Συνεντεύξεις

17 ΜΑΙΟΥ 2001 ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΠΡΩΤΗ:Κυρία Παπακώστα, πως κρίνετε τις κυβερνητικές προθέσεις για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος;

ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

17 ΜΑΙΟΥ 2001

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ

ΠΡΩΤΗ:Κυρία Παπακώστα, πως κρίνετε τις κυβερνητικές προθέσεις για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος;

Κ.Π:Το πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος είναι διαπιστωμένο από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από το 1992, ανέλαβε δράσεις και μέτρα και με ουσιαστική παρέμβαση πρόσφερε χρόνια ζωής στο ασφαλιστικό σύστημα.Ο ρόλος της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ απέναντι στα Ασφαλιστικά Ταμεία ήταν ρόλος δυνάστη. Διορίζει τις διοικήσεις και καλύπτει την κακοδιαχείριση και την ανικανότητα τους. Τα αποθεματικά των Ταμείων παρέμειναν άτοκα στις Τράπεζες και οι εργοδοτικές εισφορές των εργαζομένων των κρατικών υπηρεσιών ακόμη και σήμερα δεν αποδίδονται στα Ταμεία. Η χαμηλή αξιοποίηση των κεφαλαίων των Ταμείων και η άρνηση συγχρηματοδότησης από το κράτος της τριμερούς χρηματοδότησης (εργαζόμενοι, εργοδότες, κράτος) ανάγκασε τα Ταμεία σε υπέρογκο τραπεζικό δανεισμό.

Επιπλέον η ακίνητη περιουσία των Ταμείων παραμένει αναξιοποίητη μέχρι σήμερα και δεν υπάρχουν δείγματα οργανωτικού και διοικητικού εκσυγχρονισμού.

Το πρόβλημα του Ασφαλιστικού Συστήματος σίγουρα δεν είναι ελληνικό φαινόμενο αλλά ευρωπαϊκό ζήτημα, μόνο που στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο διάλογος μεταξύ Κυβερνήσεων και Συνδικάτων κράτησε από 3 έως 9 έτη, ενώ στην χώρα μας και παρά την καθολική αντίδραση δεν αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από 6 μήνες.

Η επίλυση του προβλήματος απαιτεί διάλογο της Κυβέρνησης τόσο με τα συνδικάτα των εργαζομένων και τους εργοδότες αλλά και με τους έλληνες πολίτες. Διάλογος που θα ξεκινά από μηδενική βάση πάνω σε προτάσεις ρεαλιστικές και όχι πάνω σε θέσεις που θίγουν, μειώνουν και σε ορισμένες φορές απαξιώνουν τις εισφορές των εργαζομένων .

Διάλογος με σεβασμό στο ρόλο της εργαζόμενης γυναίκας και της ελληνικής οικογένειας επικουρώντας την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος (δομικού στοιχείου του προβλήματος των ασφαλιστικών ταμείων).

ΠΡΩΤΗ:Είστε ευχαριστημένη απο τη "΄θέση" που πήρε το κόμμα που εκλέγεστε απέναντι στις κυβερνητικές προτάσεις;

Κ.Π:Η Νέα Δημοκρατία ασκεί υπεύθυνη και συνεπή πολιτική. Έχει ήδη ξεκινήσει ουσιαστικό διάλογο με την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ αναγνωρίζοντας τα χαρακτηριστικά του ασφαλιστικού προβλήματος, δεσμευόμενη για διασφάλιση των σημερινών στοιχείων του ασφαλιστικού συστήματος και με ουσιαστικές προτάσεις διαρθρωτικών αλλαγών με στόχο την επίλυση του ασφαλιστικού ζητήματος σε βάθος χρόνου με στόχο την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα και την κοινωνική αλληλεγγύη απέναντι στους εργαζόμενους που δικαιούνται να γνωρίζουν από πριν το εργασιακό τους περιβάλλον με καθαρούς και αξιόπιστους πολιτικούς όρους.

Οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας αναφέρονται σε όλο το πλέγμα των παραμέτρων του προβλήματος και προτείνουν λύσεις που θα μπορέσουν να. Επιλύσουν το πρόβλημα. Η Νέα Δημοκρατία αναγνωρίζει τα προβλήματα κακοδιαχείρισης και ανύπαρκτης οργάνωσης και μηχανοργάνωσης των Ταμείων. Πιστεύει ότι με την σωστή διοίκηση και διαχείριση θα μπορέσει να εξασφαλίσει πόρους για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Σήμερα παρακολουθούμε την κακοδιοίκηση και τελικά την διασπάθιση των πόρων του κράτους την στιγμή που η Κυβέρνηση προσανατολίζεται στην επιβολή νέων φόρων και αδιαφορεί παραδείγματος χάριν για τις δεκάδες των δισεκατομμυρίων που κοστίζει στο ελληνικό δημόσιο η Ολυμπιακή Αεροπορία και η αδυναμία της κυβέρνησης να λάβει μία απόφαση για την ιδιωτικοποίηση της. Πηγές πόρων υπάρχουν, αρκεί η κυβέρνηση να προσαρμοσθεί στις πολιτικές και πρακτικές της Νέας Δημοκρατίας και αυτές που η σύγχρονη ευρωπαϊκή πρακτική αναδεικνύει.

ΠΡΩΤΗ: Ως νέα στο κοινοβουλευτικό αξίωμα νιώθετε ότι έχετε τη δυνατότητα δικών σας παρεμβάσεων σε θέματα που απασχολούν την κοινωνία;

Κ.Π: Γνωρίζετε ότι ως Βουλευτής της Β’ Αθηνών παρακολουθώ τη δράση των κομματικών μας οργανώσεων και την κοινωνική τους προσφορά. Είναι βέβαιο ότι μόνο με την συνεχή επικοινωνία μπορούν να αναδειχθούν τα τοπικά προβλήματα και τα εκλεγμένα στελέχη να μπορούν να αντιπροσωπεύουν δυναμικά και αποτελεσματικά την βάση των ψηφοφόρων αφουγκράζοντας τις σκέψεις και προβληματισμούς τους. Ένα χρόνο μετά την εκλογή μου μπορώ να κάνω ένα σύντομο απολογισμό των δραστηριοτήτων μου. Έχω καταθέσει αρκετές ερωτήσεις στην Βουλή για θέματα που αφορούν συμπολίτες μας της Β’ Αθηνών όπως η κατάσταση των σχολικών κτιρίων του Περιστερίου, η αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων των εργατικών κατοικιών του Αιγάλεω, οι καταπατήσεις των ελευθέρων κοινόχρηστων χώρων των Αγίων Αναργύρων και Νέας Φιλαδελφείας. Αντίστοιχες παρεμβάσεις έκανα και για κοινωνικές ομάδες όπως τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, τους αστυνομικούς, τους στρατιωτικούς, τους αδιόριστους καθηγητές. Επίσης σε θέματα επικαιρότητας όπως η πορεία υλοποίησης έργων του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης χαρακτηριστικά για την απογραφή του 2001. Πρέπει να τονίσω ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο απλός πολίτης τα προβάλλω και μέσα από παρεμβάσεις που κάνω στα πλαίσια της ολομέλειας της Βουλής ή σε συζήτηση προτάσεων που καταθέτει η Νέα Δημοκρατία.

ΠΡΩΤΗ:Που εστιάζετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια της Β'Αθηνών;

Κ.Π:Η Β’ Περιφέρεια Αθηνών είναι η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια στην Ευρώπη και η οποία διαθέτει δυστυχώς αρκετά χαρακτηριστικά αποκλίσεων μεταξύ των Δήμων της. Ζω στην Αγία Βαρβάρα και βιώνω τα προβλήματα που έχει μία από τις φτωχότερες περιοχές της Ελλάδας. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και σε όλη την Δυτική Αττική. Μεγάλη ανεργία, έλλειψη επενδύσεων, ανεπάρκεια κρατικών υποδομών (υπηρεσίες υγείας, βρεφονηπιακοί σταθμοί, σχολεία, υπηρεσίες στήριξης της εργαζόμενης γυναίκας κ.α). Πρέπει να αναφερθεί ότι τα δομικά προβλήματα της Β’ Αθηνών είναι η απουσία πρασίνου και χώρων αναψυχής, η ανισόρροπη ανάπτυξη περιοχών ιδιαίτερα μετά τον σχεδιασμό των έργων της Ολυμπιάδας στην Ανατολική Αττική.

ΠΡΩΤΗ:Ποιές αναγκαίες παρμβάσεις απαιτούνται για την οικονομική και κοινωνική αναβάθμιση της πόλης του Περιστερίου;

Κ.Π:Η πόλη του Περιστερίου αν και αποτελεί πολυπληθέστατη περιοχή στερείται οργανωμένων παρεμβάσεων που θα μπορέσουν να βελτιώσουν το επίπεδο ζωής των κατοίκων. Αν και είναι χαρακτηρισμένη περιοχή ως θύλακας ανεργίας απουσιάζουν ολοκληρωμένες δράσεις που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης. Πρέπει να τονισθεί ότι άμεση ανάγκη είναι η βελτίωση του περιβάλλοντος και των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων. Έλεγχος των ρυπογόνων βιομηχανιών και βιοτεχνιών, βελτίωση των υπηρεσιών καθαριότητας, ανάπτυξη έργων πρασίνου, βελτίωση της κατάστασης των δρόμων, ανάληψη έργων αποκαθήλωσης των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων, βελτίωση των έργων υποδομής αλλά και ανάπτυξη των κρατικών μηχανισμών που θα βοηθήσουν στην βελτίωση του επιπέδου ζωής των Περιστεριωτών όπως δημιουργία βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, κέντρων υγείας, ολοκλήρωση του Θριάσιου Νοσοκομείου, βελτίωση των σχολικών κτιρίων κ.λπ.

ΠΡΩΤΗ: Αισθάνεστε ότι αυξάνεται ο ρόλος και η συμμετοχή της γυναίκα στα κοινά;

Κ.Π:Η σύγχρονη γυναίκα επιθυμεί και πρέπει να συμμετέχει στα κοινά. Γνωρίζει τα προβλήματα της κοινωνίας και έχει αναδείξει τις ικανότητες της με την επαγγελματική της ενασχόληση και δραστηριοποίηση. Τα σημερινά προβλήματα απαιτούν την ενεργή συμμετοχή των γυναικών σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας ζωής, από την τοπική αυτοδιοίκηση μέχρι την Βουλή. Η Νέα Δημοκρατία, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που συμμετέχουν πολύ λίγες γυναίκες, έχει αναδείξει την γυναικεία συμμετοχή τόσο σε εκλεγμένες αντιπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης (Δήμαρχοι, Νομάρχες) όσο και στην Βουλή. Φυσικά ο αριθμός των γυναικών αντιπροσώπων είναι περιορισμένος σε σχέση με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό και νομίζω ότι πρέπει να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή των γυναικών στα κοινά και να ευαισθητοποιηθεί ο απλός πολίτης ώστε να τις εκλέξει ώστε τελικά να αναδείξουν την διάθεση προσφοράς τους μέσα από την οπτική αντίληψης και αναγνώρισης των κοινών. Πιστεύω στον ορισμό ποσόστωσης γυναικών μέσα στα ψηφοδέλτια των κομμάτων.

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...