Συνεντεύξεις

ΑΠΟΨΗ 1 Νοεμβρίου 2002 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΤΣΟΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ Η κρατική τηλεόραση παραμένει ένας τόπος κομματικής και πολιτικής ασυδοσίας.

Άποψη 1 Νοεμβρίου 2002


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΤΣΟΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ


Η κρατική τηλεόραση παραμένει ένας τόπος κομματικής και πολιτικής ασυδοσίας.
Πρόσωπα με μηδενική προσφορά στον τόπο έχουν καταστεί Κροίσοι μόνο και μόνο από τη συνεργασία τους με την πτωχή και υπερχρεωμένη ΕΡΤ». Και αυτή η... πτωχή και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κατερίνα Παπακώστα. που τολμά και ακουμπά ένα θέμα το οποίο παραμένει κομματικό ταμπού και κυβερνητικό άβατο.
Η Κατερίνα Παπακώστα κατέθεσε ερώτηση καταγγέλλοντας την παρανομία και την έλλειψη ηθικής βάσης. υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων -την καθαρή πολιτική στόχευση της κυβέρνησης νίκης παροχές, δηλαδή με μετάδοση αθλητικών συναντήσεων με όρους που δεν έχουν προηγούμενο σε καμία δημοκρατική χώρα αλλά μόνο σε ορισμένα τριτοκοσμικά δικτατορικά παραχώρησε στην Ά», η δυναμική, βουλευτής δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο –αριστεροκτόνο ΠΑΣΟΚ- και στους –πράσινους βουλευτές οι οποίοι προσβλέπουν με εμπιστοσύνη για αλλαγή πλεύσης στο τιμόνι της χώρας στη Νέα Δημοκρατία και στον Κώστα Καραμανλή.


‘Όλοι οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν» -και πλήρωναν αδρά· για τη λειτουργία της πολυέξοδης και μηδενικά ανταποδοτικής τηλεόρασης. Και αυτό ακριβώς καταγγέλλετε.

Σε μια δημοκρατική κυβέρνηση έχει ως αποκλειστική της ευθύνη να δημιουργεί ένα νομικό πλαίσιο το οποίο να διέπεται από ηθικές αρχές. Μέσα σε αυτό το νομικό πλαίσιο. θα πρέπει οι πολίτες να μπορούν να δρούν και να λειτουργούν έτσι ώστε να αναπτύσσονται ατομικά, να έχουν επαγγελματική πρόοδο και βεβαίως να γίνονται αποδέκτες εκ μέρους της κυβέρνησης κοινωνικών παροχών. Όπως ξέρετε. η κρατική τηλεόραση στηρίζεται κυρίως στον φορολογούμενο πολίτη, με δαπάνες του πολίτη συντηρείται, είναι δημόσιο αγαθό. Έχει ως σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία των πολιτών. Η κυβέρνηση παρέχοντας αυτό το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης θα πρέπει να απευθύνεται προς όλους τους πολίτες με βάση τις αρχές τις οποίες ορίζει το Σύνταγμα. Τις αρχές της ισονομίας και της ισοπολιτείας έτσι, ώστε όλοι οι Έλληνες και όλες οι Ελληνίδες μακριά και πέρα από κομματικές σκοπιμότητες να απολαμβάνουν αυτού του αγαθού. Εφόσον η κρατική τηλεόραση χρηματοδοτείται από τη φορολογία των Ελλήνων πολιτών -η οποία φορολογία είναι υποχρεωτική- θα πρέπει η υπεύθυνη κυβέρνηση του τόπου, η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη να είναι παρά πολύ προσεκτική στον τρόπο που χρησιμοποιεί την κρατική τηλεόραση διαχειριζόμενη τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη-


Αυτό που γεννά ερωτήματα είναι ότι όλοι παρατηρούν, απαθείς αυτά που γίνονται. Είναι έτσι;


Αυτό που εγώ παρατήρησα είναι ότι, αυτή η συμπεριφορά της κυβέρνησης γίνεται στόχος του Τύπου.Όλος ο Τύπος κατέγραψε τα γεγονός αυτό, ότι δηλαδή η κυβέρνηση με προεξέχοντες τους υπουργούς Οικονομικών, Πολιτισμού αλλά και Τύπου, έχοντας ως συγκεκριμένη στόχευση της το διάστημα από εδώ και πέρα έως τις εθνικές εκλογές και μέσα από την κρατική τηλεόραση συνάπτοντας συμβάσεις οι οποίες υποδεικνύονται με κομματικά κριτήρια, καταβάλει τεράστια χρηματικά ποσά για παραγωγές οι οποίες έχουν και αδιαφανή κίνητρα.


Γιατί δεν κάνει κάτι λοιπόν, η τρόικα των υπουργών που προαναφέρατε;


Θεωρώ ότι είχαν υποχρέωση και οι τρείς καθ’ύλην αρμόδιοι υπουργοί να απαντήσουν από στοιχειώδη πολιτική ευθιξία και από αίσθημα ευθύνης στον βαρύτατα φορολογούμενο πολίτη στα δημοσιεύματα αυτά του Τύπου. Θα μου πείτε, πρέπει να βγαίνουν οι υπουργοί να απαντούν σε δημοσιεύματα. Πιστεύω πως ναι, όταν θίγεται η πολιτική αξιοπιστία της κυβέρνησης, όταν έχουμε να κάνουμε με ζητήματα αδιαφάνειας και όταν έχουμε να κάνουμε με τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και στην προκειμένη περίπτωση με χρήματα των φορολογουμένων πολιτών. Κατά συνέπεια αυτή τη στιγμή όπου οι πολίτες έχουν στρέψει ουσιαστικά την πλάτη τους στην κρατική τηλεόραση με αυτή την αδιαφανή διαδικασία η σιωπή συνιστά, αποδοχή. Θέλω να δώσω μια λαμπρή ευκαιρία στην κυβέρνηση και στους τρεις υπουργούς, οι οποίοι εμπλέκονται αρμοδίως σε αυτή την ιστορία, να απαντήσουν. Να μας πουν πως διαχειρίζονται τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη, με ποιο τρόπο συνάπτονται αυτές οι συμβάσεις, και να καταθέσουν έγγραφα, συμβάσεις, πριμ μπόνουςη όπως αλλιώς τα βαφτίζουν, οποία δίνουν σε συνεργάτες τους. Θα μας πουν επίσης γιατί άνθρωποι του πνεύματος είναι έξω από αυτή τη διαδικασία διότι υπάρχουν και πνευματικοί παραγωγοί μέσα στην κρατική τηλεόραση. οι οποίοι είναι καθόλα άξιοι και ικανοί, των οποίων όμως ο αριθμός είναι αναλόγως μικρός. Υποδεικνύονται άνθρωποι με καθαρά πολιτικά κριτήρια και κομματικά κέντρα για να μη σας πω πως ότι τον τελευταίο καιρό μας έχουν ξενίσει και οι παρεμβάσεις του Υπουργού Τύπου, όπου κόβονται εκπομπές στον αέρα ή υπάρχει απαίτηση να κόβονται στον αέρα όταν ενοχλούν τον ίδιο ή την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να απαντηθούν.


Ποιοι είναι οι «χρυσοκάνθαροι» που τρώνε στην υγεία των κορόιδων. όπως αναφέρετε στο κείμενο της ερώτησης.


Όλοι αυτοί που έχουν την ευθύνη της διαχείρισης των χρημάτων του φορολογούμενου πολίτη. Ασφαλέστατα αυτοί οι οποίοι υποδεικνύονται με κομματικά και πολιτικά κριτήρια και την πολιτική ευθύνη για όλο αυτά την έχει η κυ­βέρνηση. Η αείμνηστη Μελίνα (Μερκούρη, η οποία υπήρξε κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και υπήρξε υπουργός του ΠΑΣΟΚ, είχε πει μία χαρακτηριστική ατάκα: Δεν πληρώνω την κομματική ΕΡΤ για να κάνει κομματική πολιτική, για να κάνει κομματική εκμετάλλευση. Αυτό ζητούμε κι εμείς, γιατί φτάνει πια, έλεος, όσο κι αν το ΠΑΣΟΚ έχει πανικοβληθεί από τα αποτελέσματα από τη λαϊκή ετυμηγορία της τελευταίες εκλογές Αυτό σε καμία απολύτως περίπτωση δεν δικαιολογεί το γεγονός ότι διαρρέει πακτωλό χρημάτων, τον οποίο παίρνει από τις τσέπες του βαρύτατα φορολογούμενου πολίτη και τον διοχετεύει αδιαφανώς με αδια­φανή κριτήρια και κίνητρα. Αυτά τα κριτήρια και κίνητρα απόλυτα…αδιαφανή διότι θέλει να κερδίσει ης ερχόμενες εκλογές κάτι το οποίο βέβαια δεν πρόκειται να συμβεί-προκειμένου να επιτύχει αυτή την πολιτική του στόχευση, την πολιτική του επιβίωση και την παραμονή του στην εξουσία με κάθε κόστος, με οποιοδήποτε μέσο αθέμιτο ή θεμιτό στην εξουσία.Αυτό θεωρώ ότι πρέπει να σταματήσει. Δίνεται ευκαιρία λαμπρή στους υπουργούς της κυβέρνησης να αποδείξουν ότι έχουν στοιχειώδη πολιτική ευθιξία και οφείλουν να δώσουν τις εξηγήσεις εκείνες οι οποίες κρίνονται απαραίτητες για να μπορέσει ο ελληνικός λαός να ενημερωθεί για το πώς διαχειρίζονται τα χρήματα του. Σε ποια νομική βάση πατούν, αν υπάρχει γνωμοδότηση ή όχι, αν είναι σύννομη η διαδικασία η οποία επιχειρείται, και να μας δώσουν τις απαντήσεις που πρέπει να δοθούν. Ή, αν δεν έχουν απαντήσεις, να μας πουν ότι έτσι αποφάσισαν. Τέλος πάντων, να εξηγηθούν»


Πώς σχολιάζετε τη σύλληψη και την προφυλάκιση του Γιάννη Σερίφη;


Δύο περιστατικά τον τελευταίο καιρό έχουν σκιάσει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο «Ελληνας: και την ανεργία και την ανέχεια και τη μιζέρια και τη φτώχεια και το μπάχαλο της Παιδείας και της Υγείας. Το πρώτο είναι η τρομοκρατία - και τώρα πρόσφατα είχαμε και άλλο φρούτο το οποίο επεξεργάζονται οι κύριοι Σκανδαλίδης, Λαλιώτης και λοιπά πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και άλλα στελέχη του ευρύτερου χώρου της Αριστεράς. Στόχος να αποπροσανατολίσουν και να δημιουργήσουν κλίμα ενόψει και των επομένων εθνικών εκλογών.Θεωρώ όμως ότι το πιο επικίνδυνο είναι ότι επιχειρείται με ευθύνη της κυβέρνησης -εκεί παρατηρείται μία διγλωσσία- η δημιουργία κλίματος αστάθειας και εξωραϊσμού του πορτρέτου ή του προφίλ εκείνων που ενέχονται σε τρομοκρατικές ενέργειες. Το θεωρώ απαράδεκτο όταν η κοινωνία σύσσωμη έχει γυρίσει την πλάτη της στο φαινόμενο της τρομοκρατίας και κυρίως όταν η χώρα μας εκτίθεται διεθνώς και το πλήρωσε και οικονομικά και σε αίμα και από πλευράς ποιότητας δημοκρατίας. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα όσοι είχαν διατελέσει και υπουργοί Δικαιοσύνης οφείλουν να αφήσουν και τις διωκτικές αρχές και τις δικαστικές αρχές απερίσπαστες να κάνουν το έργο τους».


Τώρα τελευταία πληθαίνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι λένε ότι... ήρθε η ώρα του Καραμανλή...


Ακόμα και τα στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. όχι όλα, αλλά η μεγάλη συντριπτική τους πλειοψηφία, προσβλέπουν με εμπιστοσύνη για αλλαγή πλεύσης στο τιμόνι της χώρας στη Νέα Δημοκρατία και ιδίως στον Κώστα Καραμανλή. Όσο και να ακούγεται οξύμωρο, είναι γεγονός ότι το συζητούμε το κουβεντιάζουμε και μέσα στη Βουλή, βλέπουν ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα να αναστραφεί το κακό κλίμα το οποίο υπάρχει στην οικονομία, συντάνχθηκε ο προϋπολογισμός, όλοι μιλούσαμε για δυο προϋπολογισμούς, το σύνολο του Τύπου μιλούσε για προϋπολογισμό λάστιχο. Τέτοιου είδους φαινόμενα εκφυλιστικά, και μάλιστα μετά την απάντηση που έδωσε ο ελληνικός λαός στις τελευταίες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές όπου ουσιαστικά κατήγγειλε και καταδίκασε με τη στάση και τη συμπεριφορά του την πολιτική απέναντι στα ζητήματα των αγροτών, την οικονομική ανέχεια, το γεγονός ότι καθημερινά βάζουν λουκέτο μικρομεσαίες επιχειρήσεις θέλετε κι άλλα; Δυόμισι χιλιάδες Έλληνες ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Στα νοσοκομεία επικρατεί χάλι και αθλιότητα, η ανεργία χτύπησε κόκκινο όπου νέοι άνθρωποι δεν ξέρουν πια πού να βρουν μια θέση εργασίας η οποία να ανταποκρίνεται στα προσόντα τους. Για όλη αυτή την αστάθεια και τη ρευστότητα προσβλέπουν με εμπιστοσύνη στον Κώστα Καραμανλή και τη Νέα Δημοκρατία ακόμη και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ·


Πώς σχολιάζετε το φλερτ του ΠΑΣΟΚ με τον Συνασπισμό ως κομμάτι του διαλόγου για τη συγκρότηση κεντροαριστερός;


Μου θυμίζει ποντικοπαγίδα, όπου έχουν βάλει το τυρί στη φάκα και περιμένουν να ξεγελαστεί ο ποντικός. Είναι σαφές ότι εντάσσεται αυτός ο διάλογος στη χάραξη στρατηγικής με στόχο τις εθνικές εκλογές. Είναι προφανές ότι το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να «συγχωνεύσει» την αριστερά. Το ΠΑΣΟΚ είναι αριστεροκτόνο κόμμα και δεν είναι δυνατόν να πλάσεις κάτι που θα είναι λίγο ροζ, λίγο πράσινο, λίγο κόκκινο. Είναι βέβαιο πως αυτός ο διάλογος, χωρίς συγκεκριμένη πρόταση στα κομματικά όργανα, θα γυρίσει μπούμερανγκ σε αυτούς που τον προωθούν.

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...