Συνεντεύξεις

ΜΕΣΗΒΡΙΝΗ Εφ όλης της ύλης..

Στην ανάγκη διατήρησης της κοινωνικής συμμαχίας που έδωσε τη νίκη στη ΝΔ το 2004 αναφέρεται η βουλευτής β'Αθηνών κ. Κατερίνα Παπακώστα στην συνέντευξη της στην "Μ", η οποία εξέφρασε , την συμπάθεια της στην Φώφη Γεννηματά, η οποία όμως δεν είναι "ανίκητη", χωρίς όμως να αποσαφηνίζει αν θα είναι η ίδια εκείνη που θα την νικήσει.

Πώς σχολιάζετε τ' αποτελέσματα της συνάντησης της Αμερικανίδας υπουργού εξωτερικών με την Ελληνίδα ομόλογο της;


Κ.Π Θέλω να σας πω ότι απ' όσο τουλάχιστον παρακολούθησα και από την συνέντευξη τύπου η οποία δόθηκε στη συνέχεια τόσο από την κ. Μπακογιάννη όσο και από την κ. Ράις, διαπίστωσα ότι ήταν μία προγραμματισμένη και κατόπιν προσκλήσεως της Ελληνικής κυβέρνησης, συνάντηση της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών και βεβαίως συνέπεσε με την κρίση αυτή την στιγμή, τόσο την ενεργειακή όσο και την κρίση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ και ασφαλώς θεωρώ ότι ήταν μία συνάντηση, η οποία εν γένει ήταν χρήσιμη. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής ένωσης και συμμετέχει πια και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και βεβαίως συμμετέχει και στην Ατλαντική συμμαχία, κατά συνέπεια θεωρώ ότι αναβαθμίζει την Ελληνική Διπλωματία και ασφαλώς δίνει τη δυνατότητα στη χώρα μας πλέον, αυτό το οποίο λέμε και διακηρύσσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις, δηλαδή ότι η Ελλάδα είναι σταθερός παράγοντας στη νοτιοανατολική άκρη της Ευρώπης και πράγματι διαπιστώνει κανείς ότι ισχύει.

Θεωρείτε ότι θα υπάρξει κρίση στην παγκόσμια οικονομία, με αφορμή το θερμό κλίμα μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν;
Κ.Π Θεωρώ ότι αυτήν την ώρα η φάση αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη, νομίζω ότι υπάρχει, ας είμαστε ρεαλιστές, μια ενεργειακή κρίση η οποία εκ των πραγμάτων είναι σε εξέλιξη. Υπάρχει μια μάχη επιβολής σφαιρών επιρροής και βεβαίως πρέπει να σας πω, απ' την άλλη πλευρά ότι υπάρχει μια διπλωματική οδός, την οποία θεωρώ ως αναγκαία και ικανή συνθήκη, και αυτό κάνει άλλωστε και η χώρα μας, δηλαδή ότι κουβεντιάζουμε αυτήν την ώρα μέσα στα πλαίσια της διπλωματικής οδού και τη διαπραγμάτευση και βεβαίως παράλληλα να προχωρήσουμε και εμείς ως χώρα, αλλά και οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες εμπλεκόμαστε σε μία ενεργειακή κρίση, για την όσο το δυνατόν απεξάρτηση μας από το πετρέλαιο. Εδώ δυστυχώς πρέπει να σας πω ότι δεν λάβαμε τα μέτρα μας επί αρκετά χρόνια ως χώρα όπως οφείλαμε να κάνουμε, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα να είμαστε η πλέον εξαρτημένη από το πετρέλαιο χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πως κρίνετε ότι θα πρέπει να δώσει τη "μάχη" η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές για την αυτοδιοίκηση;
Κ.Π Θα σας πω πολύ απλά, ότι επιτέλους θα πρέπει τα κόμματα να συνηθίσουν σε μία διαφορετική στρατηγική, ν' αφήσουν δηλαδή αυτήν που μέχρι εφάρμοζαν και βεβαίως θα πρέπει να σταματήσει επιτέλους ο σφικτός κομματικός εναγκαλισμός, ο οποίος αφυδατώνει και ακυρώνει την αυτοδιοίκηση και τις ευεργετικές της δράσεις και τις πρωτοβουλίες οι οποίες θα πρέπει να παίρνονται σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών... Βεβαίως κάθε εκλογική αναμέτρηση από την πιο σημαντική, · μέχρι και την πιο μικρή, βγάζει πολιτικό συμπέρασμα, αλλά θα πρέπει να σας πω ότι σ' αυτό τον θα πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε όπως λειτουργούν και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Οι Νομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές οι οποίες θα πρέπει να δίνουν τη
δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να επιλέγουν τους ικανότερους ανθρώπους για να λύσουν τα τοπικά προβλήματα, να ξεδιπλώσουν το πρόγραμμα τους και να αναπτύξουν τις θέσεις τους από τη μία, και από την άλλη πλευρά βεβαίως δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση - και αυτή είναι η άποψη μου - να λειτουργήσει σαν χωνευτήρι αρνητικών συναισθημάτων,απέναντι σε πολιτικές που ενδεχομένως να μην αρέσουν από την πλευρά της κυβέρνησης. Όσο αφορά δε για το θέμα των υποψηφίων δημάρχων και νομαρχών, εκτιμώ ότι έπρεπε ήδη να έχουμε προχωρήσει στην ανακοίνωση των υποψηφίων και βεβαίως αυτό είναι ένα ζήτημα που πιστεύω ότι θα λυθεί εντός των ημερών, αλλά έχω την αίσθηση ότι πρέπει να υπάρχει ο ικανός εκείνος χρόνος που απαιτείται ώστε να μπορέσει κάθε υποψήφιος, να τρέξει την υποψηφιότητα του, ώστε να μην εμφανίζεται ως ευκαιριακή, ως μία υποψηφιότητα της τελευταίας στιγμής.

Πιστεύετε ότι η Φώφη Γεννηματά είναι αήττητη στην Υπερνομαρχία;
Κ.Π Μου είναι πολύ συμπαθής ως πρόσωπο και ως συνάδελφος αφού μαζί ξεκινήσαμε το 2000 αλλά θεωρώ σαφώς ότι δεν είναι ανίκητη και πως όσο περισσότερο καθυστερεί η ανακοίνωση του υποψηφίου υπερνομάρχη, όποιος κι αν είναι αυτός, νομίζω ότι δεν μας ευνοεί, με την έννοια ότι αυτός μπορεί να εμφανιστεί ως υποψηφιότητα της τελευταίας στιγμής. Πάντως σε καμία περίπτωση δεν είναι ανίκητη και σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να υπερκεράσει σε επίπεδο πολιτικής, αλλά και πρωτοβουλιών και δράσεων, διότι το θέμα της υπερνομαρχίας είναι σοβαρό στα θέματα των αρμοδιοτήτων, στα θέματα του δημοκρατικού προγραμματισμού, σε μία σειρά ζητημάτων τα οποία μέχρι τώρα η προηγουμένη διοίκηση δηλαδή η κ. Γεννηματά, δεν είχε αναδείξει και δεν είχε διεκδικήσει, κατά συνέπεια υπάρχει "πεδίο δόξας λαμπρόν", και νομίζω ότι η Νέα Δημοκρατία με μία καλή επιλογή μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις την υπερνομαρχία.

Σας έχει γίνει πρόταση για να ηγηθείτε του ψηφοδελτίου της Υπερνομαρχίας;
Κ.Π Έχω πει κατ' επανάληψιν ότι η δική μου δουλειά είναι στη Β' εκλογική περιφέρεια στην οποία μου κάνουν την τιμή οι συμπολίτες μου να με εκλέγουν με αρκετή γενναιοδωρία από την πλευρά τους και επίσης ως γραμματέας των γυναικείων οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας, πάλι έχω πολύ και σοβαρή δουλειά να κάνω ενόψει των επερχόμενων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών με τις οποίες και ασχολούμαι. Κατά συνέπεια λοιπόν υπάρχουν πολλοί και ικανοί, οι οποίοι μπορούν να διεκδικήσουν και να κερδίσουν την υπερνομαρχία της Αθήνας.

Ποιοι θεωρείτε ότι είναι οι τομείς της κοινωνικής πολιτικής στους οποίους θα πρέπει να δώσει έμφαση η Νέα Δημοκρατία;
Κ.Π Θεωρώ πως στο διάστημα που μας απομένει μέχρι τις εκλογές, θα πρέπει να δώσουμε έμφαση - κάτι που γίνεται μέχρι στιγμής - στις κοινωνικά και οικονομικά αδύνατες ομάδες. Νομίζω ότι εκεί εστιάζει και πρέπει να εστιάζει η κυβέρνηση," ώστε οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις να γίνονται ασκούμενη πολιτική και αυτό που θέλω να επισημάνω, είναι πως ακριβώς απ' αυτές τις κοινωνικές ομάδες, εμείς διαμορφώσαμε την πρωτιά στην κοινωνική συμμαχία του Μαρτίου του 2004, η οποία πράγματι οδήγησε τη Ν.Δ. ως νέα διακυβέρνηση της χώρας. Κατά συνέπεια λοιπόν θεωρώ ότι πρέπει να είναι και είναι προτεραιότητα μας, με συγκεκριμένες κοινωνικές πολιτικές, οι οποίες ν' αγγίζουν τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους -το κάνουμε,- θα πρέπει να εντείνουμε ακόμα περισσότερο - να μην ξεχνάμε όμως ότι ευρύτερα και όχι μόνο στην Ελλάδα υπάρχει μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Υπάρχει μία κουβέντα σε εξέλιξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλες τις χώρες οι οποίες προβληματίζονται για θέματα όπως είναι το ασφαλιστικό και το εργασιακό, τα οποία επαναπροσδιορίζονται και θεωρώ πως μέσα από διάλογο μπορούμε να επιτύχουμε τις συναινέσεις τις οποίες έχουμε ανάγκη και βεβαίως να μην διαταράξουμε σε καμία περίπτωση όποτε προκύψουν οι εθνικές εκλογές, αυτήν την πλατιά κοινωνική συμμαχία η οποία, και μας έδωσε τη νίκη.

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...