Συνεντεύξεις

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΔΙΑΥΛΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ' Η πρόταση της Κυβέρνησης για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών Πανεπιστημίων...

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΔΙΑΥΛΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ"
Ερωτήσεις για συνέντευξη στην Εφημερίδα


1. Πως κρίνετε το πρόβλημα που έχει προκληθεί στον χώρο της Παιδείας με αφορμή την αναθεώρηση του Άρθρου 16;
Η πρόταση της Κυβέρνησης για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών Πανεπιστημίων, υπό τον αυστηρό έλεγχο και την εποπτεία του κράτους, είναι πρόταση του κόμματός μας, από το 1997. Επιπλέον, προεκλογικά υπήρξε μια από τις βασικές θέσεις μας. Συνεπώς η Κυβέρνηση πήρε σαφή εντολή από τα λαό να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία και είναι συνεπής σε όσα είπε προεκλογικά. Από εκεί και πέρα, η όποια αντίδραση -και μάλιστα έχοντας εξαντλήσει το διάλογο, δηλώνει οπισθοδρόμηση και συντήρηση ενός ''κακού'' εκπαιδευτικού καθεστώτος.

2. Πιστεύετε ότι η Ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα θα βοηθήσει στην αναβάθμιση της Παιδείας στην χώρα μας;
Σίγουρα. Καταρχάς, να πω, ότι είμαστε η μόνη χώρα που δεν επιτρέπεται ρητώς, η ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων. Αυτό το μονοπώλιο της αυστηρά κρατικής Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης έχει ως συνέπεια να διαιωνίζονται οι παθογένειες και οι αγκυλώσεις του υπάρχοντος συστήματος και κυρίως να μειώνονται οι δυνατότητες για υγιή άμιλλα στα πεδία της επιστήμης, της έρευνας, της καινοτομίας. Επομένως είναι αναμφισβήτητη ανάγκη για τη χώρα να αλλάξει το υπάρχον καθεστώς.

3. Ένα από τα βασικά θέματα που απασχολούν την Κοινή Γνώμη είναι η Αναθεώρηση του Ασφαλιστικού Συστήματος στην Ελλάδα. Η άποψη σας;
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε ήδη προεκλογικά δεσμευτεί να ανοίξει τη συζήτηση για το ασφαλιστικό σύστημα. Ανάμεσα στις πολιτικές πρωτοβουλίες της ήταν το ασφαλιστικό ζήτημα Εθνικής Στρατηγικής για τις συντάξεις, το οποίο, πριν λίγο καιρό, υποβλήθηκε στην Ε.Ε. από την Ελληνική Κυβέρνηση. Σύμφωνα με αυτό, γίνονται προσπάθειες για εξορθολογισμό και γενικότερα διοικητική και διαχειριστική αναμόρφωση του συστήματος, το νοικοκύρεμα των ασφαλιστικών μας ταμείων -όπως θα λέγαμε- το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και δρομολογείται με τις συγχωνεύσεις των κύριων και επικουρικών Ταμείων. Στοχεύουμε, έτσι, στον καλύτερο έλεγχο ολόκληρου του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, με τη φιλελευθεροποίηση του υπάρχοντος νομικού και θεσμικού πλαισίου για τα ταμεία.
Σήμερα, πάρα πολλοί ασφαλισμένοι, με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, με την πολυδιάσπαση και την πολυνομοθεσία που υπάρχει, χάνουν τις εισφορές τους. Σε ένα σύστημα κοινωνικά δικαιότερο, καμία σύνταξη δεν θα πρέπει να μειωθεί, καμιά εισφορά δεν πρέπει να αυξηθεί και τα όρια ηλικίας δεν πρέπει να ανέβουν. Και στο ασφαλιστικό σύστημα αυτό, πρέπει να συνυπολογίζουμε και να προσμετρούμε σε όλους τους Έλληνες, την όποια εισφορά έχουν δώσει οι ίδιοι, η εργοδοσία ή το κράτος γι' αυτούς και να φροντίσουμε να μην χάνονται εισφορές τους, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.
Επίσης, να πω και το εξής: σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, με έντονο δημογραφικό πρόβλημα και το δείκτη γεννήσεων να είναι μόλις 1,25 παιδιά ετησίως για κάθε γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας (από τους χαμηλότερους ευρωπαϊκούς δείκτες), θα πρέπει να αναστρέψουμε το κλίμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, με κίνητρα και διευκολύνσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από τη γήρανση του πληθυσμού. Στη Βουλή και στην Κυβέρνηση έχω προτείνει κατ' επανάληψη, την κινητροδοτηση των εργαζομένων μητέρων, με τη θέσπιση της μητρότητας ως κοινωνικής θητείας, ώστε να στοιχειοθετεί συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Όλα αυτά πρέπει να επιτευχθούν μέσα από έναν εξαντλητικό διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς και μέσα από μια ειλικρινή συζήτηση, ώστε να δημιουργηθεί ένα ασφαλιστικό, δίκαιο, βιώσιμο και ρεαλιστικό, χωρίς διπλή ανάγνωση και ασφαλώς πιστεύω πως πρέπει να υπάρξει όχι απλά ουσιαστική προσέγγιση, αλλά και επίτευξη συμφωνίας.

4. Αναθεώρηση του Συντάγματος. Σε ποια φάση βρίσκεται η όλη διαδικασία;
Αυτή τη στιγμή η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής εξετάζει τα άρθρα προς αναθεώρηση ένα προς ένα. Αναμένεται μέσα στο 2007, να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της Συνταγματικής Μεταρρύθμισης, ώστε η επόμενη Βουλή να είναι Αναθεωρητική. Στόχος είναι η ανταπόκριση του Συνταγματικού Χάρτη της Χώρας στις ανάγκες, τα συμφέροντα και τα αιτήματα των πολιτών.

5. Σε ποια φάση βρίσκονται οι σχέσεις της χώρας μας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας μετά και τα τελευταία συμβάντα;
Με την πΓΔΜ υπάρχει ένα ανοικτό ζήτημα που πρέπει να εξεταστεί και να επιλυθεί, το ζήτημα με την ονομασία της. Προς το παρόν διεξάγονται συνομιλίες στα πλαίσια του ΟΗΕ. Ελπίζουμε, και μέσα από τις κινήσεις του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας μας, ότι θα βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση. Θέλω να πιστεύω, ενόψει μιας ευρωπαϊκής προοπτικής της πΓΔΜ, θα υπάρξει κάποια αποδεκτή πρόταση.


6. Κατά πόσον η τελευταία τρομοκρατική επίθεση μπορεί να επηρεάσει την διεθνή εικόνα και θέση της χώρας μας ;
Η χώρα μας έχει γίνει συχνά αποδέκτης τέτοιων ενεργειών και έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Ωστόσο, όπως έχουμε δει, τα τελευταία χρόνια, τρομοκρατικά χτυπήματα μπορούν να συμβούν δυστυχώς σε κάθε δημοκρατική χώρα. Μη ξεχνάτε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους δίδυμους πύργους. Αυτό δηλώνει ότι θα πρέπει να είμαστε πάντα σε ετοιμότητα και να μην εφησυχάζουμε. Νομίζω πως η διεθνής κοινότητα ξέρει το μέγεθος των προσπαθειών της ελληνικής Κυβέρνησης απέναντι στο θέμα της τρομοκρατίας και πως, όπως και παλιότερα, έτσι και τώρα, σε στενή συνεργασία και με τις αμερικανικές υπηρεσίες, θα συνεργαστούμε για να μπορέσουμε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Βεβαίως, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να καταστρατηγήσουμε τα ατομικά δικαιώματα. Η όποια λήψη μέτρων επιβάλλεται να γίνει κάτω από συγκεκριμένες δικαστικές εγγυήσεις, πράγμα το οποίο συμβαίνει στη χώρα μας.

7. Σε τι ποσοστό έχουν ικανοποιηθεί οι προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας και κατά πόσον αυτό είναι ικανοποιητικό ;
Η Ελλάδα διανύει μια καθοριστικής σημασίας περίοδο. Με αίσθημα ευθύνης, προωθήσαμε και προωθούμε μεταρρυθμίσεις που ξεπερνούν τον ορίζοντα της τετραετίας της κυβέρνησης. Αναγνωρίζω πως υπάρχουν δυσκολίες και πως έχουμε δρόμο ακόμα να διανύσουμε. Δεν είμαι από αυτούς που εξωραΐζουν τα πράγματα, για παράδειγμα, δεν έχουμε πετύχει στον βαθμό που επιθυμούμε την κοινωνική σύγκλιση και την κοινωνική συνοχή. Επίσης, στο κομμάτι της πρόνοιας πρέπει να ρίξουμε περισσότερο βάρος. Έχουν γίνει πράγματα, θα γίνουν και στην συνέχεια. Σημασία έχει, ότι παραμένουμε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας και δεν εφησυχάζουμε.

8. Είναι ορατό το ενδεχόμενο Ανασχηματισμού της Κυβέρνησης και κατά πόσον αυτό είναι απαραίτητο να γίνει;
Το αν είναι απαραίτητο καθώς και το πότε θα γίνει Ανασχηματισμός, θα το κρίνει ο Πρωθυπουργός.


9. Για ποιο λόγο προκηρύχθηκε το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας τον Ιούνιο του 2007;
Έτσι αποφασίστηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο, υπό την προεδρεία του Πρωθυπουργού και Προέδρου του Κόμματός μας.

10. Κατά πόσον η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη για την πιθανότητα προκήρυξης πρόωρων εκλογών και πόσο κοντά βρισκόμαστε σ' αυτή την πιθανότητα;
Θα σας απαντήσω και πάλι πως σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό δεν συντρέχει λόγος πρόωρων εκλογών και αυτές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...