Συνεντεύξεις

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2001 στην Κατερίνα Κατσαβού «Ελεύθερος Τύπος»: Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της «Οpinion», η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΠΑΣΟΚ κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες. Πιστεύετε ότι έχει παγιωθεί η διαφορά και το κλίμα είνα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2001

στην Κατερίνα Κατσαβού

«Ελεύθερος Τύπος»:Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της «Οpinion», η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΠΑΣΟΚ κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες. Πιστεύετε ότι έχει παγιωθεί η διαφορά και το κλίμα είναι μη αναστρέψιμο ;

Κατερίνα Παπακώστα: Θέλω να τονίσω πως σε καμία περίπτωση δεν χωρεί εφησυχασμός. Αντίθετα απέναντι σε μια κυβέρνηση που μπορεί στο επίπεδο διαχείρισης των θεμάτων της κοινωνίας να είναι ανεπαρκής, όμως παρασκηνιακά και σε επίπεδο κομματικής διαχείρισης των θεμάτων του ΠΑΣΟΚ είναι ιδιαίτερα επιδέξια, οφείλουμε να εντατικοποιήσουμε την παρουσία μας στην ελληνική κοινωνία και να αμβλύνουμε το επικοινωνιακό μας έλλειμα.

Πρέπει να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στα μηνύματά μας, που είναι σωστά, προς την ελληνική κοινωνία και πρέπει να τα απευθύνουμε επίμονα στο σύνολό της αδιακρίτως. Αναμφισβήτητα οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ένα σταθερότατο και μη αναστρέψιμο προβάδισμα της ΝΔ και μάλιστα σε ευαίσθητα ζητήματα όπως αυτά της καθημερινότητας του πολίτη. Νομίζω λοιπόν ότι μια πολιτική κρίνεται ως επιτυχημένη ή ως αποτυχημένη από την απήχηση και την ανταπόκριση που έχει στους πολίτες. Μέσα από όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης αποδεικνύεται ότι ο κόσμος αποδέχεται ότι η ΝΔ είναι ευαίσθητη και κοντά στα προβλήματα του πολίτη σε αντίθεση με την κυβέρνηση.

«Ε.Τ»:Ποια είναι η αίσθησή σας από την επικοινωνία σας με τους πολίτες ; Πιστεύετε ότι περιμένουν από τη ΝΔ να ακολουθήσει την οδό της σκληρής αντιπαράθεσης με το ΠΑΣΟΚ;

Κ.Π:Ο πολίτης θέλει ρεαλιστική αντιμετώπιση των θεμάτων του. Θέλει συγκεκριμένες πολιτικές που να δίνουν λύσεις σ΄ αυτά που τον προβληματίζουν. Εμείς υιοθετούμε τον ανοικτό διάλογο, είμαστε αντίθετοι στους διαχωρισμούς και στην τεχνητή πόλωση και έχουμε επιλέξει να μην ακολουθούμε αυτό το είδος της αντιπαράθεσης. Ο ελληνικός λαός στρέφει την πλάτη προς μια πολιτική πυροτεχνημάτων, που στερείται ουσίας και είναι ντυμένη με επικοινωνιακά τερτίπια και κυρίως προς μια πολιτική παρελθοντολογίας και κλίματος πόλωσης την οποία τόσο οι νέες γενιές όσο και οι παλαιότερες που βίωσαν το διχασμό, ούτε επιθυμούν, ούτε επιδιώκουν να δουν τους πολιτικούς τους να μπαίνουν σε μια τέτοια αντιπαράθεση που αφήνει τα προβλήματα στο ράφι.

«Ε.Τ»: Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές θα δώσουν σαφές πολιτικό μήνυμα. Πως πιστεύετε ότι πρέπει να κινηθεί η ΝΔ;

Κ.Π:Έχω υπηρετήσει την τοπική αυτοδιοίκηση και θεωρώ ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μπαίνει σε κομματικά καλούπια. Είναι ασυμβίβαστο αυτό με την ίδια τη φύση της. Όποιο πολιτικό κόμμα επιχειρήσει να ποδηγετήσει την αυτοδιοίκηση θα αποτύχει. Στις επίσημες συζητήσεις του κόμματος, ο κ. Καραμανλής έχει τοποθετηθεί στο θέμα λέγοντας ότι οι τοπικές κοινωνίες θα αποφασίσουν ποια πρόσωπα, ποιο πρόγραμμα μπορεί να συνεισφέρει στην επίλυση των προβλημάτων. Εμείς, είμαστε υπέρ της άποψης να ακούμε τις τοπικές κοινωνίες και να ερμηνεύουμε ακριβώς το μήνυμα που μας εκπέμπουν. Όμως σε καμία περίπτωση δε λέμε ότι αυτές οι εκλογές δε θα περιέχουν πολιτικό μήνυμα, θα έχουν σαφέστατα πολιτικό νόημα γιατί ο λαός στο επίπεδο της τοπικής κοινωνίας έχει τα ίδια προβλήματα που αθροιζόμενα κάνουν την γενικότερη εικόνα των προβλημάτων της χώρας. Εκεί η κοινωνία θα επικροτήσει ή θα καταδικάσει πολιτικές που αφορούν το πρόβλημα π.χ στο οδικό δίκτυο, στις μεταφορές, στις υπηρεσίες υγείας, στα αντιπλημμυρικά έργα, στην ανεργία. Είναι θέματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν εκείνοι που θα ηγηθούν των δημοτικών και νομαρχιακών συνδυασμών και εκεί θα δοθεί και η πολιτική μάχη που θα κρίνει το πολιτικό αποτέλεσμα. Θα είναι πολιτικές αλλά όχι κομματικές αυτές οι εκλογές.

«Ε.Τ»:Το ίδιο πιστεύετε ότι ισχύει και για τους μεγάλους δήμους, όπως είναι ο δήμος της Αθήνας ,θα πρέπει να είναι πολιτικός κατά την γνώμη σας αυτός που θα ηγεθεί;

Κ.Π:Οι μεγάλοι δήμοι θα δώσουν και το πολιτικό στίγμα. Θα είναι οι πολιτικοί πρωταγωνιστές. Εκεί η ΝΔ έχει δημόσια εκφράσει τις θέσεις της. Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να είναι πολιτικό το πρόσωπο που θα δώσει την μάχη της Αθήνας δηλαδή να προέρχεται από την μάχιμη πολιτική σκηνή. Η ΝΔ εξάλλου διαθέτει πληθώρα άξιων στελεχών που μπορούν με επιτυχία να περάσουν σύγχρονες θέσεις και απόψεις στον πρώτο δήμο της χώρας. Ένα πρόσωπο μη πολιτικό, παρά το γεγονός ότι μπορεί να είναι αγαπητό ή δημοφιλές, βάζει στο περιθώριο τελικά την έννοια της πολιτικής ευθύνης.

«Ε.Τ»: Πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι σκληρός αντίπαλος στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές ;

Κ.Π:Το ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ασφαλώς. Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να κάνει σωστά τη δουλειά της για να μεταφράσει σε ψήφο την ανταπόκριση που έχει στην κοινωνία. Βήμα βήμα κερδίζονται οι μάχες, ούτε υποτιμώντας ούτε υπερεκτιμώντας τον αντίπαλο αλλά με το πρόγραμμα και με συγκεκριμένες απαντήσεις στα προβλήματα. Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να κερδίσουμε και αυτήν την πολιτική μάχη.

«Ε.Τ»:Ποια είναι η άποψή σας για την πορεία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων ;

Κ.Π: Παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση που εκτιμώ θα μας οδηγήσει εν τέλει σε πρόχειρες κατασκευές και σε απευθείας αναθέσεις των έργων. Πράγμα που είναι άκρως αρνητικό αφού νομοτελειακά η επόμενη μέρα θα πρέπει να βρει την χώρα μας με σημαντική «προίκα». Εννοώ τις αθλητικές εγκαταστάσεις που βέβαια επιβάλλεται να μείνουν κτήμα του ελληνικού λαού γιατί το κόστος αλλιώς είναι δυσβάστακτο. Όταν λοιπόν βλέπουμε μια κυβέρνηση που ακόμα ταλαντεύεται για το πως θα διαχειρισθεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες και φέρεται να προσανατολίζεται σε λύσεις αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση είναι όμηρος συμφερόντων και άρα με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί τη χώρα σε ατραπούς , που μας εκθέτουν διεθνώς παρά τους αντίθετους ισχυρισμού της. Τέλος θεωρώ πως δεν εκμεταλλευόμαστε κομματικά τους Ολυμπιακούς Αγώνες αντίθετα πιστεύουμε πως είναι ύψιστη εθνική υπόθεση και σας βεβαιώ πως θέλουμε να δούμε την θετικότερη των εξελίξεων αφού άλλωστε προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η στοιχειοθετημένη κριτική μας.

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...