Συνεντεύξεις

ΣΠΟΡ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ 5 Μαΐου 2001 Το πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος είναι διαπιστωμένο από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.

ΣΠΟΡ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ

5 Μαΐου 2001

Το πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος είναι διαπιστωμένο από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από το 1992, ανέλαβε δράσεις και μέτρα και με ουσιαστική παρέμβαση πρόσφερε χρόνια ζωής στο ασφαλιστικό σύστημα.

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αν και γνώριζαν το πρόβλημα απέφυγαν να το αντιμετωπίσουν. Δέσμιοι της εκλογικής τους πελατείας άφησαν το χρόνο να παρέλθει με αποτέλεσμα τη μεγέθυνση του προβλήματος Το 1997. προσπάθησαν να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη με τις εκθέσεις του καθηγητή Σπράου. αλλά τελικά δεν έλαβαν μέτρα.
Δείγμα της αναποτελεσματικότητας και ανικανότητας της Κυβέρνησης είναι και η έλλειψη διάθεσης για τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων της λειτουργίας των ίδιων Ασφαλιστικών Ταμείων. Δεν μπόρεσαν να αξιοποιηθούν πόρους από το Β’ ΚΠΣ, ώστε να εκσυγχρονίσουν τη λειτουργία τους. να μηχανογραφηθούν-μηχανοργανωθούν και να αναπτύξουν δομές ελέγχου και μέτρησης της αποτελεσματικότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι, σύμφωνα με την ΓΣΕΕ, ότι δίδονται 50.000 συντάξεις σε άτομα τα οποία έχουν πεθάνει, ενώ το κόστος λειτουργίας των ασφαλιστικών φορέων είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη.

Ο ρόλος της κυβέρνησης απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία ήταν ρόλος δυνάστη. Διορίζει τις διοικήσεις και καλύπτει την κακοδιαχείριση και την ανικανότητα τους. Τα αποθεματικά των Ταμείων παρέμειναν άτοκα στις τράπεζες και οι εργοδοτικές εισφορές των εργαζομένων των κρατικών υπηρεσιών, ακόμη και σήμερα δεν αποδίδονται στα Ταμεία. Η χαμηλή αξιοποίηση των κεφαλαίων των Ταμείων και η άρνηση συγχρηματοδότησης από το κράτος της τριμερούς χρηματοδότησης (εργαζόμενοι, εργοδότες, κράτος) ανάγκασε τα Ταμείο σε υπέρογκο τραπεζικό δανεισμό.

Επιπλέον η ακίνητη περιουσία των Ταμείων παραμένει αναξιοποίητη μέχρι σήμερα και δεν υπάρχουν δείγματα οργανωτικού και διοικητικού εκσυγχρονισμού. Δείγμα της κακοδιαχείρισης των Ταμείων είναι και ο τρόπος διαχείρισης των ειδικών λογαριασμών που χρηματοδοτούν οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες. Η κατασπατάληση των χρημάτων της Εργατικής Εστίας για χρηματοδότηση των έργων για την Ολυμπιάδα) του ΛΑΕΚ, Λογαριασμό Αλληλεγγύης και Επαγγελματικής (για χρηματοδότηση συνταξιούχων) είναι απόρροια της κακοδιαχείρισης από τις διορισμένες διοικήσεις. Το πρόβλημα του Ασφαλιστικού Συστήματος σίγουρα δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, αλλά ευρωπαϊκό ζήτημα, μόνο που στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο διάλογος μεταξύ Κυβερνήσεων και Συνδικάτων κράτησε από τρία έως εννέα έτη, ενώ στη χώρο μας και παρά την καθολική αντίδραση δεν αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από έξι μήνες. Τα δομικά στοιχεία του προβλήματος δηλαδή σχέ-
ση μεταξύ ασφαλισμένων και συνταξιούχων όπως και η σχέση εισροών-εκροών των Ταμείων μπορούν εύκολα να βελτιωθούν αν υπάρξει η κατάλληλη κυβερνητική βούληση.

Η ενδεχόμενη μείωση της ανεργίας από το 12 % στο 8%, όπως και ο περιορισμός της εισφοροδιαφυγής των λαθρομεταναστών (υπάρχουν 200.000 νόμιμοι μετανάστες επί συνόλου 700.000) μπορούν να χρηματοδοτήσουν το 30% του ελλείμματος και τελικά να επιλύσουν
μεγάλο μέρος του προβλήματος διασφαλίζοντας και τελικά την μακρόχρονη επιβίωση του.

Η επίλυση του προβλήματος απαιτεί διάλογο της κυβέρνησης τόσο με τα συνδικάτα εργαζομένων και τους εργοδότες, αλλά και με τους «Ελληνες πολίτες. Η Νέα Δημοκρατία ήδη ξεκίνησε ουσιαστικό διάλογο με την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ.

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...