Συνεντεύξεις

ΧΩΡΑ 2 Μαρτίου 2004 Η τύχη του τόπου θα αλλάξει γιατί αυτό θέλουν οι πολλοί

Η τύχη του τόπου θα αλλάξει γιατί αυτό θέλουν οι πολλοί


"Η παράταξη των μεγάλων επιλογών για την πρόοδο του τόπου λειτούργησε πάντα με στελέχη που εργάσθηκαν με αυταπάρνηση. "Φρέσκοι" άνθρωποι με επαγγελματική καταξίωση και σημαντικές σπουδές είναι έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη Νέα Διακυβέρνηση για την πατρίδα που μας αξίζει. Πιστεύω ότι ο Κώστας Καραμανλής ως πρωθυπουργός θα συγκεράσει την εμπειρία της γνώσης με την αρωγή της νιότης".
"Η συμμαχία της πλατιάς κοινωνίας των πολιτών είναι αυτή που μας ενδιαφέρει, αυτήν αποδεχόμαστε", τονίζει με συνέντευξή της στη "Χώρα" η Κατερίνα Παπακώστα δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που πρόκειται να ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία μετά τις εκλογές της 7ης Μαρτίου, πέρα από διχαστικά διλήμματα και μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Για τον λόγο αυτόν η υποψήφια βουλευτής Β' Αθηνών επισημαίνει πως η τύχη του τόπου θα αλλάξει γιατί το θέλουν οι πολλοί και γιατί το έχει ανάγκη η οργανωμένη κοινωνία των πολιτών, που έχει βαρεθεί τη μονιμότητα της διαπλοκής και του σάπιου, το οποίο με ευθύνη του ΠΑ ΣΟΚ έχει εγκαθιδρυθεί στον τόπο μας.
Χαρακτηρίζει επίσης τα "ανοίγματα" του ΠΑΣΟΚ φαινόμενα πολιτικού καιροσκοπισμού και από τις δύο πλευρές σε ένα κόμμα που, όπως λέει, ιδεολογικά θυμίζει πολιτικό αχταρμά. Όσο για τη συμμετοχική δημοκρατία που χρησιμοποιεί ως όρο ο νέος αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος, διευκρινίζει πως δεν εξαντλείται στη χρησιμοποίηση του πολίτη ως άλλοθι αποτυχημένων πολιτικών ή ως πρόσχημα της αδυναμίας εκείνων που κυβερνούν. Η κ. Παπακώστα εκφράζει τέλος τη βεβαιότητα ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα προχωρήσει σε ρήξεις και θα δημιουργήσει τομές προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας. Είναι σίγουρη, όπως τονίζει χαρακτηριστικά, ότι "ο Κώστας Καραμανλής ως πρωθυπουργός θα συγκεράσει την εμπειρία της γνώσης με την αρωγή της νιότης".


Πώς κρίνετε την απόφαση των κ. Μάνου και Ανδριανόπουλου να μετακινηθούν στο ΠΑΣΟΚ;


"Πιστεύω ότι τέτοιου είδους κινήσεις δεν επιβάλλονται με το "αποφασίζομεν και διατάσσομεν". Υπενθυμίζω ότι ο κ. Μάνος ψήφισε το τελευταίο νομοσχέδιο της κυβέρνησης και ας έλεγε ότι τον χωρίζει πολιτική άβυσσος από το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Ανδριανόπουλος τόνιζε μέχρι πρόσφατα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι σε καμία περίπτωση δε τον χωράει κάτι που έχει την επωνυμία ΠΑΣΟΚ, τελικά όμως βολεύτηκαν μια χαρά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Εκτιμώ ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν τίθεται θέμα συνδυασμού ιδεών όσο θέμα πολιτικού καιροσκοπισμού και από τις δύο πλευρές σε ένα κόμμα που ιδεολογικά θυμίζει πολιτικό αχταρμά".

Αντίστοιχα πόσο πιστεύετε ότι θα ωφελήσουν τη Ν.Δ. οι δικές της "μεταγραφές", καθώς και οι επιστροφές στελεχών της;


"Αν μιλάτε για την περίπτωση Παπαθεμελή σας υπενθυμίζω ότι κατεβαίνει με σταυρό προτίμησης. Οι πολίτες αποφασίζουν για την επιλογή που θα κάνουν. Σε ό,τι αφορά στο θέμα Σαμαρά έκανε δήλωση στήριξης δίχως τη συμμετοχή του σε ψηφοδέλτιο και δίχως ανταλλάγματα. Η συμμαχία της πλατιάς κοινωνίας των πολιτών είναι αυτή που μας ενδιαφέρει, αυτήν αποδεχόμαστε και γι' αυτήν εργαζόμαστε".


Τι είναι τελικά αυτή η Συμμετοχική Δημοκρατία που χρησιμοποιεί ευρέως ο πρόεδρος τον ΠΑΣΟΚ;


"Πολιτική πενία τέχνας κατεργάζεται, και το ΠΑΣΟΚ, αφού αδυνατεί να παράγει πολιτική, αναλώνεται στη γνώριμη τακτική της παραγωγής επικοινωνιακών όρων. Η συμμετοχική δημοκρατία δεν εξαντλείται στη χρησιμοποίηση του πολίτη ως άλλοθι αποτυχημένων πολιτικών ή ως πρόσχημα της αδυναμίας εκείνων που κυβερνούν. Η συμμετοχική δημοκρατία σημαίνει πολίτες ευχαριστημένους στην καθημερινότητα τους, με ενημέρωση, με πολιτική αγωγή και με ανάγκη συμμετοχής στα δρώμενα. Για τη συμμετοχή αυτή εμείς προβλέπουμε στο πρόγραμμα μας την κατεύθυνση συγκεκριμένων δράσεων στην εκπαίδευση, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην επανίδρυση του κράτους".


Ποιες είναι οι ποιοτικές διαφορές μεταξύ Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου;


"Ο Κώστας Καραμανλής στις ποιοτικές διαφορές είναι αξιόπιστος και φειδωλός σε υποσχέσεις, άριστος γνώστης των προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη και με κύρος στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον. Ο κ. Παπανδρέου αντίθετα παραμένει συνυπεύθυνος για όλα όσα δεν πραγματοποιήθηκαν στα 20 χρόνια από το σύστημα εξουσίας ΠΑΣΟΚ, είναι μειωμένης αξιοπιστίας, αφού την ίδια ώρα που προτείνει το καινούργιο υπαναχωρεί και επαναφέρει στο προσκήνιο, ξεπερασμένες πολιτικές, όπως για παράδειγμα αποκλείει τα μικρά κόμματα από τον πολιτικό διάλογο και μόλις διαπιστώνει την κατακραυγή από την κοινή γνώμη υπαναχωρεί προσπαθώντας να εμφανίσει το μειονέκτημα σαν πλεονέκτημα".


Και τι είναι αυτό που κάνει τον κ. Καραμανλή τον πλέον κατάλληλο για τη χώρα πρωθυπουργό και τι μπορεί να περιμένει ο κόσμος από τον πρόεδρο της Ν.Δ.;


"Οι πολύ συγκεκριμένες προγραμματικές δεσμεύσεις που αφορούν την Υγεία, την Ανεργία, την Παιδεία, τους μισθούς και τις συντάξεις, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τη διαφάνεια της πολιτικής ζωής του τόπου. Για παράδειγμα η ελεύθερη επιλογή γιατρού, η αύξηση του μέσου όρου των μισθών και των συντάξεων στο 80% κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής μας θητείας, η αύξηση του οικογενειακού αφορολόγητου ορίου, η επιδότηση του 50% της εργοδοτικής εισφοράς για την πρόσληψη άνεργων αντρών και γυναικών άνω των 55 ετών, η μείωση των φορολογικών συντελεστών, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και στις Α.Ε και στις Ε.Π.Ε, η δυνατότητα χρησιμοποίησης ενός εισιτηρίου στη διάρκεια της ημέρας για τα μέσα μεταφοράς, καθώς και η συναλλαγή του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες σε ένα γραφείο, ορίζουν το στίγμα της Νέας Διακυβέρνησης που θα προκύψει με την ψήφο των πολιτών στις εκλογές της 7ης Μαρτίου".


Μπορεί η τύχη αυτόν του τόπου να αλλάξει και πόσο εύκολο θα είναι το έργο της Ν.Δ.;


"Η τύχη του τόπου θα αλλάξει γιατί το θέλουν οι πολλοί. Το έχει ανάγκη η οργανωμένη κοινωνία των πολιτών που έχει βαρεθεί τη μονιμότητα της διαπλοκής και του σάπιου που με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ έχει εγκαθιδρυθεί στον τόπο μας. Μπορεί ο Κ. Καραμανλής να τα βάλει με το καθεστώς της διαπλοκής και της διαφθοράς, όπως έχει δεσμευτεί μέσω της επανίδρυσης του κράτους; Την απάντηση την έχει δώσει ο ίδιος. θα προχωρήσει σε ρήξεις και θα δημιουργήσει τομές προς όφελος της ελληνική κοινωνίας. Της κοινωνίας των πολιτών".


Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει ξεκάθαρα δηλώσει ότι άνθρωποι της γενιάς του θα αποτελούν το βασικό κορμό της κυβέρνησης; Είναι εύκολο να γίνει αυτό και αν ναι υπάρχουν στελέχη για να κάνει το όραμα τον αυτό πράξη;


"Η παράταξη των μεγάλων επιλογών για την πρόοδο του τόπου λειτούργησε πάντα με στελέχη που εργάσθηκαν με αυταπάρνηση. Φρέσκοι άνθρωποι με επαγγελματική καταξίωση και σημαντικές σπουδές είναι έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη Νέα Διακυβέρνηση για την πατρίδα που μας αξίζει. Πιστεύω ότι ο Κώστας Καραμανλής ως πρωθυπουργός θα συγκεράσει την εμπειρία της γνώσης με την αρωγή της νιότης".


Η Κατερίνα Παπακώστα μπορεί να έχει μέρος σε αυτή την προσπάθεια;


"Η Κατερίνα Παπακώστα θα εργάζεται με όλες της τις δυνάμεις για την επικράτηση του καινούργιου. Για να μπορέσει ο τόπος να συμμετάσχει στη νέα εποχή που τόσο έχουμε ανάγκη. Έχει τη θέληση και την τόλμη να στηρίξει τις επιλογές της Νέας Διακυβέρνησης όπως έκανε στην αντιπολίτευση είτε ως βουλευτής είτε ως στέλεχος της παράταξης. Τους ρόλους πάντως τους αναθέτει ο Καραμανλής".


Πιστεύετε ότι θα πρέπει κάποια στιγμή τα κόμματα να ασχοληθούν σοβαρά με τη Β' Αθηνών και να δουν τι μέλλει γενέσθαι με αυτό το "γίγαντα";


"Η Β' Αθήνας είναι η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της Ευρώπης. Για την ώρα έχουμε να δουλέψουμε σκληρά. Μετά τις εκλογές θα μπορέσουμε με νηφαλιότητα να δώσουμε απαντήσεις στα δύσκολα ερωτήματα των καιρών με τη στήριξη της κοινωνίας".

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...