Συνεντεύξεις

ΕΣΠΡΕΣΟ ΓΑΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ GAY; ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ;

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ESPRESSO ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

6.4.2008
ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΣΑΡΡΗ


ΓΑΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ GAY; ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ;

Όταν τελείωσε η συνέντευξη και κάναμε τη φωτογράφηση στη Βουλή με την Κατερίνα Παπακώστα, δεν υπήρχε βουλευτής που να πέρασε και να μην της έκανε και ένα κομπλιμέντο. "Γεια σου, ρε Κατερίνα" της έλεγε ο ένας. "Είσαι θεά" της έλεγε ο άλλος. "Μοντέλο! Μοντέλο!" πεταγόταν και φώναζε ένας τρίτος.

Η ίδια δείχνει να απολαμβάνει αυτήν τη συμπάθεια από τους συναδέλφους της. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης μαζί της, αναφερθήκαμε στο Σκοπιανό, στη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση και στο εάν πλήττονται ή όχι οι γυναίκες, ενώ μας εξέφρασε την επιθυμία της να πάει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το καλοκαίρι και μεταξύ σοβαρού και αστείου προτείνει να κάνουμε δημοψήφισμα για το εάν θα πρέπει να παντρεύονται οι ομοφυλόφιλοι.
- Να παντρεύονται οι ομοφυλόφιλοι μεταξύ τους;
…Μήπως να το βάλουμε σε δημοψήφισμα;
- Ποιο είναι το αγαπημένο σας τραγούδι;
Είναι πολλά… Αν πρέπει να διαλέξω κάποιο, θα προτιμούσα αυτό που το ρεφρέν του λέει "Βάλαμε φωτιά στα φρένα και μας έμεινε το γκάζι, με ταχύτητες μεγάλες μοναχά η γη αλλάζει" της Ελευθερίας Αρβανιτάκη.
- Η διατροφή σας πώς είναι; Τρέφεστε υγιεινά;
Και υγιεινή είναι και προσέχω τι τρώμε στην οικογένεια.

- Αν σας ζητήσω να φανταστείτε για λίγο το μέλλον, πώς θα θέλατε να είναι η ιδανική κοινωνία;
"Ομορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος", όπως τον ονειρεύτηκε ο Σολωμός, δεν υπάρχει στις μέρες μας. Πάντως, σε αδρές γραμμές, με ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών, χωρίς κοινωνικές ανισότητες και χωρίς κοινωνικές αδικίες. Μια κοινωνία ευημερίας.
- Τι τίτλο θα βάζατε στη ζωή σας;
Είναι νωρίς για τίτλους.

"Θετικότατες ρυθμίσεις για τις μητέρες"
- Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, η FΥRΟΜ πιστεύετε ότι μπορεί να χρησιμοποιεί τη λέξη "Μακεδονία" στο όνομά της;
Η ελληνική θέση έχει διατυπωθεί ξεκάθαρα. Ζητούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας, που να προάγει την καλή γειτονία στην ιδιαίτερα ευπαθή περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η λύση που έχει προταθεί από την ελληνική πλευρά είναι στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, η οποία θα είναι erga omnes, δηλαδή, ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων. Ενα όνομα για όλες τις χρήσεις.
- Πιστεύετε ότι με την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου μπαίνει τέλος και στις κοινωνικές αντιδράσεις απέναντι στη μεταρρύθμιση;
Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων και είναι πλέον νόμος του κράτους. Οι μεταρρυθμίσεις γίνονται για να ωφελήσουν την κοινωνία. Να σας θυμίσω πως αυτή είναι η εντολή που μας δόθηκε από τους συμπολίτες μας στις τελευταίες εκλογές και οφείλουμε να την τηρήσουμε.
- Ως γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων της Ν.Δ. δεν νομίζετε ότι αδικούνται οι γυναίκες και δη οι μητέρες από τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό;
Αντιθέτως! Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση περιέχει μια σειρά από θετικότατες ρυθμίσεις για τις μητέρες. Ποτέ άλλοτε σε ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν αναγνωρίστηκε η μητρότητα ως κοινωνική θητεία και δεν αντιμετωπίστηκε το θέμα της μητρότητας τόσο αναλυτικά. Θα σας δώσω μερικά παραδείγματα: προβλέπεται πέντε χρόνια πλασματικού χρόνου και μάλιστα για όλες τις ασφαλισμένες όλων των φορέων και όχι μόνο του ΙΚΑ. Και το πιο σπουδαίο είναι ότι η οικονομική επιβάρυνση από αυτήν την αναγνώριση του πλασματικού χρόνου καλύπτεται από τους αρμόδιους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Επίσης, θα έχουμε μείωση ασφαλιστικών εισφορών 50% για τον πρώτο χρόνο μετά τη γέννηση παιδιού μέχρι τρία παιδιά, πρόσθετη άδεια προστασίας μητρότητας έξι μήνες με μηνιαίες αποδοχές ίσες με τον κατώτατο μισθό, πέραν των ημερών επιδόματος κυοφορίας και λοχείας. Αυτές είναι μερικές από τις ευνοϊκές διατάξεις που αφορούν τις γενικές ομάδες ασφαλισμένων. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και επιμέρους. Μην ξεχνάτε ότι οι διατάξεις αυτές για τη μητρότητα μπήκαν σε ξεχωριστό κεφάλαιο και μάλιστα ψηφίστηκαν και από το ΠΑΣΟΚ!


- Πώς σας φαίνεται ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος;
Μετριοπαθής και αφοσιωμένος στο έργο της Εκκλησίας,το πνευματικό και το φιλανθρωπικό.
- Θα πρέπει να απαγορευτεί το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους;
Στην Ευρώπη αυτό ήδη συμβαίνει.
- Να επιτραπεί η ευθανασία;
Μεγάλο θέμα, το οποίο δεν απαντάται με ένα ναι ή με ένα όχι.

"Δεν έχω διαφωνήσει με καμία επίσημη θέση του κόμματος"
- Ταλαιπωρηθήκατε από την πρόσφατη απεργία της ΔΕΗ;
Όπως όλοι οι πολίτες, έτσι κι εγώ.
- Έπρεπε να προβούν σε απεργία οι εργαζόμενοι του τομέα καθαριότητας των δήμων για να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά;
Αυτό που δεν ξέρει ο κόσμος είναι πως η κυβέρνηση ήδη από τον Δεκέμβριο με κοινή υπουργική απόφαση αποφάσισε να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δήμων. Για πρώτη φορά λύθηκε ένα δίκαιο αίτημα πολλών χρόνων και αποκαταστάθηκε μια αδικία, ικανοποιώντας και το μεγαλύτερο μέρος των επιμέρους αιτημάτων των εργαζομένων στους δήμους. Αρα, πριν καν έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή.
- Γνωρίζετε ότι για να πάω στη Θεσσαλονίκη και να επιστρέψω με το αυτοκίνητό μου πρέπει πλέον να καταβάλω μόνο για τα διόδια 34,2 ευρώ; Μου παρέχει το κράτος ανάλογης ποιότητας εθνικό οδικό δίκτυο;
Σήμερα, πιστεύω πως ο Έλληνας οδηγός βλέπει τη διαφορά στην ποιότητα του εθνικού οδικού μας δικτύου κυκλοφορώντας με ασφάλεια στο πέταλο του Μαλιακού. Ειδικά στα έργα υποδομής έχει γίνει εξαιρετική δουλειά. Καμαρώνουμε επιτέλους τη νέα Εγνατία Οδό και τους κάθετους άξονες, αλλά και την Ιόνια Οδό, έργα υποδομής ευρωπαϊκών προδιαγραφών που σήμερα είναι πραγματικότητα. Οπου να 'ναι, δεν θα έχουμε σε τίποτα να ζηλέψουμε από το εθνικό οδικό δίκτυο άλλων ευρωπαϊκών κρατών και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στον Γιώργο Σουφλιά πως έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Όσον αφορά τη νέα τιμολογιακή πολιτική, είναι σύμφωνη με τις συμβάσεις παραχώρησης που έχουν επικυρωθεί από τη Βουλή. Και ήδη έχω ζητήσει τα άτομα με αναπηρία που οδηγούν τα οχήματα με τις ειδικές πινακίδες να μην πληρώνουν διόδια.
- Προ ημερών, δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Τουρκική Ενωση Ξάνθης. Αλήθεια, υπάρχουν Τούρκοι στη Θράκη;
Πρόσφατα, εκδόθηκε η απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα αυτό, η οποία ορίζει πως σε μια δημοκρατική κοινωνία κάθε πολίτης έχει πρόσβαση στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι. Η απόφαση αυτή, απ' ό,τι αντιλαμβάνομαι, δεν εκδόθηκε με βάση το αν υπάρχουν Τούρκοι ή όχι στη Θράκη αλλά με βάση το αν ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι. Εξάλλου, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δέχεται ότι δεν αποδείχθηκε από τα στοιχεία που επικαλείται η απόφαση του Εφετείου Θράκης ότι τα μέλη Ένωσης είχαν εμπλακεί σε δραστηριότητες αντίθετες με τους διακηρυγμένους σκοπούς του σωματείου.
- Με ποια επίσημη θέση του κόμματός σας έχετε διαφωνήσει;
Δεν έχει υπάρξει τέτοιο θέμα μέχρι τώρα.

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...