Συνεντεύξεις

ΑΠΟΨΗ " Ποια μεταλλαγμένα; Εδώ το μαγαζί ψάχνει για αρχηγό

ΑΠΟΨΗ

" Ποια μεταλλαγμένα; Εδώ το μαγαζί ψάχνει για αρχηγό "

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας προβλέπει " κυβερνητικές αϋπνίες όταν ανακοινώσουμε το πρόγραμμα για την Υγεία και την Οικονομία ".

" Σας διαβεβαιώ, και λόγω της φύσης μου ως γυναίκα, δεν συνηθίζω να ράβω κοστούμια. Στον αγώνα για την Νέα Δημοκρατία συμμετέχω ολόψυχα για να είμαι χρήσιμη στον τόπο μου ".

Αν συναντούσε τον Κίμωνα Κουλούρη σε κάποιο πάνελ ( μετά την αθυροστομία του υφυπουργού Ανάπτυξης ), θα συζητούσε μαζί του την πολιτική επικαιρότητα. " Πολιτική συζήτηση καλούμαστε να κάνουμε και οι δύο ", λέει η βουλευτής της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα. Η πολιτικός δεν μοιράζει υποσχέσεις και τύπου…κολγκέϊτ ψεύτικα πολιτικά χαμόγελα. Είναι αληθινή και ειλικρινής. Και δεν αρκείται μόνο σε αυτό. Αναζητά την αλήθεια και την ενοχλεί το ψεύδος και η υποκρισία…Δεν φοβάται να την ξεσκεπάσει. Αυτό έγινε και με την ερώτηση που κατέθεσε για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, που σύντομα θα γίνουν κρίκος και στη δική μας διατροφική αλυσίδα καθώς η κυβέρνηση επιλέγει την τακτική του…στρίβειν δια του αραβώνος, εμπαίζοντας τον Ελληνικό Λαό και σε αυτό. Σε ένα ζήτημα που αφορά πάνω απ΄ όλα την υγεία των πολιτών. Η Κατερίνα Παπακώστα πιστεύει στα νέα πρόσωπα ποτ φέρνουν νέες αντιλήψεις, που φέρνουν νέα ήθη, συμμετέχουν με φρέσκα οράματα, αφού έχουν καταθέσει τις προσωπικές τους διαδρομές στον επαγγελματικό στίβο.
Στην συνέντευξη που παραχώρησε στην "Α", η βουλευτής μιλάει για όλα ακόμα, και για την συνύπαρξη ενός Αεκτζή, ενός Παναθηναϊκού και ενός Ολυμπιακού (ο σύζυγος και τα δύο της παιδιά) μέσα στο ίδιο της το σπίτι!

o Θεωρείτε πως πρέπει να υπάρξει εναλλαγή προσώπων στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ;
"Το βασικό στοιχείο ενδυνάμωσης της δημοκρατίας μας πιστεύω ότι πρέπει να είναι η συνεχής ανανέωση του πολιτικού δυναμικού. Προσέξτε, δεν κάνω λόγο για επικοινωνιακή ανακύκλωση στελεχών. Εμείς στη Νέα Δημοκρατία έχουμε ήδη ανανεώσει κατά 50% την Κοινοβουλευτική Ομάδα και προχωρούμε σε ακόμη μεγαλύτερη ανανέωση, αφού την έχουμε κάνει θεμέλιο λίθο της ριζοσπαστικής πολιτικής μας για τη Νέα Διακυβέρνηση. Νέα πρόσωπα που φέρνουν νέες πολιτικές αντιλήψεις. Που φέρνουν νέα ήθη, συμμετέχουν με φρέσκα οράματα, αφού έχουν καταθέσει τις προσωπικές τους διαδρομές στον επαγγελματικό στίβο. Όλοι ξέρουμε ότι δεν υπάρχει κάτι από αυτά στο ΠΑΣΟΚ. Προσωπικά, δεν με ενδιαφέρουν τα εσωκομματικά ,τους προβλήματα, που γεννά η φτώχεια της πολιτικής τους δράσης. Αναμφίβολα, όμως, η ανακύκλωση στελεχών που τόσα χρόνια έχουν το ίδιο μερίδιο ευθύνης στην πολιτική αποτυχία των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ δεν σημαίνει τι είναι προπομπός του καινούργιου. Άλλο ανανέωση αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες της κοινωνίας, και άλλο επιχείρηση πολιτικού λίφτινγκ σε κουρασμένα στελέχη"·
o Είναι επιβεβλημένη η αλλαγή κόμματος στην εξουσία;
"Μα αυτή είναι η θεμελιώδης αρχή της Δημοκρατίας μας. Η εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία είναι ό,τι πιο υγιές μπορεί να επιδείξει μια δημοκρατική κοινωνία. Πάντα, όμως, μέσα από τη λαϊκή ετυμηγορία. Όλα τα πολιτικά κόμματα στοχεύουν στην εξουσία. Το θέμα είναι με ποιους όρους. Διότι, όταν ως κυβέρνηση έχεις κομματικοποιήσει το κράτος, έχεις μια διαφορετική βάση εκκίνησης. Όταν αρνείσαι την καλόπιστη αντιπολιτευτική κριτική, τότε είναι εμφανές ότι έχεις "αρρωστήσει" από καθεστωτική νοοτροπία. Κι εδώ είναι το επικίνδυνο. Ότι το ΠΑΣΟΚ θεωρεί πως πολιτικά δικαιούται να παίζει εν ου παικτοίς. Δείτε το περιεχόμενο των απαντήσεων που δίνουν στις ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου. Λέξεις και περιεχόμενο που δεν αγγίζουν την ουσία. Στη Δημοκρατία δεν δικαιούσαι να αγνοείς. Ένας ακόμα λόγος που επιβάλλει τις εναλλαγές κομμάτων στην εξουσία".
o Μετά από είκοσι χρόνια ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, τι μπορεί να προσφέρει η Νέα Δημοκρατία;
"Αυτό που με σιγουριά μπορώ να σας πω είναι ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να εφαρμόσει πολιτικές που ανακουφίζουν τη δύσκολη καθημερινότητα. Αυτό μπορεί να ακούγεται ως γενικό σχήμα λόγου, όμως τα προγράμματα μας που δίνονται στη δημοσιότητα εμπεριέχουν λύσεις-τομές εκεί που έχουν αποτύχει τα εκσυγχρονιστικά πειράματα των νέο-σοσιαλιστών του κ. Σημίτη. Τα προγράμματα για την Παιδεία και τη Δημόσια Διοίκηση στενοχώρησαν και άγχωσαν τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, γι' αυτό και η λυσσαλέα επίθεση που δεχθήκαμε από τα κυβερνητικά ΜΜΕ. Το πρόγραμμα για την Αγροτική Οικονομία και την ενδυνάμωση της υπαίθρου θεωρήθηκε τόσο... σκάρτο που το αντέγραψαν σχεδόν κατά το ήμισυ. Υπομονή, να δείτε τι θα κάνουν μόλις ανακοινώσουμε το πρόγραμμα για την Υγεία και για την Οικονομία. Προ βλέπω κυβερνητικές αϋπνίες".
o Ως πολίτης, κ. Παπακώστα, τι νιώθετε ότι μπορείτε να αλλάξετε, τουλάχιστον στην πόλη μας;
"Ξέρετε, εγώ έχω ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση από τη δεκαετία του '90 ως υποψήφια δήμαρχος. Γνωρίζω, λοιπόν, τα προβλήματα. Πίστευα και πιστεύω ακόμη ότι, για να ασχοληθεί ο πολιτικός με τα μεγάλα και τα υψηλά, καλό θα είναι να έχει συνδράμει στην επίλυση των μικρών και καθημερινών. Μόνο τη χρονιά που πέρα σε κατέθεσα πλήθος ερωτήσεων και συμμετείχα σε σημαντικές επερωτήσεις για την προστασία του πολίτη και την ασφάλεια στις γειτονιές, θέματα που για άλλους ενδεχομένως να είναι αμελητέα, όμως προσωπικά με ενδιαφέρει εξαιρετικά η πάταξη της εγκληματικότητας. ντόπιας ή εισαγόμενης. Όπως με ενδιαφέρει και η ποιότητα ζωής των πολιτών της εκλογικής μου περιφέρειας.
Ταυτόχρονα, έχω ασχοληθεί σε προσωπική βάση με θέματα προσβασιμότητας των ανάπηρων συμπολιτών μας σε χώρους δημόσιας κίνησης. Το ίδιο και με την κακή αισθητική και αδύναμη λειτουργικότητα των πεζοδρομίων και πεζοδρόμων των δήμων. Όμως, να σας πω ότι η κριτική από μόνη της δεν λέει τίποτα, αν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις. Για τον λόγο αυτό, σε επίκαιρη συζήτηση στη Βουλή για την ανυπαρξία φοιτητικών εστιών, πρότεινα να μελετήσουμε τη λύση των αυτό-χρηματοδοτούμενων εστιών χαμηλού κόστους στα πρότυπα του εξωτερικού. Κάτι που συμβαίνει στο Βέλγιο και τη Γερμανία. Μάλιστα, πριν από λίγες βδομάδες, με ερώτηση μου για το υψηλό κόστος των λειτουργικών δαπανών των πανεπιστημίων, πρότεινα ο ημι-κρατικός ΟΤΕ να συμβάλει ώστε τα ακαδημαϊκά ιδρύματα να έχουν ει δικό χαμηλό κοστολόγιο για τα δίκτυα. Ή ακόμα να είναι χορηγός δικτύων των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Κάτι που ισχύει στη Βρετανία και στην Ισπανία. Δίχως προτάσεις, ο πολιτικός κινδυνεύει να μετατραπεί σε Κασσάνδρα. Και αυτό δεν ανήκει στον δικό μου πολιτικό πολιτισμό".
o Ποιο είναι όραμα σας;
"Δεν θα το χαρακτήριζα όραμα, αλλά αισθάνομαι άνετα όταν κοιτάζω όσους με εμπιστεύθηκαν στα μάτια και ξέρουν ότι εργάσθηκα για τα δίκαιά τους. Μπορεί να σας φαίνεται ως κοινότοπο, αλλά ο κόσμος που έρχεται στο γραφείο ενός πολιτικού ζητά λύση σε συγκεκριμένα προβλήματα που τα περισσότερα αφορούν την καλυτέρευση της ζωής του. Αυτό, λοιπόν, είναι το προσωπικό μου όραμα. Να συμβάλω, ώστε η ζωή μας να γίνει καλύτερη. Από απλά και καθημερινά, έως πιο πολύπλοκα και δύσκολα".
o Πιστεύετε ότι υπάρχει πολιτισμός στην πολιτική;
"Δεν ξέρω σε ποια βάση το θέτετε, όμως στην πολιτική, αλλά και σε κάθε επίπεδο του βίου μας ο καθένας δείχνει ό,τι έχει. Ενίοτε όμως, και βέβαια άθελα του, δείχνει και ό,τι δεν έχει. Το τελευταίο τυχαίνει να ισχύει περισσότερο στην πολιτική από οπουδήποτε αλλού. Ο πολιτικός πολιτισμός είναι θέμα αρχών, θέμα προσωπικής διαδρομής, αλλά κυρίως πιστεύω θέμα πολιτικής σχολής και της παιδείας του καθενός μας".
o Γιατί η κυβέρνηση αποκρύπτει από τον ελληνικό λαό την αναπόφευκτη είσοδο των μεταλλαγμένων τροφίμων στην ελληνική αγορά;
"Δεν θα πρέπει να είμαστε άδικοι με τους κυβερνώντες. Με τόσα εσωκομματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με τέτοιες απορριπτικές δημοσκοπήσεις, με τόση ένδυα πολιτικής, με ουσιαστική ανυπαρξία δράσεων, πολύ περισσότερο όταν ψάχνουν και για αρχηγό, εσείς θέλετε να ασχοληθούν και με το κυβερνητικό έργο; Εμείς με πλήρη γνώση των ευθυνών μας απευθύνουμε συγκεκριμένες ερωτήσεις στην κυβέρνηση, ώστε να προσανατολιστούμε κι εμείς αλλά και εκείνοι στις λύσεις του προβλήματος. Εσείς έχετε ακούσει από κανέναν αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα να κάνει λόγο για τα μεταλλαγμένα προϊόντα και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιτρέψει τη διάθεση τους στις ευρωπαϊκές αγορές; Έχετε ενημερωθεί μήπως για τον τρόπο που θα προστατευθούν οι Έλληνες καταναλωτές, προκειμένου να διαχωρίζουν τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ; Η κυβέρνηση, λοιπόν, δεν μπορεί να ασχοληθεί με τα θέματα της. Αυτή είναι η ουσία. Το μα γαζί ψάχνει για αρχηγό".
o Πώς μπορεί κανείς να πει "όχι" στους κολοσσούς των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων;
"Οφείλω να σας πω ότι η πρόσφατη οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι μια πολύ καλή δουλειά που χαιρετίστηκε από τις μεγαλύτερες ενώσεις καταναλωτών στην Ευρώπη. Το θέμα είναι να απορροφήσουμε αλλά και να ενισχύσουμε την οδηγία αυτή ως εθνική πολιτική κράτους-μέλους. Με ερώτηση μου στους αρμόδιους υπουργούς, ζήτησα το αυτονόητο. Να ενημερωθεί ο καταναλωτής και να προστατευθεί από τυχών παραβάσεις. Από εκεί και ύστερα η Ε. Ε. έχει τη δυνατότητα βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας να παγώσει τη διακίνηση κάθε σχετικού προϊόντος που δεν πληροί τις προδιαγραφές όπως προβλέπεται από την οδηγία".
o Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα εμπαιγμού του ελληνικού λαού από το ΠΑΣΟΚ;
"Αν μιλήσετε με τους πολίτες, ο καθένας θα έχει να σας διηγηθεί και από μία προσωπική υπόθεση εξαπάτησης από το κράτος του ΠΑΣΟΚ. Είτε στην εφορία, είτε στο ΙΚΑ, είτε στις δημόσιες επιχειρήσεις, η εικόνα είναι ίδια. Αυτό που με θλίβει είναι ότι ακόμα και για έργα που θα έχουν δημόσια χρήση προχωρούν τις διαδικασίες δίχως διάλογο, δίχως συζήτηση με τους φορείς, δίχως να λαμβάνουν υπόψη τους τις ειδικές ανάγκες της κάθε περιοχής. Στο όνομα ξεχωριστών σκοπιμοτήτων παίρνουν αποφάσεις για έργα που γίνονται, βιαστικά, σπασμωδικά, δίχως να αντέχουν στον χρόνο, δίχως τη στήριξη των κατοίκων. Πρόκειται για έργα που δημιουργούν νέα προβλήματα στη θέση ε κείνων που λύνουν. Ενδεικτικά, το Σιδηροδρομικό Κέντρο που διαιρεί την πόλη των Αγ. Αναργύρων, το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης στην Ηλιούπολη, το τραμ που δίχασε όλη τη Νότια Αθήνα, οι χωματερές και τόσα άλλα. Ποιος ξέχασε το έγκλημα του Χρηματιστηρίου και τις παραινέσεις πρωτοκλασάτων στελεχών του ΠΑΣΟΚ που ωθούσαν τον κόσμο να "επενδύσει" με τα γνωστά αποτελέσματα;"
o Αν συναντούσατε τον Κίμωνα Κουλούρη σε άλλο πάνελ, τι θα του λέγατε;
"Μα ό,τι επιβάλλει η πολιτική επικαιρότητα. Πολιτική συζήτηση καλούμαστε να κάνουμε. Και οι δύο".
o Όταν έρθει η ώρα και η Νέα Δημοκρατία γίνει κυβέρνηση θα σος ενδιέφερε κάποιο υπουργείο;
"Σας διαβεβαιώ, και λόγω της φύσης μου ως γυναίκα, δεν συνηθίζω να ράβω κοστούμια. Στον αγώνα για τη Νέα Διακυβέρνηση συμμετέχω ολόψυχα για να είμαι χρήσιμη στον τόπο μου και θα συνεχίσω να συμμετέχω από όποια θέση μου ζητηθεί".
o Η πλειοψηφία των πολιτών υποστηρίζει ότι η Νέα Δημοκρατία θα κυβερνήσει για μία τετραετία -σαν μια παρένθεση- και στη συνέχεια τα ηνία θα περάσουν και πάλι στο ΠΑΣΟΚ. Ποια είναι η άποψη σας;
"Μέχρι πρότινος, στο ΠΑΣΟΚ εμφάνιζαν τον κ. Σημίτη ως το δυνατό τους χαρτί και με αυτό θα κέρδιζαν τις εκλογές. Στη συνέχεια, το δυνατό χαρτί αποδεικνύεται καμένο και αποδέχονται τη λογική της ήττας. Και επειδή ξέρουν ότι θα είναι βαριά, την εμφανίζουν ως πρόσκαιρη. Η λογική του ηττημένου, βλέπετε. Όμως θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής με την ευκαιρία. Εμείς δεν θα έρθουμε στην εξουσία ως επαγγελματίες εξουσιαστές. Αυτοί οι ρόλοι ανήκουν σε άλλους. Εμείς θα κυβερνήσουμε ως "Έλληνες που βάζουμε πάνω από όλα τον τόπο. θα το δείτε στην πράξη, θα κυβερνήσουμε με αλληλεγγύη, κατανόηση και ανθρωπιά".
? Έχετε ελεύθερο χρόνο;
"Βουλευτής στη δεύτερη περιφέρεια, σύζυγος, μητέρα δύο παιδιών και να έχω κι ελεύθερο χρόνο; Αυτό θα πει αίσθηση του χιούμορ. Όμως φροντίζω να μη στερούμαι την αγάπη των ανθρώπων που πριν έβλεπα ευκολότερα, διαβάζω το ίδιο πολύ, έστω και το βράδυ, και η μουσική συνεχίζει να με ξεκουράζει".
o Ποια ποδοσφαιρική ομάδα υποστηρίζετε;
"Δεν ξεχνώ τη θεσσαλική καταγωγή μου και νιώθω πολύ καλά όταν ακούω για τις συμπαθητικές επιδόσεις των περιφερειακών ομάδων. Όμως στο σπίτι οι επικρατούσες ομάδες είναι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ. Ελπίζω σύντομα και οι δύο τελευταίες να έχουν το δικό τους 'σπίτι'".
o Θα τις αλλάζατε για να γίνετε Αιγάλεω;
"Τι να σας πω... Πάντως, τα προβλήματα της πόλης τα ξέρω πολύ καλά, άλλωστε έχω συναισθηματικούς δεσμούς με την περιοχή".
o Σας Ευχαριστώ.
"Κι εγώ. Και Χρόνια Πολλά".

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...