Συνεντεύξεις

Περιοδικό Γυναίκα AΠΡΙΛΙΟΣ 2002 Είναι δικηγόρος, βουλευτής οτη Β'’ περιφέρεια Αθηνών, σύζυγος, μητέρα δυο καταπληκτικών παιδιών και γυναίκα που παλεύει για τα δικαιώματα των γυναικώνεντός και εκτός Β'’ Περιφερείας. Γιατί θελήσατε να ασχοληθείτε ενεργ

Περιοδικό Γυναίκα

AΠΡΙΛΙΟΣ 2002

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ

Είναι δικηγόρος, βουλευτής οτη Β'’ περιφέρεια Αθηνών, σύζυγος, μητέρα δυο κα
ταπληκτικών παιδιών και γυναίκα που παλεύει για τα δικαιώματα των γυναικών
εντός και εκτός Β'’ Περιφερείας.

Γιατί θελήσατε να ασχοληθείτε ενεργά με την πολιτική;

Από μικρό παιδί, δεν μου άρεσε να αποφασίζουν οι άλλοι για μέναχωρίς εμένα, έτσι αποφάσισα να πάρω τα πράγματα στα χέρια μουκαι να γίνω πολιτικός. Ο πολιτικός, άλλωστε, είναι αυτός που περισσότερο από τους υπόλοιπους ανθρώπους, συμμετέχει στα κοινά.
Όπως έλεγε ο Σόλων, "«Πολίτης ο οποίος δεν συμμετέχει στα κοινά δεν είναι πολίτης αλλά ιδιώτης». Στα γαλλικά μάλιστα η λέξη αυτή σημαίνει τον αφελή.-

Στη Β'’ Περιφέρεια Αθηνών, κερδίσατε τη βουλευτική έδρα με
ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό. Ήταν μια δύσκολη διαδικασία;

'‘Ηταν. είναι και θα είναι δύσκολος ο δρόμος, γιατί η Β'’ Αθηνών είναι μεγάλη εκλογική περιφέρεια, που χωνεύει», ας μου επιτραπεί η έκφραση, διαφορετικές τάοεις. κοινωνικές τάξεις με μεγάλες ανισότητες και με εντελώς διαφορετικά προβλήματα από άλλες περιφέρειες. Πρέπει να προσθέσω όι η συγκεκριμένη πε-
ριφέρεια είναι η μεγαλύτερη της Ευρώπης. Το έργο μας είναι η τοπική κοινωνία και στην παράταξή μας.-


Πώς καταφέρνετε ν αντεπεξέλθετε σ ένα τόσο δύσκολο έργο;

Νομίζω ότι το πιο σημαντικό είναι να διατηρείς την ψυχραιμία σουμε τους πολιτικούς σου αντιπάλους, με τους οποίους οι μάχες είναι πάντα σκληρές.

Είναι, όμως, δυνατόν να μη χάνετε ποτέ την ψυχραμία σας;


Και όμως, δεν τη χάνω ποτέ Κι αυτό γιατί μου αρέσει να δημιουργώ. Πιστεύω ότι η πολιτική είναι τέχνη και απολαμβάνω ιδιαίτερα τη δημιουργία μέσα από την πολιτική τέχνη. Με την πολιτική μπορείς να κάνεις τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους, να τους προσφέρεις ποιότητα ζωής λύνοντας τα προβλήματα τους ή, τουλάχιστον, να προσπαθείς να βρεις λύσεις.

Τα πολιτικά πράγματα επιφέρουν ψυχική κούραση;


Η κούραση, σ'’ εμένα τουλάχιστον, είναι μόνο σωματική Δεν μπορείτε να φανταστείτε την ψυχική ανάταση που έχει ο πολιτικός, όταν επιτελεί σημαντικό κοινωνικό έργο.

Αν το κόμμα σας κερδίσει τελικά στις εκλογές, τι θα άλλαζε για
τις κοινωνικές ομάδες που αδικούνται;


Την προηγούμενη φορά που είχε ανέβει η Νέα Δημοκρατία στην εξουσία, απέδειξε ότι μπορεί σε μικρό χρονικό διάστημα να κάνει τομές καιπαρεμβάσεις στον κοινωνικό τομέα, τις οποίες δεν έκανε το ΠΑΣΟΚ στα είκοσι χρόνια που είναι κυβέρνηση. Αναφέρομαι στα επιδόματα για τις πολύτεκνες οικογένειες, στις σχολικές αίθουσες που αυξήθηκαν, στις συγκοινωνίες που βελτιώθηκαν, και σε άλλα πολλά, για τα οποία θα έπρεπε να κάνουμε ξεχωριστή συζήτηση.

Αυτό που πρέπει και μπορεί να κάνει η Νέα Δημοκρατία, είναι να ασχοληθεί με τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη.
Ποια είναι τα λάθη του κυβερνώντος κόμματος, όσον αφορά τους συνταξιούχους και τους άνεργους;


θα μου επιτρέψετε να πω ότι ο κύριος Σημίτης ευτέλισε τον δημόσιο πολιτικό λόγο, όταν υποσχέθηκε, πριν από τις εκλογές, ότιδεν θα υπάρχει καμία σύνταξη κάτω από τις 150 000 δραχμές.
Αυτό ούτε γενναιοδωρία είναι, ούτε πλειοδοσία, είναι αναγκαιότητα.Δεν είναι δυνατόν ένα κόμμα το οποίο έχει μείνει είκοσι χρόνια στην κυβέρνηση, να μην έχει δώσει λύση σε προβλήματα, όπως είναι οι συντάξεις, η ανεργία, τα ζητήματα της παιδείας και της εγκληματικότητας.

Είστε ευχαριστημένη με τη συμμετοχή των γυναικών στη Βουλή;


Καθόλου, είμαστε από ελάχιστες έως δακτυλοδεικτούμενες, για να μην πω είδος υπό εξαφάνιση.

Ειδικά τις γυναίκες όπως εσάς που είστε κατά κοινή ομολογία όμορφη, πώς σας αντιμετωπίζουν οι άντρες συνάδελφοι;


Σε ορισμένα επαγγέλματα η καλή εξωτερική εμφάνιση μπορεί να αποδειχτεί ανασταλτικός παράγοντας και να υποχρεωθείς να αποδείξεις ότι,εκτός από όμορφη, είσαι και αποτελεσματική, θεωρητικά, εξυπνάδα και ομορφιά είθισται να μη συμβαδίζουν, όμως πρέπει να σας πω ότι πολύ γρήγορα οι συνάδελφοι μου προσαρμόστηκαν στην πραγματικότητα. Άλλωστε, είναι πολύ περισσότερα τα άλλου είδους προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει κανείς στην πολιτική, όπως είναι οι κλειστές κάστες και ίντριγκες.


Οι περισσότεροι ψηφοφόροι σας είναι άντρες ή γυναίκες;

Γυναίκες ως επί το πλείστον, γιατί ως γυναίκα που είμαι κατανοώ καλύτερα τα προβλήματα τους και στέκομαι κοντά τους.Βέβαια εδώ πρέπει να πω και ένα μεγάλο ευχαριστώ στους άντρες, οι οποίοι εμπιστεύονται και ψηφίζουν γυναίκες πολιτικούς.Οι περισσότεροι, όμως. άντρες εμπιστεύονται ακόμα άντρες πολιτικούς, γι'’ αυτό όμως φταίμε, κυρίως, εμείς οι γυναίκες. Εμείς τους μεγαλώνουμε έτσι.

Μέσα στη Βουλή νιώθετε ότι κινείστε σε κλίμα ισότητας με τους συναδέλφους σας;

Το θέμα είναι τι ατμόσφαιρα δημιουργείς κι εσύ. Ανάλογα με το κλίμα που διαμορφώνεις, αυτό και εισπράττεις. Πάντως, δεν συμφωνώ με τις γυναίκες, που στο όνομα της επιβολής στον επαγγελματικό χώρο χάνουν τη θηλυκότητα τους Άλλωστε, και η πολιτική είναι γένους θηλυκού.

Γνωρίζω ότι ο σύζυγος σας είναι στρατιωτικός, θα ήθελα να μου πείτε αν κατά τη γνώμη σας, σε μια δημοκρατία είναι φυσικό να επεμβαίνει η πολιτική ηγεσία σε θέματα που αφορούν τη στρατιωτική ηγεσία;

Αυτό που είδαμε να γίνεται με την επιλογή της ηγεσίας του Ναυτικού δεν εντάσσεται στις δημοκρατικές διαδικασίες. Ήταν απαράδεκτη πολιτικά πράξη, γιατί η πολιτεία προσπάθησε να ισοπεδώσει τις απόψεις των καθ'’ ύλην αρμοδίων, και να τους επιβάλλει με καθαρά κομματικά κριτήριο τις επιλογές του υπουργού Εθνικής Άμυνας Αξίζουν συγχαρητήρια στον αρχηγό του Ναυτικού που είχε το θάρρος να προασπίσει την τιμή του και τη στρατιωτική του αξιοπρέπεια -θα πρέπει εδώ να σημειώσετε κάτι που δεν είδε το φως της δημοσιότητας, ότι δηλαδή ο νέος αρχηγός του Ναυτικού επελέγη δια περιφοράς παίρνανε τηλέφωνα γύρω-γύρω και δεν δεχόταν κανείς! Δεν εξελέγη, λοιπόν, ο ικανότερος όπως προβλέπεται, αλλά αυτός που τελικά είπε το -ναι»


Γιατί δεν δοκιμάζετε τις δυνάμεις σας στις δημοτικές εκλογές;

Κάθε πράγμα στον καιρό του Οφείλω να προσφέρω πρώτα στην περιφέρεια που με έχει εκλέξει και στην παράταξη μου. Κάτι τέτοιο,τώρα, θα ήταν ανεύθυνο από μέρους μου. -Ευγενία Πασχαλίδη

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...