Συνεντεύξεις

POST 3 Μαρτίου 2003 Για την παραγωγή ανέργων, υποαπασχολούμενων και ανεπάγγελτων …

POST

Για την παραγωγή ανέργων, υποαπασχολούμενων και ανεπάγγελτων …


Η σημερινή αγορά εργασίας σε τίποτα δε θυμίζει εκείνη της δεκαετίας που μας πέρασε. Οι ελληνικές επιχειρήσεις πλέον, όσες δεν μαράζωσαν από το ανταγωνιστικό πνεύμα, μετουσιώθηκαν σε ζωντανούς οργανισμούς, με εξαιρετικά υψηλές στοχεύσεις και έχουν απαιτήσεις ώστε τα στελέχη τους κυριολεκτικά να τις ΄ανεβάζουν' πέρα από το επίπεδο των ανταγωνιστών τους.
Για το λόγο αυτό ακούμε για ειδικότητες στην αγορά , που λίγα μόλις χρόνια πριν θεωρούσαμε το αντικείμενο τους ως λεπτομέρεια. Σήμερα όμως είναι περιζήτητες από τις εταιρείες που έχουν υψηλούς στόχους. Τα Βαλκάνια, οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, τα κράτη της Ανατολής είναι οι εμπορικοί στόχοι των ελληνικών επιχειρήσεων παρά τον ανηλεή πόλεμο εταιρειών-κολοσσών από την παγκοσμιοπιοιμένη πλέον αγορά.
Το ζητούμενο είναι με τι στελέχη πορεύονται οι εταιρείες αυτές τον δρόμο του ανταγωνισμού και των υψηλών προσδοκιών. Από πού ΄αλιεύουν' το στελεχιακό τους δυναμικό και ποια πανεπιστήμια από τα οποία αποφοιτούν; Πόσο έτοιμα είναι τα παραγωγικά τμήματα των πανεπιστημίων μας για έναν παρόμοιο ρόλο;
Αυτές οι σκέψεις γίνονται όλο και πιο έντονες όταν ρίχνοντας μια ματιά στο μηχανογραφικό έντυπο του Υπουργείου Παιδείας με τις Ανώτερες και Ανώτατες σχολές είναι εμφανές ότι στερούμαστε από ακαδημαϊκά τμήματα που θα ταυτίζονται με τις ανάγκες της αγοράς. Γίνονται όμως εφιαλτικές όταν διαπιστώνουμε από τους αποφοίτους των οικονομικών τμημάτων, ότι οι σπουδές τους ουσιαστικά δεν ανταποκρίνονται στα ζητούμενα της αγοράς, είναι βαθιά θεωρητικές, δίχως την πρακτική κατάρτιση ουσίας που απαιτείται για να γίνεται πράξη το αναμφισβήτητα χρήσιμο θεωρητικό ακαδημαϊκό υπόβαθρο.
Το κενό αυτό η αγορά το καλύπτει κυρίως με εισαγόμενα στελέχη σπουδών εξωτερικού, κάτι που για τη σημερινή ελληνική πραγματικότητα είναι άδικο.
Θα πρέπει να αναμορφωθούν τα προγράμματα σπουδών των ακαδημαϊκών τμημάτων και να υιοθετήσουν την πρακτική εφαρμογή των αναγκών της αγοράς. Ταυτόχρονα να αυξηθούν τα μεταπτυχιακά προγράμματα με ευρύτερο φάσμα εξειδικεύσεων οικονομικής κατεύθυνσης σε συνδυασμό με συμμετοχή εταιρειών που θα δεσμεύονται με συγκεκριμένες υποχρεώσεις βάση ειδικών προγραμμάτων.
Εκτός και αν θέλουμε να γίνουμε συμμέτοχοι της παραγωγής ανέργων, υποαπασχολούμενων και ανεπάγγελτων…

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...