Συνεντεύξεις

ΧΡΗΜΑ ΤΡΙΤΗ Λειτουργούμε με γνώμονα τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων ...

Κατερίνα Παπακώστα1. Ο πρωθυπουργός με το βλέμμα στραμμένο στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των 27, όπου θα συζητηθεί η ευελιξία του συμφώνου σταθερότητας επεσήμανε, ότι το σχέδιο για τη ρευστότητα στην αγορά των 28 δις ευρώ, σε συνδυασμό με τον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό, θα οδηγήσουν τη χώρα με ασφάλεια σε διέξοδο από την κρίση. Με δεδομένο ότι ο τρέχον προϋπολογισμός είναι "εκτός τροχιάς" τι εγγυάται την επιτυχία του εγχειρήματος από το οικονομικό επιτελείο;
Η Κυβέρνηση, τόσο με το σχέδιο των 28 δις για τη ρευστότητα της αγοράς, όσο και με τον υπο κατάρτιση προϋπολογισμό, έχει ως απώτερο στόχο της να μετριασθούν, κατά το δυνατόν, οι επιπτώσεις από τη διεθνή κρίση στους Έλληνες πολίτες, ιδιαίτερα στους οικονομικά ασθενέστερους, να μην κινδυνεύσουν οι πολίτες να βρεθούν στην ανεργία σε περίπτωση που δεν υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση της οικονομίας.

Ο νέος Προϋπολογισμός βασίζεται στα μέχρι τώρα αποτελέσματα της πολιτικής μας. Βεβαίως, αν κριθεί σκόπιμο, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, η Κυβέρνηση θα λάβει τα μέτρα της υπερ των κοινωνικά και οικονομικά ασθενέστερων. Ο νέος Προϋπολογισμός προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 3% παρά τη δυσμενή διεθνή συγκυρία. Ο πληθωρισμός το 2009 αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 3,2% από 4,5% φέτος, ενώ ο πραγματικός μέσος μισθός προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3,4%. Με συνέπεια, συνεχίζουμε την πολιτική της ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Χωρίς αυτή την πολιτική, το ξέρουμε όλοι, η οικονομία μας σήμερα θα ήταν ιδιαίτερα ευάλωτη στην κρίση της διεθνούς οικονομίας. Βεβαίως, σε μια δύσκολη συγκυρία, όπως αυτή που διανύουμε αντιλαμβάνεστε πως η προσαρμογή που κάνουμε το 2009, δεν μπορεί παρά να είναι και η ελάχιστη που είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε, για να είμαστε σύμφωνοι με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Όλοι θα θέλαμε να έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία στον Προϋπολογισμό. Μέχρι εκεί όμως μπορούμε να φτάσουμε στην παρούσα συγκυρία.

Λειτουργούμε με γνώμονα τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Ενεργοποιούμε το Ταμείο κατά της Φτώχειας, προχωρούμε σε συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, των χαμηλόμισθων, των ανέργων, των νοικοκυριών.
Και με το σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας και με τον προϋπολογισμό του 2009 γίνεται το καλύτερο δυνατό σε αυτή την κρίσιμη φάση.


2. Μετά τον ΟΤΕ, η αντιπολίτευση κατηγορεί τη ΝΔ ότι ξεπουλά εθνικό πλούτο με αφορμή την Ολυμπιακή ακολουθώντας, όπως υποστηρίζει, νέοσυντηρητική πολιτική, η οποία πτώχευσε. Πρέπει να συνεχίσει η κυβέρνηση στην ίδια πορεία ή μήπως η διεθνής οικονομική κρίση αναγκάζει σε αλλαγή του πολιτικού προσανατολισμού;

Όλοι γνωρίζουμε, πόσα προβλήματα αντιμετωπίζει η Ολυμπιακή σήμερα, με την Ε.Ε. για παράνομες κρατικές ενισχύσεις. Ενδεικτικά αναφέρω πως από το 1994 μέχρι σήμερα, η Ε.Ε. έχει εκδώσει τέσσερις αρνητικές αποφάσεις εναντίον της Ολυμπιακής για τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις που έχει λάβει, υποχρεώνοντάς τη να επιστρέψει ποσά πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Το 1994 οι φορολογούμενοι επωμίστηκαν πάνω από € 2 δισ για να εξυγιανθεί η εταιρία. Το 2002 η Ο.Α. καλείται να επιστρέψει παράνομες κρατικές ενισχύσεις ύψους € 160 εκατ. για το διάστημα 1994 -2002. Το 2008 η Ε.Ε. ζητά την επιστροφή παράνομων κρατικών ενισχύσεων ύψους € 850 εκατ τουλάχιστον.
Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να κατηγορείται η παρούσα Κυβέρνηση για την Ολυμπιακή, όταν όλοι ξέρουμε πώς έφτασαν τα πράγματα ως εδώ. Επίσης, να υπενθυμίσω πως και στο παρελθόν προσπάθησαν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις να αποκρατικοποιήσουν την ΟΑ και απέτυχαν. Απέτυχαν γιατί δεν βρέθηκαν επενδυτές να επενδύσουν σε μια τόσο προβληματική εταιρεία. Αντίθετα, όπως γνωρίζουμε, σήμερα υπάρχει εκδήλωση ενδιαφέροντος από πληθώρα επενδυτών, πράγμα πολύ σημαντικό για τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πέτυχε να διαμορφώσει ένα σχέδιο αποκρατικοποίησης το οποίο έχει την έγκριση της Ε.Ε. για πρώτη φορά. Έτσι μπορεί και προσελκύει το ενδιαφέρον αξιόπιστων επενδυτών. Δίνουμε τέλος στην σπατάλη των χρημάτων των φορολογουμένων για μια επιχείρηση που είχε οδηγηθεί σε αδιέξοδο από τις λανθασμένες επιλογές του χθες.

3. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν άνοιγμα της ψαλίδας που χωρίζει το Πασοκ από τη ΝΔ. Πιστεύετε ότι παγιώνεται πλέον η διαφορά μεταξύ των δυο κομμάτων, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι αναλυτές; Τι πρέπει να πράξει η κυβέρνηση για να αναστρέψει το κλίμα τη στιγμή που φαίνεται να χάνεται και την παράσταση νίκης;

Οι δημοσκοπήσεις είναι μια φωτογραφία της στιγμής. Οι πολίτες βιώνουν μια διεθνή κρίση, μια δύσκολη συγκυρία και αυτό αποτυπώνεται. Ωστόσο ισχυρό χαρτί αυτής της Κυβέρνησης παραμένει ο Πρωθυπουργός, ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος εξακολουθεί να έχει μεγάλο προβάδισμα στην καταλληλότητα πρωθυπουργίας, αλλά και οι πολιτικές μας, που στόχο έχουν να ανακουφίσουν από τα προβλήματα τους συμπολίτες μας εκείνουν που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

4.Τι απαντάτε σε όσους εκφράζουν αμφιβολία για την αποτελεσματικότητα της εξεταστικής επιτροπής για το Βατοπέδι; Συμφωνείτε με συνάδελφούς σας που υποστηρίζουν ότι ο ηγούμενος Ευφραίμ είναι το πρόσωπο κλειδί της υπόθεσης;

Η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, στην οποία μετέχω κι εγώ, αποφασίστηκε ομόφωνα από τη Βουλή και όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, έχει τις αρμοδιότητες των ανακριτικών αρχών και του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών. Ας περιμένουμε να ολοκληρώσει το έργο της, την ίδια ώρα που η δικαιοσύνη συνεχίζει το δικό της. Έχω πίστη στους θεσμούς και στο έργο τους. Η Εξεταστική Επιτροπή ερευνά τα πάντα και στο τέλος, θα αποφανθούμε βγάζοντας πόρισμα, το οποίο θα απαντά σε όλα τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες γύρω από την υπόθεση.

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...