Ερώτηση Κατ. Παπακώστα για τα προβλήματα λειτουργίας του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών

Ερώτηση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε σήμερα η Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, με θέμα τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ).

Η Κατερίνα Παπακώστα αναφέρει την παραίτηση σύσσωμου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΓΜΕ πριν από δύο μήνες, η οποία, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, ήταν συνέπεια της δέσμευσης όλων των τραπεζικών λογαριασμών του ΙΓΜΕ, προκειμένου να υλοποιηθούν τελεσίδικες εφετειακές αποφάσεις, οι οποίες βασίζονται σε προηγούμενη απόφαση του Αρείου Πάγου.

Στο κείμενο της Ερώτησης διευκρινίζεται ότι από το 2009 δεν έχουν καταβληθεί σε πρώην εργαζομένους του ΙΓΜΕ οι αποζημιώσεις που δικαιούνται βάσει ασφαλιστηρίου συμβολαίου με την Εθνική Ασφαλιστική. Το εν λόγω ασφαλιστήριο έχει καταγγελθεί από το 2013, καθώς το ΙΓΜΕ έπαψε την καταβολή των ασφαλίστρων.

Η Κατερίνα Παπακώστα τονίζει πως εξαιτίας του μη ορισμού νέου Δ.Σ. έχουν παγώσει όλα τα έργα του ΙΓΜΕ υπέρ τρίτων και οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι. Επιπλέον, δεν μπορεί να προχωρήσει η  διαδικασία έγκρισης των έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ 2014-2020, αξίας 15 εκατ. Ευρώ.

Η Βουλευτής ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό πώς θα αντιμετωπίσει το γεγονός που οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ παραμένουν απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες και πότε θα ορίσει νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Επιπλέον, ζητά να ενημερωθεί τί σκοπεύει να πράξει για να αποδεσμευθούν άμεσα οι λογαριασμοί του ΙΓΜΕ και για ποιό λόγο δεν πραγματοποιείται η αποζημίωση των δικαιούχων, πρώην εργαζομένων, όπως προβλέπεται από τις δικαστικές αποφάσεις.