Δελτία Τύπου

Κατ. Παπακώστα: «Οι Συμφωνίες της Μαδρίτης και του Ελσίνκι και το Έλλειμμα Κοινωνικής Δικαιοσύνης στον Προϋπολογισμό 2018»

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε σήμερα η Βουλευτής Β’ Αθηνών Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, κατά την συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2018.

            Στην εισαγωγή της, η Κατερίνα Παπακώστα, ανέφερε πως σύμφωνα με τον Σεφέρη «Η Ελλάδα είναι η χώρα των παράλληλων μονολόγων», πράγμα που ταλαιπωρεί την Ελλάδα, ενώ ο Σολωμός είπε πως «Εθνικό είναι ότι είναι αληθινό». Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, η Βουλευτής σημείωσε πως το «αληθινό» θα έπρεπε να είναι πρώτο στην κρίση όλων των πολιτικών, αντί της δημιουργίας εντυπώσεων.

            Απευθυνόμενη προς την κα Φώφη Γεννηματά, έθεσε το ερώτημα, αν στηρίζει την πολιτική του πρώην Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, η οποία με την Συμφωνία της Μαδρίτης, και ενώ υπήρχε, ως  μόνη εκκρεμότητα η υφαλοκρηπίδα, έθεσε ζήτημα για «νόμιμα και ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας, δίνοντάς της το δικαίωμα να διεκδικεί το μισό Αιγαίο. Επιπλέον, με μία άθλια διατύπωση στην Συμφωνία του Ελσίνκι, αναγνωρίστηκαν και «συνοριακές διαφορές» με την Τουρκία. Η Βουλευτής σημείωσε, πως αυτή η πολιτική έπληξε βαθύτατα την Ελλάδα, την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας de facto ακύρωσε με την δημόσια τοποθέτησή του κατά την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Χώρα. Η Κατερίνα Παπακώστα έθεσε το ερώτημα προς την κα Γεννηματά, καθώς εκείνη είχε τοποθετηθεί επικριτικά, λέγοντας ότι «ο λαός οφείλει να γνωρίζει ποιός είναι με το Έθνος και την Πατρίδα και ποιος με τις άθλιες διατυπώσεις στις Συμφωνίες Μαδρίτης και Έλσινκι.».

            Σε ότι αφορά στον Προϋπολογισμό του 2018, η Κατερίνα Παπακώστα ανέφερε, πως τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός καλού προϋπολογισμού είναι ο αναπτυξιακός του χαρακτήρας, το αν υπηρετεί την δημοσιονομική ισορροπία, αλλά και την κοινωνική δικαιοσύνη.  Ωστόσο, εκτός των στόχων, πρέπει να εξετάζονται και τα εργαλεία που ορίζονται για την επίτευξή τους, όπου διαπιστώνει κανείς πως το 2018 δημιουργούνται νέα βάρη ύψους 951 εκατ. Ευρώ, από τα οποία τα 478 εκατ. Ευρώ αποτελούνται από άμεσους φόρους και τα 473 εκατ. Ευρώ από έμμεσους φόρους.

           Η Βουλευτής εξήγησε πως οι έμμεσοι φόροι είναι προοδευτικά αντίστροφοι ως προς το εισόδημα, καθώς οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι. Το εισόδημά τους μειώνεται περισσότερο από ότι συμβαίνει στα μεσαία και μεγάλα αστικά οικονομικά στρώματα, όταν όλοι επιβαρύνονται με τον ίδιο συντελεστή.  Συνεπώς, η έμμεση φορολογία, ως εργαλείο είσπραξης, φτωχαίνει τους φτωχούς και αυγατίζει τα εισόδημα διά του φορολογικού συντελεστή, πράγμα που δείχνει πως το εργαλείο αυτό δεν είναι σωστό.

            Επιπλέον, η Κατερίνα Παπακώστα υπογράμμισε πως έχει επιλεχθεί η λανθασμένη συνταγή, αφού η συσταλτική πολιτική δεν μπορεί να πετύχει αναπτυξιακούς στόχους. Προκειμένου αυτοί να επιτευχθούν, κατέθεσε τρεις προτάσεις. Την αναχαίτιση του αχαλίνωτου κρατικού παρεμβατισμού αλλά και του αχαλίνωτου νεοφιλελευθερισμού και την υπηρέτηση του κοινωνικού φιλελευθερισμού, ο οποίος είναι το ισορροπημένο μείγμα της οικονομικής πολιτικής, καθώς έχει στον πυρήνα της πολιτικής του τον άνθρωπο. Επιπλέον επεσήμανε πως πρέπει να δημιουργηθεί ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον και να μειωθεί η φορολογία στην εργασία.

            Αναπτύσσοντας την πρόταση αυτή, δηλαδή την μείωση της φορολογίας στην εργασία, η Βουλευτής εξήγησε πως οι εργαζόμενοι δημιουργούν την ζήτηση και η ζήτηση την προσφορά. Όταν όμως δημεύεται το 60 -70% του μισθού των εργαζομένων, αυξάνεται και το brain drain, όπου οι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν την Χώρα, καθώς εδώ δεν αμείβονται αναλογικά με την εργασία τους.

            Κλείνοντας την ομιλία της η Κατερίνα Παπακώστα είπε πως στηρίζει την πολιτική του κοινωνικού μερίσματος, την οποία η Νέα Δημοκρατία, ως Κυβέρνηση, εφήρμοσε ως αντισταθμιστική πολιτική. Προέτρεψε την Κυβέρνηση να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες, ώστε να εξισορροπηθεί το λανθασμένο μείγμα της πολιτικής, ωστόσο στο σύνολό του ο προϋπολογισμός δεν πληροί τις προϋποθέσεις αφού δεν υπηρετεί την πιο σημαντική, δηλαδή  την κοινωνική δικαιοσύνη.

            Τέλος, υπενθύμισε πως η δέσμευση της Κυβέρνησης να υλοποιήσει την απόφαση του ΣτΕ για την επιστροφή του υπόλοιπου 50% των μισθών και των συντάξεων των στελεχών των ΕΔ, παραμένει υπόσχεση και το 2018.

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...