Συνεντεύξεις

Εφημερίδα ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια φοροεπιδρομή προκειμένου να ανορθώσει τους  δείκτες της υπό κατάρρευση- όπως παρουσιάζεται- οικονομίας της χώρας μας, με μεγάλο χαμένο τα φτωχά  λαϊκά στρώματα. Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα με κυβέρνηση της  Νέας Δημοκρατίας;

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, 100 μέρες  μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, αυτοδιαψεύδεται. Η φορολογική πολιτική, και μάλιστα σε περίοδο κρίσης, δεν γίνεται ‘’στο πόδι’’, ούτε και αντιμετωπίζεται με φοροεπιδρομές στα νοικοκυριά και δεν αποτελεί ‘’σχέδιο εξόδου’’ από την κρίση.   Ήδη ο Πρόεδρος, κ. Α. Σαμαράς, έχει, με απόφαση του συγκροτήσει το Παρατηρητήριο Οικογενειακού Προϋπολογισμού προκειμένου να αναπτύξουμε ως κόμμα ολοκληρωμένες πολιτικές δράσεις για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας, που θα μετράει διαρκώς και σε τακτική βάση τις διακυμάνσεις του οικογενειακού εισοδήματος.Είμαστε αντίθετοι στην ανεξέλεγκτη φοροεπιδρομή κατά της ακίνητης περιουσίας, η οποία πλήττει, κυρίως, τη μεσαία τάξη και τη μικρομεσαία ιδιοκτησία, που αντιμετωπίζει το ακίνητο ως επένδυση ζωής. Θεωρούμε ότι τα μέτρα αυτά θα οδηγήσουν σε μείωση των συναλλαγών και στην οικονομική συρρίκνωση της αγοράς. Το ελάχιστο, που όφειλε η Κυβέρνηση  να κάνει, ήταν να αυξήσει κατά πολύ το αφορολόγητο, ώστε να μην γονατίσουν τα μικρομεσαία εισοδήματα, κάτι που μέχρι τώρα δεν συνέβη. Είμαστε αντίθετοι στην αύξηση των φόρων στα καύσιμα και στην ενέργεια γενικότερα, πιστεύουμε στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, στα τεκμήρια κατανάλωσης, στη μείωση των δαπανών του κράτους και επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Απασχόλησης, στηρίζοντας τη μεσαία τάξη. 

 Εντείνονται οι διαβουλεύσεις  για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση, τον ‘’Καλλικράτη’’, όπως την βάπτισε η κυβέρνηση, αλλά και την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Φοβάμαι ότι η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει και το ζήτημα της διοικητικής μεταρρύθμισης βιαστικά και αποσπασματικά. Για παράδειγμα, η ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση περιμένει από την Κυβέρνηση να διευκρινίσει τις προθέσεις της, όσον αφορά τη σχέση της με το κεντρικό κράτος. Λιγοστεύει η γραφειοκρατία από τις συνενώσεις ή αυξάνεται ; Έχει, χαράξει ήδη, τα όρια και έχει ήδη αποφασίσει για τον αριθμό των δήμων και των περιφερειακών αυτοδιοικήσεων η Κυβέρνηση; Γιατί αργεί να δώσει στους θεσμικούς φορείς της αυτοδιοίκησης το χωροταξικό των νέων σχημάτων ώστε να υπάρξει διαβούλευση; Όλοι αναγνωρίζουμε ότι σήμερα οι αλλαγές είναι αναγκαίες. Πιστεύουμε όμως ότι απαιτούν μελέτη, σχεδιασμό και ουσιαστικό διάλογο με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να καλυφθούν τα σοβαρά κενά που εντοπίσαμε.  Όσον αφορά, στον εκλογικό νόμο, γνωρίζετε πως ο Πρόεδρος Α. Σαμαράς έχει στείλει επιστολή στο Πρόεδρο της Βουλής όπου προτείνει διακομματική συζήτηση από μηδενική βάση με εκπροσώπους όλων των πολιτικών κομμάτων. Γιατί με το υπάρχον νομοσχέδιο, προκύπτει διαπιστωμένη διαφωνία από όλες τις πλευρές. Η διαβούλευση αποτελεί έξοδο στο  μείζον αυτό ζήτημα, που μόνο συναινετικά μπορεί να αντιμετωπισθεί.   

 Πολλοί κάνουν λόγο για την κάθοδο ακόμη και πρωτοκλασσάτων στελεχών και από τα δύο μεγάλα κόμματα στις επικείμενες δημοτικές εκλογές στους νέους διευρυμένους δήμους. Θα δεχόσασταν εσείς μια τέτοια υποψηφιότητα;

Έχω υπηρετήσει  στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και θεωρώ πολύ σημαντική αυτή την εμπειρία. Δεν συνηθίζω όμως να αυτόπροτείνομαι. 

 Στηρίξατε από την αρχή την υποψηφιότητα Σαμαρά στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, η επικράτηση του οποίου ήταν πραγματικά εντυπωσιακή. Αισιοδοξείτε για το μέλλον;

Αν δεν πίστευα στην υποψηφιότητα Σαμαρά δεν θα την στήριζα. Θεωρώ ότι ο Α. Σαμαράς έχει σημάνει το τέλος του ιδεολογικού αφοπλισμού της Νέας Δημοκρατίας την επιστροφή της πολιτικής, τη μάχη των ιδεών με αυτοπεποίθηση. Αισιοδοξώ για το μέλλον, γιατί χτίζουμε  καθημερινά τη δημιουργία ενός κόμματος ανοιχτού στην κοινωνία, με περισσότερη συμμετοχή για τα μέλη, με περισσότερη ισχύ για τα όργανα, με περισσότερη ευθύνη και με περισσότερη λογοδοσία για τα στελέχη. 

   Από τη θέση της Γραμματέως των Γυναικείων θεμάτων στη Νέα Δημοκρατία, θεωρείτε καύχημα για τις ασκούμενες κοινωνικές πολιτικές την οχτάωρη εργασία για τις  εργαζόμενες μητέρες και τη σύνταξη στα 65;

Ως Γραμματεία Γυναικείων Θεμάτων, στα χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας,  πετύχαμε να εντάξουμε στο θεσμικό μας οπλοστάσιο μια σειρά μέτρων  που είναι σήμερα νόμοι του κράτους. Σας θυμίζω  την αναγνώριση της μητρότητας ως κοινωνικής θητείας, στον ασφαλιστικό νόμο.  Διεκδικούμε περισσότερες διευκολύνσεις για τους γονείς, ειδικότερα για εκείνους με ανήλικα τέκνα.

Προτείνουμε:   

 1. Εξομοίωση των αδειών και των λοιπών μέτρων μητρότητας των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα και για τους υπαλλήλους στον ιδιωτικό τομέα. Οι ανάγκες των γονιών και των μητέρων είναι ίδιες και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα. 

2. Θεσμοθέτηση Υπουργείου Οικογένειας, κατά τη μορφή που λειτουργεί σε άλλες χώρες της Ευρώπης, π.χ. Ιταλία, Γαλλία. Η πολυπλοκότητα των θεμάτων που αφορούν την οικογένεια (κοινωνικά ζητήματα, δημογραφικά ζητήματα, ζητήματα απασχόλησης κ.τ.λ) και η ύπαρξη διαφορετικών φορέων, που πρέπει να συντονίζονται μεταξύ τους κάθε φορά, απαιτεί την ύπαρξη ενιαίου φορέα για την οικογένεια, το οποίο θα είναι εξ ολοκλήρου αρμόδιο για τις πολιτικές που θα ακολουθούνται. 

 3. Δημιουργία ανεξάρτητης αρχής για θέματα οικογένειας. Στόχος της θα είναι η παρακολούθηση των οριζόντιων δράσεων και των εφαρμοζόμενων πολιτικών για την οικογένεια. 

 4. Διεύρυνση των ωραρίων των δημόσιων παιδικών και βρεφικών σταθμών που ιδρυθήκαν και λειτουργούν από τους Δήμους ή τις Κοινότητες κατά 2 ώρες, προκειμένου να εξυπηρετεί τους εργαζόμενους γονείς. 

5. Σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης, λειτουργία του θεσμού «Βοηθών Μητέρων», ενός θεσμού που εφαρμόζεται ήδη στις σκανδιναβικές χώρες, αλλά και στη Γαλλία (assistance maternelle) και τη Γερμανία, όπου μια γυναίκα, κατόπιν σχετικής κατάρτισης από ειδικούς, θα μπορεί να φυλά, με αμοιβή από τον Δήμο, για κάποιες ώρες τα δικά της και άλλα παιδιά στο ίδιο της το σπίτι. Το μέτρο αυτό θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην απασχόληση των γυναικών, κυρίως άνω των 50, που επιθυμούν να εργαστούν, αλλά δεν είναι τους είναι εύκολο, λόγω ηλικίας.

  Από το Λαύριο ο κ. Παπανδρέου, όντας ακόμη στην αντιπολίτευση, είχε προτείνει την ανασφάλιστη εργασία στους νέους. Τι θα απαντούσατε εσείς, σήμερα,  στους νέους του Λαυρίου, αλλά και ευρύτερα;

Ο κ. Παπανδρέου είναι ο ίδιος, που, την επόμενη κιόλας της εκλογής του, έσπευσε, να στείλει στον δρόμο χιλιάδες νέους ανθρώπους.  Αυτό που θέλω να πω στους νέους αλλά και στην κοινωνία συνολικά είναι, ότι η εργασία είναι κοινωνικό δικαίωμα και πρέπει με στοχευμένες πολιτικές να δημιουργούμε συνθήκες ανάπτυξης, απασχόλησης, ώστε να σταματήσουν οι νέοι και οι γυναίκες να είναι θύματα της ανεργίας.   

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...