Συνεντεύξεις

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ

Η ΝΔ ΣΕ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ 

 

-Κυρία Παπακώστα, εκτιμάτε ότι το πάγωμα των μισθών και οι περικοπές σε δώρα και άδειες, είναι λύση για διέξοδο από την οικονομική κρίση;  

Θεωρώ ότι η Κυβέρνηση και άργησε δραματικά και τελικά υιοθέτησε λάθος μίγμα πολιτικής.  Χρειάζεται περικοπή σπατάλης την οποία ελάχιστα έθιξαν. Εμείς έχουμε θέσει ως ¨κόκκινη γραμμή¨ την προστασία των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων. Είναι επίσης ¨κόκκινη γραμμή¨ η στήριξη της μεσαίας τάξης, κυρίως με μέτρα που τονώνουν την αγορά και την Ανάπτυξη αμέσως μετά. Θεωρώ ότι στην παρούσα φάση, τα συγκεκριμένα μέτρα, δοκιμάζουν την αντοχή των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων, στεγνώνουν την αγορά και συντρίβουν, εν τέλει, τη ‘’ραχοκοκαλιά’’ της οικονομίας, τη μεσαία τάξη, οδηγώντας την αγορά σε ύφεση. Εμείς είμαστε ανυποχώρητοι, όσον αφορά στην προστασία των νοικοκυριών και ιδίως αυτών που υφίστανται κοινωνικό αποκλεισμό και φτώχεια, δηλαδή των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, αλλά και της μεσαίας τάξης. 

  -Προβλέπετε κοινωνικές εκρήξεις;

Δεν μου αρέσει να γίνομαι μάντης κακών. Όμως εκτιμώ ότι αν οι πολίτες δεν δουν ότι τα μέτρα αυτά συνοδεύονται και από μια σειρά αναπτυξιακών πολιτικών και ελεγκτικών μηχανισμών για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και για τον έλεγχο των δημόσιων δαπανών, τότε πολύ πιθανό είναι να αντιδράσουν. Η Κυβέρνηση φαίνεται να μην υπολογίζει τις αντοχές της κοινωνίας, η οποία δεν αποτελείται από αφηρημένα μεγέθη, αλλά από πραγματικούς ανθρώπους.

 

-Υπουργός της κυβερνώσας παράταξης είπε, πριν λίγες μέρες ότι «λαμβάνονται επώδυνα μέτρα, αλλά όταν η χώρα έχει πρόβλημα διάσωσης, ιδεολογικές και άλλες διαφορές πάνε στην άκρη». Συμφωνείτε;

Θεωρώ ότι στην πιο κρίσιμη στιγμή των τελευταίων δεκαετιών για τη χώρα μας, είναι ανόητο να μιλούμε με όρους πολιτικού εντυπωσιασμού. Εμείς, στηρίζουμε οτιδήποτε βοηθά να βγει ο τόπος από την κρίση αλλά  αυτό το μίγμα πολιτικής που μας προτείνουν σήμερα δεν μας βγάζει από τη κρίση. Αντίθετα, θα απαιτήσει και άλλα μέτρα. Και η Ελλάδα δεν τα αντέχει.

 -Πρέπει να γίνει η Εξεταστική για την Οικονομία;

Θα σας απαντήσω με αυτό που είπε ο Πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, μετά την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ότι «σε ώρες διεθνούς κρίσης δεν κερδίζεται η μάχη της Οικονομίας, από μια κυβέρνηση που κάνει ό, τι μπορεί για να διασπάσει το εσωτερικό μέτωπο της κοινωνίας». Αναμφίβολα, το θέμα της Εξεταστικής συνδέεται με τη δημόσια εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας διεθνώς προς τις αγορές και κυρίως προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εάν η Κυβέρνηση θέλει Εξεταστική για την οικονομία, η Ν.Δ. δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, αλλά πρέπει να τα ψάξουμε όλα, να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Θα πρέπει δηλαδή να δούμε τι οικονομία παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ το ’80-’81 από τη Ν.Δ. και πόσο εκτόξευσε το χρέος. Γιατί δεν μπορεί, σήμερα το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κυβέρνησε 20 χρόνια τον τόπο να εμφανίζεται άμοιρο των ευθυνών του. Αλλά και τους χειρισμούς του ΠΑΣΟΚ στο τελευταίο πεντάμηνο. Αυτά που έκανε και κυρίως αυτά που δεν έκανε αυτή είναι η ευθύνη του σημερινού ΠΑΣΟΚ. Και την ευθύνη αυτή δεν μπορεί να τη μεταφέρει σε άλλους.-

‘’Πριονίζει’’ τη συναίνεση, η ιστορία της Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία;

Εκτιμώ ότι την ‘’πριονίζει’, κατά ένα τρόπο. Δεν μπορεί την ώρα της μάχης, σε μία τέτοια δύσκολη οικονομική κατάσταση για την πατρίδα μας, το ΠΑΣΟΚ να θέλει να παίζει παιχνίδια εντυπώσεων.

-Από τον Οκτώβρη που ανέλαβε την εξουσία, μέχρι σήμερα, πώς κρίνετε την πορεία της Κυβέρνησης;

Πιστεύω ότι κάθε μέρα που περνάει στην διακυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ αποδεικνύει ότι εξ’ αρχής δεν είχε κανένα σχέδιο. Ο κύριος Παπανδρέου και η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παρά τα μηνύματα των καιρών, τώρα αρχίζει να αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των περιστάσεων, ενώ κάποτε με ανευθυνότητα διακήρυττε ότι «λεφτά υπάρχουν». Αυτό και μόνο τους  καθιστά αναξιόπιστους.  

 -Κυρία Παπακώστα, πριν λίγες μέρες γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας. Ποια είναι τα προβλήματα που θεωρείτε ότι αντιμετωπίζει η σύγχρονη γυναίκα στις μέρες μας;

Η γυναίκα καλείται να παίξει πολλούς ρόλους καθημερινά, της επαγγελματίου, της μητέρας, της κόρης, της συζύγου και είναι ιδιαίτερα επιβαρημένη .Μπορεί θεσμικά η γυναίκα σήμερα, να είναι περισσότερο από ποτέ ‘’ελεύθερη’’ να διεκδικήσει, να αγωνιστεί, να συμμετέχει. Στην πράξη όμως χρειάζεται να υπερνικήσει τα στερεότυπα, που δυστυχώς, εξακολουθούν να υπάρχουν. Καλείται καθημερινά να εναρμονίσει την επαγγελματική με την οικογενειακή της ζωή και να φέρει εις πέρας τους πολλαπλούς ρόλους της. Επιπλέον, δεν είναι λίγες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην απασχόληση, στην ισότιμη πρόσβαση στην αγορά εργασίας, στην ισότιμη αντιμετώπιση και ίση αμοιβή με τους άντρες συναδέλφους της για ίσης αξίας εργασία, στην ισότιμη ανέλιξη της στην επαγγελματική κλίμακα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι η ανεργία των γυναικών είναι υπερδιπλάσια από αυτή των ανδρών.

 -Τι προτείνετε ως Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων, να γίνει;

Χρειάζονται στοχευμένες πολιτικές με τη διάσταση του φύλου και σε όλους τους τομείς, και ιδίως στην εκπαίδευση, στην απασχόληση, στον σχεδιασμό της επαγγελματικής σταδιοδρομίας, στην επιχειρηματικότητα, στην ίση αμοιβή για ίση εργασία. Εμείς, στη Γραμματεία Γυναικείων Θεμάτων, επιλέγοντας να βρισκόμαστε σε διαρκή διάλογο με την κοινωνία, αναζητώντας φρέσκιες ιδέες, εναρμονισμένες με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, διοργανώνουμε το επόμενο διάστημα, σειρά συνδιασκέψεων με τα θέματα αυτά.

 -Πώς βλέπετε το μέλλον της Ν.Δ., μετά και την εκλογή του νέου αρχηγού της, του κ. Αντ. Σαμαρά;

Νομίζω ότι η Ν.Δ. μετά από μια κρίσιμη συγκυρία που πέρασε, οδηγείται σταδιακά σε ανασυγκρότηση και σε αναγέννηση. Θεωρώ ότι ο Α. Σαμαράς σηματοδοτεί το τέλος του ιδεολογικού αφοπλισμού της Ν.Δ. και την επιστροφή της πολιτικής και της μάχης των ιδεών με αυτοπεποίθηση.  Στόχος μας να φέρουμε ξανά τον κόσμο κοντά μας., να διαμορφώσουμε πλατιές κοινωνικές συμμαχίες και αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση.

- Οι ελληνογερμανικές σχέσεις δεν βρίσκονται αυτόν τον καιρό στο καλύτερο σημείο. Πως βλέπετε τις τελευταίες εξελίξεις;

Ακούστε, νομίζω ότι είναι λάθος να μπαίνουν στο μικροσκόπιο οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών, εξαιτίας των κατάπτυστων, ομολογουμένως δημοσιευμάτων. Που ακούστηκε μια κυβέρνηση να κάνει επίσημους συνομιλητές  της,  έντυπα, έστω και αν είναι κύρους.

-Πιστεύετε ότι η δίνη που περνά αυτή τη στιγμή η χώρα μας στην οικονομία, επηρεάζει, κατά κάποιο τρόπο την πολιτική μας ισχύ και την επιρροή μας σε θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής;

Μου δίνετε την ευκαιρία, να σας πω, ότι είναι εντελώς λανθασμένη η πολιτική του κυρίου Πρωθυπουργού ο οποίος ξεκίνησε προεκλογικά, να μιλά για απώλεια μέρους της εθνικής μας κυριαρχίας, κορύφωσε αυτή τη πολιτική  του «θέση» μετά τις εκλογές ως πρωθυπουργός, δημιουργώντας τεραστία ερωτηματικά, για το που το πάει. Η κρίσιμη οικονομική συγκυρία αφορά σε όλες τις χώρες – μέλη της Ευρώπης, δεν παραγνωρίζω το γεγονός ότι υπάρχουν στρεβλώσεις στην οικονομία μας παραπάνω από άλλες χώρες αλλά, αυτό, σε καμία περίπτωση, να συνδέεται με την εθνική κυριαρχίας της χώρας.  

 Πρόσφατα, στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου για το 8ο τακτικό συνέδριο του κόμματος σας πραγματοποιήσατε συνδιάσκεψη για τις

γυναίκες με θέμα:

«Η έμφυλη διάσταση του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας», με τη συμμετοχή του Προέδρου της ΝΔ Α. Σαμαρά. Πως εκτιμάτε τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κύριος Παπανδρέου, βοηθούν στην κοινωνική συνοχή ή οδηγούν σε κοινωνικό αποκλεισμό και φτώχεια;

 Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε στις Ελληνίδες και στους Έλληνες μέτρα, που, αν τα είχε πάρει νωρίτερα, θα ήταν και ηπιότερα και λιγότερο οδυνηρά. Αυτή η ολιγωρία της Κυβέρνησης έχει κόστος για τα νοικοκυριά, για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, αφού είναι βέβαιο ότι θα χαθεί το 25%-30% της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών. Είμαστε ανυποχώρητοι όσον αφορά στην προστασία των νοικοκυριών και ιδίως αυτών που υφίστανται κοινωνικό αποκλεισμό και φτώχεια. 

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...