Δελτία Τύπου

Κατερίνα Παπακώστα: «Τι θα κάνετε με τις συντάξεις χηρείας;»

Ερώτηση προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσε σήμερα η Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, με θέμα τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στις συντάξεις χηρείας.

            Η Βουλευτής αναφέρει, πως ο ν. 4387/2016, γνωστός ως νόμος Κατρούγκαλου, έχει φέρει δραματικές αλλαγές στις ζωές όλων των ασφαλισμένων ενώ η συνεχιζόμενη έκδοση ερμηνευτικών εγκυκλίων φέρνει στο φως όλο και περισσότερα προβλήματα. Η Βουλευτής περιγράφει το περίπλοκο και άδικο ηλικιακό όριο το οποίο έχει θεσπιστεί στο νέο ασφαλιστικό σύστημα, όπου ο επιζών σύζυγος λαμβάνει σύνταξη εφ’ όρου ζωής μόνο εφόσον έχει συμπληρώσει τα 55 κατά την ημερομηνία του θανάτου. Εφόσον δεν έχει συμπληρωθεί το ηλικιακό όριο, η σύνταξη λαμβάνεται μόνο για τρία έτη. Σε περίπτωση που τα 55 έτη συμπληρωθούν εντός της τριετίας, η σύνταξη επανέρχεται στα 67. Σε περίπτωση όμως που δεν καλύπτεται το ηλικιακό όριο, μετά την λήξη των τριών ετών, η σύνταξη δεν επανέρχεται. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση όπου υπάρχουν ανήλικα παιδιά και σπουδαστές έως 24 ετών.

            Η Κατερίνα Παπακώστα υπογραμμίζει πως σε αυτό τον ορισμό δεν συνυπολογίστηκαν οι μητέρες – νοικοκυρές, οι οποίες αφοσιώθηκαν στην φροντίδα της οικογένειας, δεν έχουν εργαστεί επί πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατον να βρουν κάποια θέση εργασίας, καθώς δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτεί ο μέσος εργοδότης. Επίσης, δεν συνυπολογίζεται ούτε το πρόβλημα της ανεργίας και της ευρύτερης κατάστασης στον εργασιακό χώρο, όπου για άτομα των περίπου 50 ετών είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρουν εργασία, ανεξαρτήτως φύλου.

            Επίσης, δίνει έμφαση στο γεγονός πως οι χήρες και οι χήροι λαμβάνουν το 50% της σύνταξης του θανόντος κατά την προβλεπόμενη τριετία, ενώ αν ο δικαιούχος στα 67 λάβει και δική του σύνταξη, λαμβάνει μόλις το 25% της σύνταξης χηρείας, αντί του 50% που ίσχυε πριν.

            Η Κατερίνα Παπακώστα αναφέρει επιπλέον ότι προκειμένου να εκδοθεί μία σύνταξη χηρείας προηγείται ο επανυπολογισμός της σύνταξης του θανόντος σύμφωνα με τον ν. 4387/2016 και εν συνεχεία υπολογίζεται το ποσό που αναλογεί στον δικαιούχο. Στις περιπτώσεις δε στις οποίες ο θάνατος επήλθε  από 13/5/2017 και μετά, ο δικαιούχος λαμβάνει μόνο το 50% της σύνταξης αντί του 70%, όπως ίσχυε.

            Όπως σημειώνει η Βουλευτής, εξαιτίας των σχετικών διατάξεων, εκδόθηκαν συντάξεις ύψους 151 έως 200 Ευρώ, ποσά τα οποία δεν επαρκούν για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών ενός ανθρώπου. Αναφέρει επιπλέον, πως σε συνέχεια ανακοίνωσης της Υπουργού, κυρίας Αχτσίογλου, πως θα προωθηθούν μέτρα και ευνοϊκότερα κριτήρια για τους δικαιούχους συντάξεων χηρείας, είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες που ήθελαν τα μέτρα αυτά να αποτελούνται από την επιβολή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων και ενός θετικού κόφτη. Έτσι, όποιος δεν θα πληροί τα περιουσιακά κριτήρια θα λαμβάνει την σύνταξη που του αναλογεί σύμφωνα με τον νόμο, ενώ όποιος τα πληροί θα λαμβάνει σύνταξη χηρείας ύψους 300 έως 360 Ευρώ.

            Η Κατερίνα Παπακώστα τονίζει πως σε καμία χώρα της ΕΕ δεν εκδίδεται σύνταξη βάσει των εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων των ασφαλισμένων και πως η κατοχή ενός ακινήτου δεν ισοδυναμεί με την οικονομική αυτάρκεια του κατόχου. Επίσης, η εφαρμογή αυτής της ρύθμισης θα σημάνει την αρχή και θα γίνει δυνατή η επέκτασή της και σε άλλες περιπτώσεις ασφαλισμένων.

            Η Βουλευτής ρωτά αν θα γίνουν ριζικές διορθώσεις στο άρθρο 12 του ν. 4387/2016 για την σύνταξη λόγω θανάτου επ’ ωφελεία των επιζώντων συζύγων και ποιές θα είναι αυτές και αν θα γίνουν διορθώσεις αναφορικά με το ηλικιακό όριο των 55 ετών, αλλά και αν θα επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς όπου καταβαλλόταν το 70% της σύνταξης και όχι το 50% που ισχύει σήμερα. Ρωτά επιπλέον, ποιά είναι τα νέα μέτρα που θα προωθήσει το αρμόδιο Υπουργείο αναφορικά με τις συντάξεις χηρείας και αν το Υπουργείο θα συνδέσει τα εισοδηματικά κριτήρια με το ύψος της σύνταξης χηρείας και αν θα οριστεί κατώτατος «κόφτης». Τέλος, ρωτά αν ο αρμόδιος Υπουργός θεωρεί πως το παραπάνω ποσό είναι αρκετό για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών.

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...