Δελτία Τύπου

Κατερίνα Παπακώστα: «Πάρτε μέτρα για την διακοπή του brain-drain»

Ερώτηση προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσε η Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου για τον επαγγελματικό υποβιβασμό νέων ανθρώπων, με αφορμή σχετική έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ, η οποία παρουσιάστηκε πρόσφατα. Η εν λόγω έρευνα δίνει μία επιπρόσθετη εξήγηση για τους λόγους, οι οποίοι ωθούν νέους ανθρώπους να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό.

            Η Βουλευτής αναφέρει πως σύμφωνα με την έρευνα το 30,4% των εργαζομένων ηλικίας 30 έως 34 ετών, οι οποίοι είναι απόφοιτοι ΑΕΙ ή ΤΕΙ, εργάζεται σε θέση η οποία είναι κατώτερη του μορφωτικού επιπέδου που οι ίδιοι κατέχουν. Επιπλέον, στην εγχώρια αγορά εργασίας απαιτούνται υψηλά προσόντα, δηλαδή μεταπτυχιακό, άριστη γνώση Αγγλικών και τριετή προϋπηρεσία. Ωστόσο, το αντικείμενο εργασίας, το οποίο τους ανατίθεται, αναλογεί στο επίπεδο απόφοιτου Λυκείου, ενώ η εργασία ανταμείβεται με μισθό απόφοιτου Γυμνασίου.

            Η Κατερίνα Παπακώστα τονίζει πως αυτές οι τραγικές στρεβλώσεις ωθούν καταρτισμένους νέους να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό και συνεπώς το φαινόμενο της διαρροής εγκεφάλων (brain-drain) διογκώνεται.

            Η Βουλευτής ρωτά, αν το αρμόδιο Υπουργείο προτίθεται να πάρει μέτρα για την προστασία των εργαζόμενων νέων, ώστε να μην απασχολούνται σε θέσεις εργασίας που είναι κατώτερες του εκπαιδευτικού τους επιπέδου και να μην ανταμείβονται με μισθούς που αναλογούν σε απόφοιτους Γυμνασίου. Ζητά να ενημερωθεί επιπλέον, αν η Κυβέρνηση θα λάβει πρωτοβουλίες για την διακοπή της πολυσυζητημένης διαρροής εγκεφάλων.

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...