Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Κυριακάτικη»: «Δεν υπάρχουν εύκολες εκλογές»

Πρόσφατα δηλώσατε πως η ΝΔ πρέπει να επιστρέψει στις ρίζες της. Τι εννοείται;

Οι ρίζες  της Νέας  Δημοκρατίας  είναι ο  κοινωνικός φιλελευθερισμός,  ο  οποίος  είναι η ιδεολογία   της   ελευθερίας   και   της   κοινωνικής   αλληλεγγύης,   ενώ   επιδιώκει   την   επίτευξη κοινωνικών στόχων σε πεδίο κοινής συναίνεσης. Συμβάλλει στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, τις οποίες έχει ανάγκη η Χώρα μας, ενώ δυναμώνει και το δημοκρατικό και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Πιστεύω   βαθιά,   πως   μόνο   ο   κοινωνικός   φιλελευθερισμός   διευθετεί   αποτελεσματικά κοινωνικά ζητήματα, όπως είναι η υγεία και η παιδεία, παρέχοντας κοινωνικές υπηρεσίες και πρόνοια στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και στους ασθενέστερους κοινωνικά και οικονομικά πολίτες. Εξάλλου,   δείτε   πως   και   η   Κυβέρνηση   έχει   διολισθήσει   στην   λογική   του νεοφιλελευθερισμού και λαμβάνει μέτρα και επώδυνες δεσμεύσεις που πλήττουν το σύνολο του Ελληνικού λαού, οριζόντια.

Άρα,  δεν θα πρέπει   εμείς   να   υποκύψουμε   στον  πειρασμό ενός μείγματος νεοφιλελεύθερου και ακραίου κυνισμού ο οποίος παραμονεύει στην γωνία.

 

Ναι, αλλά και η ΝΔ έλαβε επώδυνα μέτρα για τον λαό ψηφίζοντας τα μνημόνια.

Η Νέα Δημοκρατία υποχρεώθηκε, λοιπόν, να εφαρμόσει μνημονιακές δεσμεύσεις και να ανταποκριθεί   σε   προκαθορισμένους   στόχους,   οι   οποίοι   έπληξαν   τα   αδύναμα   κοινωνικά στρώματα. Κατά την γνώμη μου, σήμερα οφείλει να επιστρέψει στις ρίζες της, στον κοινωνικό φιλελευθερισμό δηλαδή, και να αγωνιστεί και στο εσωτερικό, αλλά ιδίως στην Ευρώπη, ώστε να αρθούν   τα   μέτρα   λιτότητας   που   έπληξαν   όλους   τους   τομείς   πολιτικής   και   είχαν   ιδιαίτερα  αρνητικές συνέπειες για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.   Άρα,   η   Νέα   Δημοκρατία   τώρα   οφείλει   με   το   πρόγραμμά   της   να   αναδείξει   στους ταλαιπωρημένους πολίτες, πως στον πυρήνα της πολιτικής της είναι ο Άνθρωπος και ιδιαίτερα ο ευπαθής και ο αδύναμος.

 

Πως κρίνετε τις εξελίξεις στην εξεταστική για την υγεία;

Οφείλουμε όλοι να κάνουμε υπομονή, να την αφήσουμε να κάνει την  δουλειά   της   απερίσπαστη.

 

Ακούγεται   πως   στην   Β’   Αθηνών   θα   υπάρξουν   νέες   και   επώνυμες   υποψηφιότητες. Θεωρείτε πως η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα είναι δύσκολη;

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει εύκολη εκλογική αναμέτρηση. Ο πολιτικός αναμετράται με το έργο, με τον υπεύθυνο λόγο στα δημόσια πράγματα και με το ήθος του. Όσον με αφορά, αξιολογούμαι από την κοινωνία επ’ αυτών από το 2000 έως σήμερα.   Δεν  θα   αθετήσω  λοιπόν   μία   αρχή  που  διακρίνει αυτή  την πολιτική διαδρομή, δηλαδή, να τρέχω μαραθώνιο με αφοσίωση, χωρίς να κοιτάζω γύρω μου ή πίσω μου.

Αγωνία μου είναι η επόμενη ημέρα, η οποία έχει ανάγκη από ένα  νέο εθνικό  όραμα.   Χρειάζεται  Πολιτική   και   Στρατηγική  για   την μεταμνημονιακή  περίοδο  επ’  ωφελεία  του  κοινωνικού  συνόλου,  για να  μην  μας  καταπιούν   ο αμοραλισμός, ο διχασμός και τα άκρα.

 

Ο   Κυρ.   Μητσοτάκης   έχει   βάλει   "πλαφόν"   στο   όριο   ηλικίας   των   υποψηφίων   και ποντάρει στους 40άρηδες;

Πλαφόν; Όταν   μία   παράταξη   λογίζεται   ως   η   εν   αναμονή   κυβέρνηση,   υπάρχει συνωστισμός υποψηφιοτήτων. Ο Αρχηγός οφείλει να αιμοδοτήσει την παράταξη με ανθρώπους ψυχωμένους,  έμπειρους   –  διότι η  εμπειρία   δεν  είναι  ποτέ παλιά   –  αλλά  και  νέους,   ώστε  να «ριχτούν» στην  μάχη της επόμενης  ημέρας, και όχι με «Δανδήδες» της ευρύτερης πολιτικής αγοράς.

 

Διηγηθείτε μας ένα περιστατικό που ζήσατε με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.  

Μία ωραία ανάμνηση που έχω, είναι όταν συναντηθήκαμε τυχαία σε έκθεση κρητικών προϊόντων, λίγο αφού είχε αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική σκηνή. Βρέθηκα τυχαία μπροστά από ένα περίπτερο, όπου είχε σταματήσει και εκείνος και δοκίμαζε κρητικά προϊόντα που του είχαν προσφέρει. Τον χαιρέτησα και μου απάντησε: «Τι κάνεις παιδί μου;». Του είπα πως έχω έρθει στην έκθεση επειδή μου αρέσει η κρητική διατροφή και χάρηκε.

Με προσκάλεσε λοιπόν να πιούμε μαζί μία τσικουδιά, η μία έγιναν δύο και τρεις. Διαπίστωσε λοιπόν, πως δεν είχα ζαλιστεί και μου είπε: «Μπράβο, είσαι ανθεκτική!», του εξήγησα, πως δεν συνηθίζω να πίνω, αλλά πως μου αρέσει η κρητική τσικουδιά. Απάντησε: «Αφού είσαι ανθεκτική στην τσικουδιά και σου αρέσει και η κρητική διατροφή, θα πας μακριά, και στην ζωή και στην πολιτική!»,  και πρόσθεσε: «ακούω, πως και οι Κρητικοί σε αγαπούν».

Εκείνη την ημέρα συζητήσαμε και για τα παιδιά και τις οικογένειές μας. Πρόκειται για μία ωραία, καθαρά, προσωπική ανάμνηση.

 

* Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε 3/6/2017.

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...