Συνεντεύξεις

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Ο απολογισμός θα γίνει όταν ολοκληρωθεί το κυβερνητικό έργο...

Τρία χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας συμπληρώθηκαν.

Τα παράπονα πολλά, κυρίως από χαμηλόμισθους και λαϊκά στρώματα. Σας ικανοποιεί ο απολογισμός;

Έχουν γίνει πολλά, μένουν όμως ακόμα να γίνουν κι άλλα. Ο απολογισμός θα γίνει όταν ολοκληρωθεί το κυβερνητικό έργο, στο τέλος της θητείας της Κυβέρνησης.

2. Με διάλογο Κυβέρνησης, φοιτητικών παρατάξεων και πανεπιστημιακής κοινότητας για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, θα μπορούσε να αποφευχθεί η εκρηκτική κατάσταση;
Η Παιδεία προϋποθέτει διάλογο και ευρεία συναίνεση. Σίγουρα, τη συναίνεση δεν την απαιτείς, την κερδίζεις με το διάλογο και με επιχειρήματα.

3. Κρίνετε ενδεδειγμένη την τακτική αντιμετώπισης των κουκουλοφόρων από την πλευρά του Υπ. Δημόσιας Τάξης;
Το θέμα των κουκουλοφόρων θα έπρεπε να έχει αντιμετωπισθεί ήδη από χθες... Γιατί, απ' όπου κι αν προέρχονται, είναι αυτοί που τελικώς υπονομεύουν κάθε δημοκρατικό κίνημα, κάθε ελεύθερη έκφραση. Κι επιτέλους δεν καταλαβαίνω την ανοχή μας για την κουκούλα, για την αντίληψη του 'κάνω κάτι με καλυμμένο το πρόσωπο'.

4. Το σκάνδαλο των ομολόγων και οι κουμπαριές ρυτίδωσαν τη σεμνή και ταπεινή εικόνα της Κυβέρνησης…
Κουμπάροι υπάρχουν σε όλο το πολιτικό φάσμα. Θα επαναλάβω τη φράση του πρωθυπουργού για μηδενική ανοχή στη διαφθορά. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους επαγγελματίες 'βολεψάκιδες' που φύτρωσαν με τη σπορά των προηγούμενων κυβερνήσεων, να ευδοκιμήσουν στα χωράφια της δικής μας διακυβέρνησης.

5. Κόμμα Παπαθεμελή, ανάχωμα για το ΛΑΟΣ με τις ευλογίες της ΝΔ;
Οι ευλογίες είναι αποκλειστικό προνόμιο των πατέρων της Εκκλησίας. Σε μια δημοκρατία υπάρχει χώρος για όλες τις φωνές. Και εν τέλει ο κρίτης είναι ο λαός.

6. Τι δείχνει το πολιτικό σας ρολόι; Ώρα για εκλογές;
Την ώρα των εκλογών θα την ορίσει ο Πρωθυπουργός, αλλά στην πολιτική οι συγκυρίες παίζουν ρόλο. Εκείνο που ξέρω είναι ότι υπάρχει ακόμη κυβερνητικό έργο που πρέπει να ολοκληρωθεί.

7. Ο Γιώργος Παπανδρέου φαντάζει για αρκετούς Νεοδημοκράτες ως ο 'εύκολος αντίπαλος' στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση…
Στη δημοκρατία χρειάζεται η φωνή της Αντιπολίτευσης και μάλιστα, η ισχυρή φωνή. Η υγιής αντιπολίτευση βελτιώνει και την Κυβέρνηση. Ο Γ. Παπανδρέου χρειάζεται, καταρχάς, να αντιμετωπίσει τις εσωτερικές διαμάχες του κόμματός του, που τον αποδυναμώνουν σταδιακά και του χρεώνουν ''μικρές ήττες'', όπως η αποχώρηση από τη Συνταγματική Αναθεώρηση ή η στάση του στο άρθρο 16, επιλογές στις οποίες παρασύρθηκε από τον πολιτικό 'Ρασπούτιν' του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Ευ. Βενιζέλο.

8. Ο ΣΥΝ θα είναι στην επόμενη Βουλή;
Αν οι επιλογές του βρουν απήχηση στο εκλογικό σώμα, θα δείξει, πάντως εκτιμώ, ότι κάνει ό, τι μπορεί ...για να μην μπει.

9. ΝΔ και ΚΚΕ επικοινωνούν με υπόγειες διαδρομές; Υπάρχει άτυπη 'συμμαχία';
Η Κυβέρνηση διαμορφώνει πλατιές κοινωνικές συμμαχίες με το λαό. Αυτές την επέλεξαν ως νέα διακυβέρνηση της χώρας το 2004. Το ΚΚΕ έχει μια ιστορία, έχει τις απόψεις του -τις οποίες απολύτως σέβομαι γιατί είναι πάγιες και σταθερές- αλλά δεν με βρίσκουν σύμφωνη.

10. Θεωρείτε ότι είμαστε κοντά σε συγκυβέρνηση ΝΔ -ΠΑΣΟΚ, όπως επανέλαβε ο Πάγκαλος;
Αυτό που ξέρω είναι, ότι στις προσεχείς εθνικές εκλογές, η ΝΔ διεκδικεί την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας, ώστε να είναι ξανά Κυβέρνηση του τόπου για να ολοκληρώσει το μεταρρυθμιστικό της έργο. Ασφαλώς όμως , η θέση του κ. Θ. Πάγκαλου προϋποθέτει ένα Πασοκ, το οποίο να μπορεί να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων...

11. Οι ψηφοφόροι του κόμματός σας βρίσκουν τις περισσότερες πόρτες κλειστές. Γιατί;
Αλίμονο αν ένα πολιτικό κόμμα κόψει τον δίαυλο επικοινωνίας με τους ψηφοφόρους του. Οι δικές μου πάντως πόρτες, τόσο ως Βουλευτής, όσο και ως Γραμματέας Γυναικών είναι πάντα ανοιχτές.

12. Ψηφίσατε τελικά το άρθρο 24 για τις δασικές εκτάσεις, ενώ διαφωνείτε με το περιεχόμενό του.
Το ψήφισα ως ένα από τα αναθεωρητέα άρθρα. Το περιεχόμενό του θα αποφασιστεί από την επόμενη Αναθεωρητική Βουλή. Θα πρέπει σίγουρα να προσανατολιστούμε ως προς ένα άρθρο 24 πιο 'πράσινο', που σέβεται το περιβάλλον, που προβλέπει τη χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, που αντιμετωπίζει τη λειψυδρία, την παράνομη αλιεία, που προστατεύει το οικοσύστημα. Χαρακτηρίστηκα μάλιστα για τη θέση μου αυτή ως ''πράσινη'' Βουλευτής (σαφώς όχι με διάθεση κομματική, αλλά οικολογική…)

13. Βουλευτής, Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων της ΝΔ, υποψηφιότητα για Γραμματέας της Κ.Ε. Ποιο είναι το επόμενο βήμα;
Καταρχάς, επανεκλογή στις επόμενες εκλογές. Έπειτα, βλέπουμε. Η πυραμίδα έχει σκαλοπάτια, τα οποία εκ των πραγμάτων καλείσαι να ανέβεις.

14. Δεν είναι προκλητικό ότι για πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες, η Κυβέρνηση δεν εφάρμοσε τις εξαγγελίες της;
Η Κυβέρνηση έκανε τα πρώτα βήματα ως προς την εξίσωση πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών. Έχουμε όμως δρόμο να διανύσουμε και γι' αυτό αγωνίζομαι, μέσα από το θεσμικό μου ρόλο.

15. Μητέρα και εργαζόμενη. Μπορεί να υπάρξει αρμονικός συνδυασμός;
Είναι δύσκολο, αλλά όλα συνδυάζονται όταν το θέλεις. Δεν κάνω τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από μια μέση ελληνίδα εργαζόμενη μητέρα.

16. 3.000.000 υπογραφές, ανάμεσά τους και του Πρωθυπουργού, για προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος. Η Κυβέρνηση 'έπνιξε' τελικά το θέμα.
Η Κυβέρνηση έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την Εκκλησία της Ελλάδος και συζητά όλα τα ζητήματα που την απασχολούν.

17. Ο Αρχιεπίσκοπος ισχυρίζεται ότι κέντρα λήψης αποφάσεων επιθυμούν να αποκόψουν τους νέους από τις ιστορικές ρίζες τους.
Να μου επιτρέψετε να σας πω, ότι με καλύπτει απόλυτα η φράση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις ιστορικές μας ρίζες, ότι δηλαδή: "Όποιος ξεχνάει, ξεχνιέται" .

18. Πολλοί καταλογίζουν στον Αρχιεπίσκοπο εθνικιστικές κορώνες και ανάμειξή του στην πολιτική ζωή.
Ο Αρχιεπίσκοπος έχει το δικαίωμα, όπως κάθε πολίτης μιας δημοκρατικής χώρας -πόσο μάλλον ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος- να σχολιάζει το πολίτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της χώρας, και να εκφράζει την άποψή του δημόσια.

19. Επικρατεί η αντίληψη πως στη ΝΔ δε βλέπουν ζεστά την 'αλλαγή' στον δημαρχιακό θώκο της Αγ. Βαρβάρας.
H τοπική κοινωνία ψήφισε, εξελέγη η δημοτική αρχή. Στις δημοκρατίες, όπως και στην τοπική αυτοδιοίκηση, η πλειοψηφία είναι αυτή που έχει το λόγο.

20. Είστε παιδί της Δυτικής Αθήνας. Πείτε μου ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της περιοχής.
Πολύ σημαντικό, εδώ στην δυτική Αθήνα, θεωρώ το θέμα του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, το χρόνιο πρόβλημα του Κηφισού ποταμού. Τα αυθαίρετα κτίσματα και η ρίψη αποβλήτων έχουν επιβαρύνει ιδιαίτερα την κατάσταση, με αποτέλεσμα να κάνουν την κατάσταση αφόρητη. Θα πρέπει επειγόντως να προβούμε σε μέτρα, αν θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα γίνει μεγαλύτερη καταστροφή στο μέλλον.

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...