Συνεντεύξεις

ΑΠΟΨΗ 3 Οκτωβρίου 2004 H δραστήρια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνει πως ο καθένας μπορεί να καταλάβει πως για το ατύχημα στο πέταλο του Μαλιακού

H δραστήρια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα, στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, επισημαίνει πως ο καθένας μπορεί να καταλάβει πως για το ατύχημα στο πέταλο του Μαλιακού δεν ευθύνονται μόνο οι οδηγοί.
Τονίζει πως ειδοποιός διαφορά ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία είναι πως οι δεσμεύσεις του Καραμανλή είναι ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες, ενώ τρελαίνεται με τον κ. Αθανασάκη και την επίθεση που εξαπέλυσε κατά των δικαστών με αφορμή τους φακέλους των εξοπλιστικών.
Υπενθυμίζει πως για την οικονομική απογραφή η Νέα Δημοκρατία είχε δεσμευτεί προεκλογικά στους πολίτες και συμβουλεύει τις "θεούσες" του ΠΑΣΟΚ να σταματήσουν να εξαπολύουν μύδρους κατά της κυβέρνησης, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη.


" Η πτώση, τον Σινουκ και στη συνέχεια η παραίτηση Τσιτουρίδη σηματοδοτούν το "τέλος της αθωότητας" για την Νέα Δημοκρατία;


Κ.Π"Το γεγονός ότι συμβαίνουν τραγικά δυστυχήματα που μας συγκλονίζουν όλους σημαίνει ότι αυτά τα πράγματα όσο υπάρχει ζωή θα εξακολουθούν να υπάρχουν. Το ζήτημα είναι πώς αντιδρά η πολιτεία, δηλαδή πώς διερευνά τα αίτια, πώς αποδίδει τις ευθύνες και πώς στη συνεχεία προχωρούμε για να βελτιώσουμε τις δομές και τις υποδομές μας για να μπορέσουμε όχι να τις αποφύγουμε εντελώς, γιατί δυστυχώς σε αυτήν τη ζωή τραγικά γεγονότα θα συμβαίνουν πάντα. Το ζητούμενο είναι να παίρνουμε τα μέτρα εκείνα και να εξασφαλίζουμε όσο είναι ανθρωπίνως δυνατό τις προϋποθέσεις ώστε αυτά να συμβαίνουν όλο και λιγότερο. Από κεί και περά, αθωότητα στη ^η και στην πολιτική δεν υπάρχει. Υπάρχει ευθύνη και μάλιστα σοβαρή, με την έννοια ότι πάντα η πολιτεία φέρει το βάρος της ευθύνης. Εμείς λοιπόν αυτό που έχουμε να κάνουμε ως νέα κυβέρνηση είναι στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων και να προσπαθούμε υπεύθυνα, όπως κάνουμε μέχρι σήμερα, να διαχειριζόμαστε τις τύχες της ελληνικές κοινωνίας συμπορευόμενοι με τους πολίτες και υλοποιώντας τις δεσμεύσεις μας".


Το ΠΑΣΟΚ, αν και συμφώνησε στη, σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά προγράμματα, σας κατηγορεί ότι ποινικοποιείτε την πολιτική ζωή και προσπαθείτε να θέσετε σε "ομηρία" στελέχη του κόμματος τους.


Κ.Π"θα τρελαθούμε σε αυτόν τον τόπο. Άκουσα τον κ. Αθανασάκη, ο οποίος εξαπέλυσε μύδρους και κατηγορίες κατά της Δικαιοσύνης, αμφισβητώντας τους δικαστές. Μέχρι εκεί φτάνει. το ΠΑΣΟΚ, δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα προκειμένου να καλύψει ή να συγκαλύψει, και το λέω ευθέως και ευθαρσώς. Κατηγόρησε τη Δικαιοσύνη γιατί απέστειλε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου τη δικογραφία στη Βουλή, εφόσον διαπίστωσε ότι προκύπτουν ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα και συγκεκριμένα για τον κ, Τσοχατζόπουλο και τον κ. Παπαντωνίου.
Είναι απορίας άξιο πώς είναι δυνατόν ομόφωνα η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων να είναι αρνητική σε περιπτώσεις αγοράς εξοπλιστικών συστημάτων και παρ' όλα αυτά η πολιτική ηγεσία να προχωρά στην αγορά αυτών των εξοπλιστικών συστημάτων. Αυτό είναι ένα θέμα προς διερεύνηση και ο ελληνικός λαός ζητά απαντήσεις".
Για το δυστύχημα με τους εφτά νεκρούς μαθητές, κατηγορούμενοι-είναι σήμερα οι δυο οδηγοί. Στο πέταλο του Μαλιακού όμως κάθε χρόνο σκοτώνονται δεκάδες άνθρωποι. Δεν υπάρχουν ευθύνες γι' αυτό τόσο σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκηση όσο και σε κυβερνητικό επίπεδο;


Κ.Π"Έτσι όπως είναι οργανωμένη η διοικητική διαίρεση της χώρας μας και η δομή του κράτους μας, η τοπική αυτοδιοίκηση ελάχιστες αρμοδιότητες έχει. Την κεντρική ευθύνη και τον κεντρικό σχεδιασμό ακόμα δυστυχώς τον έχει η κυβέρνηση. Το τραγικό αυτό δυστύχημα αποδεικνύει ότι χαλαρώνουμε πάρα πολύ συχνά. Δεν αξιοποιούμε και δεν αξιοποιήσαμε τρία κοινοτικά πλαίσια στήριξης για να φτιάξουμε ένα οργανωμένο, ένα μη φονικό οδικό δίκτυο. Τα τελευταία 20 χρόνια δυστυχώς έχουν φτιαχτεί μόνο 600 χιλιόμετρα και το λέει και με περηφάνια το ΠΑΣΟΚ. Αυτό το θεωρώ απαράδεκτο. Στίς 29 Σεπτεμβρίου του 2003, είχα καταθέσει με πολλούς άλλους βουλευτές ερώτηση για το τι ακριβώς συμβαίνει με τα έργα στο πέταλο του Μαλιακού. Η τότε υπουογός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου είχε απαντήσει πως τέλος του 2004 με αρχές του 2005 όλα τα έργα που αφορούσαν το συγκεκριμένο κομμάτι θα είχαν ολοκληρωθεί. Τίποτα από αυτά όμως δεν συνέβη και αυτό βεβαίως είναι ένα στοιχείο που καταλογίζει ευθύνες. Δεν θα πω πού καταλογίζονται αυτές οι ευθύνες, αφού ο καθένας έχει νου και γνώση και μπορεί αντιλαμβάνεται. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μάλιστα, υπάρχει και μία διαφορά. Παρενέβη ο εισαγγελέας και συνελήφθη η ιδιοκτήτρια της εταιρίας".

Ο κ. Σουφλιάς δεσμεύτηκε πως τα έργα στον Μαλιακό θα, τελειώσουν το 2007. Τι μπορεί να κάνει η, κυβέρνηση, ώστε μέχρι τότε να μη. θρηνήσουμε κι άλλους νεκρούς;
Κ.Π"Ο πρωθυπουργός μετά το ατύχημα ανακοίνωσε ένα πακέτο μέτρων τα οποία θα εφαρμοστούν απαρέγκλιτα. Και ένα από τα έξι μέτρα για τα οποία δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός είναι πως ευθύνη για τα ατυχήματα θα έχουν και οι εταιρίες στις οποίες ανήκουν φορτηγά που εμπλέκονται σε ατυχήματα. Επίσης θα υπάρχει τροχαία εθνικών οδών, και επειδή κάποιοι έσπευσαν να πουν πως τροχαία εθνικών οδών ήδη υπάρχει, να απαντήσω πως αναφερόμαστε σε εξειδικευμένα στελέχη, έμπειρα, με τεχνογνωσία, τα οποία θα ξέρουν πώς κάνουν τους ελέγχους, γιατί κάνουν τους ελέγχους, και με ποια διαδικασία βγαίνουν τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων και βεβαιώνονται οι όποιες παραβάσεις. Βεβαίως, μπαίνει και το θέμα της ευθύνης όλων μας, με μία δέσμη μέτρων που αφορά την κυκλοφοριακή αγωγή από το σχολείο, ώστε να μάθουμε να συμπεριφερόμαστε στον δρόμο, να μάθουμε πώς να οδηγούμε όταν είμαστε οδηγοί, πώς να περπατούμε όταν είμαστε πεζοί και πώς να σεβόμαστε τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας για να πάψουμε να θρηνούμε θύματα. Πράγματι, επί ΠΑΣΟΚ, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης καθιέρωσε ένα πολύ καλό μέτρο, το οποίο απέδωσε. Είναι το πρόγραμμα "καθ' οδόν", το οποίο εμείς υιοθετούμε και το επαυξάνουμε. Μειώθηκαν τα ατυχήματα για το 2003 σε σχέση με το 2002 κατά 25%, ενώ ο στόχος ήταν 20%. Δεν έχουμε κανέναν λόγο να μηδενίσουμε τα όποια θετικά του ΠΑΣΟΚ, 500 περίπου άνθρωποι "κέρδισαν" τη ζωή τους με αυτό το πρόγραμμα. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Η κυβέρνηση δεσμεύεται απέναντι στην ελληνική κοινωνία με χρονοδιάγραμμα, με συγκεκριμένες προτάσεις, ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά μας με την κυβέρνηση του κ. Σημίτη".

Σας κατηγορούν πως ό,τι θετικό συμβαίνει το χρεώνετε στο κόμμα σαι; και ό,τι αρνητικό συμβαίνει το "φορτώνετε" στο ΠΑΣΟΚ.

Κ.Π"Δεν υπάρχει μεγαλύτερος μύθος από αυτό. Να το αντιστρέψω αυτό το δήθεν επιχείρημα της αντιπολίτευσης και να ρωτήσω αν σήμερα έβγαινε ο Καραμανλής και έλεγε πως αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για ό,τι έχει συμβεί τα τελευταία 20 χρόνια, θα γελούσε ή δεν θα γελούσε ο κάθε πικραμένος; Και βέβαια αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τους 7 μήνες διακυβέρνησης της χώρας, και βέβαια αναλαμβάνουμε την ευθύνη για οτιδήποτε συμβαίνει. Η οικονομική απογραφή του κ. Αλογοσκούφη έχει συνέπειες τόσο στον προϋπολογισμό όσο και στη δημόσια εικόνα της οικονομίας μας στην Ε.Ε.".

Τελικά η, απογραφή, ήταν ή δεν ήταν σωστή κίνηση της κυβέρνησης σας;

Κ.Π"Εμείς για την απογραφή είχαμε ενημερώσει τον ελληνικό λαό και μας ψήφισε στις 7 Μαρτίου, διότι ήθελε να ξέρει τι συμβαίνει με την οικονομία της χώρας. Αλλά και ο κ. Χριστοδουλάκης το 2003 είχε ξεκινήσει διαδικασία απογραφής, στα μουλωχτά, αλλά είχε ξεκινήσει. Όταν αυτή την απογραφή την έφερε εις πέρας η ελληνική κυβέρνηση, ξαφνικά κάναμε κακό στη χώρα. θεωρώ ότι το θράσος έχει περισσέψει".

Η αξιωματική αντιπολίτευση σας κατηγορεί πως 7 μήνες ουσιαστικά δεν κυβερνάτε, αφού φοβόσαστε να αναλάβετε το πολιτικό κόστος κρίσιμων αποφάσεων;


Κ.Π"Όταν το ΠΑΣΟΚ εξαπολύει μύδρους κατά της κυβέρνησης των 7 μηνών και λέει ότι δεν κάναμε αυτό, δεν κάναμε εκείνο, το μόνο που απαντώ είναι ότι τους ευχαριστούμε παρά πολύ γιατί μας θεωρούν ικανότατους ώστε να κάνουμε όλα αυτά που αυτοί δεν έκαναν σε είκοσι χρόνια. Επίσης όταν επικαλούνται πολιτική ευθύνη, οφείλουν κάποιοι από το ΠΑΣΟΚ, και προφανώς ο αρχηγός τους η έστω ο εκπρόσωπος Τύπου, να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για τις πράξεις και τις παραλείψεις των ημερών της κυβέρνησης τους. Δεν είναι πανάκεια η απάντηση ότι τιμωρήθηκαν από τον λαό στις 7 Μαρτίου, που τους έδιωξε από την εξουσία, ενώ από την άλλη λένε ότι τα έκαναν καλά στην οικονομία, και η Νέα Δημοκρατία μέσα σε έξι μήνες δημιουργεί αρνητικό κλίμα, τα έκαναν καλά στους εξοπλισμούς και μέσα σε έξι μήνες έχουμε του κόσμου τα δυστυχήματα, τα έκαναν καλά στην παιδεία και τώρα έχουμε του κόσμου τα προβλήματα, τα έκαναν καλά στην ανεργία και η ανεργία να έχει φτάσει στο 12%. Λοιπόν, οφείλουν να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη. Τα απόνερα και οι συνέπειες της μη συνετής διαχείρισης και αξιοποίησης των δυνατοτήτων και των πόρων που μας έδινε η Ε.Ε., η αδυναμία να ασκήσουν οικονομική πολιτική, ώστε να παραλάβει και η επόμενη κυβέρνηση ένα καλό κλίμα, όπως και η αδυναμία να οικοδομήσουν ένα κράτος ανεξάρτητο από κομματισμό και τη γραφειοκρατική νοοτροπία και δυσκολευόμαστε να απαλλαγούμε και από τη νοοτροπία και από τη γραφειοκρατική διαδικασία, κάνουν ακόμα μεγαλύτερη την ανάγκη να ζητήσουν συγγνώμη. Αν δεν το κάνουν κάθε μέρα που περνάει, και βγαίνουν και παριστάνουν τους τιμητές και συμπεριφέρονται ως θεούσες, θα επιβαρύνουν τη θέση τους και θα δείχνουν αδυναμία να αναλάβουν τις πολιτικές τους ευθύνες. Ας μην εξαπολύουν λοιπόν κατηγορίες προς την κυβέρνηση που κάθε μέρα που κυβερνά αναλαμβάνει τις πολιτικές της ευθύνες, αλλά ας αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες. Το ότι πήγαν στην αντιπολίτευση δεν σημαίνει ότι δεν έχουν πλέον ευθύνες και μάλιστα βαρύτατες".


Το κόστος συντήρησης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων φτάνει τα 100 δισ. ενρώ ετησίως. Υπάρχει κάποιοι σχέδιο για την αξιοποίηση αυτών των εγκαταστάσεων ώστε να καλυφθεί αυτό το κόστος;


Κ.Π"Το μεγάλο μας μέλημα είναι πώς θα αξιοποιήσουμε αυτή την προίκα ώστε να αποδώσει, να κάνουμε απόσβεση και να μην επιβαρύνουμε περαιτέρω την οικονομία. Έχουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, διερευνούμε τη δυνατότητα συμμετοχής και του ιδιωτικού τομέα, ώστε να έχουμε την αξία των ολυμπιακών εγκαταστάσεων όχι απλά σταθερή, αλλά συνεχώς αυξανόμενη, και με τη συντήρηση τους, αλλά και με την αξιοποίηση τους, ώστε να κάνουμε απόσβεση σε αυτά που πληρώσαμε".
Την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των γυναικών στις διοικήσεις όλων των συλλογικών οργάνων ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ζητάει η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κατερίνα Παπακώστα, ως επικεφαλής της Γραμματείας Γυναικείων θεμάτων του κόμματος.
Με σχετική της πρόταση που κατέθεσε προκειμένου να συζητηθεί στο Συνέδριο της Ν.Δ., η Κ. Παπακώστα αναφέρεται στην κατοχύρωση των ίσων ευκαιριών στα δυο φύλα και ζητάει τροποποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού του κόμματος ως προς το εύρος της ποσόστωσης, για να διαμορφωθεί από 30% σε 35%.
Η συμμετοχή των γυναικών στο ίδιο ποσοστό πρέπει να είναι υποχρεωτική και στις λίστες των ψηφοδελτίων των ΟΤΑ, τονίζει η βουλευτής της Ν.Δ., η οποία στις προτάσεις της υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι στόχος της Γραμματείας Γυναικείων θεμάτων είναι να συνδράμει στην ευρύτερη συμμετοχή του κόμματος στο κοινωνικό γίγνεσθαι με γνώμονα την καθημερινότητα του πολίτη.
Τέλος, η βουλευτήςτηςΝ.Δ. ζητάει τη θέσπιση μέτρων για την πάταξη του φαινομένου διακίνησης και εμπορίας γυναικών και παιδιών, της ενδοοι-κογενειακής βίας και της κακοποίησης γυναικών και παιδιών.

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...