Συνεντεύξεις

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΙΤΟΥΛΗ

Συνέντευξη της Κατερίνας Παπακώστα – Σιδηροπούλου, Γραμματέως Γυναικείων Θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας, στην  Βασιλική Πιτούλη, στο site www.vasilikipitouli.gr  και συγκεκριμένα στο blog βιβλιοφάγος - συνεντεύξεις. 

 Η Ελλάδα δοκιμάζεται σκληρά από μια καινοφανή οικονομική κρίση, η οποία δεν είναι άμοιρη και μιας άλλης, μιας κρίσης ηθικών αξιών. Ποια είναι η στάση της Γραμματείας Γυναικείων Θεμάτων απέναντι στο θέμα και της Κατερίνας Παπακώστα, προσωπικά;

 Εμείς, με πρώτο τον Πρόεδρο, τον Αντώνη Σαμαρά, ταχθήκαμε κατά του μνημονίου, αλλά και της εμμονής του κ. Γ. Παπανδρέου για την εφαρμογή του. Ήδη, διατυπώσαμε με συγκεκριμένες προτάσεις, από τον Ιούλιο, τη στρατηγική εξόδου από το μνημόνιο, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη, που είναι το μεγάλο ζητούμενο και στην ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, που υποφέρουν. Προσωπικά, έχω την ευθύνη της Γραμματείας Γυναικείων Θεμάτων, που ερμηνεύεται ως παραγωγή πολιτικής για τα νοικοκυριά, τη γυναικεία ανεργία, τον κοινωνικό αποκλεισμό γυναικών και παιδιών, τις ίσες ευκαιρίες και την εξάλειψη του δημοκρατικού ελλείμματος σε βάρος του μισού πληθυσμού της χώρας - που είναι οι γυναίκες ως αναξιοποίητοι ανθρώπινοι πόροι στα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά κέντρα λήψης αποφάσεων. Δηλαδή, με απλά λόγια, με το έργο, την πολιτική μας δράση και θεματολογία εισφέρουμε στην κοινή προσπάθεια.

Ο μεγαλύτερος πολιτικός είναι η μάνα σε κάθε σπίτι. Είναι εκείνη, λοιπόν, που θα δεχθεί πρώτη το πλήγμα της οικονομικής κρίσης, πολλαπλώς, μια και πολλαπλοί είναι οι ρόλοι της – μητέρα, νοικοκυρά, εργαζόμενη – γιατί, δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, παραμένει μία…Μαίρη Παναγιωταρά. Είναι αλήθεια, όμως, ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και ηθική. Ο αμοραλισμός κυριαρχεί, η εγκληματικότητα στο φόρτε της, η επικοινωνία των ανθρώπων και το ενδιαφέρον για τον διπλανό έπιασε πάτο, η πολιτισμική ύφεση και η προβολή φθηνών ιδεών και θεαμάτων βασιλεύει! Είναι βέβαιο πως κάθε εποχή κουβαλά την ηθική της… Αλλά δεν πρέπει ν’ αφήσουμε ενοχοποιημένη την εποχή μας… Απαιτείται αναθεώρηση αυτής της ανυπαρξίας ‘’ηθικής’’ και απαιτείται να επαναφέρουμε ολικά τις αξίες μας, για να μη χάσουμε την ταυτότητα και το νόημα της ίδιας μας της ύπαρξης. Τι άλλο μπορεί να σημαίνει η λέξη ‘’άνθρωπος’’, από ανθρωπιά, από φιλότιμο, από πολιτισμό; Έχουμε Ελπίδα, γιατί έχουμε φωτεινούς φάρους! Έχουμε το ΦΩΣ του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα, του Σωκράτη, του Χριστού… Άσβεστα και δυνατά φώτα… Τα πιο δυνατά φώτα πορείας στους αιώνες… Μας μύησαν σ’ αυτήν την ουσιώδη λάμψη… Δεν μπορούμε να τους διαψεύσουμε και να τους διαγράψουμε!

Μιλήστε μας λίγο για σας. Ποια είναι, κατά βάθος, η Κατερίνα Παπακώστα;

Ελπίζω το βάθος της ψυχής μου να εκπέμπεται στα μάτια μου… Εκτός αυτού, προσπαθώ, τουλάχιστον, τη ζωή μου ‘’όσο μπορώ να μη την εξευτελίζω μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου, μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες’’… Έχω μυηθεί -όπως λέει ο Σοφοκλής, μέσω του Φιλοκτήτη- στο να ‘’επιλέγω ν’ αποτύχω, χρησιμοποιώντας θεμιτά μέσα, παρά να πετύχω, χρησιμοποιώντας αθέμιτα’’. Δηλαδή, σε γενικές γραμμές, αυτά υπηρετώ στον βίο μου κι αισθάνομαι ευτυχισμένη, με την έννοια ότι είναι βραχεία η τέρψις, που προέρχεται από κακή ηδονή.

Ξέρω ότι η Κατερίνα Παπακώστα διαβάζει, εν τούτοις, μια θλιβερή διαπίστωση: στην Ελλάδα το βιβλίο δεν έχει τη θέση που του αρμόζει. Τι προτείνετε για την αναβάθμισή του;

Ο Ισοκράτης λέει πως οι νέοι, που επιθυμούν πολύ τη μόρφωση, πρέπει τίποτα να μην αφήνουν αδοκίμαστο, αλλά να συγκεντρώνουν από παντού τα χρήσιμα. Όπως, ακριβώς, βλέπουμε τη μέλισσα να κάθεται σε όλα γενικά τα κλωνάρια, να παίρνει, όμως, το καλύτερο από το καθένα. Αυτή είναι η άποψή μου για το βιβλίο. Ένα καλό βιβλίο μπορεί να μας πάει παρακεί, αρκεί να το εμπιστευθούμε. Είχα την τύχη να… συναντηθώ με συναρπαστικά αναγνώσματα, που με μέθυσαν!... Και, διαρκώς, προτείνω πνευματικά… σφηνάκια, που μας βγάζουν απ’ τη ρουτίνα, τη μονομέρεια, ακόμα και την ασθένεια της εποχής, την κατάθλιψη. Το εκπαιδευτικό σύστημα και τα ΜΜΕ – που πάσχουν στην ενημέρωση των νέων εκδόσεων και όχι μόνο – οφείλουν να στηρίξουν και να προωθήσουν, με κάθε σύγχρονο και δελεαστικό τρόπο, αυτά τα παραμελημένα, ανοιχτά ‘’παραθύρια’’ στην οικουμένη, για να μη χάσουμε την ουσιαστική επικοινωνία με ανθρώπους του πνεύματος και της ψυχής. 

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ  ΘΕΜΑΤΩΝ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ  ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ - ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

 

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...