Δελτία Τύπου

10.06.2019 - ΔΤ Δήλωση της Προέδρου του ΝΕΟ με αφορμή άρθρο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη

 

Αθήνα, 10 Ιουνίου 2019 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

 

Απάντηση της Προέδρου του Ν.Ε.Ο. με αφορμή άρθρο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη    

 

     Με αφορμή το άρθρο του πρώην Πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη στην «Καθημερινή», η Πρόεδρος της Νέας Ελληνικής Ορμής (Ν.Ε.Ο.) Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

     «Η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού κ. Σημίτη, κατά τη γνώμη μου έχει βαρύνουσα σημασία. Το ίδιο θεωρώ ότι έχουν και οι απόψεις των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για το θέμα. Με δεδομένο ότι η πολιτική της γείτονος χώρας στοχεύει στο να αναδειχθεί σε μεγάλη δύναμη με κυρίαρχο περιφερειακό ρόλο σε Ανατολική Μεσόγειο, Βαλκάνια, Καύκασο και Μέση Ανατολή και ταυτίζεται και με τις επιθυμίες της ελίτ της Τουρκίας, αυτός ο στόχος και η πολιτική περνάει μέσα από τη σύγκρουση με την Ελλάδα.

     Αυτή η πραγματικότητα στην εξωτερική μας πολιτική έπρεπε να είχε κατανοηθεί εδώ και πολλές δεκαετίες από την Αθήνα, έτσι ώστε να είχε οικοδομηθεί μία στρατηγική αντιμετώπισης των επιθυμιών της Άγκυρας. Δυστυχώς, ενώ η ανάγκη σχηματισμού μίας στρατηγικής για την αντιμετώπιση της Τουρκίας μέχρι τώρα έτυχε μιας ευρείας συναίνεσης του συνόλου των κυβερνήσεων και των κομμάτων, εκ του αποτελέσματος αυτό δεν υλοποιήθηκε. Η ελληνική στρατηγική -εκ του αποτελέσματος- δεν υπήρξε αξιόπιστη σε αρκετές περιπτώσεις.

     Δηλαδή, παρά τη σχετική ομοφωνία στο θέμα, οι ενέργειες αντιμετώπισης των ‘‘θέλω’’ της Τουρκίας ήταν ασυντόνιστες, σπασμωδικές και δεν εμπεριείχαν το στοιχείο της ρεαλιστικής, της σωστής ανάγνωσης και των διεκδικήσεων της Τουρκίας αλλά και της διεθνούς πραγματικότητας. Άρα δεν είχαμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η δε εντύπωση που δημιουργείται στην κοινή γνώμη περί εμπλοκής τρίτων δυνάμεων στα μεταξύ μας ζητήματα θεωρώ ότι είναι υπερτιμημένη, όπως υπερτιμημένη είναι και η σημασία του διεθνούς δικαίου.

     Προφανώς η αποφυγή εμπλοκής είναι το μείζον ζήτημα, παρά ταύτα όμως ο οδικός χάρτης που ακολουθήθηκε από την πλευρά της χώρας μας απ’ ό,τι φαίνεται δεν οδηγεί στην επιτυχία αυτής της προτεραιότητας. Ακόμη κι ένα μεμονωμένο επεισόδιο, αν θέλουμε να δούμε όλη τη φωτογραφία, μπορεί -με αφορμή τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της χώρας μας εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης- να ανατρέψει ακόμη και την ανάταξη της Οικονομίας ή να διαταράξει σε κάθε περίπτωση την πορεία ανάκαμψής της.

     Σωστά έχουμε εστιάσει ως χώρα στη δημιουργία πολυμερών επαφών σε διάφορους τομείς στην Ανατολική Μεσόγειο, όμως και αυτές οι επαφές έχουν περιορισμένα όρια. Ορθά η πολιτική μας είναι κατευναστική και όχι συγκρουσιακή, πρέπει όμως να ξέρουμε ότι αυτή η τακτική εξαντλείται. Βρισκόμαστε μπροστά σε εκλογές και τέτοια ζητήματα δεν μπαίνουν στο τραπέζι της δημόσιας συζήτησης. Οπότε δεν περιμένω να τεθεί ουσιαστικά το θέμα στην δημόσια πολιτική συζήτηση, αν και κατά τη γνώμη μου λανθασμένα. Πιστεύω πως ήρθε η ώρα και πρέπει να το συζητήσουμε.

     Η Βεμπερική λογική δεν μας βοηθά καθόλου στην κατεύθυνση να ελέγξουμε τη γείτονα μέσα από το κίνητρο της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς με τη λογική αυτή η Τουρκία αποδεσμεύεται πλέον από τον έλεγχο των Μεγάλων Δυνάμεων και των εταίρων μας, και από την άλλη, με αφορμή την προφανή ανάγκη αποφυγής συγκρούσεων, η όποια παραχώρηση εις βάρος της Ελλάδας θα ανοίξει την διάθεση της Τουρκίας να απαιτήσει πολλά περισσότερα για να διασφαλιστεί η πολυπόθητη ειρήνη στην περιοχή.

     Είναι ‘‘δυσάρεστη’’ και ‘‘δύσκολη’’ η συζήτηση για αμυντικά θέματα πριν τις εκλογές, δεδομένης της κόπωσης του εκλογικού σώματος, ωστόσο η αλλαγή κατεύθυνσης είναι εφικτή. Με την εμπειρία που έχω στην πολιτική ζωή του τόπου, θεωρώ ότι πρέπει να ενεργοποιήσουμε τα εθνικά αντανακλαστικά μας και να αντιληφθούμε ότι δεν υπάρχει κανείς τρίτος, ο οποίος θα διακινδυνεύσει τους δικούς του πόρους, ανθρώπινους και οικονομικούς, για τα δικά μας συμφέροντα».

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...