Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Espresso»: «Κατερίνα Παπακώστα: Ο άντρας πρέπει να έχει κότσια»

-Είχες μια πολύ δεμένη σχέση με τη μητέρα σου, την Πηνελόπη, που έχασες πριν λίγο καιρό. Μεγάλο το κόστος αυτής της απώλειας;

´Οτι και να κάνεις στη ζωή σου, υπάρχουν μερικά συναισθήματα και μερικά, πρόσωπα ,μοναδικά που τα εμπνέουν. Αναφέρομαι στο πρόσωπο της μαμάς μου. Αυτό που λέγεται, ότι μάνα είναι μόνο μια, είναι αλήθεια. Η μάνα είναι ομπρέλα προστασίας και ανεξάντλητη πηγή αγάπης, τέτοια που όμοιά της δεν υπάρχει. Το χέρι που κουνάει την κούνια κυβερνάει τον κόσμο, να το ξέρετε.

Στη σχέση με τη μαμά μου υπήρξε ένας συμβολισμός που για μένα είναι συγκλονιστικός. Την ώρα που συνέβη το γεγονός, δεν είχα συνειδητοποιήσει τον συμβολισμό αυτό .

Τρώγαμε και με φώναξε. Όταν λοιπόν το έκανε, ανησύχησα. Λέω στα παιδιά μου,...κάτι συμβαίνει με τη γιαγιά, γιατί με φωνάζει. πως Φώναξε το όνομά μου από το δωμάτιό της.

Πήγα κοντά της, κι αυτό ήταν. Έφυγε στα χέρια μου.

Και εκεί βρίσκεται ο  μεγάλος συμβολισμός, τον οποία αργότερα επεξεργάστηκα και αφομοίωσα με την εικόνα του τέλους της, που την έχω πάντα στο μυαλό μου.

Δηλαδή, όπως εκείνη με κράτησε στα χέρια της, όταν είδα το πρώτο φως με τη γέννησή μου, έτσι κι εκείνη έκλεισε τα μάτια της στα δικά μου τα χέρια.

Ήθελε λοιπόν να φύγει στα χέρια μου. Όπως στα δικά της χέρια εγώ γεννήθηκα, και στα δικά μου χέρια εκείνη έφυγε.

 

-Πρόλαβε να σας πει κάτι;

Πριν χάσει τις αισθήσεις της, είπε στο μπαμπά μου: "να προσέχεις τα παιδιά".

 

-Είναι σαν να χάθηκε κάτι από σένα;

 Αισθάνομαι κάθε μέρα την προστασία και την αγάπη της. Το αισθάνομαι αυτό σαν προστατευτική ομπρέλα.

Το όνομα της, Πηνελόπη, ήταν πραγματικά η προσωπικότητά της. Υπήρξε πιστή, αφοσιωμένη αλλά και επιμονή, με κοφτερό μυαλό. Άνθρωπος μορφωμένος για την εποχή της, και την ηλικία της. Είχε ενεργό ρόλο δίπλα μου, στο γραφείο μου και στις επαφές μου με τον κόσμο. Οργάνωνε πράγματα με κοινωνικό περιεχόμενο και ήταν ευαισθητοποιημένη με τα προβλήματα του κόσμου. Πολλές φορές αναλάμβανε η ίδια να τα διεκπεραιώσει.

Ο μπαμπάς μου την φώναζε "Στρατηγό Πηνελόπη".

Σκεφθείτε πως μας εκπαίδευε για το τέλος που θα ερχόταν νομοτελειακά. Δεν ήθελε ούτε κλάματα, ούτε θρήνους.

 

-Γιατί μια όμορφη κοπέλα σαν κι εσένα με επιλογές, διάλεξε την πολιτική; Ποιός ευθύνεται;

Ένας στενός φίλος του μπαμπά μου, ευθύνεται... Από αυτόν ξεκίνησε όλη η ιστορία της πολιτικής. Ήμουν επί πτυχίω Νομικής κι εκείνος  εργαζόταν τότε στο υπουργείο Άμυνας. Παράλληλα ήταν πρόεδρος και ενεργό στέλεχος σε μια τοπική της ΝΔ. Αναζητούσε λοιπόν, τότε δηλαδή το 1989, νέα παιδιά με γνώση, ώστε να κάνουν σεμινάρια στους εκλογικούς αντιπροσώπους για τον εκλογικό νόμο, ενόψει εκλογών, ώστε να μην γίνουν λάθη μέσα στα εκλογικά τμήματα.

Προτείνει λοιπόν στον πατέρα μου, να με πείσει να τους βοηθήσω, όπως και έγινε, αν κι εγώ ετοιμαζόμουν, μετά την άσκηση δικηγορίας, οργάνωνα το γραφείο μου και είχα δεκάδες άλλες υποχρεώσεις τότε.

Όταν τελείωσε αυτό, εκείνοι που είχαν δει την απήχηση που είχαν αυτά τα σεμινάρια στον κόσμο, για τις δημοτικές εκλογές του 1990, ξαναχτύπησαν την πόρτα του σπιτιού μου.

Μου ζήτησαν να κατέβω  ως υποψήφια δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, και δέχθηκα. Ήμουν η νεότερη υποψήφια δήμαρχος σε όλη την Ελλάδα. Τότε ήταν που και ο

Ευάγγελος Αβέρωφ, με είχε δει στο γραφείο του Αθανασίου Τσαλδάρη, με ξεχώρισε και με όρισε ως πολιτικό στέλεχος του κόμματος, μιας και τότε άνθιζε αυτός ο θεσμός.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και νά´ μαστε τώρα εδώ, δεκαεπτά χρόνια μετά την πρώτη μου εκλογή ως βουλευτού, να τα λέμε στη Βουλή.

 

-Ήσουν ήδη παντρεμένη τότε;

Ήμουν ακόμη φοιτήτρια όταν γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος, ο γιός μου.

Γνωριστήκαμε στον Πανεπιστήμιο, όταν ο άντρας μου ήταν στο πτυχίο, κι εγώ μόλις είχα μπει στο πρώτο έτος της Νομικής. Ήμουν μόλις 17,5 χρονών γιατί είχα κερδίσει χρονιά. Με το Θοδωρή, μας συνδέει μια άθραυστη, αόρατη κλωστή. Αυτή μας δένει.

 

-Πως κρατιέται μια σχέση τόσα χρόνια μετά;

Ο έρωτας, αν ρωτήσεις τους βιολόγους, ο γιος μου ο οποίος είναι βιολόγος μας εξηγεί τις χημικές ενώσεις που συντελούνται στον οργανισμό όταν κάποιος ερωτεύεται, άρα σβήνει γρήγορα γιατί χτυπάει κόκκινο. Οι σχέσεις περνούν από σαράντα κύματα, κι από όλες τις συνθήκες.

Ολόκληρο το μετεωρολογικό δελτίο υπάρχει στις ερωτικές σχέσεις. Καταιγίδες, νηνεμία, τα πάντα. Εκεί λοιπόν δοκιμάζεται η αντοχή των ζευγαριών. Στις μπόρες ανακαλύπτεις πόσο ισχυρά είναι τα συναισθήματα. Δηλαδή, αν υπάρχουν έστω ψήγματα από τον έρωτα που έχεις βιώσει με αυτόν τον άνθρωπο.  Αν υπάρχει ισχυρός σύνδεσμος ψυχικός κι αν η αγάπη που σε συνδέει είναι πολυτιμότερη από οτιδήποτε άλλο. Κάνεις την αξιολόγηση και εκεί πλέον η σχέση έχει χαλυβδωθεί και είναι αδιατάρακτη. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι σχέσεις δεν θέλουν καθημερινή δουλειά. Θέλουν συνεχή προσπάθεια, διότι δεν υπάρχει ελεύθερος χρόνος. Με τόσο χρόνο που καταναλώνω εγώ, με τόσες ανάγκες που έχει η οικογένεια, δεν μπορεί κι ο άντρας μου να μην έχει κι εκείνος τις απαιτήσεις του.

 

Αλλά έχει τρομερή επιμονή, υπομονή και κότσια.

Η πρώτη περίοδος του ενθουσιασμού που όλοι μυθοποιούμε το έτερον ήμισυ, περνάει. Τα κότσια φαίνονται την εποχή της απομυθοποίησης που ακολουθεί.

Καμιά φορά η κόρη μου μου ζητάει συμβουλές σε σχέση με αυτό. Δεν δίνω ποτέ συμβουλές γιατί ο τρόπος που οικοδομούμε τις δικές μας σχέσεις, δεν μπορεί να μεταφέρεται ως υπόδειγμα στα παιδιά μας.  Της λέω λοιπόν αυτό:" δεν θα σου δώσω συμβουλή, παρά μόνο αυτός που θα είναι μαζί σου, να έχει κότσια".

 

-Κι εσείς όμως είστε γυναίκα με κότσια κι εμφανίζεστε πολύ σκληρή. Σπάτε ποτέ, κλαίτε;

Αυτό θα μου επιτρέψεις να μην σας το πω. Θα πω όμως, αυτό που λένε οι επιστήμονες, οι οποίοι μας γειώνουν. Ο γιός μου, μου έχει πει, ότι το κλάμα είναι η αντίδραση του οργανισμού στην υπερθέρμανση του εγκεφάλου. Είναι η έξοδος διαφυγής που εκτονώνεται μέσω των δακρύων.

Σκληρή δεν είμαι. Είμαι πολύ ανθεκτική, κι αυτό, γιατί θεωρώ υποχρέωση μου να μπορέσω να κρατηθώ για να προσφέρω, στο κοινωνικό σύνολο.

Συγκινούμαι με πολλά πράγματα στη διάρκεια της ημέρας, έχω μάθει να απολαμβάνω τη στιγμή, αλλά δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να καταρρέει.

 

-Η Αγγέλα κι ο Κωνσταντίνος. Τα παιδιά σας. Μιλήστε μου για αυτά:

-Η Αγγέλα είναι ηθοποιός και αυτή την περίοδο πρωταγωνιστεί στο μιούζικαλ "Εβίτα". Από νήπιο ξεκίνησε με τη μουσική, γιατί είναι και μουσικός, έκανε σπουδές ηθοποιίας στη δραματική σχολή του Γιώργου Αρμένη και είναι επί πτυχίω επικοινωνιολόγος.

Έχει ήδη κάνει μια ωραία διαδρομή. Έχει παίξει στην Επίδαυρο, στις Τρωάδες, με το εθνικό θέατρο, στις παραστάσεις του Γ. Αρμένη. Τώρα παίζει στη μαγική παράσταση της «Εβίτας». Συμμετέχει σε ένα μπουκέτο από ταλαντούχα παιδιά που μοσχοβολούν ταλέντο.

Τραγουδάει, χορεύει κι υποκρίνεται. Πάνω στη σκηνή, δεν είναι το παιδί που βλέπω στο σπίτι. Μεταμορφώνεται. Είναι μία άλλη προσωπικότητα.

Ο Κωνσταντίνος από την άλλη είναι ο πρώτος και μεγάλος θαυμαστής της. Της γράφει τραγούδια, παράλληλα και με άλλους, για να προχωρήσει και τη μουσική της διαδρομή.

Ο Κωνσταντίνος ετοιμάζεται να εκδώσει ποιητική συλλογή.

Συμμετέχω ενεργά στη ζωή των παιδιών μου. Με απουσία δεν γίνεται τίποτε. Δεν γίνεται εκ των υστέρων, να συμμετέχεις στις ζωές τους. Σε βγάζουν εκτός, όταν λείπεις, και αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα να μου συμβεί.

 

-Το κινητικό πρόβλημα του Κωνσταντίνου προέκυψε στην πορεία της ζωής του; Τι συνέβη;

Στην ζωή μας υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να παρουσιαστεί ένα πρόβλημα υγείας, γεγονός που συνέβη σε εμάς. Σημασία έχει ότι ο Κωνσταντίνος είναι ενεργός πολίτης και προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Αυτό για μένα έχει αξία.

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 

-Εκρηκτική σχέση με Άδωνι;

 Είμαι πολύ προσεκτική, δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να διατυπώνει προσωπικές απόψεις για κανέναν. Οι θέσεις μου έχουν πολιτικό περιεχόμενο, έχουν πολιτική αναφορά και πολιτική στόχευση. Υπό την έννοια ότι όλοι μας πρέπει να βελτιώνουμε τα πράγματα με τη συμμετοχή μας και όχι με την απουσία μας.

Αυτός είναι ο ρόλος μας. Να αναδεικνύουμε τα ζητήματα, κι αφού τα αναδείξουμε να κάνουμε προτάσεις.

Δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να μην το κάνει αυτό και να σιωπά. Δεν μου αρέσουν οι στρογγυλές θέσεις, δεν είναι όλα στρογγυλά στη ζωή. Η ζωή έχει γωνιές. Ούτε είναι σωστό, να στρουθοκαμηλίζουμε και να υποκρινόμαστε ότι δεν συμβαίνει απολύτως τίποτε.

 

-Προφανώς βλέπεις ότι κάτι λάθος γίνεται εδώ:

Όταν τα θέματα συσσωρεύονται και αθροίζονται, μετά φεύγεις από μία υγιή κατάσταση...

Αυτό που θέλω να επισημάνω, δεν υπάρχει κανένα προσωπικό κίνητρο.

Τοποθετούμαι πολιτικά.

 

-Μιλήσατε με τον Κυριάκο;

Με τον Κυριάκο ποτέ δεν είχα διαφωνία.

 

-Ποια είναι η σχέση σου με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή;

Με τον Κώστα Καραμανλή γνωρίζομαι από τότε που ήταν απλός βουλευτής, κι εγώ ήμουν το νεότερο πολιτικό στέλεχος, δηλαδή από το 1989. Υπάρχει εξαιρετική χημεία, αμοιβαία εκτίμηση, κι αγάπη.

Με τον Κυριάκο έχουμε αμοιβαία εκτίμηση. Εγώ μπήκα στη βουλή το 2000, εκείνος το 2004, κι είμαστε κοντά ως γενιά πολιτικών. Δεν είχαμε ποτέ φιλική σχέση, αλλά είχαμε μια καλή συναδελφική σχέση στη Β' Αθηνών. Με τον Κώστα Καραμανλή η σχέση είναι διαφορετική.

 

*Δημοσιεύθηκε στις 20/5/2017

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...