Δελτία Τύπου

Κατ. Παπακώστα: «Λανθασμένο μήνυμα η υπερφορολόγηση των συνεπών φορολογουμένων»

Ερώτηση προς το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε σήμερα η Βουλευτής Β’ Αθηνών Κατερίνα Παπακώστα- Σιδηροπούλου, με θέμα «Υπερφορολόγηση στους συνεπείς Φορολογουμένους», όπου τονίζει πως η «συνειδητή επιλογή» της Κυβέρνησης να υπερφορολογήσει τους συνεπείς φορολογουμένους, προκαλεί δυσλειτουργίες στα έσοδα του Κράτους, ενώ εκπέμπει παράλληλα λανθασμένο μήνυμα στους συνεπείς πολίτες. Η ραγδαία αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, ακυρώνει την «ωφέλεια» της υπερφορολόγησης.

            Η Κατερίνα Παπακώστα αναφέρει στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με τα οποία τον Σεπτέμβριο 410.000 φορολογούμενοι δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα φόροι ύψους 700 εκατ. Ευρώ να μείνουν απλήρωτοι. Επιπλέον, από την αρχή του έτους έως τον Ιούλιο έχουν μείνει απλήρωτοι φόροι αξίας 9,26 δις Ευρώ, ενώ το σύνολο των ληξιπρόθεσμών οφειλών ξεπερνά πλέον τα 98,7 δις Ευρώ. Τα μέτρα κατάσχεσης μισθών και συντάξεων έχουν επιβληθεί  σε πάνω από 990.000  οφειλέτες, με αποτέλεσμα κατά το τρέχον έτος να εισπραχθούν περισσότερα από 3,5 δις Ευρώ.

            Η Βουλευτής συμπεραίνει πως η «συνειδητή επιλογή» της Κυβέρνησης είναι λανθασμένη και άκρως ζημιογόνα, ενώ έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες, καθώς το διαθέσιμο εισόδημα της μεσαίας τάξης έχει μειωθεί σημαντικά με επιπρόσθετη συνέπεια, την αδυναμία της να ανταπεξέλθει στις φορολογικές της υποχρεώσεις.

            Η Κατερίνα Παπακώστα υπογραμμίζει, πως η «συνειδητή» υπερφορολόγηση κλονίζει την εμπιστοσύνη του συνεπούς φορολογουμένου προς το Κράτος, ενώ παραβιάζονται θεμελιώδεις αρχές του φορολογικού δικαίου και του Κράτους Δικαίου. Επισημαίνει επιπλέον, πως με αυτό τον τρόπο δημιουργείται μία νέα κατηγορία οικονομικά αδύναμων πολιτών, προερχόμενη από την μεσαία τάξη.

            Η Κατερίνα Παπακώστα ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό αν θεωρεί πως η «συνειδητή επιλογή» της υπερφορολόγησης είναι το ορθή, δεδομένου ότι ο αριθμός των φορολογουμένων, οι οποίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο αυξάνεται και με ποιό τρόπο θα βάλει φρένο στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Τέλος, ζητά να ενημερωθεί αν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θεωρεί πως  η συγκεκριμένη πολιτική συνάδει με ένα Κράτος Δικαίου, συμφωνεί με το Σύνταγμα της Χώρας, το οποίο ορίζει ως σταθερά την φοροδοτική ικανότητα, την αναλογικότητα και την ανταποδοτικότητα των φόρων και αν θεωρεί πως εμπνέει εμπιστοσύνη στους συνεπείς πολίτες απέναντι στο Κράτος τους.

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...