Συνεντεύξεις

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2005 ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ LIPSTICK...

Κατερίνα ΠαπακώσταΜπορεί οι ωραίες γυναίκες να περιστοιχίζονται, συνήθως, από αντρικές παρουσίες, αλλά η Κατερίνα Παπακώστα περιβάλλεται από πλήθος γυναικών και μάλιστα ένθερμων υποστηρικτριών της. Το κορίτσι, που, κατά τον Ευάγγελο Αβέρωφ, ''τα λέει καλά'' - από τότε τα έλεγε καλά! - σημερινή Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Β' Αθηνών, μιλά στο LIPSTICK για τις γυναίκες, τον εαυτό της, τα σχέδιά της και βέβαια την πολιτική, που κι αυτή γένους θηλυκού είναι και μάλιστα πάντα…καυτή! Είναι χαρά να μιλάς μ' ένα στιβαρό…γυναικείο μυαλό!

    * ΕΡ.: Είστε πολιτικός με έντονη δράση και, κυρίως, αποτελεσματικότητα. Απόδειξη ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία σας πήρε σάρκα και οστά, τονίζοντας πόσο ένθερμος υποστηρικτής των γυναικείων δικαιωμάτων είστε. Παρουσιάστηκε το νέο νομοσχέδιο για την ενδοοικογενειακή βία. Αλήθεια, στην πράξη, τι κατακτούν οι γυναίκες μέσω αυτού;
    * Κ.Π.: Σίγουρα, το να βλέπει κανείς μια πρόταση, την οποία έχει προτείνει και έχει υποστηρίξει, εδώ και ένα χρόνο αρκετό καιρό, να γίνεται Νόμος προς ψήφιση, αισθάνεται, αν μη τι άλλο, δικαιωμένος. Αυτή, άλλωστε, η αίσθηση της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο, η αίσθηση ότι βοηθάς στο να προχωρούν τα πράγματα παρακάτω και στην εξέλιξη της ζωής, είναι από τα θετικά της πολιτικής. Συνοπτικά αναφέρω:
      Με το νέο νομοσχέδιο αντιμετωπίζεται, για πρώτη φορά, ως έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας ο εξαναγκασμός σε συνουσία χωρίς την ελεύθερη βούληση και των δύο συζύγων.
      Τιμωρείται με ιδιαίτερη αυστηρότητα η βία εις βάρος εγκύου.
      Προβλέπεται η αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη του δράστη, με εφαρμογή αυτόφωρης διαδικασίας και η δυνατότητα επιβολής περιοριστικών όρων για την προστασία του θύματος.
      Προβλέπεται επίσης- πράγμα σημαντικό- η προστασία της παιδικής ηλικίας.
      Και, ασφαλώς, όλο το πλέγμα των μέτρων εφαρμόζεται όχι μόνο στον γάμο, αλλά και στις περιπτώσεις σταθερής συμβίωσης.
    * ΕΡ.: Σας έχει βοηθήσει το γεγονός ότι ανήκετε στις πιο όμορφες και λαμπερές παρουσίες του Κοινοβουλίου;
    * Κ.Π.: Σίγουρα σε ορισμένα επαγγέλματα η καλή εξωτερική εμφάνιση βοηθά, εν αντιθέσει με κάποια άλλα, στα οποία αυτή δεν φαίνεται όχι απλά αρκετή, αλλά ίσως να είναι και…ανασταλτικός παράγοντας της επαγγελματικής εξέλιξης. Ποτέ δεν πρέπει να προτάσσεται η ωραία εμφάνιση και να υποβαθμίζονται ή να υπολειτουργούν οι νοητικές διεργασίες, γιατί δεν πρέπει να λησμονάμε τη δύναμη της νόησης. Και το λέω αυτό, γιατί, κάποιες φορές, μια γυναίκα καλείται να προσπαθήσει διπλά να αποδείξει ότι δεν είναι απαγορευτικό εκτός από όμορφη να είναι έξυπνη και φίλεργη. Ένας βουλευτής κρίνεται από τα θέματα που πραγματεύεται και για τα οποία μάχεται καθημερινά, αλλά, κυρίως, από την αποτελεσματικότητά του.
    * ΕΡ.: Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας ως πολιτικός αυτή τη στιγμή;
    * Κ.Π.: Το πεδίο των ενδιαφερόντων μου εστιάζεται, κυρίως, στην κοινωνική δράση και προσφορά. Δηλαδή, προτεραιότητές μου είναι κυρίως θέματα της καθημερινότητας του πολίτη, όπως π.χ η ανεργία ή η οικογένεια, τα άτομα με αναπηρία, τα δικαιώματα γυναικών, η ισότητα των φύλων, η εμπορία ανθρώπων, τα θέματα εκπαίδευσης ή το περιβάλλον -θέματα που αγγίζουν τους περισσότερους συμπολίτες μου και κάνουν τη δράση μου πιο ενδιαφέρουσα.
    * ΕΡ.: Αλήθεια, πότε συνειδητοποιήσατε ότι δεν πρόκειται να γλυτώσετε από…την πολιτική;
    * Κ.Π.: Από μικρή μου ασκούσε μεγάλη γοητεία να βλέπω ταινίες με δικηγόρους να αγορεύουν υπερασπιζόμενοι την υπόθεσή τους. Απ' την άλλη, ήταν εξαιρετικά ελκυστική η αίσθηση να αναπτύσσω διάφορα θέματα σε ακροατήριο. Ήμουν δραστήρια μαθήτρια και μάλλον ''μέσα σ' όλα''. Ήθελα να συμμετέχω και να έχω λόγο σ' ό,τι γίνεται. Προφανώς, πάντα αγαπούσα την επικοινωνία με τους συνανθρώπους μου. Ε, το πρώτο μικρόβιο με οδήγησε στη Νομική! Το δεύτερο, στην πολιτική!
    * ΕΡ.: Κι αν δεν γινόσασταν νομικός και πολιτικός, τι θα θέλατε να είστε;
    * Κ.Π.: Η αγάπη μου για την αρχαιολογία και τις ανασκαφές δεν λέει να σβήσει...
    * ΕΡ.: Δραστήρια βουλευτής με εμφανές έργο, υπεύθυνη για μια σειρά ζητημάτων της Γραμματείας Γυναικείων Θεμάτων της Ν.Δ., αλλά και σύζυγος και μητέρα δύο παιδιών. Προσπαθώντας να συνδυάσετε όλους αυτούς τους ρόλους, αδικείτε κάποιον; Μήπως τον εαυτό σας;
    * Κ.Π.: Αν αγαπάς κάτι, βρίσκεις χρόνο για όλα. Καθόλου πρωτότυπο, αλλά ομολογώ πως απαιτείται κόπος! Μοιράζω τον χρόνο μου και στις δύο αγάπες. Δεν είμαι από τις γυναίκες που παραγκωνίζουν την προσωπική τους ζωή για την καριέρα ή που ξεχνούν τη θηλυκότητά τους στον βωμό της επαγγελματικής εξέλιξης. Όσο φορτωμένο κι αν είναι το πρόγραμμά μου, πάντα βρίσκω χρόνο να περνάω δημιουργικές και ζεστές ώρες με την οικογένειά μου, να τρώμε τα μεσημέρια μαζί στο σπίτι, αλλά να είμαι... παρούσα στις πολιτικές μου υποχρεώσεις... και τα πάντα πληρούσα! Αστειεύομαι. Απλά προσπαθείς να ισορροπείς τα πράγματα, αλλά πάντοτε κουβαλώ τις τύψεις μου για όσα δεν προλαβαίνω.
    * ΕΡ.: Ακούγονται πολλά σενάρια για τον ανασχηματισμό. Πιστεύετε ότι χρειάζεται;
    * Κ.Π.: Το πότε και το αν θα γίνει ανασχηματισμός είναι αποκλειστικά απόφαση του Πρωθυπουργού. Η προσωπική μου άποψη είναι πως ό,τι μπορεί να βελτιωθεί με έναν πιθανό ανασχηματισμό, καλώς να βελτιωθεί. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση και την εκτίμηση του Πρωθυπουργού και αυτός είναι που θα επιλέξει τον χρόνο, τον τόπο και τα πρόσωπα για ενδεχόμενες αλλαγές.
    * ΕΡ.: Πρόσφατα καταθέσατε στην Ολομέλεια μια Ερώτηση για τη σεξουαλική παρενόχληση. Τι περιλαμβάνει αυτή η παρέμβαση;
    * Κ.Π.: Εκείνο που σκοπεύουμε, αρχικά, είναι η εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών, όσον αφορά την πρόσβαση στην απασχόληση και την επαγγελματική εκπαίδευση. Επίσης, θέλουμε να ανοίξουμε το ζήτημα της παρενόχλησης, γιατί, δυστυχώς, στην Ελλάδα αποτελεί ακόμη ταμπού και κανείς δεν την καταγγέλλει. Ενδεικτικά, αναφέρω ότι στην Ελλάδα το 66,7% των γυναικών έχει δεχθεί, τουλάχιστον μία φορά, κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους άντρες αγγίζει το 13,3%. Στις μισές από τις περιπτώσεις ο δράστης τής παρενόχλησης είναι ομοβάθμιος με το θύμα, ενώ το 40% των περιπτώσεων είναι προϊστάμενός του. Γι' αυτό πιστεύω πως απαιτείται η άμεση λήψη πρωτοβουλιών, ώστε να ενταχθούν οι απαραίτητες διατάξεις στην Ελληνική Νομοθεσία και να προστατεύσουμε αυτό το 66,7%, που είναι λυπηρό να υπάρχει στο κατώφλι του 2006.
    * ΕΡ.: Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας, μετά από 20 χρόνια;
    * Κ.Π.: Σαν μια ευτυχισμένη…φωτογραφία, που λέει και το τραγούδι των Σπανουδάκη-Ξανθούλη. Μια όμορφη, οικογενειακή φωτογραφία, με τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Με τις χαρές και τις δυσκολίες που θα έχουμε περάσει ζωγραφισμένες στα πρόσωπά μας, αλλά και με την ηθική ικανοποίηση ότι πρόσφερες χρήσιμες και καλές υπηρεσίες, τόσο στην πατρίδα σου όσο και στους συμπολίτες σου. Αυτά, εύχομαι, να συναντήσω, να ανακαλύψω και να γευτώ…

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...