Συνεντεύξεις

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 28 Νοεμβρίου 2004 Δεν είναι εύκολο πράμα να είσαι ταυτόχρονα γυναίκα και πολιτικός.

Δεν είναι εύκολο πράμα να είσαι ταυτόχρονα γυναίκα και πολιτικός. Γιατί, όπως εξηγεί η βουλευτίνα της Β' Αθηνών της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα, οι γυναίκες μέσα στο κόμμα θέλουν σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις, δε μένουν στο επίπεδο της ακαδημαϊκής συζήτησης ή της φιλοσοφικής αναζήτησης.

Συνέντευξη στον ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Η Γραμματέας γυναικείων θεμάτων της ΝΔ, η οποία μίλησε στον"ΑτΚ" με αφορμή την παρουσία της στη Θεσσαλονίκη, όπου συζήτησε με τις γυναίκες του κόμματο για τις προκλήσεις που δημιουργεί η νέα πολιτική κατάσταση, λέει "όχι" στις πρόωρες εκλογές, πιστεύει στη συναίνεση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εξομολογείται ότι παρά ΤΟ γεγονός ότι είναι δύσκολο να είναι κανείς σήμερα γυναίκα πολιτικός, η ίδια δεν αντιμετώπισε μέχρι στιγμής κανένα πρόβλημα.

" Κυρία Παπακώστα, το 2000 η γυναικεία ψήφος ήταν ο αδύναμος κρίκος για τη ΝΔ. Σήμερα;

" Νομίζω πως όχι. Αυτό αποδείχτηκε και στις προηγούμενες εκλογές, επειδή η κοινωνία συνολικά εμπιστεύτηκε το κυβερνητικό μήνυμα και το πρόγραμμα που παρουσίασε η ΝΔ, το αίσθημα ασφάλειας που δημιούργησε και δημιουργεί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Νομίζω ότι πια έχει ξεπεραστεί αυτή η αδυναμία που ενδεχομένως παλιότερα να εμφάνιζε η ΝΔ στις γυναίκες, που είναι οι πρώτες που έρχονται σε επαφή με τα προβλήματα της καθημερινότητας.

" Είναι δύσκολες οι γυναίκες ως κομματικά μέλη;

" Δε θα το έλεγα. Οι γυναίκες θέλουν απαντήσεις σαφείς, πρακτικές και συγκεκριμένες. Δε μένουν στο επίπεδο της ακαδημαϊκής συζήτησης, αλλά θέλουν απαντήσεις με τις πολιτικές. Δηλαδή, τι κάνεις σε ζητήματα όπως η γυναικεία απασχόληση και το έλλειμμα στην προνοιακή υποδομή. Σήμερα λοιπόν, σ' αυτό πάνω πατάει η καινούργια διακυβέρνηση, παρουσιάζοντας συγκεκριμένες προτάσεις.

Αλλαγές...

" Γυναίκα και ΝΔ. Σχεδιάζετε οργανωτικές αλλαγές;

" Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Και υπό την έννοια αυτή νομίζω ότι οι γυναικείες οργανώσεις πρέπει να γίνουν ακόμη πιο ευέλικτες, πιο αποτελεσματικές και να ανοιχτούν περισσότερο στην κοινωνία. Υπάρχουν οργανωτικές αλλαγές, μετά το τελευταίο μας συνέδριο και τη δημιουργία του νέου κανονισμού, για την καλύτερη λειτουργία μας.... προεδρική εκλογή...

" Προεδρική εκλογή: Πότε θα τα ανοίξετε τα χαρτιά σας;

" Όταν θα έρθει ο καιρός του θα ανοίξει και το θέμα. θα συζητηθούν και οι υποψηφιότητες, θεωρώ ότι υπάρχουν πολλά πρόσωπα απ' όλες τις πτέρυγες που είναι αξιόλογα και ικανά. Τώρα ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν ρίξει το βάρος τους για να αντιμετωπίζουν τα τεράστια άλλα κοινωνικά ελλείμματα κοινωνικής συνοχής και βαδίζουν στην υλοποίηση βήμα βήμα των πολιτικών για τις οποίες μας ψήφισε η ελληνική κοινωνία. Το θέμα του Προέδρου είναι σημαντικό, αλλά θα το συζητηθούμε στην ώρα του.

" Ποιο το προφίλ που θα θέλατε για το νέο ένοικο του προεδρικού μεγάρου;

-Εκτιμώ ότι ως αρχή πρέπει να υπάρξει συναίνεση στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Βλέπουμε ότι το ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται πως οδηγείται στην οδό της συναίνεσης. Αυτό όμως, πρέπει να το δούμε και στην πράξη. Εμείς σε καμία περίπτωση δε θέλουμε εξ΄ αφορμής αυτού του γεγονότος να οδηγηθούμε αλλού.

" Σε πρόωρες εκλογές, δηλαδή;

" Όχι βέβαια. Δεν έχει καμία τέτοια πρόθεση η κυβέρνηση της ΝΔ ούτε ο πρωθυπουργός. Τώρα για τα χαρακτηριστικά που λέτε, έτσι όπως είναι ο θεσμός του Προέδρου σήμερα, πρέπει να είναι ένας άνθρωπος έντιμος, ικανός, πολιτικά
καταρτισμένος, με συμμετοχή στην πολιτική, που να μπορεί να διεκπεραιώσει άνετα τα καθήκοντά του με τη βοήθεια όλων μας.

" θα μπορούσε να είναι και εκτός ΝΔ;

Δε νομίζω ότι αυτό θα αποτελέσει ένα ιδιαίτερο πρόβλημα. Η ουσία είναι να συγκλίνουμε σε κάποιο πρόσωπο, το οποίο θα συγκεντρώνει καταρχήν αυτά τα στοιχεία.
" Πολλοί λένε ότι σήμερα χρειάζεται μια υπέρβαση αλά Στεφανόπουλου. Ο πρόεδρος δηλαδή, να προέρχεται αυτή τη" φορά από το ΠΑΣΟΚ ή την Αριστερά.

" Η ΝΔ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην αποτελέσει αγκάθι στη συναινετική διαδικασία τα θέμα της υποψηφιότητας του Προέδρου. Από εκεί και πέρα, είναι ευθύνη και του ΠΑΣΟΚ."Οι γυναίκες στο κόμμα θέλουν σαφείς, όχι ακαδημαϊκές απαντήσεις!"

" θα μπορούσε να είναι μία γυναίκα;
" Γιατί όχι, βεβαίως.

... και οι υπουργικές πόρτες

" Έχετε βρει κλειστές πόρτες σε υπουργεία;

Εγώ μέχρι στιγμής βλέπω ότι οι υπουργοί είναι φιλότιμοι και εργάζονται από το πρωί μέχρι το βράδυ για να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Από την άλλη πλευρά όμως, υπάρχει και ένας κόσμος και κάποιες απαιτήσεις, οι οποίες όλες δεν μπορούν να ικανοποιηθούν ούτε στο βαθμό που θα θέλαμε ούτε στο βαθμό που θα επιθυμούσαμε. Γι' αυτό υπάρχει μια γκρίνια.

" Βρήκατε μήπως κλειστές πόρτες στους δημόσιους οργανισμούς;

" Πάντα ύπαρχουν επίλογε ς, οι οποίες πετυχαίνουν και άλλες που αποδεικνύονται όχι τόσο πετυχημένες. Υπό την έννοια αυτή, όλοι κρίνονται και όλοι αξιολογούνται. θα κάνουμε το λογαριασμό και θα τον αποδώσουμε εκεί που πρέπει. Νομίζω ότι αυτά είναι ξεκάθαρο.

" Ο Βαγγέλης Μεΐμαράκης είπε πρόσφατα ότι το κόμμα δεν θα κατεβάσει τα ρολά.

" Σωοτό. Γιατί τα κόμματα είναι οι φορείς, οι θεσμοί, τα οχήματα μέσα από τα οποίο θεμελιώνεται η δημοκρατία. Ποια κυβέρνηση θα επιλεγόταν, αν δεν υπήρχε το κόμμα από το οποίο εκπορεύεται και προέρχεται αυτή η κυβέρνηση; Τα κόμματα λοιπόν, είναι οι πυλώνες της δημοκρατίας.
Υπό την έννοια αυτή, βεβαίως οφείλουμε να είμαστε κομματικά ενεργοί. Το κόμμα έχει πολλές φορές και διαφορετικές εκτιμήσεις απ' ό,τι η κυβέρνηση. Και βεβαίως, το κόμμα ακουμπά και συνομιλεί με την κοινωνία και μεταφέρει τα μηνύματα προς την κυβέρνηση.
Συμπολίτευση ή αντιπολίτευση;

" Πιο δύσκολο είναι να είστε αντιπολιτευόμeνος ή συμπολιτευόμενος βουλευτής;

" θα είμαι απόλυτα ειλικρινής. Παραδοσιακά ναι, είναι πολύ πιο εύκολος ο ρόλος του βουλευτή της αντιπολίτευσης, ο οποίος καταγγέλλει, διαπιστώνει και περιγράφει. Εμείς ως αντιπολίτευση ξεκινήσαμε ένα καινούργιο μοντέλο: αναδεικνύαμε το πρόβλημα, αλλά παράλληλα κάναμε και προτάσεις. Οπότε έτσι ξεκίνησε και η διαμόρφωση του κυβερνητικού μας προγράμματος. Οφείλω να σας ομολογήσω προσωπικά ότι είναι ίσως το ίδιο δύσκολο. Γιατί και παλιά έλεγα χα ι πίστευα ακριβώς τα ίδια πράγματα, αλλά και σήμερα που γίναμε κυβέρνηση πιστεύω και υπερασπίζομαι τα ίδια πράγματα, με περισσότερη ευθύνη. Την ευθύνη να υλοποιηθούν αυτά καινά γίνουν πράξη, κάτι που κάνει το ρόλο μας σήμερα πιο δύσκολο.

Γυναίκα και πολιτική

" Πόσο δύσκολο είναι μια γυναίκα βουλευτίνα να τα βγάλει πέρα σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από άνδρες;

Είδατε τι οξύμωρο που είναι αυτό τώρα; Να είναι η πλειοψηφία της κοινωνίας γυναικοκρατούμενη και οι δομές να είναι ανδροκρατούμενες. Εγώ δεν το είδα ποτέ το ζήτημα με τη φυλετική ή τη σεξιστική του έννοια. Σίγουρα είναι δύσκολο, γιατί έχεις να κάνεις πάρα πολλά πράγματα ταυτόχρονα και εξίσου καλό. Αν αργότερα η κοινωνία μας προοδεύσει ακόμα περισσότερο, το ίδιο δύσκολο θα είναι και για έναν άντρα που ασχολείται πολύ με την οικογένεια και με τη δουλειά του, να τακτοποιήσει και ένα σωρό άλλες υποχρεώσεις. Εκεί λοιπόν, είναι το έλλειμμα της ισότητας και της ισονομίας ανάμεσα στους μεν και στους δε. Εκεί κρίνεται και αξιολογείται ο καθένας, πόσο ικανός και πόσο άξιος είναι να ανταποκριθεί ο' αυτά. Είναι δύσκολος ο ρόλος, αλλά θα επιβιώσουμε!

" Και στη Βουλή;

" Στη Βουλή δεν έχω πρόβλημα. Είμαστε 300 και τα πράγματα είναι μια χαρά. Πιστεύω ότι οι συνάδελφοι μπορούν να διακρίνουν τους ικανούς είτε είναι άντρες είτε είναι γυναίκες και αυτούς οι οποίοι υπερασπίζονται τις αρχές τους. Με την έννοια αυτή δεν έχω αντιμετωπίσει μέχρι τώρα κανένα πρόβλημα.

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...