενη κυβέρνηση, το οποίο αγγίζει το ηθικό περιεχόμενο της πολιτικής. Ασφαλώς, το ταγκό θέλει δύο, και υπό την έννοια αυτή, η συνευθύνη των δανειστών είναι προφανής και στερείται κάθε έννοιας δικαιολογητικής βάσης με πρόσχημα τους οικονομικούς στόχους που πρέπει να πιάσει η Χώρα.

            Κατά την γνώμη μου, αυτό πρέπει να είναι το περιεχόμενο του αιτήματος της πολιτικής αλλαγής. Εάν και κατά πόσο δηλαδή η παρούσα Κυβέρνηση θα έπρεπε να πάει σε εκλογές με το ερώτημα, εάν νομιμοποιείται ή όχι να προδεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση στην δική της θητεία.

            Άρα, το ζήτημα δεν είναι μόνο αυτή καθ’ αυτή η συμφωνία, αλλά ο τρόπος με τον οποίο αυτή λειτουργεί εμπροσθοβαρώς περιοριστικά για την άσκηση πολιτικής από την επόμενη κυβέρνηση. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα, πώς προεξοφλεί η σημερινή Κυβέρνηση, χωρίς την έγκριση του λαού, την συγκατάθεσή του για την προδέσμευση της επόμενης κυβέρνησης.

 

Η ΝΔ δηλώνει με κάθε τρόπο ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία, ωστόσο κάθε διαπραγμάτευση φέρνει δυσκολότερα μέτρα, που εδράζεται η αισιοδοξία σας ότι ως κυβέρνηση θα φέρετε μια καλύτερη συμφωνία;

Δεν θα ακυρώσουμε το όπλο της διαπραγμάτευσης, στο όνομα της άποψης, ότι μετά από κάθε διαπραγμάτευση έχουμε δύσκολα μέτρα. Η διαπραγμάτευση είναι χρήσιμο εργαλείο και διάχυτη στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επαναδιαπραγμάτευση από την επόμενη Κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να τελεί υπό αμφισβήτηση, είναι αναφαίρετο δικαίωμά της.

 

Ο πρωθυπουργός ζητά συνεννόηση με όλους γα την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας , ποια στάση θα κρατήσει η ΝΔ και με ποιές προτάσεις μπορεί να συνεισφέρει;

Το πεδίο συναίνεσης είναι επιβεβλημένο σε ένα ευρωπαϊκό κράτος, το οποίο λειτουργεί ως κράτος δικαίου. Εδράζεται στην αρχή της συνέχειας του κράτους και στην αρχή της εμπιστοσύνης των πολιτών προς αυτό, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων. Άρα, σε επίπεδο στόχων τόσο για την παραγωγική ανασυγκρότηση όσο και για την αναπτυξιακή πνοή της οικονομίας, θεωρητικά, όλοι οφείλουν να συμβάλλουν.

Η Νέα Δημοκρατία έχει προτείνει μία σειρά κοστολογημένων θετικών μέτρων, διότι επιδιώκει πραγματικά την συνεννόηση για την ανασυγκρότηση της Χώρας.

Στην πράξη, η εθνική συνεννόηση υπονομεύθηκε το 2009 με την είσοδο της καλπάζουσας οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Τις συνέπειες αυτής της αδυναμίας χάραξης μίας εθνικής στρατηγικής με συμφωνημένους στόχους και οδικό χάρτη, τις πληρώνουμε ακριβά και μάλιστα επεκτείνονται τουλάχιστον μέχρι το 2020.   

 

Για ποιο λόγο επιλέξατε να καταψηφίσετε και τα θετικά μέτρα της συμφωνίας αφού αρκετά από αυτά υπάρχουν και στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του κόμματός σας, όπως για παράδειγμα ΕΝΦΙΑ μείωση φορολογίας;

Ο πολιτικός κόσμος δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στην «ποντικοπαγίδα» της ανάλωσης των πολιτικών του προτάσεων και των πολιτικών αντεγκλήσεων σε ένα αφυδατωμένο πολιτικό πλαίσιο, το οποίο του στερεί την δυνατότητα να οραματιστεί για την επόμενη δεκαετία. Η ανακύκλωση των πολιτικών αντιπαραθέσεων είναι το «τυράκι» και εξαντλείται στην βάση των μνημονίων και όχι της μεταμνημονιακής περιόδου για την οποία πρέπει να εργαζόμαστε συστηματικά.

Η μεγάλη φωτογραφία είναι, κατά την γνώμη μου, το νέο εθνικό όραμα μετά την έξοδο από τα προγράμματα και το οποίο θα πρέπει να εδράζεται στον κοινωνικό φιλελευθερισμό, ο οποίος είναι η μόνη απάντηση στην κρίση και στο τέλος της φτώχειας. Διευθετεί αποτελεσματικά κοινωνικά ζητήματα όπως είναι η παιδεία και η υγεία, τα οποία παρέχει με την μορφή κοινωνικών υπηρεσιών και πρόνοιας στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και στους ασθενέστερους οικονομικά και κοινωνικά πολίτες.

 

Πιστεύετε ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα από την εξεταστική για την υγείας;

Υπομονή και ψυχραιμία. Κάθε εξεταστική επιτροπή παράγει αποτελέσματα. Θα περιμένουμε έως ότου η εξεταστική επιτροπή βγάλει τα συμπεράσματά της.

*Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στις 7/5/2017.

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...