Συνεντεύξεις

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 21 Νοεμβρίου 2004 Αυτή η κυβέρνηση δεν παίζει με τους θεσμούς

Αυτή η κυβέρνηση δεν παίζει με τους θεσμούς

" ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ-: Προβλέπετε πρόωρες εκλογές αν 6εν υπάρξει συναίνεση στο πρόσωπο του Π.τ-Δ; Επιθυμεί η κυβέρνηση εκλογές;


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ: Η κυβέρνηση έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους και προς όλες τις κατευθύνσεις την ανάγκη για εξεύρεση προσώπου κοινής αποδοχής, γι' αυτό θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια για να καταλήξουμε στον υποψήφιο με τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή από την κοινωνία. Αυτή η κυβέρνηση δεν παίζει με τους θεσμούς και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν τους χρησιμοποιεί για μικροκομματικό όφελος. Ο πρωθυπουργός, όπως έχει από δειξει με τους χειρισμοΰς του. Επιδίωκει κρυστάλλινες" διαδικασίες σε όλα τα σημαντικά θέματα της πολιτικής επικαιρότητας. Μόνο έτσι άλλωστε ενδυναμώνουμε το ποιοτικό άλμα της πολιτικής, που αναμένει από εμάς η πλατιά κοινωνική συμμαχία των πολιτών που μας υπερψήφισε.


" Τ,τ,Κ.·: Το ΠΑΣΟΚ αντιδρά σε ενδεχόμενη υποψηφιότητα Κωνσταντόπουλου. Εσείς θέλετε αριστερό ή κεντροδεξιό υποψήφιο;


Κ.Π.: Το ΠΑΣΟΚ θα αντιδρούσε και θα διαπραγματευθεί οποιαδήποτε υποψηφιότητα. Είναι μέρος της πολιτικής των μικροκομματικών παιχνιδιών στα οποία αρέσκονται τα στελέχη του. Ωστόσο η "μπακαλική" στην πολιτική δεν είναι δικό μας χαρακτηριστικό. Δεν βάζουμε το μικροκομματικό μέτρο για να κρίνουμε τους υποψηφίους. Το ΠΑΣΟΚ το κάνει. Η αδυναμία παραγωγής πολιτικής των στελεχών του το ωθεί σε αυτό. Δικαίωμα του. Από την άλλη θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι η κυβέρνηση ούτε έχει "δείξει· ούτε έχει κόψει· κανέναν υποψήφιο. Εχουμε, δόξα τω θεώ, τόσα πρόσωπα και τόσες επιλογές, που νομίζω ότι δεν θα υπάρξει αδιέξοδο. Είναι αυτονόητο ότι ο υποψήφιος μας θα σέβεται και τις αρχές και τις άξιες μας. Οταν έρθει η ώρα των όνομα· των. θα πούμε και τα υπόλοιπα.


" Τ.τ.Κ.·: Η απογραφή εγκυμονεί κυ-ρώσεις ή μέτρα λιτότητας για να μειώσουμε το έλλειμμα στο 3%; Ποια κοινωνικά με-φα μπορεί να λάβει η κυβέρνηση;


Κ.Π.: Οι κυβερνητικές επιλογές προέρχονται από μια συμφωνία τιμής που ο Καραμανλή; έκανε προεκλογικά με την κοινωνία και την τηρούμε κατά γράμμα. Η απογραφή ανέδειξε τη "δημιουργική· προσπάθεια τα ελλείμματα να φαντάζουν πλεονάσματα. Αυτό όμως έκλεισε. Το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας της ΕΕ επαινεί την Ελλάδα νια τη συνεργασία που επέδειξε για την αποσαφήνιση της αληθινής κατάστασης της οικονομίας και συμφώνησε στην παράταση της προθεσμίας για μείωση των ελλειμμάτων κάτω του 3% έως το 2006. Ούτε κυρωθείς ούτε πίεσαν για λήψη πρόσθετων μέτρων και κυρίως ούτε πρόβλημα με την ένταξή μας στην ΟΝΕ. Για πρώτη φορά. και είναι σημειολογικό αυτό. υπάρχει Προϋπολογισμός που δείχνει ξεκάθαρα τις προτεραιότητες του. ό-πως η ενίσχυση της κοινωνικής ασφάλισης. της υγείας, της εκπαίδευσης και της γεωργίας. Ωστόσο επιβάλλεται να τρέξουμε" κοινωνικά περισσότερο.


" Τ.τ,Κ.·: Πρέπει η Ελλάδα να σκληρύνει τη θέση της απέναντι στην Τουρκία εν όψει της 17ης Δεκεμβρίου;


Κ.Π.: Η πολιτική πραγματικότητα έχει δείξει ότι αν έχουμε την όποια ελπίδα να δούμε τη γειτονική μας χώρα να μπαίνει στο ευρωπαϊκό τρένο της δημοκρατίας θα πρέπει πρώτα να εισέλθει στο σταθμό της ΕΕ. Αυτός ο σταθμός όμως είναι για όλους τους επιβάτες με την προϋπόθεση ότι σέ βονται ας αρχές και τις αξίες της ΕΕ. Επίσης αυτοί οι επιβάτες σέβονται τους γείτονες τους στο ίδιο βαγόνι. τους αναγνωρίζουν δεν τούς ενοχλούν και σέβονται τις αρχές του διεθνούς δικαίου.Μία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα λοιπόν η Ευρώπη θα κληθεί να συμφώνησει αν θα πρέπει η Τουρκία να μπεί στο σταθμό. Να είστε σίγουρη ότι η Ευρώπη δεν θα αλλάξει αρχές προκειμένου να μπεί η Τουρκία στο βαγόνι, θα πρέπει να γϊνει το αντίθετο.Αυτή η σταδιακή αλλαγή της Τουρκίας, αν ποτέ γίνει, θα έχει ενδιαφέρον να την παρακολουθήσουμε. Ας μην προτρέχουμε λοιπόν. Και να μην ξεχνάμε ότι τα διμερή θέματα με την Τουρκία τα έχουμε αναγάγει σε ευρωπαϊκά.

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...