Συνεντεύξεις

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 7 Ιουνίου2002 Υπεύθυνη για το Πυροσβεστικό Σώμα τουΤομέα Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης

Υπεύθυνη για το Πυροσβεστικό Σώμα τουΤομέα Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης

Προς : κ. Μοστριό Αλέξη

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

«Ελεύθερος Τύπος» Πως κρίνετε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξάγεται σήμερα η πυροπροστασία και η δασοπυρόσβεση στη χώρα μας;

Κατερίνα Παπακώστα: Εξαιρετικά δυσμενείς λυπούμαι να πω αφού η «εκσυγχρονιστική κυβέρνηση» έχει αποτύχει εν πολλοίς σε όλα τα επίπεδα προστασίας του δασικού πλούτου της χώρας με αποτέλεσμα περισσότερες πυρκαγιές αλλά και μεγαλύτερες καταστροφές.

Ειδικότερα στην Αττική οι αναδασώσεις από 6.000 στρέμματα ετησίως μειώθηκαν σε 1.000 και ο αρμόδιος Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισημαίνει ότι σε 4 χρόνια η Ελλάδα έχει κάνει λιγότερες αναδασώσεις από ότι η Πορτογαλία σε 6 μήνες.

Πρέπει να τονιστεί επίσης και η ανυπαρξία Δασολογίου και Εθνικού Κτηματολογίου με συνέπεια ούτε το ιδιοκτησιακό καθεστώς να επιλύεται ούτε η όρεξη των επιτηδείων για την οικοδόμηση των καμένων εκτάσεων να ανακόπτεται.

Την ανυπαρξία της κυβέρνησης στους τομείς αυτούς έχει υποκαταστήσει ευτυχώς το φιλότιμο και ο ηρωισμός του Πυροσβεστικού Σώματος που έχει στοιχίσει τις ζωές των ελλήνων πυροσβεστών σε συνδυασμό με την εθελοντική συμμετοχή των πολιτών και άλλων φορέων.

«Ε.Τ»: Φέρει ευθύνες η κυβέρνηση κατά τη γνώμη σας για τη συνεχή καταστροφή των ελληνικών δασών;

Κ.Π.:Αυτό είναι σαφές .Ενδεικτικά αναφέρω ότι σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 1998 κάηκαν 1,5 εκατ. στρέμματα και το 2000 κάηκαν 3,3 εκατ. στρέμματα σε αντίθεση με το 1992 και 1993 όπου με πολύ μικρότερη τεχνική υποδομή κάηκαν 660.000 και 540.000 στρέμματα αντίστοιχα .Η ανυπαρξία ενός εθνικού σχεδίου δράσης για τις φυσικές καταστροφές, και η ασχεδίαστη ανάθεση, μόλις το 1998, της συνολικής ευθύνης της καταστολής των δασικών πυρκαγιών στο Πυροσβεστικό Σώμα είναι τα επίχειρα της κυβερνητικής ανυπαρξίας που υποστηρίχθηκε από τους Πυροσβέστες με φιλότιμο και αυταπάρνηση παρά το θλιβερό γεγονός ότι τους οφείλεται ακόμα η εκτός έδρας αποζημίωση.

«E.T»: Είναι δυσκολότερη τελικά η προστασία των δασών στην Ελλάδα από ότι σε άλλες χώρες;

Κ.Π.:Στη χώρα μας αυτό που επιτείνει το πρόβλημα είναι τόσο το ανάγλυφο του ελληνικού τοπίου η λανθασμένη διαχείριση του δασικού πλούτου η πληθυσμιακή ερήμωση των μη αστικών περιοχών. Όσον αφορά τα μέσα προστασίας και το στελεχιακό δυναμικό προσεγγίζουμε τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες χώρες εκεί που υστερούμε όμως σημαντικά είναι στην αποτελεσματική διαχείριση των δυνάμεων και στην αγαστή συνεργασία των φορέων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

«E.T.»: Ποιες είναι οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας σε αυτό τον τομέα και πως προτίθεται να βοηθήσει την Πυροσβεστική στο έργο της ως η επόμενη κυβέρνηση του τόπου;

Κ.Π.:Η ΝΔ διαθέτει ένα σύνολο προτάσεων για την δασική πολιτική του 21ου αιώνα με στόχο να ξεκαθαρίσει το θεσμικό πλαίσιο της ιδιοκτησίας και της διαχείρισης των δασών, να ενισχύσει τα έργα πρόληψης και φύλαξης για ελαχιστοποίηση της έναρξης των πυρκαγιών να ενισχυθεί το Πυροσβεστικό Σώμα μέσω της βελτίωσης της εκπαίδευσης, του εκσυγχρονισμού των μέσων του αλλά και της υλικής και ηθικής του στήριξης.

Στοχεύει επίσης στη λήψη μέτρων όπως η χάραξη αντιπυρικών ζωνών, η αύξηση των υδατοδεξαμενών, αλλά και η καταγραφή των καμένων δασών. Τάσσεται επίσης υπέρ του πολλαπλασιασμού των αναδασώσεων, της δημιουργίας ενιαίου φορέα δασοπροστασίας, αυτόνομου ταμείου Δασών και βέβαια της έγκαιρης πρόσληψης εποχικών υπαλλήλων.

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...