Συνεντεύξεις

ΧΡΗΜΑ ΤΡΙΤΗ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2005 ..

"ΧΡΗΜΑ-ΤΡΙΤΗ"

-Ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει αποφασισμένος να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Υπό τον φόβο όμως του πολιτικού κόστους ενόψει και των Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών μήπως τελικώς αναβληθούν;

Ο ελληνικός λαός πριν 20 περίπου μήνες έδωσε την ψήφο του στον Κώστα Καραμανλή και στη Νέα Δημοκρατία δείχνοντας την εμπιστοσύνη του στις μεταρρυθμίσεις που ευαγγελιζόμαστε. Σήμερα, η κυβέρνηση, συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, προχωρά στις μεταρρυθμίσεις που είχε υποσχεθεί. Η κοινωνία απαιτεί τις μεταρρυθμίσεις αυτές. Και όπως έχει επανειλημμένα τονίσει και ο Πρωθυπουργός, η προκειμένου να είμαστε χρήσιμοι και ωφέλιμοι η πολιτική που κάνουμε, που περιλαμβάνει ενίοτε και δυσάρεστες αποφάσεις, στόχο έχει την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της και, κυρίως, τους λιγότερο ευνοημένους. Αυτή είναι η μεγάλη μας προτεραιότητα. Όχι απλώς να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο κοινωνικό κράτος, αλλά μία κοινωνία η οποία είναι πιο δίκαιη, δίνει περισσότερες ευκαιρίες σε όλους τους ανθρώπους, στέκεται και ως κράτος κοντά σε εκείνον που έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη.


-Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι οδήγησε την οικονομία της χώρας σε καθεστώς επιτήρησης και πρόσφατα ο κ. Παπανδρέου είπε πως δεν βλέπει μεταρρυθμίσεις αλλά "απορύθμιση"

Το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Παπανδρέου ενδεχομένως να ξέρει καλά την έννοια της "απορύθμισης" κρίνοντας ''εξ ιδίων'' και του είναι οικεία ως τρόπος διακυβέρνησης του τόπου από το κόμμα του κατά τα προηγούμενα έτη.
Όλα αυτά τα χρόνια, οι κακές πολιτικές επιλογές -και κυρίως σ' ό,τι αφορά την οικονομία- οδήγησαν τα πράγματα, σε απόλυτη ''απορύθμιση'', την οποία και παραλάβαμε όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση. Και όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά ποιος είναι υπαίτιος της κατάστασης που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Καλό θα είναι λοιπόν ο κ. Παπανδρέου να μη χρησιμοποιεί λέξεις που παραπέμπουν στο κακό παρελθόν. Η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, είπε ευθέως στους πολίτες την αλήθεια και αποφάσισε να αντιμετωπίσει γενναία τα προβλήματα. Να παλέψει με τα προβλήματα. Τα πρώτα θετικά δείγματα φαίνονται σε όλους τους τομείς. Στην Οικονομία, όπου μπαίνει και το μεγάλο στοίχημα, ασφαλώς και υπάρχει ακόμα μεγάλη προσπάθεια, υπάρχει ανηφόρα. Εμείς οφείλουμε να μείνουμε σταθεροί στους στόχους και στις πολιτικές που έχουμε θέσει, μέχρι να φτάσουμε εκεί που πρέπει.

-Τελικώς κ.Παπακώστα,για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ;

Το ΠΑΣΟΚ ασφαλώς και έχει την πολιτική ευθύνη για τις πράξεις και τις παραλείψεις μιας εικοσαετίας. Για τα χρόνια αυτά, ευθύνεται απολύτως και αποκλειστικά. Από τις 7 Μαρτίου όμως που η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά εμάς και την αναλαμβάνουμε εξ ολοκλήρου και δεν τη μεταθέτουμε αλλού.

-Στελέχη της ΝΔ προανήγγειλαν αλλαγές σε Διοικητές ΔΕΚΟ.

Οι αλλαγές που προωθήθηκαν στις ΔΕΚΟ, στόχο έχουν την βελτίωση της παραγωγικότητάς τους και την επικράτηση πνεύματος οικονομίας στη λειτουργία τους. Προτεραιότητα έχει ο πολίτης. Και το νέο νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ αποσκοπεί ιδίως στο να βάλει τάξη στον έλεγχο των δημόσιων επιχειρήσεων, έτσι ώστε να παρέχουν υπηρεσίες στον πολίτη όπως πρέπει να τις έχει ο πολίτης. Να τον απαλλάξει από τα βάρη τα οποία υπέστη τόσα χρόνια από αντιπαραγωγικές λειτουργίες δημόσιων επιχειρήσεων. Μέσα σ'αυτό το πνεύμα απελευθερώνουμε το κοινωνικό και οικονομικό δυναμικό που ήταν εγκλωβισμένο στις συνήθειες και τις πρακτικές του παρελθόντος. Δεν νομίζετε πως ήρθε η ώρα για να πάψουν επιτέλους τα φαινόμενα προνομιακής μεταχείρισης ''φίλων και συγγενών'', να σταματήσει το ''βόλεμα'' των ημέτερων και η νοοτροπία της ''αρπαχτής'' που εγκαθίδρυσε τα προηγούμενα χρόνια το ΠΑΣΟΚ;

Πριν έναν ακριβώς χρόνο αναλάβατε την πρωτοβουλία να εισάγετε μια πρόταση για την ενδοοικογενειακή βία. Σήμερα, ένα χρόνο μετά, γίνεται Νόμος του Κράτους. Πώς αισθάνεστε γι' αυτό;

Έχω πει κι άλλες φορές χαριτολογώντας πως το νομοσχέδιο της ενδοοικογενειακής βίας είναι κατά κάποιο τρόπο ''παιδί μου''. Είναι ο καρπός μιας προσπάθειας ενός χρόνου και εδώ οφείλω να τονίσω πως στη ''γέννα'' αυτή συνέβαλαν αποφασιστικά και όλες οι γυναίκες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

-Ορισμένοι βουλευτές του κόμματός σας το τελευταίο διάστημα ασκούν κριτική για πράξεις ή παραλείψεις υπουργών. Πλησιάζει κ.Παπακώστα η ώρα του ανασχηματισμού;

Κοιτάξτε, έχουμε κουραστεί τον τελευταίο καιρό να ακούμε διαρκώς σενάρια περί ανασχηματισμού. Το πότε και το αν θα γίνει ανασχηματισμός είναι αποκλειστικά απόφαση του Πρωθυπουργού. Η προσωπική μου άποψη είναι πως ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Όταν ο Πρωθυπουργός κρίνει ότι έχει κλείσει αυτός ο πρώτος κύκλος των τομών και των μεταρρυθμίσεων που έχει προγραμματίσει η Κυβέρνηση, τότε θα επιλέξει το χρόνο, τον τόπο και τα πρόσωπα για τον επόμενο κύκλο.

-Το τελευταίο διάστημα εντείνεται η σεναριολογία περί πρόωρων εκλογών πιστεύετε ότι είναι πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Η κυβέρνηση έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας ένα συγκεκριμένο έργο, για το οποίο δεσμεύτηκε προεκλογικά. Το κυβερνητικό της πρόγραμμα, με ορίζοντα τετραετίας. Κάποια πράγματα έχουν ήδη γίνει κάποια άλλα έπονται. Θα πρέπει όμως να ξέρετε κάτι: μια πολιτική δράση κρίνεται και αναπτύσσεται στο βάθος της τετραετίας. Δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Επομένως το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, προτού ολοκληρωθεί το κυβερνητικό μας έργο, φαντάζει μάλλον ως ''όνειρο θερινής νυκτός''.

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...