Συνεντεύξεις

ΑΥΡΙΑΝΗ 21 Ιανουαρίου 2001 «Ρευστό το πολιτικό τοπίο» Συνέντευξη στον Π.Μαυρίκο Δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα... το μαντρί δεν υπάρχει πλέον, το πολιτικό τοπίο είναι ρευστό».

Αυριανή 21 Ιανουαρίου 2001

«Ρευστό το πολιτικό τοπίο»

Συνέντευξη στον Π.Μαυρίκο

Δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα... το μαντρί δεν υπάρχει πλέον, το πολιτικό τοπίο είναι ρευστό».

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Παπακώστα με συνέντευξη της στην «Α» που δημοσιεύουμε σήμερα τολμάει να δηλώσει αυτό που λένε πολλοί έξω από το δικομματικό στρατόπεδοαλλά ελάχιστα μέλη του και μάλιστα βουλευτές.

«Τον κόσμο τον ενδιαφέρει ποιος του δίνει λύση στα προβλήματά του» λέει χαρακτηριστικά η κυρία Παπακώστα.

Ενδιαφέρουσες είναι οι απόψεις της βουλευτού της ΝΔ και για τους διαφωνούντες στο κόμμα της ότι «την ιδέα της Νέας Δημοκρατίας οφείλει ο καθένας να την υπηρετήσει πέρα από προσωπικές στρατηγικές και προσωπικές φιλοδοξίες».

Η κυρία Παπακώστα αναφέρεται επίσης στο υπό ίδρυση κόμμα του κ. Αβραμόπουλου, αλλά και στην επιστροφή στη Ν.Δ. των γνωστών και δυνατών στελεχών της.

Κυρία Παπακώστα. Το υπό ίδρυση κόμμα, του κυρίου Αβραμόπουλου φαίνεται ότι εχει προκαλέσει έναν μόνιμο πονοκέφαλο στη Ρηγίλλης. Αυτός ο «πονοκέφαλος» έχει φτάσει μέχρικαι το πολιτικό σας γραφείο;

· Στην πολιτική κανείς δεν εξαγγέλλει προθέσεις και σκέψεις, αλλά θεωρώ ότι επιβεβαιώνεται μέσα από τα πράγματα και μέσα από το καμίνι της λαϊκής ετυμηγορίας.Θέλω όμως να τονίσω ότι οι ζυμώσεις μέσα στο κόμμα - σήμερα - είναι απαραίτητες όσο ποτέ, ανεξάρτητα από το όποιο πολιτικό τοπίο υπάρχει γύρω μας, το οποίο ασφαλώς κι είναι ρευστό, με την έννοια ότι η κοινωνία έχει ξεπεράσει τα κόμματα σε πολλές περιπτώσεις όσο αφορά την ανάγκη λύσης των καθημερινών προβλημάτων του πολίτη και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα.

Πάντως οι ζυμώσεις και η γκρίνια ξεκίνησαν στη Νέα Δημοκρατία. Με ποιον τρόπο θεωρείτε ότι θα τραβήξετε μπροστά;

Στη Νέα Δημοκρατία ενόψει του Συνεδρίου αλλά και των γενικότερων πολιτικών εξελίξεων, έχουμε την υποχρέωση να βαδίσουμε μπροστά και να έχουμε τα μάτια και τ’ αυτιά μας ανοιχτά.Θεωρώ ότι όλα πρέπει να στρατευθούν σ’ αυτή την προσπάθεια.Το Συνέδριο είναι κρίσιμο και πρέπει να δώσει τη δυνατότητα για να λάβουμε αποφάσεις για την πορεία που θ’ακολουθήσουμε.

Εμείς υστερούμε στο επίπεδο της επικοινωνίας, πρέπει ν’ αναπτύξουμε μεγαλύτερες γέφυρες με την ελληνική κοινωνία, πρέπει τα μηνύματά μας να είναι πιο κατανοητά, χρειάζεται περισσότερη αμεσότητα.

Αυτό όμως δεν προϋποθέτει και την ενεργοποίηση όλων των στελεχών σας;

· Το θέμα δεν είναι να λέμε ότι κάποια στελέχη δεν είναι ενεργοποιημένα γιατί
αυτό δεν ισχύει.

Εκείνο το οποίο ισχύει είναι ότι ο καθένας πρέπει ν’αντιληφθεί ότι είναι στρατευμένος σε μια ιδέα κι αυτή την ιδέα οφείλει να την υπηρετήσει πέρα από προσωπικές στρατηγικές και προσωπικές φιλοδοξίες. Αυτά είναι δεύτερα.

Όσον αφορά την ενεργοποίηση των στελεχών οφείλω να τονίσω ότι πάντα υπάρχουν προβλήματα βελτίωσης.

· Δεν πιστεύω ν’ αγνοείτε όμως τις φωνές που μιλούν για μία παρέα που διοικεί το κόμμα σας;

· Στη Ν.Δ. έχουμε στελέχη που δουλεύουν συλλογικά. Δεν υπάρχει καμία παρέα. Όλοι έχουν αναλάβει ευθύνες, ρόλο και λόγο.Τώρα εάν κάποιοι θέλουν περισσότερο σημαίνει ότι έχουμε περιθώρια βελτίωσης.Τώρα άλλοι αποδίδουν περισσότερο κι άλλοι λιγότερο.Αυτοί οι οποίοι ισχυρίζονται ότι υπάρχουν παρέες θα πρέπει να το αποδείξουν.

• Υπάρχουν προτάσεις ανατροπής του κ. Καραμανλή;

Όχι δεν υπάρχουν τέτοιες προτάσεις.

Όσον αφορά τις δηλώσεις της κυρίας Μπακογιάννη πιστεύω ότι εξέφρασε την αγωνία των στελεχών μιας παράταξης που θέλουν πολύ περισσότερα πράγματα από αυτά που υπάρχουν ήδη.Πάντως είναι θεμιτό κάθε στέλεχος να έχει προσωπικές φιλοδοξίες, κανείς δεν το επικρίνει. Εκείνο που δεν επιτρέπεται είναι η παραίτηση από το στόχο.Δεν θέλω να πιστέψω ότι υπάρχουν στελέχη που κοιτούν την πάρτη τους.Πιστεύω ότι υπάρχουν στελέχη μπαρουτοκαπνισμένα τα οποία εκφράζουν πολλές φορές την αγωνία τους και θεωρώ ότι αυτό βοηθάει την παράταξη.

· Πρέπει να προχωρήσει σε διαγραφές ο κ. Καραμανλής όσων συνεχίζουν να το αμφισβητούν;

· Ο κάθε ένας έχει το θάρρος της δημόσιας έκφρασης της γνώμης του. κι αυτό κρίνεται από την κοινωνία και τους ψηφοφόρους.

Γι’ αυτό το λόγο δεν μπορεί να τίθεται θέμα διαγραφής.

· Ο κ. Σαμαράς πρέπει να επιστρέψει στη Νέα Δημοκρατία;

· Το Συνέδριο θ’ αποφασίσει αν τεθεί και αν κρίνουμε ότι εξυπηρετεί την πορεία μας.

· Εάν είχατε απέναντι σας τον πρόεδρο του κόμματος σας, θα του λέγατε σχετικά με την πορεία του.

Θα του έλεγα ότι χρειάζεται να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες μας, να είμαστε πολύ πιο ουσιαστικοί στις αντιδράσεις μας απέναντι στην κυβέρνηση και βεβαίως πολύ πιο ουσιαστικοί στην επικοινωνία μας με τον κόσμο. Η πορεία μας προς το λαό πρέπει να γίνει πράξη καθημερινή και βίωμα πολιτικό.

· Ποιο κόμμα τελικά εκφράζει τον κεντροδεξιό χώρο;

· Ο χώρος της κεντροδεξιάς ούτως ή άλλως εκφράζεται από τη Ν.Δ. Αυτό που λέμε μεσαίος χώρος εκφράζει τη διάθεση να κινηθεί η Ν.Δ. ανθρωποκεντρικά..

Σήμερα υπάρχει ιδεολογική ταυτότητα σε κάθε κόμμα., εκείνο το οποίο έχει εκλείψει είναι ο πολιτικός δογματισμός. Δηλαδή σήμερα πολύ πιο εύκολα ένας άνθρωπος ο οποίος ψηφίζει ΠΑΣΟΚ. όταν είναι δυσαρεστημένος από αυτή την κυβέρνηση μπορεί να στραφεί και να ψηφίσει Ν.Δ.

Ο κόσμος σήμερα είναι περισσότερο συνειδητοποιημένος στην ουσία της πολιτικής: Ποιος του δίνει λύση στο πρόβλημα ανεξάρτητα από την ιδεολογική του ταυτότητα. Οι διαχωριστικές γραμμές έχουν πέσει.Το μαντρί δεν υπάρχει πλέον. Αυτό θα είναι το κριτήριο και με βάση αυτό θα ψηφίζει ο πολίτης

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...