Συνεντεύξεις

ΕΞΠΡΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ...


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΞΠΡΕΣ-
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ:

συνέντευξη στον Παναγιώτη Μαυρίδη

Μιλώντας χθες στη Βουλή για την προληπτική ιατρική, διατύπωσα την άποψη, ότι έτσι όπως ήρθε η τροπολογία- προσθήκη στο άρθρο 59 που αφορά το θέμα, αδικεί την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης και θολώνει τις καλές προθέσεις του Υπουργού. Και αυτό γιατί, η όλη συζήτηση αφορά, κατ' αρχήν, τα καινούρια εμβόλια, τα οποία πρόκειται να έρθουν και είναι εκτός εθνικού προγράμματος εμβολιασμού. Η τροπολογία -προσθήκη του Υπουργείου, λοιπόν, έτσι όπως ήρθε, δεν είναι νομοτεχνικά άρτια.
Δεύτερον, για τις λεγόμενες ''δαπάνες υψηλού κόστους'', η τροπολογία- προσθήκη αφήνει στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε Υπουργού, να αποφασίζει τη συμμετοχή ή όχι των ασφαλισμένων. Και για τα δυο αυτά θέματα διατύπωσα την άποψη, την οποία πιστεύω απολύτως, πως η πολιτεία πρέπει να παρέχει υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, και να κινητροδοτεί τους πολίτες προς αυτή την κατεύθυνση. Η άποψή μου, δυστυχώς, ενισχύεται και από τους πολύ χαμηλούς δείκτες πρόληψης στην Ελλάδα , που έχουν ως αποτέλεσμα να μειώνονται, για το λόγο αυτό, τα χρόνια της ζωής των Ελλήνων.

ΔΗΜ: Φέρατε στο ίδιο νομοσχέδιο του Υπουργείου Απασχόλησης, μια τροπολογία, η οποία αφορά συνταξιοδοτική εξίσωση της μητρότητας ως κοινωνικής θητείας, με τη στρατιωτική. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Στη προχθεσινή συνεδρίαση της Βουλής είχα επίσης την ευκαιρία να προτείνω την πάγια θέση μου -την οποία έχω εδώ και καιρό υποβάλει στον κ. Τσιτουρίδη-, και με αφορμή το ασφαλιστικό και τα όρια ηλικίας των γυναικών που συζητιούνται αυτό τον καιρό, τη θεσμοθέτηση της μητρότητας ως κοινωνικής θητείας και την αναγνώριση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στις μητέρες που κυοφορούν, κατ' αναλογία με τη στρατιωτική θητεία των ανδρών.
Τι σημαίνει αυτό πιο απλά: Να αναγνωρίζει το κράτος συνταξιοδοτικά δικαιώματα στη μητέρα, όπως συμβαίνει με τη στρατιωτική θητεία, τα οποία θα προσθέτονται ως συντάξιμος χρόνος αναδρομικά. Ο συντάξιμος αυτός χρόνος θα ισούται με τους εννιά μήνες της κυοφορίας, συν επί πλέον δώδεκα μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού.
Η φιλοσοφία της συγκεκριμένης πρότασης έχει στόχο να ενισχύσει την οικογένεια απέναντι στο έντονο δημογραφικό πρόβλημα, για το οποίο αναφέρεται ότι η Ελλάδα κατέχει από τους χαμηλότερους ευρωπαϊκούς δείκτες, καθώς να στηρίξει τη γυναικεία απασχόληση και το συνδυασμό επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής με την ισότιμη πρόσβαση των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...