Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στο MED-WEEK...

Συνέντευξη στο MED-WEEK

ΔΗΜ.Είστε πολιτικός με έντονη δράση και κυρίως αποτελεσματικότητα. Πιστεύετε ότι σήμερα οι γυναίκες απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους;


K.Π Θεωρώ ότι οι γυναίκες έχουν κατακτήσει πολλά μέχρι σήμερα, συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση της κοινωνικής πραγματικότητας, αρθρώνουν λόγο με κοινωνική δυναμική και συμμετέχουν στις εξελίξεις του κοινωνικοπολιτικού βίου. Αλλά πιστεύω πως έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας. Για παράδειγμα, παρέχεται ίση αμοιβή για ίσης αξίας παρεχόμενη εργασία; Οι αποδοχές των γυναικών είναι κατά 10% χαμηλότερες από αυτές των αντρών. Ή γνωρίζετε ότι το 66,7% των γυναικών στην Ελλάδα έχει δεχθεί, τουλάχιστον μία φορά, κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης χωρίς δυστυχώς να το δηλώσουν, από ταμπού ή φόβο; Αυτά ενδεικτικά αναφέροντας, μας βάζουν σε σκέψεις κατά πόσο οι γυναίκες σήμερα έχουμε πετύχει την κατάκτηση των δικαιωμάτων τους ή υπολειπόμαστε.

ΔΗΜ. Μεγάλη έμφαση δόθηκε στο νομοσχέδιο για την ενδοοικογενειακή βία. Αλήθεια, στην πράξη, τι κατέκτησαν οι γυναίκες μέσω αυτού;


K.Π:Το Νομοσχέδιο για την Ενδοοικογενειακή Βία ήρθε να καλύψει ένα Νομοθετικό κενό που υπήρχε, ώστε να χτυπήσει ένα "εν κρυπτώ" τελούμενο έγκλημα υποστηρίζοντας την οικογένεια.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, εισάγει, σε πολλά σημεία του, νομοθετικές καινοτομίες, όπως π.χ ότι για πρώτη φορά, αντιμετωπίζεται, ως έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας, ο εξαναγκασμός σε συνουσία χωρίς την ελεύθερη βούληση και των δύο συζύγων. Επίσης, προβλέπει με ιδιαίτερη αυστηρότητα την τιμωρία του δράστη σε περίπτωση άσκησης βίας εις βάρος εγκύου ή ανηλίκου. Ακόμα προβλέπεται η αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη του δράστη, με εφαρμογή αυτόφωρης διαδικασίας και η δυνατότητα επιβολής περιοριστικών όρων για την προστασία του θύματος. Και, ασφαλώς, όλο το πλέγμα των μέτρων εφαρμόζεται όχι μόνο στον γάμο, αλλά και στις περιπτώσεις σταθερής συμβίωσης.

ΔΗΜ. Ποια χαρακτηριστικά αποδίδετε εσείς στον όρο μητέρα- σύζυγο- εργαζόμενη;
K.Π:Μητέρα: Ιερό πρόσωπο! Καλείται να ανταποκριθεί στις σύγχρονες συνθήκες, να μεγαλώσει παιδιά, να κάνει καριέρα και συχνά, αν η ζωή το φέρει, να γίνει και πατέρας
Σύζυγος: Κάτω από τον ζυγό. Κυριολεκτώντας, απαιτείται συνεννόηση για την διεκπεραίωση των βαρών που προκύπτουν από το γάμο.
Εργαζόμενη: Σταδιοδρομία. Οι γυναίκες είναι στατιστικά ικανές και παραγωγικές, χωρίς πάντα να ανταμείβονται με ίση αμοιβή για παρεχόμενη ίση εργασία.

ΔΗΜ. Τι πρέπει να γίνει, ποια μέτρα πρέπει να υλοποιηθούν για να μπορεί η γυναίκα του σήμερα, να απολαμβάνει τα δικαιώματά της ως μητέρα, σύζυγος και εργαζόμενη;


K.Π:Σήμερα η γυναίκα πρωταγωνιστεί με πολλούς και διαφορετικούς ρόλους. Ευθύνη της πολιτείας είναι να την κατοχυρώνει όπως κάθε πολίτη, στην άσκηση των δικαιωμάτων της. Για παράδειγμα, η γυναίκα σήμερα επιβάλλεται να εργάζεται. Συνεπώς χρειάζονται- παρά το γεγονός ότι τα τελευταία δυο χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθμός των βρεφονηπιακών σταθμών- περισσότεροι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Χρειάζεται περαιτέρω στήριξη προνοιακου χαρακτήρα, στήριξη των νεαρών ζευγαριών να κάνουν οικογένεια, ώστε να μη διστάζουν οι γυναίκες να κάνουν όσα παιδιά θέλουν και να μην σκέφτονται, ότι θα στερηθούν την επαγγελματική τους καταξίωση. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι η συμμετοχή των γυναικών στην παραγωγική διαδικασία, σημαίνει καλύτερη αξιοποίηση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας. Σημαίνει αυξημένο εισόδημα για τα νοικοκυριά και καλύτερη ζωή για κάθε οικογένεια και άρα και για το κοινωνικό σύνολο.

ΔΗΜ. Ποιες νομίζετε ότι πρέπει να είναι οι αρχές- βάσεις που πρέπει να τεθούν ώστε να περιοριστούν οι ανισότητες που εντοπίζονται σε εργασιακό επίπεδο απέναντι στη γυναίκα;


K.Π:Στόχος μας να διασφαλίσουμε την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών, όσον αφορά την πρόσβαση στην απασχόληση και στην επαγγελματική εκπαίδευση. Ήδη, μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ στηρίζουμε τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να συμμετέχουν στην αγορά εργασίας.
Επίσης, στόχος μας είναι να εισάγουμε μια σειρά από δράσεις στις οποίες προβλέπεται, όχι μόνον αυξημένη συμμετοχή γυναικών στον εργασιακό στίβο, αλλά και αυξημένη χρηματοδότηση στις επιχειρήσεις όταν προσλαμβάνουν άνεργες γυναίκες. Και βέβαια, να εναρμονιστεί τώρα η ελληνική νομοθεσία, με την ευρωπαϊκή οδηγία, ώστε να αντιμετωπισθεί η σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας.

ΔΗΜ. Σας έχει βοηθήσει το γεγονός ότι ανήκετε στις πιο όμορφες και λαμπερές παρουσίες του Κοινοβουλίου;
K.Π:Ερώτηση που ανάγεται σε στερεότυπα.

ΔΗΜ. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας ως πολιτικός αυτή τη στιγμή;


K.Π:Προτεραιότητα μου τα προβλήματα της καθημερινότητας των συμπολιτών μου. Και στην προσπάθεια να τα αναδείξω πιστεύω ότι πρέπει να λειτουργώ και ως μοχλός πίεσης ανάμεσα στην κοινωνία και στην Κυβέρνηση προκειμένου να δοθούν λύσεις.

ΔΗΜ. Πότε συνειδητοποιήσατε ότι δεν πρόκειται να γλιτώσετε από την πολιτική;


K.Π:Από μικρή ήμουν δραστήρια μαθήτρια και μάλλον η σημερινή μου παρουσία στην πολιτική οφείλεται στην τάση που είχα από τότε να είμαι ''μέσα σ' όλα'' και να προσφέρω όσο μπορώ κι εκεί που μπορώ.

.ΔΗΜ.Δραστήρια βουλευτής με εμφανές έργο, υπεύθυνη για μια σειρά ζητημάτων της Γραμματείας Γυναικείων Θεμάτων της ΝΔ, αλλά και σύζυγος και μητέρα δυο παιδιών. Προσπαθώντας να συνδυάσετε όλους αυτούς τους ρόλους αδικείτε κάποιον; Μήπως τον εαυτό σας;


K.Π:Και κουράζομαι και αγανακτώ και αισθάνομαι ενοχές προσπαθώντας να είμαι χρήσιμη και ωφέλιμη χωρίς να αδικώ κανέναν, πράγμα που δείχνει πόσο δρόμο έχουμε να διανύσουμε ακόμα για να μην αισθανόμαστε τα παραπάνω συναισθήματα.

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...