Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στην εφημερίδα «axianews»: «Όχι στα αφηγήματα που τα παίρνει ο άνεμος»

  1. Σας κατηγορούν ότι υποστηρίξατε παρασκηνιακά την ELDORADO. Τι απαντάτε;

Ποιούς κατηγορούν; Αν εννοείτε πως κατηγορείται η Νέα Δημοκρατία για παρασκηνιακή υποστήριξη, τότε θα πρέπει να σάς υπενθυμίσω την δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη η οποία ήταν σαφής.

Εμείς πάγια, από θέσεως αρχής, πιστεύουμε στις επενδύσεις και στην ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία παράγει προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα πιστεύουμε, ισχυρά, πως όλες αυτές οι δράσεις πρέπει να σέβονται το κράτος δικαίου και το θεσμικό πλαίσιο της Χώρας, ως ικανή και αναγκαία συνθήκη. Η Ελλάδα, για να γίνει μία χώρα, φιλική προς τις επενδύσεις, πρέπει να εκπέμπει τα αντίστοιχα μηνύματα προς τους υποψήφιους επενδυτές, Έλληνες και ξένους. Από την άλλη, σταθερή και μόνιμη θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι, ότι προτεραιότητά μας είναι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι πρέπει να εργάζονται σε συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, με την τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας και αξιοπρεπείς μισθούς.

 

  1. Πότε πιστεύετε ότι θα κλείσει η γ’ αξιολόγηση;

Η Κυβέρνηση δηλώνει ότι η γ’ αξιολόγηση θα κλείσει τον Δεκέμβριο.

Καλείται να διανύσει έναν δύσκολο δρόμο, καθώς η γ’ αξιολόγηση εμπεριέχει πολύπλοκα και ευαίσθητα θέματα, τα οποία πρέπει να χειριστεί προς όφελος των πολιτών. Οφείλει να υλοποιήσει το πρόγραμμα επιζητώντας την πιο ωφέλιμη λύση για κάθε ζήτημα, ώστε να μην μπούμε σε περιδίνηση, εκ νέου, στο όνομα της εύρεσης «πολιτικής λύσης».

      Οι εταίροι, με βάση αυτή την επώδυνη εμπειρία της Χώρας, οφείλουν να δείξουν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και να βάλουν στο επίκεντρο της προσοχής τους πολίτες, οι οποίοι έχουν μεγάλες δυσκολίες τα τελευταία χρόνια, και με ευθύνη τους. Επέβαλαν λανθασμένες πολιτικές, πράγμα που έχουν παραδεχτεί οι ίδιοι οι δανειστές, και τέτοιου είδους λάθη απαγορεύεται να επαναληφθούν.              

Εξάλλου, έχω πει κατ’ επανάληψη, ότι τώρα είναι η ώρα, οι δανειστές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν απέναντι στην Ελλάδα.

     

  1. Ακόμα και στην καλή δημοσκόπηση για τη Ν.Δ από τις δυο τελευταίες παρατηρούμε ότι το κόμμα σας χάνει μια μονάδα ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει τρείς συγκριτικά με τα στοιχεία της ίδιας εταιρίας. Επίσης στη Ν.Δ αυξάνονται οι διαρροές ενώ μειώνονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Τι δεν πάει καλά επικοινωνιακά;

Διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε την κάμηλον; Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι εκλογική αναμέτρηση, είναι εργαλείο μέτρησης των απόψεων της κοινής γνώμης στην δεδομένη στιγμή, το οποίο δείχνει εδώ και δύο χρόνια σχεδόν, ότι η Νέα Δημοκρατία εμπνέει εμπιστοσύνη στους πολίτες.

Ωστόσο, εμείς δεν μπορεί να είμαστε αλαζόνες και δεν επιτρέπεται ο πολιτικός μας λόγος να εμπεριέχει έπαρση. Αντιθέτως, η πολιτική μας και ο λόγος μας πρέπει να έχουν μέτρο, να ενώνουν τους πολίτες και να εμπνέουν όραμα.

Όταν γίνουν οι εκλογές, όλοι θα μετρηθούμε από τις πράξεις και τον λόγο μας άλλα και τις θέσεις που προτείνουμε για τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Έως τότε διαβάζουμε τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται και τις λαμβάνουμε υπ’ όψιν, αλλά δεν εδράζουμε την πολιτική μας πάνω σε αυτές, για κανέναν λόγο.

 

  1. Ποιό είναι το νέο σας αφήγημα που θα πείσει τον κόσμο; Μέσα από αυτό ανησυχείτε για εσωτερικά θέματα;

Η Νέα Δημοκρατία είναι ιστορική και θεσμική παράταξη, η οποία έχει πρόγραμμα και άξονες πολιτικής οι οποίοι βασίζονται σε σταθερούς πυλώνες. Αναφέρομαι στην ασφάλεια του πολίτη, στην παιδεία, στην εξωτερική πολιτική, στην υγεία, στην κοινωνική πολιτική και στην οικονομία. Παράλληλα, μην ξεχνάτε, ότι είναι η παράταξη που πρεσβεύει αταλάντευτα τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, ο οποίος έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα να έχει στον πυρήνα της πολιτικής του τον άνθρωπο.

      Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται τα αφηγήματα, τα οποία αποτυπώνουν έναν προσωρινό λόγο και μία συγκυριακή κατάσταση. Αντίθετα, οι σταθερές θέσεις της Νέας Δημοκρατίας έχουν επιβεβαιωθεί στο εσωτερικό της Χώρας, στην Ευρώπη, και αποτελούν τα λεγόμενα «βαριά χαρτιά» της πολιτικής της φαρέτρας.

      Συμφωνώ πως πρέπει να γίνουμε πιο πραγματιστές, ωστόσο στους δύσκολούς καιρούς που ζούμε, ο λόγος μας δεν πρέπει να εμπεριέχει κανένα ψήγμα κυνισμού. Αντιθέτως, η προσπάθειά μας και η πολιτική μας πρέπει να επικεντρώνονται στο πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την ζωή των πολιτών. Οι πολίτες ζητούν λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητάς τους και όχι έναν πολιτικό λόγο, ο οποίος αφορά μόνο την πολιτική ελίτ και χρησιμοποιείται από αυτήν στα δημόσια fora. Σίγουρα έχουν υπάρξει φαινόμενα που μας αδίκησαν, όπου ο ενιαίος λόγος δεν έγινε σεβαστός και δεν δόθηκε η απαραίτητη έμφαση στο ανθρωπιστικό περιεχόμενο και στον κοινωνικό χαρακτήρα της πολιτικής την οποία πρεσβεύουμε. Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κυβερνητικό κόμμα, ένα κόμμα με πάγιες αρχές που δεν έχει ανάγκη από εφήμερα αφηγήματα τα οποία παίρνει ο άνεμος μόλις έρθει η ώρα της πολιτικής ευθύνης.

 

*Η συνέντευξη δμοσιεύθηκε 16/9/2017

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...