Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα»: «Η ΝΔ λειτουργούσε με κανόνες. Αυτό φαίνεται να αλλάζει...»

Η διαγραφή η δική σας και του Ευάγγελου Αντώναρου είχε ως κοινό παρονομαστή την κριτική που ασκήσατε στον Άδωνι Γεωργιάδη. Εκτιμάτε πως ο αντιπρόεδρος του κόμματος επηρεάζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να προχωρήσει σε αυτές τις αποφάσεις; Επιμένετε στην άποψη ότι θα πρέπει ο κ. Γεωργιάδης να παραιτηθεί από την αντιπροεδρία του κόμματος;

Πιστεύω ότι τα πολιτικά κόμματα πρέπει να λειτουργούν με κανόνες. Πάγια θέση της ΝΔ ήταν να λειτουργεί με κανόνες. Αυτό φαίνεται να αλλάζει και θα αξιολογηθεί.

Σε ότι με αφορά, πρόκειται για αμιγώς πολιτική στάση. Η θέση μου παραμένει η ίδια, διότι πιστεύω ότι βασικός κανόνας στην πολιτική είναι η ανάληψη της ατομικής πολιτικής ευθύνης. Χαρακτηριστική είναι η φράση του Μολιέρου, πως δεν είμαστε μόνο υπεύθυνοι για αυτό που κάνουμε, αλλά και για αυτό που δεν κάνουμε, οριοθετώντας την ατομική ευθύνη.

Ο Πρόεδρος κρίνει και λαμβάνει τις αποφάσεις. Πιστεύω, ισχυρά, πως κάθε διαγραφή αποτελεί πλήγμα, ιδίως όταν έχει ως αφετηρία την έκφραση γνώμης για τα πολιτικά ζητήματα και το ύφος της πολιτικής. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η εντύπωση ότι επιχειρείται να ακυρωθεί η εσωκομματική δημοκρατία, η οποία είναι η θεσμική εγγύηση της δημοκρατικής λειτουργίας ενός πολιτικού κόμματος, και μάλιστα πολυσυλλεκτικού. Απαιτούνται ο διάλογος, η ανταλλαγή των απόψεων και των πολιτικών θέσεων και εν τέλει η σύνθεσή τους, προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος.

Τα πολιτικά κόμματα είναι θεσμός της κοινοβουλευτικής και αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και ο τρόπος λειτουργίας τους αποτυπώνει την ποιότητα της Δημοκρατίας. Διαφορετικά, τα κόμματα μεταβάλλονται σε ένα θεσμό αποκομμένο από τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου.

 

Τελικά οι συμμαχίες που βλέπουμε να εξελίσσονται το τελευταίο διάστημα με τον Άδωνι Γεωργιάδη έχουν να κάνουν με την μάχη στην Β Αθήνας;

Ανήκω στην κατηγορία των πολιτικών που δουλεύουν σκληρά, έντιμα, με διάρκεια και με διαφανή τρόπο, όπως εξάλλου οφείλουμε, και αυτό φαίνεται να αναγνωρίζεται από την κοινωνία.

Πιστεύω στις συμμαχίες με τους πολίτες, δεν πιστεύω στις συμμαχίες σε επίπεδο κορυφής, οι οποίες εμπεριέχουν προϋποθέσεις, ξένες προς εμένα και δεν με αφορούν.

 

Εκτιμάτε από τις μέχρι τώρα πληροφορίες που υπάρχουν για την υπόθεση της Novartis ότι μπορεί να εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα ;

Δεν χωρούν εκτιμήσεις. Η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή. Πρέπει να διερευνηθεί εις βάθος, να εξεταστούν όλα τα στοιχεία και όσα λέγονται να βασίζονται σε αποδείξεις. Να έρθουν όλα στο φως με θεσμικό τρόπο. Το σύνολο του πολιτικού κόσμου οφείλει να συμβάλλει στην διαλεύκανση αυτού του σκανδάλου, το οποίο είναι διεθνές.

Έχω εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη, διότι πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε με κανόνες. Πρέπει να υπηρετούνται από εμάς τους πολιτικούς, προκειμένου να κτίσουμε, ξανά, σχέση εμπιστοσύνης με τον Λαό.

Θεωρώ πως αφού η Δικαιοσύνη αποφανθεί οριστικώς, και εκτιμηθεί η ζημιά εις βάρος του Δημοσίου συμφέροντος, αυτή θα πρέπει να διεκδικηθεί εις ολόκληρον.

 

Κορυφαία στελέχη της ΝΔ όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επιτέθηκαν προσωπικά στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο υπενθυμίζοντας τον ρόλο που είχε στην κυβέρνηση Καραμανλή. Πιστευτέ πως υπάρχει προσπάθεια να εμπλέξουν τον πρώην πρωθυπουργό σε αυτήν την υπόθεση και για ποιον λόγο;

Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να δείξει πολιτική αυτοπεποίθηση και όχι φοβικότητα. Να συμβάλλει ενεργά στην διαλεύκανση της υπόθεσης, διότι ήταν πάντα θεσμικό κόμμα και αυτό πρέπει να συνεχίσει να υπηρετεί με θρησκευτική ευλάβεια, με όποιο κόστος. Αναφορές οι οποίες πληγώνουν και διχάζουν την Παράταξη δεν γίνονται κατανοητές από εμένα.

 

Εκτιμάτε πως στη ΝΔ υπάρχει έλλειμμα στρατηγικής καθώς βλέπουμε σε κρίσιμα ζητήματα να υπάρχουν διαφορετικές γραμμές.

Επικοινωνιακά και πολιτικά είναι εξαιρετικά βλαπτικό το φαινόμενο αυτό και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Δημιουργείται η εντύπωση πως η ΝΔ δεν έχει σταθερές θέσεις επί κρισίμων ζητημάτων, όπως είναι το υπόδειγμα της οικονομικής πολιτικής, η στάση μας στα εθνικά θέματα και στην εξωτερική πολιτική, το έλλειμμα μετριοπάθειας στην εκφορά του πολιτικού λόγου. Όλα αυτά συνθέτουν ένα δυσμενές περιβάλλον για την εκπομπή καθαρού μηνύματος το οποίο δεν γίνεται αντιληπτό από τους πολίτες.

Εκτιμώ, πως αυτό συμβαίνει διότι δεν λειτουργεί αποτελεσματικά η τροφοδότηση της ηγετικής ομάδος από την εμπειρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδος, η οποία έχει, αποκλειστικά, την επαφή με τον λαό. Άρα, για να χτιστεί μία αποτελεσματική στρατηγική, θα πρέπει να αλλάξουν οι προϋποθέσεις λήψης των αποφάσεων και να εισακουστεί η πολιτική πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενισχύοντας την εσωκομματική δημοκρατία.

 

Εσείς θέλετε να επιστρέψετε και από τι θα εξαρτηθεί ; Υπάρχει άλλο κόμμα στο οποίο σκέφτεστε να ενταχθείτε αν δεν τα βρείτε με τη ΝΔ;

Η επιστροφή μου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν εξαρτάται μόνο από εμένα. Η επιθυμία πρέπει να υφίσταται και από τα δύο μέρη αυτής της διμερούς σχέσης. Διαγράφηκα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα παρά την θέλησή μου, παραμένω όμως στέλεχος της ΝΔ, από την οποία δεν απομακρύνθηκα ποτέ. Έχω ζητήσει από τον Πρόεδρο συνάντηση, προκειμένου να καταλήξουμε στο τί θέλουμε ή  τί δεν θέλουμε.

 

* Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε 17/2/2018

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...