Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Έθνος»: «Συνεχίζω να ανήκω στο κόμμα με το οποίο εκλέχθηκα»

Ένα μήνα μετά την διαγραφή σας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη αισθάνεστε ότι το κεφάλαιο Νέα Δημοκρατία έχει κλείσει οριστικά για εσάς; Μετανιώνετε για κάποιον από τους χειρισμούς σας;

Σας θυμίζω την ιδρυτική διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας όπου η «Νέα Δημοκρατία ορίζεται ως το σύστημα όπου οι ολιγότεροι και επώνυμοι καθοδηγούν, εκπροσωπούν αντί να καταδυναστεύουν και υπηρετούν τους περισσότερους και ανωνύμους».  «Η ΝΔ είναι η κίνηση που επιλέγει και συντηρεί από την παράδοση μόνον όσα ο χρόνος απέδειξε σωστά και χρήσιμα, και προχωρά διαρκώς με μεγάλα, τολμηρά, αλλά και ασφαλή βήματα στις νέες διαρκώς εξελισσόμενες  συνθήκες». «Η ΝΔ είναι η πολιτική παράταξη που αγνοεί τις διενέξεις και τους διχασμούς τους παρελθόντος και προσανατολίζεται στα ευρύτερα δυνατά σχήματα εθνικής ενότητας».

«…ότι θα υπηρετεί πάντα και μόνο τα αληθινά συμφέροντα του Έθνους που βρίσκονται πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς.» (30.9.1974)

Η ΝΔ λοιπόν, για μένα, είναι ο ορισμός του εφικτού στην πολιτική, διότι δεν υπάρχει ιδανική πολιτική. Είναι η πολιτική παράταξη η οποία ενώνει τους Έλληνες και ωφελεί με τις αρχές της το όλον, διότι τα Κόμματα, δεν τα τοποθετούν οι ετικέτες τους, αλλά οι πράξεις τους. Αβίαστα προκύπτει η απάντηση μου ότι αυτό το αξιακό πλαίσιο με καθοδηγεί.

Όσον αφορά στους χειρισμούς μου, θα χρησιμοποιήσω μία φράση του Αμερικανού ρόκερ των Metallica, James Hetfield, που με καθορίζει: «Προτιμώ να μετανιώνω επειδή έκανα κάτι, παρά επειδή δεν έκανα κάτι.»

 

Η ηγεσία του κόμματος σας κατηγόρησε τότε ότι ουδέποτε μοιραστήκατε τις διαφωνίες σας στο πλαίσιο των κομματικών οργάνων. Τι απαντάτε;

Αυτή η «κατηγορία» είναι αστήρικτη για τον πολύ απλό λόγο ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν είχε στην ατζέντα της το συζητούμενο την ίδια ημέρα νομοσχέδιο στην Βουλή. Επιπροσθέτως, καμία διαφοροποίηση δική μου επί του νομοσχεδίου δεν υπήρξε.

Αυτά, ωστόσο, απαντώνται αν διαβάσει κάνεις τα πρακτικά της συνεδρίασης. Κάθε καλόπιστος θα βγάλει τα συμπεράσματά του.

 

Σε ορισμένες από τις παρεμβάσεις σας έχετε “στοχοποιήσει” τον Αντιπρόεδρο του κόμματος, Άδωνι Γεωργιάδη. Πρόκειται για προσωπική βεντέτα ή διαφωνείτε με την πολιτική γραμμή της ηγετικής ομάδας της ΝΔ;

Θα απαντήσω με βάση τις αρχές που υπηρετώ και θεμελιώδης για εμένα αρχή είναι η παραίνεση του Κωνσταντίνου Καραμανλή σε ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ το ’77, όπου για τα ζητήματα που με ρωτάτε λέει, «..για να μπορούν τα κόμματα, τα οποία αποτελούν την σάρκα και το αίμα  της Δημοκρατίας, να εκπληρώσουν την αποστολή τους πρέπει: πρώτον, να έχουν σαφή ιδεολογία και σταθερό προσανατολισμό,  δεύτερον, να κατέχονται από υψηλό αίσθημα ευθύνης,  και τρίτον, να είναι δημοκρατικά οργανωμένα.»

Ο φανατισμός βλάπτει το ήρεμο πολιτικό κλίμα και την Δημοκρατία, διότι δεν αφήνει τους πολίτες να σκεφτούν. Εγώ, αυτές τις καμπάνες χτυπάω.

Αυτές είναι οι δικές μου παρακαταθήκες και φροντίζω να τις υπηρετώ στα ακέραιο. Εδώ προκύπτει λοιπόν το συμπέρασμα ότι λειτουργώ με τους κώδικες αυτής της σχολής πολιτικής σκέψης.

Πιστεύω βαθιά ότι όταν είμαστε στην Αντιπολίτευση δεν πρέπει να κάνουμε αυτό που είπε ο Δεληγιάννης, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο τι σκέφτεται να κάνει, «να λέω και να κάνω το αντίθετο από αυτό που κάνει ο Τρικούπης.»

 

Εξετάζετε την πιθανότητα να προσχωρήσετε σε άλλον κομματικό σχηματισμό; Έχετε ακούσει φαντάζομαι την φημολογία περί πολιτικού φλερτ με τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο...

Η απάντηση από την ζωή είναι προφανής. Δεν ανήκω σε κανένα κόμμα διαφορετικό από αυτό με το οποίο εκλέχθηκα, επομένως στερείται de facto βάσης η όποια φημολογία.

 

Θα υπερψηφίσετε τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης για το 2018;

Στην συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2018 επεσήμανα στην Βουλή πως ένας καλός προϋπολογισμός πρέπει έχει τρία χαρακτηριστικά, δηλαδή να είναι αναπτυξιακός, να υπηρετεί την δημοσιονομική ισορροπία και ιδίως, να υπηρετεί την κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο Προϋπολογισμός του 2018 δημιουργεί νέα βάρη, από τα οποία τα 478 εκατ. αποτελούνται από άμεσους και τα 473 εκατ. από έμμεσους φόρους. Οι έμμεσοι φόροι είναι προοδευτικά αντίστροφοι, ως προς το εισόδημα, καθώς οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι. Συνεπώς, ο Προϋπολογισμός του 2018 χρησιμοποιεί ως εργαλείο είσπραξης τους έμμεσους φόρους, που είναι κοινωνικά άδικοι για τα οικονομικά αδύναμα στρώματα.

Στον Προϋπολογισμό, έχει επιλεγεί λανθασμένη συνταγή, καθώς η συσταλτική πολιτική, δηλαδή οι αυξημένοι φόροι και οι μειωμένες δημόσιες δαπάνες, δεν μπορεί να πετύχουν αναπτυξιακούς στόχους. Για αυτό τον λόγο πρότεινα να αποφασίσουμε να αναχαιτίσουμε τον αχαλίνωτο κρατικό παρεμβατισμό και των αχαλίνωτο νεοφιλελευθερισμό και αντί αυτού να υπηρετήσουμε τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, ο οποίος έχει στην πυρήνα της πολιτικής του τον άνθρωπο και είναι το ισορροπημένο μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής.

Πρότεινα να δημιουργήσουμε ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον και να μειωθεί η φορολογία στην Εργασία. Σήμερα δημεύεται το 60-70% του μισθού των εργαζομένων, πράγμα που αυξάνει το brain drain. Με την μείωση της φορολογίας στην εργασία θα αυξηθεί η ζήτηση και η ζήτηση δημιουργεί προσφορά. Όλο αυτό κινητοποιεί την οικονομία.

 Αναφέρθηκα στο κοινωνικό μέρισμα, το οποίο βεβαίως στηρίζω ως αντισταθμιστικό μέτρο, το οποίο είχε εφαρμόσει η Νέα Δημοκρατία ως Κυβέρνηση και δεν μπορεί να εγκαταλείπουμε την πολιτική μας.

Ο Προϋπολογισμός του 2018, λοιπόν, δεν πληροί τα τρία χαρακτηριστικά για να θεωρηθεί ως καλός, ιδίως δεν υπηρετεί την κοινωνική δικαιοσύνη.

 

* Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε 16/12/2017

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...