Συνεντεύξεις

TΗΕ FIRST

Πολιτική Γυναικεία Εφημερίδα TΗΕ FIRST

συνέντευξη στη Σοφία Διγενή - Κολιοτάση


Κυρία Παπακώστα, γνωρίζοντας τη δράση σας ως Γραμματέας Γυναικείων θεμάτων της ΝΔ, και ότι ήσασταν και από τις πρώτες που εισηγηθήκατε στη Βουλή το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, θα θέλαμε αρχικά να μας μιλήσετε για αυτή την πρωτοβουλία σας.


ΚΠ:Πριν από ένα ακριβώς χρόνο ως Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας, ανέλαβα την πρωτοβουλία, με την προσυπογραφή και την υποστήριξη των γυναικών βουλευτών, να αναδείξω το πρόβλημα της αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας, μέσα από την κατάθεση σχεδίου νόμου. Πρέπει να σας πω, πως μέχρι τώρα, δεν προβλεπόταν από τον Ελληνικό Ποινικό Κώδικα ο όρος ''βία κατά των γυναικών΄΄ και η απουσία του δημιουργούσε προβλήματα στις περιπτώσεις συζυγικής -ενδοοικογενειακής βίας. Αυτή η πρωτοβουλία βρήκε αρωγούς και συμπαραστάτες, αναγνωρίστηκε το νομοθετικό κενό και παρουσιάζεται πλέον σήμερα, το σχέδιο νόμου προς ψήφιση για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.


Πιστεύετε ότι μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα αποτελέσει παρελθόν για την ελληνική κοινωνία το φαινόμενο της κακοποίησης των γυναικών με τα κατασταλτικά μέτρα που ορίζει ο Νόμος;


ΚΠ:Η κακοποίηση των γυναικών αποτελεί φαινόμενο που δεν γνωρίζει γεωγραφικά, φυλετικά ή ταξικά όρια, ούτε όρια ηλικίας ή μορφωτικό επίπεδο. Χαρακτηρίζεται ως μια απ΄ τις μεγαλύτερες μάχες που οφείλουν να δώσουν, το γυναικείο κίνημα και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και οι δημόσιοι φορείς και υπηρεσίες.
Ένας νόμος δεν είναι πανάκεια, αλλά είναι μια αρχή. Γι' αυτό καλό είναι η όποια νομοθετική πρωτοβουλία να συνοδεύεται και από τις αντίστοιχες δράσεις.
Στις προτάσεις μας, ως Γραμματεία Γυναικών έχουμε προτείνει, μεταξύ άλλων, και την οργάνωση ενημερωτικής εκστρατείας για ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, με την συμμετοχή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και δημόσιων φορέων και υπηρεσιών, καθώς επίσης και τη συμμετοχή του Υπουργείου Παιδείας -πράγμα το οποίο γίνεται με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο- αφού θα πρέπει ασφαλώς και εκπαιδευτικοί, αλλά και τα παιδιά να ευαισθητοποιηθούν, για να αμβλύνουμε όσο μπορούμε το εν κρυπτώ έγκλημα της ενδοοικογενειακής βίας.
Παράλληλα απαιτείται η συνεργασία οριζόντιων δράσεων και άλλων Υπουργείων, όπως του Υπουργείου Απασχόλησης και του Υπουργείου Υγείας, για τη στήριξη της εργαζόμενης γυναίκας, η οποία πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας, με σειρά μέτρων, όπως άδεια από τον εργοδότη, παροχή ψυχολογικής υποστήριξης κ. α. Μα πάνω από όλα, θα πρέπει να πω, απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας από την κοινωνία μας.

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...