Συνεντεύξεις

ΒΡΑΔΥΝΗ 12 Σεπτεμβρίου 2005 Δουλεύουμε σκληρά και οι πολίτες μας εμπιστεύονται

Δεν έχω καμία δυσκολία να αποδεχθώ ότι σε ότι αφορά την καθημερινότητα των πολιτών,λίγα πράγματα έχουν αλλάξει τονίζει η βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα συμπληρώνοντας όμως ότι "η κυβέρνηση δουλεύει και μάλιστα όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες ενστερνίζονται το έργο της.Έχουμε και άλλα που πρέπει να γίνουν.Πολλά θα έλεγα.Όμως όλοι παραδέχονται ότι όχι μόνο πατάμε γερά αλλά και δουλεύουμε σκληρά"

Κυρία Παπακώστα, εν μέσω θέρους η κυβέρνηση κατάφερε και πέρασε δύο νομοσχέδια τα οποία πραγματικά καίνε.Γιατί έγιναν αυτές οι αλλαγές;

Θα πρέπει να σας πω ότι ο λαός δε μας εξέλεξε για να κάνουμε εκδρομή στην εξουσία. Υπάρχουν προβλήματα που δεν είμαστε εδώ για να τα διαχειρισθούμε. Είμαστε εδώ για να τα λύσουμε. Και πριν καταλήξουμε σε συγκεκριμένες αποφάσεις όπως πέρασε ένα χρονικό διάστημα που η κυβέρνηση μελετούσε λύσεις. Μας κατηγορούσαν για απραξία ενώ μεθοδικά διαπιστώναμε την πραγματική κατάσταση της οικονομίας. Και βεβαίως ήρθε η στιγμή που η κυβέρνηση ξεδίπλωσε την πολιτική της. Και η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνει αναμφισβήτητα μεταρρυθμίσεις.

Αλήθεια, όντως πρόκειται περί μεταρρυθμίσεων; Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για εργασιακό μεσαίωνα κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι στρέφεται κατά των εργαζομένων.
Εγώ θα επιστρέψω κάθε μορφής κατηγορίες και θα μιλήσω με επιχειρήματα. Τόσο κακό άραγε είναι που άνοιξε η αγορά σε ότι αφορά το ωράριο; Περιττό να τονιστεί ότι η επιμήκυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων βρίσκει σύμφωνους τους καταναλωτές, τους οποίους διευκολύνει να ψωνίζουν όποια ώρα επιθυμούν χωρίς άγχος χρόνου. Δε θα σας πω ότι η διαδικασία αναπροσαρμογής όσων εργάζονται στο εμπόριο δε θα φέρει ανακατατάξεις. Όμως προσδοκούμε στην αύξηση του τζίρου και στην απορρόφηση μεγαλύτερου αριθμού εργαζομένων στην αγορά εργασίας.

Θα πρέπει να περιμένουμε και νέα μέτρα από το φθινόπωρο σχετικά με την οικονομία;
Όμως όπως καλά γνωρίζετε με εντολή του πρωθυπουργού το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάσθηκε το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων του 2006, οι οποίες και θα εξαγγελθούν από τον κ. Kώστα Kαραμανλή, στη ΔEΘ. Στο επίκεντρο των μεταρρυθμίσεων αυτών θα βρίσκεται η αναμόρφωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, καθώς στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουμε ότι η ενσωμάτωση της γνώσης στη λειτουργία της οικονομίας θα δώσει ένα νέο αναπτυξιακό δυναμισμό, ενώ ταυτόχρονα θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της ανεργίας. Θεωρώ ότι ο νέος κύκλος μεταρρυθμίσεων για το 2006 που θα περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές στην οργάνωση των δημοσίων επιχειρήσεων είναι επιβεβλημένος. Διότι επιτέλους πρέπει να απαλλάξουμε τον πολίτη από τα επιπλέον βάρη που πληρώνει για τις υπερχρεωμένες ΔΕΚΟ.

Δεν είναι λίγα τα στελέχη που έκαναν λόγο για πρόωρες εκλογές. Αυτό πως τοερμηνεύετε; Ως επίδειξη δύναμης ή ως "ανησυχία";

Όσα χρόνια είμαι στην πολιτική το σενάριο των πρόωρων εκλογών είναι το πιο πρόχειρο για όλους. Είναι το πιο εύκολο για να δικαιολογήσει ο καθένας ότι τον βολεύει πολιτικά. Εδώ και ενάμιση χρόνο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει δείξει και γνώση και ψυχραιμία και αποτέλεσμα στη διακυβέρνηση του τόπου. Με όλα αυτά αντέχει στη λογική σενάριο πρόωρων εκλογών;

Πολλά είναι αυτά που υποσχέθηκε η Ν.Δ. προεκλογικά αλλά λίγα έχουν γίνει ενάμιση χρόνο μετά. Σε τι οφείλεται αυτό; Η κατάσταση της οικονομίας όπωςη κυβέρνηση την παρουσιάζει αρκεί ως δικαιολογία;

Όσα εξαγγείλαμε, είναι αυτά που προγραμματίζουμε και που υλοποιούμε. Ακόμα και εκείνα που από υπερβολές είχαν θεωρηθεί ως υπερβολές. Μία από αυτές για παράδειγμα αφορά την υπό προϋποθέσεις κατάργηση του δεύτερου γύρου στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Έχουμε πολύ δρόμο να συνεχίσουμε προκειμένου να ολοκληρώσουμε τις κυβερνητικές μας δεσμεύσεις. Όμως η εμπιστοσύνη των πολιτών στην παράταξη και στην κυβέρνηση μας υποχρεώνει να συνεχίσουμε παραμερίζοντας το όποιο κόστος. Κάτι που σε τελική ανάλυση είναι πρόσκαιρο αφού τα επιτεύγματα της πολιτικής επιστρέφονται στον πολίτη.

Μια ακόμη δικαιολογία που ακούμε συχνά είναι ότι για όλα φταίνε οι πρώην.Μήπως τα χρονικά περιθώρια για να χρησιμοποιείται έχουν πια εξαντληθεί;

Δηλαδή ζητάμε να μην λέμε την αλήθεια στον κόσμο? Να μην αποκαλύπτουμε ότι παραλάβαμε? Να μην ξέρουν οι πολίτες ποιος ευθύνεται για τα τεράστια ελλείμματα που μας κληροδότησαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ? Να μην ξέρει ο κόσμος ποιος οδήγησε σε χρεοκοπία την Ολυμπιακή και κινδυνεύει να κλείσει? Πως μπούκωσαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία? Ποια τα χάλια στα τραγικά ελλείμματα των δημόσιων νοσοκομείων? Πως υπερχρεώθηκαν οι ΔΕΚΟ? Ο κόσμος πρέπει να ξέρει. Και για το λόγο αυτό, υπεύθυνα και τολμηρά όχι μόνο αποκαλύπτουμε τι παραλαμβάνουμε αλλά και τις πολιτικές που ακολουθούμε, προκειμένου οι πολίτες να έχουν πλήρη γνώση των πολιτικών μας πρωτοβουλιών και να κρίνουν ανάλογα.

Οι δημοτικές εκλογές είναι μια πρώτη δοκιμή για την πορεία της κυβέρνησης; Θα έχετε μια εικόνα για τις εθνικές εκλογές;

Στις δημοτικές εκλογές οι τοπικές κοινωνίες αποφασίζουν με κριτήρια διαφορετικά από τις εθνικές. Αυτό όμως δε μας αποτρέπει από το να κάνουμε συγκεκριμένες πολιτικές εκτιμήσεις για τις επιλογές του εκλογικού σώματος σχετικά με τους τοπικούς άρχοντες. Σε κάθε περίπτωση όμως μας ενδιαφέρει να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο από τις συναλλαγές του δεύτερου γύρου και διάφορες μεθοδεύσεις. Το δίκαιο είναι ότι όποιος έχει ένα σαφές προβάδισμα με ποσοστά πάνω από 42%-43% να εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή. Άλλωστε και στην Ευρώπη η φιλοσοφία του ισχυρού προβαδίσματος είναι η βάση των εκλογών στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ως βουλευτής αλλά και ως πολίτης θα ήθελα με το χέρι στην καρδιά να μου πείτε πόσο ικανοποιημένη είστε από την καθη|.ιερινότητα του απλού ανθρώπου αλλά και από την πορεία της κυβέρνησης μέχρι σήμερα.


Δεν έχω καμία δυσκολία να αποδεχθώ ότι σε ότι αφορά την καθημερινότητα των πολιτών, λίγα πράγματα έχουν αλλάξει. Λίγα αλλά ουσιώδη. Σήμερα η γραφειοκρατία καθημερινά περιορίζεται στα απολύτως αναγκαία. Γίνονται βήματα εκσυγχρονισμού με την υποστήριξη των ανεξάντλητων δυνατοτήτων της πληροφορικής. Και το κυριότερο υπάρχει η βασική φιλοσοφία των τεκμηριωμένων αλλαγών που τα καλά θα τα κάνουν καλύτερα διορθώνοντας και απαλείφοντας όπου είναι δυνατό τα προβληματικά. Σε ότι αφορά τους κυβερνητικούς βηματισμούς είμαι ικανοποιημένη. Είναι εμφανές ότι η Ελλάδα έχει νέα διοίκηση με αποτελεσματικό έργο που με τον καιρό γίνεται σημαντικότερο. Η κυβέρνηση δουλεύει και μάλιστα όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες ενστερνίζονται το έργο της. Έχουμε και άλλα που πρέπει να γίνουν. Πολλά θα έλεγα. Όμως όλοι παραδέχονται ότι όχι μόνο πατάμε γερά αλλά και δουλεύουμε σκληρά.

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...