Συνεντεύξεις

ΑΝΕΝΤΑΚΤΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ

ΑΝΕΝΤΑΚΤΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ

 

ΔΗΜ: Ποιοί παράγοντες λειτούργησαν ως εφαλτήριο για την περαιτέρω ενασχόληση σας με την κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας;
Κ.Π:Έχω δηλώσει πως στην πολιτική χρειάζεται κανείς πολύ μεράκι και όρεξη για να κάνει καλή τη δουλειά του. Η πολιτική είναι ένα πεδίο που σου δίνει τη δυνατότητα να επιλύεις στο βαθμό που μπορείς προβλήματα, να παρεμβαίνεις στα δρώμενα και να προσφέρεις στο κοινωνικό σύνολο. Αυτοί οι παράγοντες, και κυρίως πολλή αγάπη για τα κοινά, είναι που με ώθησαν στην πολιτική.

ΔΗΜ:Είστε βουλευτής Β΄Αθηνών. Ποιά είναι κατά τη γνώμη σας τα προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης στην περιοχή σας και ποια η δική σας συμβολή στην επίλυση τους;
Κ.Π:Κοιτάξτε, τα υπ' αριθμόν ένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες σήμερα είναι η ανεργία και κατ' επέκταση η οικονομία. Έχω πει και στο παρελθόν πως η ακρίβεια και οι κοινωνικές ανισότητες, είναι τα σημεία εκείνα, στα οποία πρέπει να εστιάσουμε πολιτικά ως Κυβέρνηση, στα επόμενα δυο χρόνια, ώστε οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις να γίνουν ασκούμενη πολιτική.
Η δική μου συμβολή είναι το να προσπαθώ να αναδείξω τα προβλήματα της καθημερινότητας των συμπολιτών μου, λειτουργώντας ως μοχλός πίεσης ανάμεσα στην κοινωνία και στην Κυβέρνηση προκειμένου να δοθούν λύσεις. Αυτό άλλωστε είχα επισημάνει και κατά τη διαδικασία εκλογής του Γραμματέα της ΝΔ. Πρέπει να αφουγκράζεται ο Βουλευτής την κοινωνία και να μεταφέρει τα προβλήματα στην Κυβέρνηση, προτείνοντας λύσεις.

ΔΗΜ:Πόσο εύκολο είναι για μία γυναίκα πολιτικό να είναι ταυτόχρονα καλή μητέρα και σύζυγος; Διαθέτετε χρόνο για τον εαυτό σας και την οικογένεια σας;
Κ.Π:Αν αγαπάς κάτι, βρίσκεις χρόνο για όλα. Μοιράζω τον χρόνο μου στους διαφορετικούς ρόλους που έχω ως πολιτικός και ως μητέρα και σύζυγος. Δεν είμαι από τις γυναίκες που παραγκωνίζουν την προσωπική τους ζωή ή την οικογένειά τους, για την καριέρα τους. Πάντα βρίσκω χρόνο για την οικογένειά μου, ώστε να περνάω δημιουργικές ώρες μαζί τους, να τρώμε τα μεσημέρια όλοι μαζί στο σπίτι. Χρειάζεται πολύ καλή διαχείριση του χρόνου και κατανόηση.

ΔΗΜ:Πολλοί συνάδελφοι σας, σας αποκαλούν "η ωραία της βουλής"…Θεωρείτε ότι ένας τέτοιος χαρακτηρισμός υποσκάπτει την κοινοβουλευτική σας δραστηριότητα; Τι μήνυμα τους στέλνετε; Γιατί ένας τέτοιος χαρακτηρισμός δεν έχει αποδοθεί σε άντρα βουλευτή;
Κ.Π:Με ενοχλούν τα στερεότυπα. Δεν υπάρχουν ωραίοι και άσχημοι στην πολιτική, υπάρχουν χρήσιμοι, δραστήριοι και αποτελεσματικοί βουλευτές. Δεν θεωρώ σε καμία περίπτωση ότι ''υποσκάπτει'' ένας τέτοιος χαρακτηρισμός την κοινοβουλευτική μου δραστηριότητα. Άλλωστε οι πολιτικοί κρινόμαστε από τις πράξεις μας και όχι από την εξωτερική μας εμφάνιση, έτσι θέλω να με κρίνουν κι εμένα.

ΔΗΜ:Οριστήκατε Γενική Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων μετά από απόφαση του Κ.Καραμανλή. Θα ήθελα να μου αναφέρετε τις αρμοδιότητες σας στη συγκεκριμένη θέση και το μεγαλύτερο κατά εσάς, επίτευγμα.
Κ.Π:Η Γραμματεία Γυναικών της Νέας Δημοκρατίας είναι ένας χώρος από τον οποίο μπορείς να κάνεις και να προσφέρεις πολλά. Τα ζητήματα με τα οποία ασχολούμαστε είναι βεβαίως τα δικαιώματα των γυναικών και της οικογένειας, αλλά και θέματα της καθημερινότητας του πολίτη, δηλαδή η ανεργία, τα άτομα με αναπηρία, τα θέματα εκπαίδευσης.
Η δουλειά που έχει γίνει μέχρι σήμερα είναι αρκετά σημαντική. Πριν μερικούς μήνες, θέλοντας να στηρίξουμε την πολύτεκνη οικογένεια, ιδρύσαμε στην Γραμματεία, τομέα πολύτεκνης οικογένειας.
Ακόμα, καταθέσαμε ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την παρενόχληση και τη σεξουαλική παρενόχληση των γυναικών κατά την εργασία, με στόχο την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών στην απασχόληση και στην επαγγελματική εκπαίδευση, Αυτή την ώρα, επεξεργαζόμαστε πρόταση νόμου, για να την εισηγηθούμε προς την Κυβέρνηση, ώστε να αλλάξει ο νόμος περί υιοθεσιών που εμποδίζει τις οικογένειες που το επιθυμούν, να υιοθετήσουν ένα παιδί.
Πρόσφατα σε συνάντηση που είχαμε με τον Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Σ. Τσιτουρίδη και τον Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γ. Κωνσταντόπουλο, καταθέσαμε αναλυτικό υπόμνημα με τις προτάσεις και τις θέσεις της Γραμματείας για την Οικογένεια, ενώ συνεχίζουμε την προσπάθεια που είχαμε ξεκινήσει πέρσυ για την ασφάλεια στις παιδικές χαρές, με νέα ερώτηση που καταθέσαμε προς τα αρμόδια Υπουργεία.
Και βέβαια στην κορυφή των προσπαθειών μας βρίσκεται η πρωτοβουλία μας για την ενδοοικογενειακή βία, μια νομοθετική πρόταση που έρχεται να καλύψει το νομοθετικό κενό που υπήρχε για την κακοποίηση των γυναικών.

ΔΗΜ:Στο διάστημα αυτό, έχετε προτείνει ως Γραμματεία μέτρα εφαρμοσμένης πολιτικής;
Κ.Π:Βεβαίως και έχουμε προτείνει. Άλλωστε στην πολιτική πρέπει να προβαίνει κανείς σε πράξεις γιατί από αυτές και από το αποτέλεσμα αυτών κρίνεται. Όπως σας είπα και νωρίτερα, πριν λίγες μέρες συναντήθηκα με τον Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Σ. Τσιτουρίδη και τον Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γ. Κωνσταντόπουλο, όπου καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις- μέτρα για την προστασία της οικογένειας. Συγκεκριμένα προτείνουμε:
Η διάρκεια της κυήσεως να λογίζεται ως προϋπηρεσία που στοιχειοθετεί συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Η μητρότητα είναι κοινωνική θητεία αντίστοιχη με τη στρατιωτική θητεία.
Ακόμα, την εξομοίωση των αδειών και των λοιπών μέτρων μητρότητας και στήριξης της οικογένειας, που προβλέπονται για τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα και για τους υπαλλήλους στον ιδιωτικό τομέα.
Διασφάλιση της ίσης αμοιβής ανδρών και γυναικών για ίσης αξίας παρεχόμενη εργασία.
Υποχρέωση λειτουργίας βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών στους χώρους εργασίας για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπου θα απασχολούνται περισσότεροι από 50 εργαζόμενοι.
Μέτρα για την απόκτηση πρώτης κατοικίας του νέου ζευγαριού με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, με την πιστοποίηση της πρώτης κυοφορίας.
Δημιουργία ανεξάρτητης αρχής για θέματα οικογένειας με στόχο την παρακολούθηση των οριζόντιων δράσεων και των εφαρμοζόμενων πολιτικών για την οικογένεια.
Διασφάλιση στους υπερήλικες του ελάχιστου βασικού εισοδήματος και της ιατροφαρμακευτικής τους υποστήριξης.
Με τις προτάσεις μας αυτές, τις οποίες τις θέσαμε υπο την κρίση των αρμόδιων Υπουργείων, αποσκοπούμε στην αλλαγή του ισχύοντος τοπίου όσο αφορά την οικογένεια και την ουσιαστική στήριξη της μητέρας και των ζευγαριών στην καθημερινή ζωή, στην πράξη.

ΔΗΜ:Θα ήθελα να μου σχολιάσετε την εμπειρία σας ως υποψήφια για τη θέση του γενικού Γραμματέα της Ν.Δ. Πιστεύετε ότι η κεντρική θέση του κόμματος σας τάχθηκε υπέρ του Λ.Ζαγορίτη; Ποια είναι η γνώμη σας για το σημερινό Γενικό Γραμματέα της Ν.Δ.; ( Νιώθετε αδικημένη από τη συμμετοχή σας σε έναν άνισο αγώνα; )
Κ.Π:Ήταν μια διαδικασία κατά την οποία άσκησα το δημοκρατικό μου δικαίωμα να θέσω υποψηφιότητα για Γραμματέας του κόμματος, θεωρώντας υποχρέωσή μου να είμαι χρήσιμη και ωφέλιμη στο κόμμα μου.

ΔΗΜ:Είναι αλήθεια ότι όλα τα μέσα ενημέρωσης "διαφήμισαν" προκαταβολικά την ενδεχόμενη νίκη του Λ.Ζαγορίτη ( αφού ο ίδιος έγινε αποδέκτης της ανοιχτής στήριξης του κόμματος σας ). Ποιος ήταν ο στόχος σας και συνεχίσατε χωρίς να αποσύρετε την υποψηφιότητα σας;
Κ.Π:Δεν θεωρώ ότι υπήρξε κάποιου είδους ''προκαταβολικής διαφήμισης'' του κ. Ζαγορίτη από τα μέσα ενημέρωσης. Ενδεχομένως επειδή είχε προηγηθεί η υποψηφιότητά του αρκετό καιρό πριν, λογικό είναι να υπάρχουν περισσότερες αναφορές. Από εκεί και πέρα, εγώ έθεσα την υποψηφιότητά μου και ουδέποτε σκέφτηκα να την αποσύρω. Στην πολιτική πρέπει κανείς να εκτίθεται κι όχι να δρα εκ του ασφαλούς.

ΔΗΜ:Έχετε ταχθεί υπέρ της ίδρυσης και λειτουργίας, υπό την εποπτεία του κράτους, μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης.
ΔΗΜ:Υπό ποιές βασικές προϋποθέσεις προτείνετε τη σύσταση τους;
Κ.Π:Η ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων αποτελεί προεκλογική δέσμευση της ΝΔ. Αυτά όμως, όπως έχουμε πει, θα συσταθούν και θα λειτουργούν υπό προϋποθέσεις με βάσει ενός κανονιστικού πλαισίου, το οποίο θα ελέγχεται από μια Ανεξάρτητη Αρχή Αξιολόγησης. Στόχος μας πάντα είναι να αποκτήσουν τα Ελληνικά Πανεπιστήμια το αντίκρισμά τους σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
ΔΗΜ:Πώς θα καταστεί δυνατό ένα μη κρατικό ίδρυμα να είναι ταυτόχρονα και μη κερδοσκοπικό;
Θα γίνεται με τη διάθεση περισσότερων χρημάτων για την έρευνα, τις νέες τεχνολογίες και υλικοτεχνικές υποδομές ούτως ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες ποιοτικές προδιαγραφές.
ΔΗΜ:Ποιά η χρησιμότητα της κρατικής εποπτείας από τη στιγμή που υπάρχουν τα δημόσια πανεπιστήμια;
Κ.Π:Όπως είπα, προβλέπεται να υπάρχει αρχή αξιολόγησης προκειμένου να διασφαλισθεί η ποιότητα των σπουδών και των προγραμμάτων ενός Πανεπιστημίου.

ΔΗΜ:Μία από τις προτάσεις σας για την αναθεώρηση του Συντάγματος είναι η εξής: "η άρση του απόλυτου ασυμβίβαστου επαγγελματικής και βουλευτικής ιδιότητας, ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα εισόδου στο κοινοβούλιο επαγγελματιών, που θα διατηρούν πλέον περιορισμένες επαγγελματικές δραστηριότητες". Στην περίπτωση που αυτή γίνει αποδεκτή, ποιος εγγυάται ότι οι βουλευτές δε θα χρησιμοποιήσουν την εν λόγω ρύθμιση με γνώμονα το προσωπικό τους συμφέρον ( φαινόμενα διαπλοκής ) ;
Κ.Π:Στο πλαίσιο της Αναθεώρησης του Συντάγματος, η πρόταση που έχει κάνει η Κυβέρνηση και υποστηρίζω κι εγώ για την άρση του απόλυτου ασυμβιβάστου και την καθιέρωση του μερικού ασυμβιβάστου στηρίζεται στην πεποίθηση ότι ένας Βουλευτής δεν θα πρέπει για το λόγο ότι έγινε Βουλευτής, να στερείται της επαγγελματικής του ιδιότητας. Θέλουμε στη Βουλή βουλευτές ανοιχτούς στην κοινωνία. Προτείνεται λοιπόν καθιέρωση μερικού ασυμβιβάστου, δηλαδή θα υπάρχει προσδιορισμός των επαγγελματικών δραστηριοτήτων που θα επιτρέπονται για τους βουλευτές. Η άσκηση του επαγγέλματος θα γίνεται με κανόνες και περιορισμούς που ισχύουν και στα άλλα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.


ΔΗΜ:Τι κλίμα επικρατεί μεταξύ των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, μετά από τη δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας περί "καραγκιόζηδων της κυβέρνησης", που ανέχονται τη διαπλοκή; Πιστεύετε ότι το κόμμα σας τήρησε τις προεκλογικές του δεσμεύσεις περί αντιμετώπισης της διαπλοκής;
Κ.Π:Το θέμα αυτό, νομίζω, θεωρείται λήξαν.

ΔΗΜ:Ποιές είναι οι πολιτικές ευθύνες της ύπαρξης ενός μονοπωλιακού καθεστώτος μετρήσεων της τηλεθέασης (AGB), που σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, προέβη σε αλλοίωση των μετρήσεων τηλεθέασης (λαμβάνοντας υπόψιν ότι η υπόθεση αυτή αναφέρθηκε στην επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής, χωρίς να υπάρχει περαιτέρω εξέλιξη) ;
Κ.Π:Tο θέμα της αξιοπιστίας των μετρήσεων τηλεθέασης έχει τεθεί πολλές φορές στο δημόσιο διάλογο. Θυμίζω ότι αποτέλεσε ήδη σημείο προβληματισμού για την κυβέρνηση στο πλαίσιο του διαλόγου για τη συγκέντρωση και την αδειοδότηση στα ΜΜΕ.
Έχουμε τονίσει εδώ και καιρό ως Κυβέρνηση, ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί το αναγκαίο νομικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει τη διενέργεια, τον έλεγχο και την αξιοπιστία των μετρήσεων. Υπάρχει νομοθετική ευθύνη στο βαθμό που δεν έχουν επισπευτεί οι διαδικασίες υιοθέτησης ενός νέου νομοθετικού πλαισίου.


13. Ποια θεωρείτε ότι πρέπει να είναι η στάση της Ελλάδας σε έναν επικείμενο πόλεμο μεταξύ Αμερικής και Ιράν, αναλογιζόμενη και την πρόσφατη δήλωση του Ιρανού Πρέσβη Μεχντί Μοχτασεμί ότι "η Ελλάδα, αλλά και οποιαδήποτε άλλη χώρα, λάβει μέρος σε αυτό το δίλημμα, θα βρει απέναντι της το Ιράν";
Κ.Π:Η Ελλάδα θεωρώ ότι θα πρέπει να προσβλέπει στην εξεύρεση μιας διπλωματικής, ειρηνικής διευθέτησης του θέματος. Υπάρχουν ακόμα περιθώρια. Αυτό εξάλλου έχει τονίσει και η Υπουργός Εξωτερικών κα Μπακογιάννη. Πιστεύω στη δύναμη της διπλωματίας και της σωφροσύνης και στο ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει ενεργό ρόλο, στο διεθνές πολιτικό γίγνεσθαι, ώστε να διατηρηθεί η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή που ανήκουμε, αλλά και ως μέλος του Συμβουλίου του ΟΗΕ στην παγκόσμια σταθερότητα.

14. Μετά από την πάροδο δύο ετών διακυβέρνησης της Ν.Δ., πως κρίνετε επί συνόλου το έργο του κόμματος σας;
Κ.Π:Τα δυο αυτά χρόνια καλύψαμε, μέσα σε λίγους μόλις μήνες, μεγάλες εκκρεμότητες και διοργανώσαμε, όλοι μαζί, με επιτυχία, τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ακόμα χειριστήκαμε υπεύθυνα τα μεγάλα εθνικά ζητήματα, ενώ πετύχαμε σημαντικά δημοσιονομικά αποτελέσματα, κρατώντας ταυτόχρονα, τους ρυθμούς της ανάπτυξης, σε επίπεδα υπερδιπλάσια εκείνων της Ευρωζώνης. Μειώνουμε σταδιακά την ανεργία. Δίνουμε μάχη για την καταπολέμηση της διαφθοράς και προχωρούμε στις τομές και στις ρυθμίσεις, για τις οποίες δεσμευτήκαμε προεκλογικά, με επιστέγασμα βέβαια, όλων αυτών των αλλαγών, την αναθεώρηση του Συντάγματος, που συζητιέται αυτές τις μέρες.
Έχουν γίνει πολλά βήματα, αλλά υπάρχουν και στοιχεία που χρήζουν βελτίωσης. Έχω δηλώσει επανειλημμένα πως πρέπει να προχωρήσουμε αμέσως στις μεταρρυθμίσεις και να επιταχύνουμε το κυβερνητικό έργο.

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...