Συνεντεύξεις

ΑΠΟΨΗ Η έννοια της πολιτικής κρίσης αποδίδεται ως η διατάραξη της ομαλής πορείας...

ΑΠΟΨΗ

15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2008

Θεωρείτε πως το πολιτικό σύστημα περνά κρίση; Αν ναι, πώς μπορεί να ξεπεραστεί κι αν πίσω από τα δημοσιεύματα γι' αλλαγή του πολιτικού σκηνικού βρίσκεται η προσπάθεια να μπει τέλος στον δικομματισμό με τη δημιουργία νέων πολιτικών κομμάτων από όλους τους χώρους.

Η έννοια της πολιτικής κρίσης αποδίδεται ως η διατάραξη της ομαλής πορείας μιας διαδικασίας, η κακή λειτουργία, η έμπρακτη αμφισβήτηση καθιερωμένων δομών, αξιών, θεσμών κτλ.
Από την άλλη είναι σε όλους μας γνωστή η θέση των προγόνων μας για το μέτρο και τη μετριοπάθεια: ''Παν μέτρον άριστον'', έλεγαν, και ''Μηδέν άγαν'', εκφράζοντας έτσι, τη βούλησή τους για αποφυγή των υπερβολών και για μετριοπάθεια.
Θυμίζω, πως στη Δημοκρατία μας, στην Προεδρευόμενη Δημοκρατία, κεντρικό όργανο της εκτελεστικής εξουσίας είναι η λαοπρόβλητη κυβέρνηση που εξαρτάται, όμως από την εμπιστοσύνη της Βουλής που εκφράζει τη λαϊκή βούληση.

Τέλος, παραθέτω τον ορισμό του πολιτικού κόμματος ως εκούσια ένωση φυσικών προσώπων που επιδιώκει ενεργώς την άσκηση επίδρασης στον σχηματισμό της πολιτικής θέλησης του λαού και κράτους ως λειτουργίας του πολιτεύματος και συμπράττει στην εκπροσώπηση του λαού στο αντιπροσωπευτικό σώμα.

Ακολουθώντας τώρα την επαγωγική μέθοδο (η συναγωγή γενικού συμπεράσματος από πολλές επί μέρους αλήθειες), συμπεραίνουμε πως:
Τούτη την ώρα, δεν μπορούμε να μιλάμε για πολιτική κρίση, διότι δεν υπάρχει ούτε διατάραξη της κυβερνητικής πορείας, ούτε έμπρακτη αμφισβήτηση καθιερωμένων δομών/ αξιών/ θεσμών της κοινωνίας μας. Το κυβερνητικό έργο συνεχίζεται αταλάντευτο, σύμφωνα με τη λαϊκή εντολή που λάβαμε στις τελευταίες εκλογές. Επομένως τα περί αλλαγής του πολιτικού σκηνικού με το τέλος του δικομματισμού, εντάσσονται στη σφαίρα της υπερβολής, την οποία πρέπει να αποφεύγουμε, όπως προείπα. Όσο δε, για εκείνους που επιχειρούν να απαξιώσουν το πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς για δικούς τους λόγους, προφανώς, τους καλώ να θυμηθούν ότι στη Δημοκρατία μας κυβερνά ο λαός και επομένως, η Κυβέρνηση που επιλέγεται από αυτόν και κανέναν άλλον. Σε αντίθετη περίπτωση, όσοι ευαγγελίζονται το τέλος του πολιτικού συστήματος ή επιθυμούν την ακύρωσή του, πρέπει να μας πουν και τι προτείνουν ακριβώς, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη λειτουργία της Δημοκρατίας.


Κατερίνα Παπακώστα - Σιδηροπούλου
Βουλευτής Β΄ Αθήνας - Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων ΝΔ
Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γυναικών

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...