Συνεντεύξεις

Με τόλμη και μαχητικότητα ...

Με τόλμη και μαχητικότητα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑLICIA FRANZOLINI

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΚΟΜΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΟΤΑΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗ ΝΟΜΙΚΗ, ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΕ ΚΑΙ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙ. ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΚΑΛΑ ΚΑΛΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΔΙΚΗΓΟΡΕΙ, ΕΒΑΛΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ.
Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΔΕΝ ΣΥΝΗΘΙΖΕΙ ΝΑ ΧΑΝΕΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΗΣ.


Δίκαια λοιπόν, είχε δηλώσει γι' αυτήν ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Αβέρωφ, ότι αυτό το κορίτσι "τα λέει καλά".

Γεννημένη στον Πειραιά, με καταγωγή από την Καρδίτσα, σπούδασε νομικά στη Θεσσαλονίκη και από εκεί και μετά ξεκίνησε μια ανοδική και ραγδαία πορεία προς την η των στόχων της. Παραμένει εντούτοις πάντα τρυφερή, χαμογελαστή και φρέσκια, έστω και αν το χρόνο που διαθέτει για τον εαυτό της, τον ξε-με αγωνία και ενοχές, όμως να πηγαίνει σινεμά με τα δυο παιδιά της κάποια κυριακάτικα μεσημέρια, να για τα γυναικεία φέροντα, "όπως οφείλει γυναίκα που σέβεται τον εαυτό της", να διαβάζει λίγο, να ηρεμεί και να ανασυντάσσεται, "ξαναβρίσκοντας την Κατερίνα".

 

Πήρατε λοιπόν το πτυχίο σας στα Νομικά από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και αρχίσατε να δικηγορείτε

`"Και τότε με βρήκαν οι εκλογές του 2000 να είμαι μάχιμη δικηγόρος και στη συνέχεια Βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου".


Το 2000 βάλατε υποψηφιότητα;
"Τότε εξελέγην. Αλλά με τα κοινά είχα ασχοληθεί από πολύ νωρίτερα. Το 1989, ήμουν από τα πρώτα πολιτικά στελέχη της Ν.Δημοκρατίας, είχαμε σαν ευθύνη να διαδίδουμε το πρόγραμμα της ΝΔ σε όλη την Ελλάδα. Ο Ευάγγελος Αβέρωφ ήταν εκείνος ο οποίος είχε πει στο μετέπειτα πρόεδρο της Βουλής, τον αείμνηστο Τσαλδάρη: "Πρέπει αυτό το κορίτσι να το κάνουμε να γίνει πολιτικό στέλεχος, γιατί μπορεί και τα λέει καλά". Και το 90, μόλις είχα τελειώσει την άσκηση μου και ήμουν ενεργή δικηγόρος, κατέβηκα σαν υποψήφια Δήμαρχος στην Αγία Βαρβάρα. και στη συνέχεια, ακολούθησε μια φυσική πορεία με το να προταθώ για τα ψηφοδέλτια της Ν.Δημοκρατίας. Η συνέχεια είναι να είμαστε εδώ σήμερα. Αυτή είναι η δεύτερη θητεία μου στο Κοινοβούλιο".
Από την πρώτη σας θητεία, βγήκατε δυναμικά στα τηλεοπτικά παράθυρα. Θέλει τόλμη και γνώση αυτό.
"Κοιτάξτε, το να βγαίνεις και να καταθέτεις δημόσια τις απόψεις σου, νομίζω ότι είναι στοιχείο του αξιώματος που έχεις από τον ελληνικό λαό, να τον εκπροσωπείς και να τον αντιπροσωπεύεις. Αυτό θέλει ο κόσμος από εσένα, να πεις με παρρησία τις απόψεις σου, βέβαια μέσα στο πλαίσιο των αρχών της παράταξης, με τη σημαία της οποίας έχεις εκλεγεί. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Βουλευτής δεν ελέγχεται από τη συνείδηση του πρωτίστως και από την υποχρέωση του απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Δεν θεώρησα ότι ήταν κάτι ιδιαίτερο αυτό που έκανα, δεν νομίζω ότι χρειάζεται ιδιαίτερη τόλμη. Αυτό άλλωστε οφείλει να κάνει ο καθένας".

Με τι ασχολείσθε ως Βουλευτής;

"Συμμετείχα από την αρχή στην Επιτροπή Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, στην Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την Ισότητα και τις Ίσες Ευκαιρίες. Και τώρα είμαι και στην Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Πρόσφατα μάλιστα κάναμε ένα ταξίδι στο Λουξεμβούργο με αντιπροσωπεία Βουλευτών και με τον πρόεδρο της Επιτροπής, τον κ. Χατζηγάκη, όπου παρακολουθήσαμε τη Διάσκεψη για την επικύρωση του Ευρωσυντάγματος"
Εδώ στην Ελλάδα, ο κόσμος δεν αντέδρασε στο Ευρωσύνταγμα, ίσως δεν ασχολήθηκε και πολύ.
"Νομίζω το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι το θέμα δεν πούλησε και δεν πουλά επικοινωνιακά, δεν παρουσιάστηκε από τα ΜΜΕ, έτσι όπως του άξιζε. Είχε συσταθεί μια Επιτροπή όπου συμμετείχαμε περίπου 70 βουλευτές, έγιναν 5 συνολικά συνεδριάσεις στις οποίες ασχοληθήκαμε με τα ειδικά κεφάλαια και δόθηκε η ευκαιρία σε όλους τους συναδέλφους από όλα τα κόμματα να πούνε τη γνώμη τους. Τελικά, επικυρώθηκε η συνταγματική συνθήκη από τα δύο μεγάλα κόμματα και αμέσως μετά άρχισε η ενημέρωση του κόσμου, ιδίως στην περιφέρεια. Βάλαμε το ευρωλεωφορείο που γυρίζει και εξηγεί στον κόσμο τι ακριβώς σημαίνει για την καθημερινότητα μας αυτή η επικύρωση. Επίσης η υπουργός Παιδείας κα Μαριέτα -Γιαννάκου εκπονεί ένα πρόγραμμα ενημέρωσης όλων των μαθητών των σχολείων".
Εσείς προσωπικά πιστεύετε ότι είναι καλό για ένα λαό να χάνει τις δικές του αρχές; Και δεν το εννοώ πολιτικά, το εννοώ ανθρώπινα.
"Κοιτάξτε, η Βουλή είναι η έκφραση της κοινωνίας, η έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας. Κατά συνέπεια, σωστά αντέδρασε η αρμόδια νομοθετική εξουσία της Βουλής, που αντιπροσωπεύει την ελληνική κοινωνία
Έφερε προς συζήτηση και κύρωσε τη συγκεκριμένη συνθήκη. Αν θέλετε να πούμε αν έπρεπε ή όχι να γίνει δημοψήφισμα, θεωρώ ότι στην Ελλάδα έχει παγιωθεί μια τάση της ελληνικής κοινωνίας προς την Ευρώπη, ότι το συμφέρον μας, η προοπτική και το μέλλον μας εντάσσεται αυτή τη στιγμή στην ευρωπαϊκή πορεία. Αυτή εδώ η ευρωπαϊκή συνθήκη βελτιώνει σε σημαντικό βαθμό, βάζοντας μέσα και το χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων, τα δικαιώματα των πολιτών, τα δικαιώματα των εργαζομένων, την απαγόρευση της κλωνοποίησης του ανθρώπινου όντος, όπως θέματα προστασίας των εργαζομένων. Είναι δηλαδή ό,τι προοδευτικότερο μπορεί να υπάρχει. Έχει βέβαια και σημεία που χρήζουν βελτίωσης, αλλά έχει και πάρα πολλά θετικά, που γίνονται για πρώτη φορά. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτή η συνθήκη που γίνεται για 25 χώρες, είναι μια προοδευτική προσπάθεια που κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση προς την κοινωνική κατεύθυνση και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών.

Από όλα όσα ασχολείστε, τι σας εμπνέει περισσότερο;
"Όλα. Για παράδειγμα στο υπουργείο Εσωτερικών, το πρώτο στην ιεραρχία υπουργείο, εκεί μπορεί να συμβάλει ο Βουλευτής με την παρουσία του. Από την άλλη, η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων
μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε όλες τις αδυναμίες αλλά και να προτείνουμε ως εκπαιδευτικές δυνατότητες όλα όσα ζητά η ελληνική κοινωνία. Δηλαδή, καλύτερη, ποιοτικότερη και πιο ουσιαστική εκπαίδευση. Και βέβαια, η Επιτροπή αυτή παρακολουθεί τι γίνεται στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, το οποίο αλλάζει, εξελίσσεται, μεγαλώνει".


Τελευταία πάντως υπάρχουν πολλά προβλήματα στην εκπαίδευση.
"Στη διοίκηση και στη διακυβέρνηση, πέρα από το όραμα και τη στρατηγική και πέρα από τις πολιτικές που κλιμακώνει μια κυβέρνηση, έχει να αντιμετωπίσει μια ζοφερή πραγματικότητα. Έχει να αντιμετωπίσει ένα κράτος που είχε πολλά προβλήματα, ένα συγκεντρωτικό σύστημα
διοίκησης, ένα παλιομοδίτικο τρόπο αντίληψης της διοικητικής ευθύνης, έχει να αντιπαλέψει με μια νοοτροπία που έχει καθιδρυθεί επί χρόνια, έχει να αντιμετωπίσει μια κακώς εννοούμενη δημοσιοϋπαλληλική αντίληψη, με σημεία αναφοράς την καθυστέρηση, τη γραφειοκρατία, το αυξημένο κόστος, τη μη παροχή καλών υπηρεσιών προς τον πολίτη, αυτά είναι τα προβλήματα της καθημερινότητας. Και έχει επίσης να αντιπαλέψει τις προσωπικές αδυναμίες των ανθρώπων που στελεχώνουν αυτή τη διοίκηση, οι οποίοι πολλές φορές μπαίνουν στον πειρασμό να βάλουν το δάχτυλο τους στο μέλι της εξουσίας. Πρέπει να είσαι όσο το δυνατόν πιο αποφασισμένος για να μην επιτρέψεις να συμβούν, γιατί είναι φυσικό να συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα, αλλά δεν είναι φυσικό στους πολιτικούς προϊσταμένους να τα ανέχονται αυτά ή να τα συντηρούν".

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...