Συνεντεύξεις

ΑΠΟΨΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2002 Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα αποκομίσει πολιτικά οφέλη από τις έρευνες για τη 17Ν;

ΑΠΟΨΗ

19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2002

Εντυπωσιακή παρουσία .Δυνατό μυαλό. Ικανότατη και ιδιαίτερα ευφράδης. Μια ξανθιά πολιτικός που ανατρέπει όλα τα κακεντρεχή ανέκδοτα. Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κατερίνα Παπακώστα, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης –Δημόσιας Τάξης –Δικαιοσύνης, συνιστά «ψυχραιμία» όσον αφορά στις έρευνες για την εξάρθρωση της 17Ν.

Μητέρα δύο παιδιών εξελέγη βουλευτής της Β’ Αθηνών στις εκλογές του 2000.Λάτρης του kick boxing,γνωρίζει καλά πως στο σπορ που διάλεξε απαγορεύονται τα χτυπήματα κάτω από τη μέση. Αλλά όταν είσαι αξιοπρεπής ξέρεις και να θωρακίζεσαι, ανώ μαθαίνεις να αμύνεσαι. Η άμυνα, άλλωστε, είναι η καλύτερη επίθεση. Η Κατερίνα Παπακώστα είναι πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας από το 1998 με ευθύνη την ενημέρωση επί του προγράμματος του κόμματος σε όλη τη χώρα.

Σπούδασε Νομικές Επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ενώ σήμερα είναι υπεύθυνη για θέματα ισότητας των δύο φύλλων.

Η συνάντησή μας έγινε στη Βουλή στο γραφείο της Νέας Δημοκρατίας. Η Κατερίνα Παπακώστα είναι ευγενική, φιλική, μια περιποιημένη κυρία.

Ένας νέος άνθρωπος μια πολιτικός που σίγουρα θα είναι μεταξύ των πρωταγωνιστών της «επόμενης μέρας».

Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα αποκομίσει πολιτικά οφέλη από τις έρευνες για τη 17Ν;

Σε καμία περίπτωση δεν νοείτε να αξιοποιήσει η κυβέρνηση το θέμα της τρομοκρατίας και να επαίρεται ότι βρήκε το μίτο της Αριάδνης. Πρέπει όλοι να διατηρούμε την ψυχραιμία μας μέχρι να έχουμε στα χέρια μας το απτό αποτέλεσμα των ερευνών, που γίνονται σε συνεργασία με τους Βρετανούς.

Κανείς εννοώ από την κυβέρνηση, δεν πρέπει να επιχαίρει προσδοκώντας σε πολιτικά οφέλη. Η ελληνική αστυνομία καταβάλλει φιλότιμες και γενναίες προσπάθειες. Αλλά πέρα από την τρομοκρατία, είναι πάμπολλα ζητήματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία. Οι Έλληνες πολίτες ταλαιπωρούνται από την έλλειψη ασφάλειας, από την αύξηση της εγκληματικότητας. Ενώ θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον ομαλότερο δυνατό τρόπο και το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης.

Είστε μία από τις ωραίες κυρίες της Βουλής. Πως καταφέρνετε και συνδυάζετε την οικογένεια με την πολιτική και παράλληλα να μη χάνετε την «ταυτότητα» του φύλου σας:

Όταν θέλεις μπορείς, αλλά και το μπορώ βέβαια είναι σχετικό. Υπάρχει πάρα πολλή προσπάθεια, πολλή ταλαιπωρία, πολλές ενοχές και πολύς κόπος. Σε τίποτα δεν διαφέρει η περίπτωση των γυναικών που συμμετέχουν στη Βουλή των Ελλήνων από οποιαδήποτε άλλη εργαζόμενη γυναίκα ή γυναίκα καριέρας ή όποια προσπαθεί να συνδυάσει ακριβώς όλα αυτά τα πράγματα .Στην Ελλάδα έχουμε ακόμα αυτή την αντίληψη και λέω στην Ελλάδα, διότι στην Ευρώπη έχει αμβλυνθεί όλο αυτό το ενοχικό σύμπλεγμα που αισθάνεται μια εργαζόμενη μητέρα.

Ντόρα Μπακογιάννη δαγκωτό για το Δήμο της Αθήνας;

Κ.Π.:Η Ντόρα Μπακογιάννη θα είναι η δήμαρχος της επόμενης δημοτικής θητείας και θα είναι πιστεύω, η καλύτερη δήμαρχος που θα έχει περάσει ποτέ από το δήμο της Αθήνας. Το εύχομαι και το πιστεύω.

Το ΠΑΣΟΚ φτάνει στο τέλος του. Το λυκόφως Σημίτη σηματοδοτεί την αυγή του Γεωργίου Παπανδρέου. Αυτή είναι μία από τις δημοφιλέστερες εκτιμήσεις των ημερών και όχι μόνο.

Είναι ένα εσωτερικό ζήτημα του ΠΑΣΟΚ. Δεν μας αφορά, το παρακολουθούμε ασφαλώς και δεν μας ανησυχεί καθόλου, διότι θεωρούμε ότι τα πολιτικά κόμματα και η εξέλιξή τους στην πορεία αυτού του τόπου και στο πολιτικό τοπίο –ο ρόλος που παίζουν δεν εξαρτώνται μόνο από ένα πρόσωπο. Γιατί ο τόπος δεν έχει ανάγκη τώρα πια από ουρανόφωτους Μεσσίες ή από μηχανής θεούς, αλλά από ηγέτες οι οποίοι με συλλογική προσπάθεια και δημοκρατικές διαδικασίες μέσα στο κόμμα τους, αλλά και προς τα έξω, προς την κοινωνία, θα απευθύνονται στο λαό με αξιοπιστία και όχι με αλαζονεία ή με καθεστωτικές νοοτροπίες. Γι αυτό λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία δεν ανησυχεί, απλώς παρακολουθεί. Την ενδιαφέρει η πορεία όλων των πολιτικών κομμάτων, ο εκδημοκρατισμός ο βαθύτερος, ακόμη και η ανανεωτική δομή, η οποία πρέπει να υπάρξει, και ο εκσυγχρονισμός μέσα στα κόμματα, ώστε να γίνουν ακόμη πιο ελκυστικά στην ελληνική κοινωνία.

Γυμναστήριο και πολιτικοί. Γυμνάζεστε;

Κ.Π.:Γυμνάζομαι, αλλά δεν εγκαταλείπω τη Βουλή όπως ξέρετε.

Κάνετε κικ-μπόξινγκ, απ΄ ότι θυμάμαι. Πόσο σας έχει βοηθήσει αυτό στο ρινγκ της πολιτικής;

Κ.Π.:Στην οποιαδήποτε μορφή πάλης, πρέπει να ξέρετε ότι τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη απαγορεύονται.

Αντιθέτως στην πολιτική αυτό συμβαίνει πολύ συχνά. Θέλω να πω ότι το κικ-μποξινγκ σε μαθαίνει να τηρείς κάποιους κανόνες να αυτοσυγκρατείσαι, να αυτοελέγχεσαι και να διατηρείς την ψυχραιμία σου.
Πιστεύετε ότι η καλή εμφάνιση αποτελεί ένα είδος διαβατηρίου είτε όσον αφορά τους πολιτικούς είτε όσον αφορά στη ζωή γενικότερα;

Κ.Π.: Δεν το είδα ποτέ ως κάτι το ιδιαίτερο. Θεωρώ γενικά ότι η καλή εμφάνιση στον άνθρωπο ασφαλώς και βοηθά και δημιουργεί –αν θέλετε-τις προϋποθέσεις εκείνες για να είναι ο άλλος πιο ανοιχτός μαζί σου. Υπ’ αυτή την έννοια, η μορφή είναι θετική. Το έχω πει επανειλημμένα ότι αν η καλή εξωτερική εμφάνιση δεν συνοδεύεται και από άλλα πράγματα, αν δεν υπάρχει ουσιαστικό περιεχόμενο, πνευματική συγκρότηση, μιλάμε για άδειο πουκάμισο. Η προσωπικότητα του ατόμου είναι αυτή που ακτινοβολεί και όχι η εξωτερική εμφάνιση από μόνη της.

Είστε μια πολύ ωραία γυναίκα. Έτσι δεν είναι;

Κ.Π.: Αυτό δεν μπορώ εγώ να το αξιολογήσω και δεν είναι κάτι στο οποίο έδωσα ιδιαίτερη σημασία. Είναι κάτι το οποίο υπάρχει από τη φύση, ενδεχομένως και πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι γύρω μας σήμερα έχουν πολύ καλή εξωτερική παρουσία αρκεί αυτή να εμπλουτίζεται και να καλλιεργείται από όλα εκείνα τα στοιχεία, τα οποία συγκροτούν μια προσωπικότητα σύγχρονη, δυναμική αλλά και ευαίσθητη ταυτόχρονα.

Μια γυναίκα πολιτικός, σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο, θα πρέπει να θωρακίζεται από απόψεις, κρίσεις και επικρίσεις που εύκολα στρέφονται εναντίον της. Τι κάνετε γι’ αυτό;

Κ.Π.: Δεν νομίζω ότι κάνω κάτι το ιδιαίτερο. Απλά είμαι ο εαυτός μου. Με τα δυνατά του σημεία, με τις συμφωνίες του με τις διαφωνίες του, με τις εκρήξεις του και με την ηρεμία που χαρακτηρίζει έναν ισορροπημένο, φυσιολογικό άνθρωπο.

Εκείνο που θέλω να κάνω είναι να συμμετέχω στον τόπο μου, να συμμετέχω εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις, να βάζω αυτή μου τη δυναμική στην υπηρεσία του τόπου και των συμπολιτών μου και να ανοίγω ίσως δρόμους για τα παιδιά μου, για τα παιδιά όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Για να μπορέσουμε όλοι μας συλλογικά να κάνουμε κάτι καλύτερο για τα παιδιά μας.

Ποιο είναι το πολιτικό σας όραμα;

Κ.Π.:Είναι απλό, αλλά και δύσκολο ταυτόχρονα. Θέλω ο ελληνικός πολιτισμός να είναι στην πράξη οικουμενικός παγκόσμιος πολιτισμός. Αν με ρωτούσατε ποια μορφή παγκοσμιοποίησης εγκρίνω, θα σας έλεγα ότι είναι ο οικουμενικός ελληνισμός, σαν παγκόσμια ιδέα, σαν παγκόσμια πολιτιστική πρακτική της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Να υπάρχει κοινωνική αλληλεγγύη, κοινωνική ισορροπία, να πάψει να υφίσταται η ανέχεια που υπάρχει σήμερα. Και βέβαια η ελληνική γλώσσα είναι όνειρό μου, όπως είναι όνειρο πολλών πολιτικών της νέας γενιάς μου, αλλά και των παλαιοτέρων γενιών, η ελληνική γλώσσα να γίνει δεύτερη επίσημη γλώσσα.

Να υποθέσω ότι το υπουργείο Πολιτισμού- μελλοντικά- θα σας φαινόταν ελκυστικό …

Κ.Π. :Το θέμα υπουργείο έχει ως εξής:όπου καλείσαι να προσφέρεις και μπορείς να το κάνεις, καλό είναι να μην αναζητάς το που και το πώς. Αρκεί να συμμετέχεις και να προσφέρεις εκεί όπου καλείσαι. Ο πολιτισμός, ωστόσο, είναι το δυνατό μου σημείο.

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...