Κατ. Παπακώστα: «Η ισχύουσα νομοθεσία κρύβει παγίδες για τους οφειλέτες του Δημοσίου»

Συζητήθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνας Παπακώστα-Σιδηροπούλου, προς το Υπουργείο Οικονομικών για τις κατασχέσεις κινητών αξιών, ακινήτων και τραπεζικών λογαριασμών.

Η Βουλευτής επεσήμανε στην ομιλία της, πως μεγάλος αριθμός οφειλετών του Δημοσίου λαμβάνει ειδοποιητήριο κατασχέσεων κινητών αξιών, ακινήτων και τραπεζικών λογαριασμών, ακόμα και για ληξιπρόθεσμο χρέος άνω των 500 Ευρώ, ενώ σε συνέχεια της έκδοσης εγκυκλίου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στις 20/3/2017, η αποστολή των ειδοποιητηρίων εντατικοποιήθηκε. Τόνισε, επιπλέον, πως οι μέθοδοι, οι οποίες χρησιμοποιούνται από την Κυβέρνηση, είναι χειρότερες από αυτές που χρησιμοποιούν οι εισπρακτικές  εταιρείες των τραπεζών.

Η Κατερίνα Παπακώστα ρώτησε την Υφυπουργό Οικονομικών κα. Κατερίνα Παπανάτσιου αν θα επανέλθει το ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας και η ρύθμιση των 100 δόσεων, η οποία αποδίδει εξάλλου στο Δημόσιο. Επίσης, ζήτησε να ενημερωθεί αν θα εκδοθεί εγκύκλιος, η οποία θα αποκλείει την διεξαγωγή πλειστηριασμού και θα άρει τα κατασχετήρια τα οποία εκδόθηκαν για πρώτες κατοικίας ακόμα και ελάχιστων τετραγωνικών μέτρων, για οφειλέτες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Η Βουλευτής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις παγίδες που κρύβει η νομοθεσία για τους πολίτες με οφειλές προς το Δημόσιο. Συγκεκριμένα, για ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 500 Ευρώ, δύναται να επιβληθούν όλα τα εναλλακτικά αναγκαστικά μέτρα εισπράξεις, όπως είναι και οι κατασχέσεις ακινήτων. Επίσης, για μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα άνω των 1.000 και 1.500 Ευρώ το μήνα, είναι δυνατή η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη, η οποία φτάνει το ποσοστό του 50%. Τέλος, ως τρίτη παγίδα η Κατερίνα Παπακώστα ανέφερε την δυνατότητα κατάσχεσης του 100%  πάσης φύσεως αποζημιώσεων, επί παραδείγματι σε συνέχεια απόλυσης εργαζομένου, προκειμένου να καλυφθεί η ζημιά σε ασφαλισμένο περιουσιακό στοιχείο.

Η Υφυπουργός Οικονομικών αρκέστηκε στην παρουσίαση των διατάξεων που ισχύουν επί του ζητήματος και δεσμεύθηκε πως σε περίπτωση στρεβλώσεων και κατασχέσεων για πολύ μικρά ποσά, θα γίνει σχετική σύσταση προς την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Ανέφερε επιπλέον, πως οι οφειλέτες μπορούν να απευθύνονται στις ΔΥΟ για την δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους, μην διευκρινίζοντας ωστόσο, πως πλέον οι ρυθμίσεις προβλέπουν μόνο 12 δόσεις.