Συνεντεύξεις

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΣΤΑ ΓΕΓOΝΟΤΑ Πράγματι,κοντεύουμε τα δυο χρόνιαδιακυβέρνησης,..

ΜΑΡΤΙΟΣ 2006

ΔΗΜ:. Στη μέση σχεδόν της θητείας της Νέας Δημοκρατίας ως Κυβέρνηση, ποιος ο δικός σας απολογισμός για το έργο της;

KΠ:Πράγματι, κοντεύουμε τα 2 χρόνια διακυβέρνησης, δυο χρόνια μεγάλης προσπάθειας, ''ανηφόρας'', θα έλεγα. Και λέω ανηφόρας γιατί κληθήκαμε από τον κόσμο, ο οποίος πίστεψε στη Νέα Δημοκρατία και στη Νέα Διακυβέρνηση, να κάνουμε ποιοτικό άλμα σε σχέση με την κατάσταση που παραλάβαμε. Οι Έλληνες έδωσαν την ψήφο τους στον Κώστα Καραμανλή και στη Νέα Δημοκρατία δείχνοντας την εμπιστοσύνη τους στις μεταρρυθμίσεις που ευαγγελιζόμαστε.
Τα δυο αυτά χρόνια καλύψαμε, μέσα σε λίγους μόλις μήνες, μεγάλες εκκρεμότητες και διοργανώσαμε, όλοι μαζί, με επιτυχία, τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ακόμα χειριστήκαμε υπεύθυνα τα μεγάλα εθνικά ζητήματα, ενώ πετύχαμε σημαντικά δημοσιονομικά αποτελέσματα, κρατώντας ταυτόχρονα, τους ρυθμούς της ανάπτυξης, σε επίπεδα υπερδιπλάσια εκείνων της Ευρωζώνης. Αυξήθηκαν οι εξαγωγές και ο τουρισμός μας.
Κάναμε σημαντικά βήματα για τη σταδιακή μείωση της ανεργίας. Δίνουμε μάχη για την καταπολέμηση της διαφθοράς και προχωρούμε στις τομές και στις ρυθμίσεις, για τις οποίες δεσμευτήκαμε προεκλογικά, με επιστέγασμα βέβαια, όλων αυτών των αλλαγών, την αναθεώρηση του Συντάγματος, που αποτελεί τη μεγαλύτερη θεσμική πρωτοβουλία της νέας διακυβέρνησης

ΔΗΜ:Μήπως, όμως, υπάρξει κάποια ''αναβολή'' σ' αυτές τις μεταρρυθμίσεις, εξαιτίας ενδεχόμενου πολιτικού κόστους της κυβέρνησης και ενόψει των Δημοτικών και μακροπρόθεσμα των εθνικών εκλογών;

KΠ:Μα, ακριβώς αυτές τις αλλαγές περιμένει ο κόσμος. Δεσμευτήκαμε στους πολίτες να προχωρήσουμε στην επανίδρυση του Κράτους και να μην παραμείνουμε στο χτες και στις παθογένειές του. Ο κόσμος ζητά εξυγίανση, δικαιοσύνη, διαφάνεια, ειλικρίνεια και πάνω απ' όλα νοικοκύρεμα της χώρας. Οι αλλαγές στις ΔΕΚΟ, στα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, στην οικονομία και κυρίως η αναθεώρηση του Συντάγματος, έχουν στόχο την δημιουργία μιας ισχυρής και ανταγωνιστικής Ελλάδας και επομένως δεν επιδέχονται καμία αναβολή ή καθυστέρηση.


ΔΗΜ:Τα σενάρια περί ανασχηματισμού "φουντώνουν" κ. Παπακώστα. Θα γίνει τελικά; Οι φήμες σας θέλουν και σας να "διεκδικείτε" θέση υπουργική.
KΠ:Όπως έχω ξαναπεί, το πότε και το αν θα γίνει ανασχηματισμός, είναι αποκλειστικά απόφαση του Πρωθυπουργού. Το ίδιο ισχύει και για την επιλογή των προσώπων.

ΔΗΜ:Ως διακεκριμένη δικηγόρος, θα θέλαμε να μας σχολιάσετε τις αποκαλύψεις για την δράση του παραδικαστικού κυκλώματος. Μπορούν εν τέλει οι πολίτες να έχουν εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη;
KΠ:Όπως γνωρίζετε, σε μια υγιή δημοκρατία, οι τρεις εξουσίες -δικαστική, εκτελεστική, νομοθετική- συνυπάρχουν, αλληλοσυμπληρώνονται και αλληλοελέγχονται. Όταν διαπιστώνεται, παράνομη δράση των προσώπων που την υλοποιούν, τα οποία ''καλύπτονται'' ως πολίτες υπεράνω κάθε υποψίας από τη θέση εξουσίας που τους έχει δώσει η Πολιτεία, τότε οι άλλες δυο εξουσίες οφείλουν να ελέγξουν και παρεμποδίσουν τη δράση τους. Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια, δρούσαν παραδικαστικά κυκλώματα ''κάτω από τη μύτη'' της εκτελεστικής εξουσίας, που τελούσε σε υπνωση, υπό την δήθεν άγνοια ή ανοχή της προηγούμενης Κυβέρνησης. Τέλος όμως εποχής για όλον αυτό τον φαύλο κύκλο, αφού η σημερινή Κυβέρνηση της ΝΔ. προχωρά το μαχαίρι ως το κόκαλο και δεν θα ανεχτεί τέτοιου είδους συμπεριφορές από όποιον κι αν προέρχονται.
Ως προς το αν θα πρέπει οι πολίτες να έχουν εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη, είμαι ένθερμος οπαδός της άποψης πως ναι, αλλά όλα πρέπει να τα βλέπουμε κριτικά και να τα αξιολογούμε. Παρόλα αυτά, δεν επιτρέπεται να καταδικάζεται η Δικαιοσύνη και να κλονίζεται ως θεσμός, αφού έχει αποδείξει πως στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και βρίθει από εξέχουσες προσωπικότητες, εξαιτίας μια ομάδας που παρεκκλίνει από το νόμιμο καθήκον της.

ΔΗΜ:Το δικό σας σχόλιο για την παραίτηση του υφυπουργού Δημοσίας Τάξης, Χ. Μαρκογιαννάκη και για τις "ύβρεις" προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Λινό.
KΠ:Από τη στιγμή που παραιτήθηκε και αναγνώρισε, ότι -έστω κι αν διαφωνεί με τη δικονομική συμπεριφορά του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου- ως είχε δικαίωμα, ήταν ατόπημά του να αναφερθεί κατ' αυτό τον τρόπο, το θέμα θεωρείται λήξαν.

ΔΗΜ:Το ΠΑΣΟΚ φταίει για όλα, κ. Παπακώστα; Σε ποιον τομέα και για ποιο πράγμα του καταλογίζετε την μεγαλύτερη ευθύνη;
KΠ:Νομίζω στην Οικονομία και στη σπατάλη του δημόσιου χρήματος, αλλά και στο σύστημα της ''διαφθοράς'' που εγκατέστησε για μια εικοσαετία. Από τη στιγμή που αναλάβαμε ως νέα διακυβέρνηση, δίνουμε μάχη καθημερινά να ξηλώσουμε αυτές τις ολέθριες πρακτικές που στοίχισαν στη χώρα σημαντικά.

ΔΗΜ:Πιστεύετε στην ανάγκη αναβάθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ποια η γνώμη σας για το 42%;
KΠ:Πιστεύω πώς όσο περισσότερες αρμοδιότητες δίνουμε στην Αυτοδιοίκηση, τόσο πιο κοντά ερχόμαστε με τον πολίτη και τα προβλήματά του στις τοπικές κοινωνίες. Και σίγουρα, για να ανταποκριθούν οι τοπικές κοινωνίες στις σημερινές απαιτήσεις και στην πολυπλοκότητα των ζητημάτων που τίθενται κάθε φορά, βασική προϋπόθεση είναι η ενδυνάμωση και η ουσιαστική τους αναβάθμιση. Και βέβαια, η ενίσχυση του ρόλου τους με αυξημένη δημοκρατική νομιμοποίηση. Τώρα, όσο για το 42%, αν ψάξει κανείς στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα προεκλογικά, θα το βρει ως δέσμεύσή μας, την οποία και κάνουμε πράξη τώρα ως Κυβέρνηση. Θεωρώ πως το 42% είναι ένα ικανό ποσοστό για τις εκλογές στην Αυτοδι. -θυμίζω πως με το ποσοστό αυτό εκλέγεται Κυβέρνηση στη χώρα μας, άρα, γιατί όχι και οι άρχοντες της Αυτοδιοιηκησης. Είναι ένα ποσοστό εκλογής που διασφαλίζει την απαιτούμενη δημοκρατική νομιμοποίηση, από την πρώτη κιόλας Κυριακή, αποφεύγοντας έτσι και τις ευκαιριακές συμμαχίες που κάθε άλλο παρά ωφελούν.


Η Κατερίνα Παπακώστα ως πολιτικός

ΔΗΜ:Πριν ένα χρόνο καταθέσατε πρόταση στη Βουλή για την ενδοοικογενειακή βία και σήμερα είναι Νόμος. Πώς αισθάνεστε γι' αυτό;
KΠ:Το νομοσχέδιο της ενδοοικογενειακής βίας, το ''παιδί μου'', όπως το έχω χαρακτηρίσει, είναι ο καρπός μιας προσπάθειας ενός χρόνου, μιας προσπάθειας συλλογικής στην οποία συνέβαλαν αποφασιστικά όλες οι γυναίκες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Αν μη τι άλλο, αισθάνομαι δικαιωμένη ότι μπόρεσα να προσφέρω κάτι στις γυναίκες και στο κοινωνικό σύνολο.

ΔΗΜ:Είστε υπέρμαχος των γυναικών. Νομίζετε ότι είναι αδικημένες οι Ελληνίδες; Αν ναι, τι νομίζετε ότι πρέπει να γίνει;
KΠ:Σίγουρα υπάρχει υποεκπροσώπισή τους στο Κοινοβούλιο, σίγουρα υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ του αριθμού γυναικών που κατέχουν υψηλόβαθμες θέσεις και του αριθμού γυναικών που έχουν πτυχία και επιστημονική κατάρτιση (δηλαδή υπάρχει το παράδοξο ότι ενώ οι γυναίκες πλειοψηφούν ως επιστημονικό προσωπικό, εντούτοις δεν κατέχουν και υψηλόβαθμες θέσεις αντίστοιχες των προσόντων τους), αλλά βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Έχουμε κάνει αρκετά βήματα και ως κοινωνία, αλλά και ως πολιτικό σύστημα προκειμένου να ενισχύσουμε την γυναικεία παρουσία. Βέβαια, αν όλα αυτά τα δούμε σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας.

ΔΗΜ:Ποια τα πολιτικά σας σχέδια και οι προτεραιότητες από εδώ και στο εξής;
KΠ:Οι προτεραιότητές μου στοιχίζονται με τα θέματα της καθημερινότητας του πολίτη, δηλαδή την ανεργία, τα θέματα οικογένειας, τα άτομα με αναπηρία, τα δικαιώματα των γυναικών και των νέων, τα θέματα εκπαίδευσης. Όσον αφορά τα πολιτικά μου σχέδια, θα σας πω κάτι πολύ κοινότυπο που είναι όμως η δική μου πολιτική στάση, δηλαδή, ότι θέλω να είμαι χρήσιμη όπου, όποτε και όπως μου ζητηθεί και προσπαθώ να είμαι καλή βουλευτής.

ΔΗΜ:Πώς αισθάνεστε που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σας επέλεξε για την θέση της Γενικής Γραμματείας περί γυναικείων θεμάτων;
KΠ:Έχω ξαναπεί πως είμαι πολύ ευχαριστημένη, αφού η Γραμματεία Γυναικών της Νέας Δημοκρατίας είναι ένας χώρος από τον οποίο μπορείς να κάνεις και να προσφέρεις πολλά. Από την άλλη, η ευθύνη είναι τεράστια, αφού τα θέματα που πραγματεύεται η Γραμματεία είναι σημαντικά και συχνά θίγουν ευαίσθητες πλευρές της κοινωνίας που χρειάζονται ιδιαίτερα λεπτή μεταχείριση.

ΔΗΜ:Αν αύριο το πρωί σας γινόταν πρόταση να είστε υποψήφια Δήμαρχος στην Αθήνα, ποια η αντίδρασή σας;
KΠ:Θα με εξέπληττε η πρόταση, καθώς δεν έχω εκφράσει κάποια επιθυμία να μετακινηθώ στο Δήμο Αθηναίων, όχι γιατί δεν με απασχολούν τα θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά γιατί κάνουμε πολύ σημαντική δουλειά στη Β' εκλογική περιφέρεια Αθηνών και στη Γραμματεία Γυναικείων Θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας.


Η Κατερίνα Παπακώστα ως γυναίκα

ΔΗΜ:Πότε σας μπήκε το "μικρόβιο" της πολιτικής.
KΠ:Από μικρή, μαθήτρια. Μου άρεσε να είμαι ''μέσα σ' όλα'' και να συμμετέχω σε ό,τι συμβαίνει. Η αίσθηση του να επικοινωνείς με τον κόσμο και να μπορείς να συμβάλλεις για να βελτιώσεις, έστω και σε ένα μικρό σημείο, τη ζωή του, είναι το καλύτερο συναίσθημα που σου προσφέρει η πολιτική.

ΔΗΜ:Όμορφη παρουσία, έξυπνη γυναίκα, δυναμική πολιτικός, σύζυγος και μητέρα. Πώς συνδυάζονται όλα αυτά και ποια τα κομπλιμέντα που εισπράττετε από άντρες και γυναίκες
KΠ:Όλα αυτά είμαι εγώ; Τα παραλέτε… Όλα συνδυάζονται αν το θέλει κανείς και δεν πιστεύω σε κλισέ που θέλουν μια γυναίκα όμορφη, άρα όχι έξυπνη. Όσο για τα κομπλιμέντα τα ακούω όλα με χαρά και αποτελούν το ''ευχάριστο διάλειμμα'' μιας δύσκολης μέρας.

ΔΗΜ:Η πιο χαρούμενη και πιο "κακή" στιγμή στη ζωή σας
(ΟΧΙ)


ΔΗΜ:Περιγράψτε μας μια ημέρα της Κατερίνας μακριά από τα έδρανα της Βουλής.
KΠ:Είτε είμαι σπίτι με τον άντρα μου και τα παιδιά μου, όπου διαβάζουμε, μιλάμε και γενικά χαλαρώνουμε, μαγειρεύω ΕΝΙΟΤΕ, είτε βγαίνουμε όλοι μαζί έξω για θέατρο ή σινεμά.

ΔΗΜ:Χαρακτηρίστε μας με 3 λέξεις τον εαυτό σας
Δυναμική. Τελειομανής. Ευαίσθητη.
ΔΗΜ:Το moto που σας εκφράζει
KΠ:Ο επιμένων νικά.

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...