Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στην εδημερίδα «FM VOICE»: «Δεν διαζεύχθηκα εγώ την ΝΔ»

Σχολιάζεται ποικολοτρόπως η συνάντηση που είχατε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένο. Τι σηματοδοτεί πολιτικά, καθώς παραμένει ζητούμενο η συνεννόηση στα εθνικά θέματα;

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το 2015 είχε πει: «Οι Έλληνες είναι θύματα της αδυναμίας τους, διότι πάντα πολεμούσαν ο ένας τον άλλον.» 

Επειδή δεν ανήκω σε αυτή την κατηγορία πολιτικών, επιλέγω την συνεννόηση στα εθνικά θέματα και στα θέματα άμυνας. Η συνάντησή μου με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και την στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων είχαν, λοιπόν, αμιγώς ενημερωτικό χαρακτήρα. Ενημερώθηκα από την φυσική ηγεσία των ΕΔ για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Τα ζητήματα εξωτερικής και εθνικής πολιτικής, χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Δεν χωρούν οι ιδεοληψίες, οι μικροκομματικές στοχεύσεις και οι κορώνες στο όνομα της «αντιπολιτευτικής» τακτικής. Ασφαλώς, η Κυβέρνηση πρέπει να ελέγχεται, ωστόσο, οφείλουμε να αντιλαμβανόμαστε την σημασία και τις επιπτώσεις που δημιουργούν μία εσωτερική ασυνεννοησία ή ένας εσωτερικός διχασμός στους απέναντι, οι οποίοι μας έχουν στο μικροσκόπιο. Είμαι της Καραμανλικής Σχολής Σκέψης η οποία ορίζει πως στα Εθνικά θέματα, στην εξωτερική πολιτική και στην Άμυνα πρέπει να υπάρχει αρραγές εθνικό μέτωπο.

Πρόσφατα ανακοινώσατε την πρόθεση σας να ιδρύσετε μια νέα πολιτική κίνηση, εκφράζοντας το "κοινωνικό Κέντρο". Να υποθέσω ότι το "διαζύγιο" με τη ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη είναι οριστικό ή υπάρχουν περιθώρια επιστροφής και κάτω από ποιες προϋποθέσεις;

Δεν διαζεύχθηκα εγώ την ΝΔ. Η διαγραφή μου ήταν απόφαση του κ. Μητσοτάκη, καθώς έκρινε πως οι απόψεις μου δεν αντιπροσωπεύουν την σημερινή στρατηγική της ΝΔ. Συνεπώς, η απόφαση αυτού του διαζυγίου ήταν μονομερής, και πάντως όχι δική μου.

            Το Ν.Ε.Ο. θέλει να αντιπροσωπεύσει, να εκφράσει τον προβληματισμό των πολιτών και τις ανάγκες της κοινωνίας. Με την παρούσα ηγετική ομάδα δεν θα μπορούσα να επιστρέψω, διότι ανήκουμε σε άλλη πολιτική σχολή σκέψης. Για παράδειγμα,  στο οικονομικό υπόδειγμα διακυβέρνησης, πιστεύω στην κοινωνική οικονομία και όχι στον νεοφιλελευθερισμό, στα εθνικά θέματα, πιστεύω στην εθνική συνεννόηση και πιστεύω στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις όπως η Αναθεώρηση του Συντάγματος .         

Πάντως στο χώρο της κεντρο-Δεξιάς παρατηρείται έντονη κινητικότητα....

Η πολιτική λειτουργεί με παρόμοιο μηχανισμό όπως η φύση και η Ελπίδα. Όταν υπάρχει κενό, κάποιος θα το καλύψει. Η έντονη κινητικότητα στον ζωτικό χώρο της κεντροδεξιάς δείχνει ότι έχει αφεθεί χώρος. 

Σε ότι αφορά στο Ν.Ε.Ο., η πρωτοβουλία δεν δημιουργείται «από πάνω». Στην Δημοκρατία, οι πολιτικές πρωτοβουλίες δεν επιβάλλονται, παρά προκύπτουν ως ζητούμενα από τους πολίτες, οι οποίοι τελικώς τους δίνουν ζωή.

Βλέπετε "καθαρή έξοδο" από τα μνημόνια όπως υπόσχεται η κυβέρνηση Τσίπρα και ποιο είναι το διακύβευμα για τη λεγόμενη "μεταμνημονιακή" εποχή  σε πολιτικό-οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο;

Νομοτελειακά, η τυπική έξοδος από την μνημονιακή επιτήρηση βρίσκεται προ των πυλών. Τα  μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια θα συνεχίσουν να δεσμεύουν την Χώρα.

            Η λεγόμενη «μεταμνημονιακή» εποχή είναι μία νέα περίοδος, με νέες απαιτήσεις, νέες προκλήσεις και νέα προβλήματα, τα οποία η Χώρα θα κληθεί να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει μόνη της, με δικό της σχέδιο, με δικές της πρωτοβουλίες, στηριζόμενη στα δικά της πόδια και στις δικές της δυνάμεις. 

            Για αυτό το λόγο, οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να συνεννοηθούμε και να δεσμευθούμε σε ένα Εθνικό Σύμφωνο – Σχέδιο Δράσης, το οποίο θα αφορά σε συγκεκριμένες πολιτικές και θα  μας δεσμεύει για μία δεκαετία.

Ποια είναι η θέση σας σχετικά με το χρόνο και το περιεχόμενο της Συνταγματικής Αναθεώρησης;

Το Σύνταγμα δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από στατικότητα. Αντιθέτως, πρέπει να υπάρχει μία δυναμική σχέση με την πολιτική πραγματικότητα, η οποία εξελίσσεται.

            Το Ν.Ε.Ο προτείνει να επεξεργαστούμε ένα Εθνικό Σχέδιο για την επόμενη ημέρα, παράλληλα, η σημερινή Βουλή θα πρέπει να συμφωνήσει στην Αναθεώρηση του Συντάγματος. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να δούμε και το ενδεχόμενο της τομής στην δομή του Πολιτεύματός μας, αντλώντας από πρακτικές άλλων κρατών, όπως είναι η Κύπρος. Στην Προεδρική Δημοκρατία, ο Πρόεδρος ψηφίζεται από τον λαό, έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες. Αντίθετα, στο πρωθυπουργοκεντρικό μοντέλο της Χώρας μας, ο Πρόεδρος έχει συμβολικές αρμοδιότητες, ενώ ο Πρωθυπουργός συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες, είναι «ολιγαρχικό» και έχει παθογένειες και για αυτό προτείνω να αλλάξει. Οι ανάγκες των καιρών αλλάζουν. Οι εποχές άλλαξαν, όπως και το κοινωνικό αντίκτυπο της λειτουργίας του Κράτους.

Ο Στίβεν Χόκινγκ έλεγε πως ευφυΐα είναι η ικανότητα προσαρμογής στην αλλαγή, διότι αν δεν έχουμε την ικανότητα προσαρμογής στην αλλαγή, δεν έχουμε και μέλλον.

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...